Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
hypoteza Multiverza existuje, takze teoreticky moze existovat nekonecne vela vesmirov.
Takze by sa vlastne niekde diali vsetky mozne varianty vsetkeho./v tych nekonecne vela vesmiroch/
Takze by sa vlastne niekde diali vsetky mozne varianty vsetkeho./v tych nekonecne vela vesmiroch/
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
To niesu prave banalne otazkygogo956 napísal: 20 okt 2022, 21:06 Ak by napr nejaky predmet dosiahol rychlost svetla, tak by prenho prestal uplne cas existovat.
Ale ak by prestal cas existovat /resp sa zastavil/ potom by to muselo znamenat ze by zmizol aj priestor /?/
A plati to teda aj na svetlo, alebo nie? /asi nie, lebo svetlo je elektromagneticke ziarenie, asi by to platilo iba pre teleso/
Ak si dobre pametam s vysky, tak okrem rovnici o dilatacii casu mame aj tu pre diltaciu hmotnosti... a na to aby hmotny predmet/castica dosiahla richlost stevtla tak by potrebovala nekonecno vela energie... takze, richlost stevtla hmotny predmet nedosiahne nikdy.
No fotony su na tom o dost bizardnejsie bizardnejsie - https://invivomagazin.sk/bizarny-svet-f ... -_273.html
Tiez som to chcel napisat, mna tieto temy tiez zaujimaju, tak mozme pokracovat v teme vesmir, alebo samostatne teme pre Cas, resp. Casopriestor, mozete ju vytvorit, rad sa zapojim do diskusie.
Vesmir - www.hojko.com
cas podla mna neexistuje. cas je zmena niecoho. pokial nic nemas, nic sa nemeni, neexistuje cas, nie?gogo956 napísal: 20 okt 2022, 21:06 existuje v skutocnosti cas? /ked ako vieme je relativny// skor recnicka otazka/
ano, castice neustale osciluju, su v pohybe. Tj cas prestane tiect v momente az ked vesmir raz vychladne na absolutnu nulu a pohyb castic zanikne. Ale v tom pripade sa stane nieco aj s priestorom. Zanikne.?aacid napísal: 21 okt 2022, 8:44 cas podla mna neexistuje. cas je zmena niecoho. pokial nic nemas, nic sa nemeni, neexistuje cas, nie?
Ak neexistuje cas tak potom by malo to iste platit o priestore.
-
Mek
Addict
Mozno by pomohlo predstavit si cas ako 4. rozmer...?
"Neexistuje čas" je pseudo-filozofický (skôr ezoterický) výrok.
Ak je raz niečo tak presne definovateľné ako čas (4. rozmer, bod na nejakej pomyselnej osi (časovej osi)), tak je scestné tvrdiť, že to neexistuje.
aacid: Pokiaľ nič nemáš, nič sa nezmení => neexistuje čas? Pokiaľ nič nemáš v jeden časový moment, a rovnako nič nemáš v druhý časový moment, tak sú to 2 rozdielne situácie. "Nič nemáš" je tiež ezot výrok, vždy "niečo máš" a nikdy nie sú v dva časové momenty atómy vesmíru rozložené identicky.
Ak je raz niečo tak presne definovateľné ako čas (4. rozmer, bod na nejakej pomyselnej osi (časovej osi)), tak je scestné tvrdiť, že to neexistuje.
aacid: Pokiaľ nič nemáš, nič sa nezmení => neexistuje čas? Pokiaľ nič nemáš v jeden časový moment, a rovnako nič nemáš v druhý časový moment, tak sú to 2 rozdielne situácie. "Nič nemáš" je tiež ezot výrok, vždy "niečo máš" a nikdy nie sú v dva časové momenty atómy vesmíru rozložené identicky.
brm
tak je to tak ako si pisal: ak je automaticka obnova karty po jej exspiracii, tak cislo zostava rovnake. Mení sa len ak je karta z nejakeho dovodu manualne revydana.
/napr po strate a zablokovaní starej/
tak je to tak ako si pisal: ak je automaticka obnova karty po jej exspiracii, tak cislo zostava rovnake. Mení sa len ak je karta z nejakeho dovodu manualne revydana.
V SLSP sa mi vždy po platnosti menilo číslo karty. Zostával mi len PIN. 
-
starysomar
Hardcore addict
V Primabanke tiež zakaždým iné číslo karty.
tak to potom naozaj zavisi od postupu konkretnej banky a nie je v tom jednotny system
cas sa zaraduje medzi 7 zakladnych jednotiek ale ako jediny nepredsavuje vlastnost objektu. vaha, dlzka ci teplota vsetko predsavuju nejaku vlastnost, pokial zmenis objekt, zmeni sa jednotka.Hensym napísal: 21 okt 2022, 16:37 "Neexistuje čas" je pseudo-filozofický (skôr ezoterický) výrok.
cas samotny nic nereprezentuje. iba v spojitosti s inou jednotkou.
