Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

Mek napísal: 09 okt 2022, 17:49 Pozor si davam, a preto sa pytam :)
Neraz bolo v TV v Obcanovi za dverami, ze voci niekomu bola vedena exekucia kvoli pozicke, ktoru si nezobral. Ucty mal zablokovane a dokazovanie, ze to na tej zmluve nie je jeho podpis, bolo na dlhe lakte.
Ked uz EU saskuje s GDPR a ochranou osobnych udajov (kedysi taketo nebolo), preto ma zaujima ci sa to zmenilo.
Všetky tie údaje z občianskeho má aj tak banka v systéme, plus kopu ďalších vecí o tebe. Skôr by som mal obavu o to, aké bezpečné majú systémy. Že si oxeroxujú čiernobielu kópiu občianskeho je len právna ochrana pre nich, že si pri podpise zmluvy splnili povinnosť, legitimovali zákazníka (majú tú kópiu) a nenesú zodpovednosť za to, že to bol podvodník s cudzím občianskym.

Mne prišiel z banky papier, že mi rušia vkladnú knižku. Ani som netušil, že ju mám a nie som ani klient tej banky. Tak som tam išiel, riešili to asi 45 minút, lebo som nemal vkladnú knižku. Dávali mi podpisovať niekoľko dokumentov o tom, ako prehlasujem, že som disponent tej vkladnej knižky, že banka za to nenesie zodpovednosť ak by som bol podvodník a všetky právne záväzky preberám na seba. Spravili si čiernobielu kópiu občianskeho. A potom mi povedali, že to je všetko a môžem ísť. A ja že ešte sme mi nevyplatili tých 6€, ktoré na tej vkladnej knižke boli :D :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja si myslim, ze do systemu si to banka nahodit moze, na skenovanie sa pytaju. Aspon tak to bolo u mna ked som menil obciansky, rovno na okienku sa ma opytali, ze ci si ho mozu oskenovat. A ja som sa na to opytal, ze ked s tym nesuhlasim, ze co potom a odpoved bola, ze nic, ze si len teda odpisu udaje, ale ze ked budem ziadat hypoteku ci uver, ze aj tak budu pozadovat scan.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

U mňa tak isto, ako píše hojko.

Zneužitia by som sa dáko nebál. Pochybujem, že pochodíš so skenom OP niekde v banke s úverom, alebo nákupom na splátky. Buď to prídeš riešiť osobne a bude evidentné, že ho fyzicky nemáš (a ak áno, nie si to ty), alebo nebudeš mať PIN od e-podpisu. Dokonca už aj stránky na sportbetting a kasína dnes väčšinou vyžadujú verifikáciu (foto dokladu + tvoja foto (s vytlačeným ksichtom nepochodíš)).

Čiže dáko extra by som sa toho nebál.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Hensym
uz to davno tak nefunguje, že ziadatel o uver by musel predkladat originaly svojich dokladov, bežne sa pracuje iba so scanmi /banky/. Ked ma taka banka stovky ci tisice ziadosti o uvery mesacne asi tazko by zvladala take mnosztvo osobnych navstev klientov a bolo by to velmi neefektivne. Su banky ktore ani kamenne pobočky pre klientov vobec nemaju. :)
Hensym
VIP
VIP

Áno viem, tiež som si úver vybavil doma z gauča, a to bolo 7 rokov dozadu.

Nič to nemení na tom, že keď ti teraz odfotím tvoj občiansky, tak úver nevybavím, a maximálne sa zaregistrujem na nejakú webstránku 4. cenovej, ktorá zaspala dobu a/ale vyžaduje overenie totožnosti. Proste narazím na X hesiel, overení, biometrie a nepochodím.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym

nepotrebujes na to ziadne hesla, biometriu ani ani nic podobne :)
Ak chces tovar na splátky/cez net/, tak ti staci OP+jeden dalsi doklad totoznosti /napr karta od zdravotky/.
Ak chces požičku tak OP+jeden dalsi doklad totoznosti+ výpis z bu z na ktory chces poslat peniaze. Myslene vsetko scany.
Samozrejme kazda banka ma system shcvalovania trochu iny, ale existuje dost bank kde uspejes
len s tym co je uvedene vyssie/pochopitelne nepoznam postupy vsetkych bank na Svk/. :)
Hensym
VIP
VIP

V banke, kde si vybavíš úver "so skenmi", teda mimo zabezpečeného prostredia ich bankingu, alebo aplikácie, by som asi nechcel ani študentský účet. :) Celkom by ma zaujímalo, či taká banka vôbec dnes ešte existuje.

Mám skúsenosti aj s nákupom tovaru na splátky (aj keď naposledy asi 3 roky dozadu), tovar som objednal cez internet, avšak papiere (a nebolo ich málo) som musel prísť podpísať osobne.

Teraz som narýchlo očekoval, ako cca dnes prebieha nákup v Quatro, Cetelem a pod., a so skenom proste neprejdeš nikde. Fotka OP je proste len zdrap, v podniku v sobotu o 02:00 si odfotím 10 občianskych, čo ľudia nechávajú na stole kým idú na WC.

