Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal: 09 nov 2022, 20:17 Moze byt v tv pred 22-hodinou reklama na alkohol? Prave teraz, 20:13, bola na Jednotke reklama na nejaky rum, ci um, asi Kaufland. Pokial viem, tak reklama na alkohol moze byt az po 22:00, alebo sa to menilo?
Nie som si vedomy toho ze by bola zakazana. Ale uz dlhsie nepozeram TV pravidelne.
Prave toto sa teraz riesi ohladom opitych soferov ze sme silny konzumenti alkoholu. Ze vzdelavat by sa malo od detstva ohladom tohto a vyrazne obmedzit reklamy, resp zakazat.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Prečo ste ma skoro pred rokom hejtovali ked som napísal ze slováci patria medzi velkých konzumentov alkoholu? A sa to potvrdilo, dovtedy ako neveriaci Tomášovia. Stačilo by to, aby sme postupovali tak ako to robia vo Finsku stým predajom alkoholu. Neviem prečo sa v SR nerobia veci tak ako to funguje v zahraničí, prečo sa stále vymyšla nové koleso?...nemyslím to ako banalnu otázku.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

lebo si to spolocnost neziada
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

TV reklama na alkohol medzi 6:00 - 22:00 je zakázaná, padajú za to aj pokuty (aspoň donedávna padali), ale popisovaná reklama je reklama na Kaufland. Nie je to reklama, ktorá zdôrazňuje kvality alkoholu, len kde ho môžeš kúpiť. Asi preto je toto povolené. To je však len môj predpoklad, lebo už som niekoľko týchto kauflandových reklám s alkoholom tiež zaregistroval. Ale možno im to v TV naozaj len ušlo, nebolo by to prvý a ani posledný krát. Môžeš skúsiť dať podnet.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Ak nakupujete cez zlavnene portaly. Dostavete pri vybrati sluzby/produktu danovy doklad na hodnotu nakupu alebo na sumu 0€, pripadnie ziaden blocek?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kupoval som asi len 2x, takze nepamatam. Ale je mozne, ze su len ako sprostredkovatel a fakturu ti vystavuje priamo dodavatel (napr. ubytovania).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

daniel.daniel napísal: 15 nov 2022, 21:35 Ak nakupujete cez zlavnene portaly. Dostavete pri vybrati sluzby/produktu danovy doklad na hodnotu nakupu alebo na sumu 0€, pripadnie ziaden blocek?
Len v podstate informatívne potvrdenie o ubytovaní a cene. Platilo sa to až potom v hoteli.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

daniel.daniel napísal: 15 nov 2022, 21:35 Ak nakupujete cez zlavnene portaly. Dostavete pri vybrati sluzby/produktu danovy doklad na hodnotu nakupu alebo na sumu 0€, pripadnie ziaden blocek?
Nedavno som to riesil, prvy krat v zivote som sa odhodlal v praci vyuzit ten prispevok na rekreaciu a dopadlo to asi takto:

- cez portal som si zajednal a zaplatil ubytovanie, doslo par mailov s nejakymi prilohami, neriesil som to isla dovolenka vypstil som vsetko z hlavy
- absolvovali sme dovolenku, v hoteli nas ubytovali na zaklade kuponu z portalu, vsetko ok
- pri check-oute sme odovzdali kluce a sli veselo domov
- doma som vytlacil potvrdenia co mi prisli na mail (potvrdenie o rezervacii, potvrdenie o zaplateni - pozor! ziaden danovy doklad)
- v praci ma s tym vyfakovali ze chcu fakturu tak logicky pytam FA tam kde som platil - tam ma vyfakovali ze oni s tym nic nech si zozeniem fakturu od hotela kde sme boli ubytovani
- v hoteli ma vyfakovali tiez
- vyj*bal som sa na to, nechcelo sa mi to riesit, bol to 3 dnovy welness neslo o ziadnu velku sumu aj ked stovecka dve potesia len som na to nemal nervy to riesit

Takze moja rada, informuj sa o procese pocas riesenia ubytovania a drz sa ho, inak budes mat celkom rodeo zohnat danovy doklad.
wladas
Redeemer
Redeemer

To je hadam na podnet na danovakov :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

s tymi zlavovymi portalmi je casto problem, preto osobne nieco tak nevyuzivam vobec
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja som bol 5x cez zlavovy portal a vzdy s rekreacnym poukazom. VZDY sa ma hotel sam od seba pri checkine spytal na koho meno pojde danovy doklad a potom mi ho pri checkoute vystavili.