Patri medzi najpouzivanejsie jednotky, ale rozhodne nie je jedinou jednotkou, ktora nereprezentuje vlastnost nejakeho objektu.
Nic to teda nemeni na tom ze "cas neexistuje" je len horoskopovy vyrok.
Nic to teda nemeni na tom ze "cas neexistuje" je len horoskopovy vyrok.
-
harrison314
Hardcore addict
accid: Nase zakladne jednotky nehovoria nic o case, ani to ako sme si ich urcili (teda daco ano, ale nie je to fundamentalne), takze to nie je moc dobry argument. navyse si mysli, ze cas plynie aj pri absolutnej nule.aacid napísal: 22 okt 2022, 11:00 cas sa zaraduje medzi 7 zakladnych jednotiek ale ako jediny nepredsavuje vlastnost objektu. vaha, dlzka ci teplota vsetko predsavuju nejaku vlastnost, pokial zmenis objekt, zmeni sa jednotka.
cas samotny nic nereprezentuje. iba v spojitosti s inou jednotkou.
rozne clanky poukazuju na to, ze je dolezite, aby sme ako ludia rozlisovali pojem "čas" od pojmu "tok času". Predpokladam ako laik ze prvy pojem je niečo skutocne objektívne zatial co druhe je iba subjektivne. Ako keď v noci clovek spi 8hodin ale celu noc snival sen v ktorom mal pocit ze trval povedzme stovky rokov. Alebo naopak ziaden sen si nepamata a tak ma pocit akoby medzi jeho zaspanim a naslednym zobudenim ziaden cas neprebehol, pritom objektivne spal 8hodin.
-
starysomar
Hardcore addict
Dávate sa niekto očkovať proti chrípke?
toto si prave nemyslim... pretoze pokial sa nic nehybe, nenastava ziadna zmena. ako potom pocitat cas?
doporučuje sa pre rizikové skupiny a ty do nej spadas, takže chod
gogo956.. pár rokov dozadu ma niekde na smečku alebo podobne zaujal článok ako vekom človek inak vníma čas. Pre deti napríklad trvá večnosť, kým prídu vianoce/narodeniny, zatiaľ čo starší ľudia sa ani poriadne nespamätajú a opäť sú tu ďalšie vianoce/narodeniny. Vysvetľované je to tým, že mladí napríklad zažili iba 5-10 vianoc/narodenín, zatiaľ čo starší už mali 50-60 vianoc/narodenín za život...
starysomar... niekedy som sa dával, potom som bol pár rokov lenivý to riešiť a teraz od covidu sa opäť dávam očkovať. Z môjho subjektívneho pohľadu to pomáha. Kým som sa niekedy dávno zvykol očkovať, vydržal som celú zimu byť zdravý a ochorel som až na konci chrípkovej sezóny (marec/apríl) - buď vakcína prestala účinkovať alebo sa vyskytli nové chrípkové kmene. V období bez očkovania som bol pravidelne chorý už od decembra. Súčasné covidové obdobie sa ťažko hodnotí, keďže sa rúškovalo a obmedzovali kontakty.
starysomar... niekedy som sa dával, potom som bol pár rokov lenivý to riešiť a teraz od covidu sa opäť dávam očkovať. Z môjho subjektívneho pohľadu to pomáha. Kým som sa niekedy dávno zvykol očkovať, vydržal som celú zimu byť zdravý a ochorel som až na konci chrípkovej sezóny (marec/apríl) - buď vakcína prestala účinkovať alebo sa vyskytli nové chrípkové kmene. V období bez očkovania som bol pravidelne chorý už od decembra. Súčasné covidové obdobie sa ťažko hodnotí, keďže sa rúškovalo a obmedzovali kontakty.
-
harrison314
Hardcore addict
To je ako pytat sa, ci padajuci strom vyda zvuk, ked ho nik nepocuje. A vyda.aacid napísal: 25 okt 2022, 8:16 toto si prave nemyslim... pretoze pokial sa nic nehybe, nenastava ziadna zmena. ako potom pocitat cas?
Navyse ked sa nam zda, ze sa atomy nehybu, to neznamena, ze sa nehybu ani elekmntarne castice, alebo nenastavaju fluktuacie vakua. neviem ako merat cas pri sbsolutnej nule (ale niesom fyzik), no aj keby ho merat neviem to este neznamena, ze tam nie je.
Inak v labakoch vieme dosiahnut nizsiu teplotu ako je absolutna nula, sice je to trosku ine ako sa zda (lebo entropiu vies vyjadrit ako teplotu), ale asi by to nebolo mozne, keby sa pri absolutnej nule cas zastavil.
Autoeditácia príspevku po 3 min 30 sek:
byt tebou tak by som sa dal (spominal si operaciu atd.), teraz by mali prist agresivnejsie kmene chripky, plus dva roky rusok a znizeneho kontaku sposobili, ze poplacia je voci nej vnimavejsia. Moji stari rodicia sa uz zaockovat dali.