mLuks napísal: 04 dec 2022, 21:25
Jasné, že každý deň spáchaš vedome a úmyselne priestupok. Ale je rozdiel v tom, že ak vedome a úmyselne spácham pristupok a prídu mi na neho, tak za neho zaplatím (v mojom prípade vždy polovicu oproti sadzobníku) lebo viem čo som urobil a som si toho vedomí. Lenže ty vedome a úmyselne spáchaš priestupok (napr. to pridávanie na konci dediny) prídu ti na neho (namerajú ťa) a namiesto platenia budeš ešte pindať na nich, vyhovárať sa, vyťahovať poučky, zákony na nich, ťahať to do správneho konania a keď ti to nepomôže tak potom budeš plačkať, akí sú policajti zlí. Ak sa chceš vyhnúť plateniu za priestupky, tak tie priestupky nepáchaj. So simply.
Jj, tak keby som jazdil max. 40 km/h v meste a max. 80 km/h po okreskách, aby som náhodou neprekročil maximálnu povolenú rýchlosť, tak si myslím, že by som bol ešte nebezpečnejší, ako keď sa prispôsobím rýchlosti zvyšku dopravy, ktorá je väčšinou minimálne ten zákonom povolený limit, kedy sa ti ale môže stať, že v nejakom momente ho prekročíš a policajti ťa budú chcieť podojiť. Kamošovi prišla pokuta zo stacionárneho radaru za jazdu 51 km/h po meste po odpočte nepresnosti merania, takže to strašne pirátil a ohrozoval okolie podľa ľudí ako si ty. Videl som ešte štatistiky z dediny Kuřim pri Brne, kde nainštalovali stacionárny radar na krásne priehľadné miesto, kde pomaly nie sú žiadne domy a krásne si tým zvyšujú obecný rozpočet. Akurát že vyše 80% všetkých prekročení maximálky sú do 60 km/h, takže je každému jasné, že účel toho radaru nie je zvýšiť bezpečnosť, ale vybrať pokuty.
Inak gratulujem k tomu, že rád platíš pokuty za svoje priestupky. Je to skvelá vizitka poslušného ovčana
mLuks napísal:
A aký bol problém zavolať tomu, kto bol vodič a zle zaparkoval, povedať mu nech si pokutu zaplatí, prípadne oznámiť úradu (na slovensku MsP) udaje vodiča a nech si to už riešia s ním? Znovu ten istý princíp, vedome a úmyselne niekto spácha priestupok a namiesto priznania si chyby a zapaltenia a bude radšej hádať a naťahovať a tváriť sa ako neviniatko?
Nebudem predsa úradu bonzovať svoju manželku, ktorá zaparkovala pri našom baráku tak ako desiatky ďalších áut pri obrubníku, keď boli všetky legálne parkovacie miesta už obsadené kvôli tomu, že developer pri výstavbe spravil parkovacie miesta asi len pre tretinu obyvateľov, aby ušetril náklady. Nikomu tie autá pri takomtom parkovaní nezavadzajú, ale nejaký zas*aný práskač pravidelne volal mestskáčov, ktorí dávali takýmto autám pokuty. Ja som našťastie prišiel na to, ako sa plateniu týchto pokút vyhnúť, ale viem o ľuďoch, ktorí sa kvôli tomu odtiaľ odsťahovali, pretože pokuty (teda len výzvy, AKA odpustky) platili a stále im chodili nové. A chytrolíni/práskači vo FB skupine ešte mudrovali ako ty, že parkovacie miesta tam sú a keď nemá obyvateľ bytovky kde zaparkovať, tak môže ísť do kilometer vzdialeného obchoďáku, kde je obrovské parkovisko v noci skoro prázdne. No super rada nad zlato! K tomu len toľko, že skôr alebo neskôr "Snitches get stitches..."
mLuks napísal:
Na to existujú právnici a ak sa naozaj jedná o nejaký vážnejší problém, tak to treba nechať na nich. Tvoje rady si nietkto môže zobrať k srdcu a keď ich použije on a nepodarí sa mu s tým uspieť, ba dokonca ešte dostane väčšiu pokutu, tak ti potom poďakuje.
Lenže východiskovú situáciu si môžeš pokaziť už priamo na mieste, ak napríklad niekoho zraníš/usmrtíš pri nehode. Nehodu som už zažil, našťastie nie ako vinník a bez zranení, ale z rozprávania známeho som počul, že keď bol účastníkom nehody, mal nejaké menšie zranenia a necítil sa dobre, tak policajti naňho tlačili, aby im priamo na mieste dal výpoveď o nehode. V prípade väčšej búračky je najlepšie proste mlčať a povedať im k tomu len to, že som veľmi rozrušený a na nič si nepamätám. Po príchode domov si môžem celú situáciu nechať prejsť hlavou, prípadne si nechať od skúsenejšieho známeho/právnika poradiť, ako vypovedať, aby som z toho vyšiel čo najlepšie.
Ak človek v rozrušenom stave tesne po nehode začne rozprávať, možno často aj nie úplne pravdivo popíše celý priebeh nehody v jeho neprospech a následne podpíše policajný zápis s týmto popisom, tak potom mu už ani ten najlepší právnik nepomôže, pretože už na začiatku s nejakým priebehom nehody súhlasil, aj keď to v skutočnosti mohlo byť úplne inak.