Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

mirak2 napísal: 05 feb 2022, 17:28 Ked si kupim rastlinu v obchode, tak vacsinou je v takom makkom lacnom kvetinaci. Je nutne ju hned presadit?
Okamžite hneď do pár hodín nie, ale odporúčam ju čo najskôr presadiť do väčšieho (a pozrieť si aký typ pôdy má tá rastlina rada). Tie mäkké tenké kvetináče sú najlacnejšia varianta a používajú sa na množenie rastlín. Oni ich v tom nechajú vyrásť do väčších rozmerov (než kebyže si množíš rastliny u seba doma pre svoju záhradu), lebo sa potom lepšie predávajú, keď sú veľké a pekné. Nevýhodou je, že koreňový bal obsadil všetok priestor a je tam min. živín. Zároveň išla z ideálnych podmienok do obchodu a potom k tebe, takže je rastlina v šoku. Aby sa ujala, je treba dať koreňom priestor a živiny. Podľa druhu rastliny je často potrebný aj dosť radikálny rez (zelená časť má byť menšia ako koreňový bal).
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Potrebujem vytlačiť na súkromné účely nejakých cez 600 strán A4, z toho cez 400 farebne.
Skúsil som pozrieť ceny a pozerám, že za to v tlačiarenských centrách pýtajú okolo 120 €.
Myslíte, že keby sa s tým babrem doma na vlastnej tlačiarni bude to nejako zásadne lacnejšie?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na to sa neda odpovedat. Zalezi od tlaciarne (laserova alebo atramentova), ake ma naklady na jednu stranu (norma hovori o cene pri 5 percentnom pokryti) a typu toneru/atramentu (original alebo alternativny). Ak by islo o nieco viac, teda fotky alebo co, tak sa ti to doma zrejme neoplati tlacit.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ako píše heker, ak nejde o text, ale nejaké fotky, obrázky a pod., tak online tlač na slovensku je tak smiešne lacná, že sa ti to doma určite neoplatí. A to nie len cenovo, ale ber do úvahy aj čas, a nehovoriac o kvalite (že v profi tlačiarniach netlačia na strojoch za 100 eur), plus drvivá väčšina domácich tlačiarní netlačí po okraj, čiže budeš mať buď biele kraje, alebo vytlačíš na väčší rozmer (napr. SRA4, ak tlačiareň podporuje) a orežeš.

Na justprint.sk napríklad vychádza 1000ks jednostrannej A4 na 90g papier asi 59 € bez DPH. (to nie je reklama, len je to jedna z najlacnejších tlačiarní čo poznám)
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Vďaka chlapi, dal som to objednať online, naozaj to asi je takto najlacnejšie.
Mám hneď aj novú otázku - existuje v rámci BA nejaký nočný taxík, ktorý spoľahlivo príde na presný čas aj o 02:00 cez pracovný týždeň?
Skúšal som objednať už cez niekoľko spoločností a stále príde, že na taký čas nemajú vodičov. Nemôžem si dovoliť riskovať, či sa náhodou nájde nejaký bolt, potrebujem proste na istotu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ziadna velka taxisluzba nebude mat problem a to su v BA taxisluzby, ktore maju 150 aut. Nemusis sa bat, Bolt/Hopin/Uber najdes v BA vzdy. Najviac asi Bolt.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim. Viete mi niekto povedat ci:
Ak si beriem hypoteku tak musim uz vlastnit pozemok? Alebo je mozne dostat hypoteku aj na pozemok?
Vdaka
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Žiadať budeš hypo na dom s tým, že ak to je zatiaľ len pozemok, tak ti dajú cca 60% z hypo na základe posudku.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Ked ste si chceli kupit novu nehnutelnost - hladali ste si najprv nehnutelnost alebo zistovali ste si najprv aku vysoku hypo mozete dostat?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Najskôr výšku hypo, až potom nehnuteľnosť
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa androidak »

Zdravím, mám doma svetlo na senzor pohybu (PIR), ktorý reaguje rýchlo, na dostatočnú vzdialenosť a aj minimálny pohyb. Problém je, že reaguje iba na pohyb človeka či zvieraťa alebo na pohyb samotného senzoru. Stačí že senzorom trošku pohnem, možno milimeter, a svetlo sa zapne. Ja by som ale potreboval, aby ho rozsvietil aj pohyb otvárajúcej brány, ktorá je pár centimetrov od svetla, resp. senzoru. Je nejaká možnosť ako ten senzor oklamať, aby zareagoval hneď ako sa brána pohne?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Paralelne zapnut na svetlo nejaky svetelny snimac (daco ako ma samotna brana).
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Môžeš byť konkrétnejší? Neviem čo presne myslíš.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

androidak: To je ucel PIR senzoru, ze je to infracerveny snimac, ktory reaguje na zmenu teploty. Kedze clovek aj zviera ma daku teplotu, ktora je odlisna od okolia. PIR senzor nereaguje na pohyb ako taky, cize u teba je to brana, u ineho su to dvere alebo niekde v panelaku to je vytah. Ak chces nieco na pohyb, tak to je HF senzor, len je otazne, ze ci to nebude reagovat aj na ine veci ako su macky, dazd, snezenie atd...
androidak
Medium Professional
Medium Professional

To je mi jasné, myslel som skôr či to nejde nejako oklamať. Ako som písal, keď svetlom trošku pohnem, tak aby ma senzor nezachytil, zapne sa. Myslím, že ak by fungoval tak ako má (ako píše hojko), nemal by zaznamenať pohyb. Možno existuje nejaké zariadenie, či už na batériu, ktoré by som nahodil na tú bránu, alebo nejaká nálepka, odrazka... Nevedel som nič vygúgliť, možno niekto tu by bol úspešnejší.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mozes tam zavesit suseda, to by mohlo pomoct :D Tu som nasiel clanok kde su porovnane senzory a je to tam pekne vysvetlene: https://vyvoj.hw.cz/automatizace/pir-ci ... y-pan.html Podla mna bud pouzijes HF senzor alebo mas smolu.

Riesenim by bolo spravit dake rele, ktore pri pohybe branou rozsvieti svetlo, ci uz to, ktore teraz mas alebo sa pridat dalsie svetlo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Mozno aj branovy motor ma nejake volne relatko pre externe vyuzitie presne na toto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, mam skutocnu banalitu ale je to problem. Nemavate problem s ponožkami že su prilis uzke? Zvyknem nosit normalne vysoke ponozky a v zime dost casto aj podkolienky. A pri oboch druhoch je problemom ze byvaju prilis uzke. Cislo mam 42,5-43 ale pri kazdej mam problem navliect na nohu a nakoniec ma tak stahuju ze na konci dna mam nohu ako by sa mi ju snazil niekto "odrezat" :) Proste mam geneticky hrube lýtka, daju sa niekde kupit ponozky ktore su hore volnejsie? ďakujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Odporucam bambusove, pri nich mas jednu velkost pre 3 ci 4 cisla noh
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 22 feb 2022, 8:09 Odporucam bambusove, pri nich mas jednu velkost pre 3 ci 4 cisla noh
dobry napad, skusim, dakujem
Napísať odpoveď