Ale opravte ma ak sa mýlim, toto ma úprimne zaujíma. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym
aby sme niekoho nenavadzali nebudem uvadza konkretne spolocnosti ani postupy, ale pravda je taka, ze na ziskanie tovaru na splatky ci pozicky nepotrebujes nic viacej co bolo vyssie spomenute ani nemusis ist niekam podpisovat zmluvu, pretoze si ju v tomto digitalnom veku ,vuala,vytlacis a podpises doma :) Alebo poziadas nech ti poslu zmluvu na adresu, podpises a rovnako ju im posles nazad-bez toho aby si niekam osobne musel ist.
To ze ty by si bez osobneho kontaktu s bankou ziaden produkt neziadal je irelevantne z pohladu podvodnika ktory naopak presne vie ako postupovat a uspiet iba zo scanmi :)
Btw: preco ludia nechavaju v podnikoch op na stoloch ked idu na wc? Naozaj ma to zaujima :)
Hensym
VIP
VIP

Ja tiež občas nechávam (skoro vždy dám von mobil, peňaženku a kľúče, aby som mal pri sedení prázdne vrecká). Samozrejme len vtedy, keď pri tom stole niekto zostane sedieť. Toto bol skôr len taký rýchly príklad - skôr som tým chcel povedať to, že je strašne veľa ľahkých spôsobov, ako sa dostať k údajom z OP.

Napr. aj vždy keď riešim ubytko cez booking/airbnb (apartmány, domy, súkromníci - čiže nie hotely), tak každý jeden chce vidieť môj OP a odpísať si údaje. Raz som tuším dával aj fotku, lebo som si nevedel predstaviť, ako sa to dá zneužiť - a dodnes neviem. Pretože aj pri odpisovaní, ty si síce odpíšeš len meno, adresu, možno RČ, ale čo tam je ešte navyše relevantná? Číslo dokladu? Daj mi ho do ruky na 5 sekúnd a zapamätám si ho, nemusím si ho ani fotiť. Toto teoreticky platí aj pre predavačky, ktorým ukazuješ OP pre potvrdenie veku, stačí, že má predavačka vlohy na zapamätanie čísiel a teoreticky to tiež vie zneužiť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym

banka vyzaduje scany dokladov, tj. iba zapamatania udajov na doklade nestaci na to aby bol schvaleny uver :)
apropo, ako zaujimavost k teme, podpis na zmluve sa v dnesnej dobe vacsinou neporovnáva s podpisovym vzorom na op-to len na doplnenie :)
Ono to vyzera absurdne ze je to take jednoduche, ale je to nastavene zo strany legislativy tak preto, ze inac by bol problem technicky spracovavat take obrovske mnozstvo ziadosti o uvery.
Skus si napriklad objednat nejaky tovar na splatky cez internet a uvidis ze nebudes musiet predkladat nikomu reálny tvoj OP /aj ked ako uz bolo napisane,firmy to maju nastavene rozne a aj možnosti su rozne, tj su situacie ked OP vyzadovany bude aby to vyzeralo ze je vyzadovany vzdy, ale nie je vzdy a je to legálne. Lepsie je neist prilis do podrobnosti aby to niekoho nemotivovalo,v kazdom pripade upozornenie za uverove podvody trestny zakonnik pozná pekné pálky/. :)

Hensym, ale pre obcanov to nie je problem. V prípade ak by prislo k uverovemu podvodu, je potrebne ihned podat trestne oznamenie a komunikovat s policiou. Zaroven treba co najskor infromovat danú spolocnost/banku ze prislo k zneuzitiu osobnych udajov, oni potom uz nesmu od teba nič vymáhať až do uzatvorenia celeho pripadu policiou.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

rodicia budu mat 40. vyrocie svadby. je to len "ich" sviatok alebo by mali pri tejto prilezitosti nieco darovat aj deti?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

O tri roky Ti poviem, či nám niečo dali :D
A vážne - prečo nie?
Dali Vám život a predpokldám, že nie len to :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

vsak ja s tym nemam problem, len sme to doma nikdy neriesili. ale teraz sa ideme stretnut s tym, ze spolocne oslavime viacere narodeniny+ spomenuli aj to vyrocie, tak som zvedavy ako sa to riesi v inych rodinach.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

minimalne nejaky pekny dar od deti by bol viac ako vhodny
najlepsie pobyt, wellness alebo nieco podobne, nech si odpocinu a uziju spolu
Hensym
VIP
VIP

My ked sme toto s bratom vytiahli, tak nas nasi vzdy v dobrom poslali do P..., ze toto je ich zalezitost a ze si mame radsej daco kupit my. :D

Vecera alebo wellness je ale super, nic tym nepokazis. Ale nejaka spolocenska konvencia ako narodeninovy, alebo svadobny dar tu asi nie je od deti.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nie hmotný dar :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

da sa vybrat zlavomatovy pobyt, pripadne nabit zlavomatovy ucet kreditom, nech si vyberu sami
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Alebo ist spolocne s rodinou na lepsiu veceru, ak ich to potesi. Suhlasim vsak s dakym pobytom, aj ked wellness pobyt nie je pre kazdeho. Niekto by mohol skor uprednostnit napriklad prechadzku Strbskym plesom, napokon najlepsie svojich rodicov budu poznat deti, takze by mali vediet co ich potesi.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ako sa zbavujete expirovanych/blokovanych bankovych kariet?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Zapalovacom spalim cip a pruzok a rozstriham do kosa.
Napísať odpoveď