Cize ak sa aj hotel neopyta sam od seba, proste si ho vypytas sam pri checkine a neexistuje, ze bude problem.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím. Neviete aký folklorny súbor tancuje v klipe a spieva refrén?

Vďaka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla popisu videa to bude VHV Petrovec.
wladas
Redeemer
Redeemer

To je divadlo a nemyslim ze tie baby su odtial.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Prečo štát nerieši podniky ktoré nedávajú bločky? Rôzne obchody, krčmy, kaderníctva ... nedávajú bločky, ale stále fungujú. Plus aj čo som počul tak tie postihy sú malé. Kazí to hospodársku súťaž aj štát by mohol vybrať na daniach oveľa viac.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Myslím si, že štát sa to snaží riešiť v rámci svojich kapacít a (ne)efektivity úradov. Nie je úplne reálne, aby na každý takýto podnik nasadili úradníka, ktorý by tam každý týždeň chodil robiť kontroly.

A to, že postihy sú za to malé, beriem len ako plus. Alebo by si radšej chcel, aby tie podniky dostali za toto porušenie likvidačné pokuty? Nebolo dosť už to, ako niekoľko mesiacov boli tieto podniky nútene uzavreté kvôli korone, pretože štát si zmyslel, že finančné zruinovanie týchto majiteľov a zamestnancov je lepšie ako premorenie populácie, ktorá nastala tak či tak?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Paragon napísal: 21 nov 2022, 12:41 Prečo štát nerieši podniky ktoré nedávajú bločky? Rôzne obchody, krčmy, kaderníctva ... nedávajú bločky, ale stále fungujú. Plus aj čo som počul tak tie postihy sú malé. Kazí to hospodársku súťaž aj štát by mohol vybrať na daniach oveľa viac.
Sam mozes dat podnet na (myslim) Obchodnu inspekciu.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Niektoré podniky sú také, že skoro nikdy nedávajú bločky, čiže predpokladám že viac než polovica príjmu je zatajena/nezdanena.

Pokuty by mali byť podľa mňa také, že sa to tým podnikom neoplatí. Vymysleny príklad: ak môžem očakávať kontrolu raz za rok, kde pokuta bude 300€, ale za tú dobu "zarobím" na neplateni dane 10 tisíc, tak môžeme povedať, že štát ma motivuje neplatiť dane.

Podnet môžem dať, ale skôr ma zaujima systémové riešenie, alebo či štát pritvara oči pri menších hráčoch, alebo to je nákladné riešiť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

takych podnikov je velmi vela a pochybujem ze to niekto hlási. Za druhe, nikomu sa to nechce kontrolovat a riesit. Za tretie, nechcem konšpirovať, ale pravdepodobne si vieme dobre predstavit ako taka kontrola končí /obáločka a všetko oficko ok/. To je presne to iste ako fungovali rozne kontroly za socíku napr hygienicke, proste sa dali naturálie ci cash a bolo. Je to ale ciastocne chybou systemu, ktorí urcuje vysoke zdanenie a tym padom nuti subjekty aby sa odvadzaniu dani vyhybali ako to ide.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Preve pre to to treba hlasit, lebo ked si to povie kazdy, ze je to zbytocne, tak sa nic nezmeni. Podobne ako ked ako spolocnost zatvara oci pred korupciou.
Nemozeme cakat, ze polotik mavne carovnym prutikom a dany problem zmizne.
Napísať odpoveď