Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa retkvic »

mLuks napísal: 03 dec 2022, 21:29 Náhodou, bola to oprávnena pokuta a tí ľudia ju dostali za svoju vlastnú spostosť.
tam sa mi hodi to slovne spojenie
papezskejsi nez papez
na slovensku celkom casto praktizovane. Zakon platit musi, ale niekedy je jeho vykonanie dost absurdne, mozno aj zle napisanym zakonom.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

jasné, že to ako to celé bolo nastavené je na inú tému. ale bohužial v danom čase platili dané pravidlá a boli za nich stanovené postihy, pravdepodobne to ludia od stola brali tak, že 1000 bude odstašujúca aby to ľudia dodržiavali a viď tu. ľudia si sami nabehlli na vidli a ešte sa nájdu takí čo by vešali toho policajta po lampách.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

V Čechách dostal nejaký lekár len skrz to, že sa nahol nad detský kočiar a aby sa mohol usmiať na vnúča, dal si na pár sekúnd dolu rúško.
Tiež cez čiaru.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

mLuks napísal: 03 dec 2022, 21:29 Náhodou, bola to oprávnena pokuta a tí ľudia ju dostali za svoju vlastnú spostosť. Bol núdzový stav, lockdown, zákaz vychádzania v noci a mimo okres, všetko okolo toho bolo medializované, neznalosť zákona neospravedlňuje a vo sovjom okrese mali dosť miest na sánkovačku. Nie, tí sprostaáci si pripnú sánky na strechu a vydajú sa cez x okresov sánkovať sa s deťmi, napriek tomu, že vedeli aká je situácia.

Policajt si len robil svoju prácu a riadil sa platnými nariadeniami. či ich mal pustiť len preto lebo mali deti v aute a išli na sákovačku? To som si aj ja mohol požiačať deti od susedov a voziť sa s nimi po celom slovensku a prosíkať policajtov nech ma nepokutujú, šak len s detičkami vonku idem.
To, že skutok spĺňa formálne znaky priestupku, tzn. spravili to, čo bolo zakázané vyhláškou/zákonom (BTW úplne retardovanou), ešte neznamená, že môže byť automaticky kvalifikovaný ako priestupok. Musí tiež spĺňať materiálne znaky priestupku, tzn. že nejakým spôsobom škodil spoločnosti a jej záujmom. Akým spôsobom škodila spoločnosti rodina, ktorá sa išla posánkovať von? Som veľmi zvedavý na tvoj argument.

Týmto istým spôsobom sú neoprávnené aj pokuty, ktoré sa rozdávajú za prekročenie max. povolenej rýchlosti na začiatku/konci obce, kde ešte nezačala alebo už skončila zástavba domov. Ak nie je popri ceste chodník, nie je dôvod, aby vodič kohokoľvek svojím speedingom ohrozil. Znovu o tomto aspekte nevie skoro nikto a policajti majú záujem v tom, aby to tak zostalo.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Skodili predsa tým, že mohli hypoteticky rozširovať tu strašnú strašnú chorobu
mLuks
Addict
Addict

Pilifo napísal: 04 dec 2022, 12:16 To, že skutok spĺňa formálne znaky priestupku, tzn. spravili to, čo bolo zakázané vyhláškou/zákonom (BTW úplne retardovanou), ešte neznamená, že môže byť automaticky kvalifikovaný ako priestupok. Musí tiež spĺňať materiálne znaky priestupku, tzn. že nejakým spôsobom škodil spoločnosti a jej záujmom. Akým spôsobom škodila spoločnosti rodina, ktorá sa išla posánkovať von? Som veľmi zvedavý na tvoj argument.

Týmto istým spôsobom sú neoprávnené aj pokuty, ktoré sa rozdávajú za prekročenie max. povolenej rýchlosti na začiatku/konci obce, kde ešte nezačala alebo už skončila zástavba domov. Ak nie je popri ceste chodník, nie je dôvod, aby vodič kohokoľvek svojím speedingom ohrozil. Znovu o tomto aspekte nevie skoro nikto a policajti majú záujem v tom, aby to tak zostalo.

Rodina sa mala ísť posánkovať von vo svojom okrese.
Presne takéto mudrovanie internetových právnikov mám najradšej. Keď si hrdina, mal si sa ozvať tej rodine, že ich budeš zastupovať a podať žalobu na príslušné súdy, resp. US, tam realizovať svoje právne povedomie a natrieť to policajtom aj celému štátu. Urobil si to? Nie. Prečo? Lebo by ťa súdy sfukli jak sviečku na narodeninovej torte.

Pokiaľ viem, tak nejaký "erudovaný právnik" (RF) napádal jednotlivé opatrenia na US a vo väčšine prípadov neuspel/alebo rovno vo všetkých (nepamätám teraz presne, opravte ma ak sa mýlim).

Znovu, keď ťa namerajú na konci obce mimo zastaveného územia, veď to pošli do správneho konania, potom na súdy atď. Realizuj sa, keď budeš mať rozsudok, dám ti zapravdu. Zákon stanovuje, že v obci je 50ka, začiatok a koniec obce je vymedzený značkou. Chceš nezrozumiteľne upraviť zákon, aby 50ka bola viazaná na prvý a posledný dom v obci? Rátali by sa tam len skolaudované domy so súpisným číslom, alebo by sa tam rátali aj začaté/priebiehajúce novostavby? A čo priemyslené oblasti obcí ako sú napr. družstvá, dalej obecné štadiony? ...nie je to takto ako to je teraz zrozmiteľné a jasné pre každého?

Ja neobhajujem správanie policajtov, ktorí na takýchto miestach merajú a čakajú na ľudí ako si ty. Ja riešim zákon, ak dokážeš zákon napísať lepšie a zároveň zrozumiteľne stanoviť podmienky, nech sa páči smelo do politiky, neviem čo ešte robíš na svojom mieste.

Mimochodom, tvoja myšlienka sa dá aplikovať na všetko, teda ak ideš sám po dialnici nadránom, tak pdľa teba si to môžeš rúbať koľko chceš, pretože tým nikoho neohrozuješ a neškodíš, čiže ak ťa v danej chvíli namerá stacionárny radar na dialnici, tak je pokuta neplatná. Na slovensku veľa stacionárov nemáme, ani úsekových meraní rýchlosti, ale môžeš to ísť vyskúšať ak nejaký nájdeš, prípadne v zahraničí. či uspeješ na súdoch so svojími právnymi rečami.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som už (asi na rozdiel od teba) 2 správne konania vyhral. Bolo to v ČR, ale zákony sú dosť podobné so Slovenskom. Takže podľa tvojich slov som to už dvakrát "natrel policajtom a celému štátu". K súdu to ani nemuselo ísť, správny orgán pôvodné pokuty zrušil, resp. sa na riešenie vykašľal a skončilo to premlčaním, pretože si asi úradníček uvedomil, že ma tak ľahko neoholí a radšej zameral svoju energiu na ľahšie obete podobné tebe, čo vyťahujú peňaženku už len keď za sebou vidia majáky. Ak by som úrad chcel ešte trochu zamestnať, mohol som podať sťažnosť za nečinnosť, ale tým sa mi už nechcelo zaoberať.

Ako príklad, ako sa to dá "natrieť štátu" ti sem hodím odkaz na rozsudok Krajského súdu v Brne, kde skončil prípad vodiča, ktorý bol obvinený z prekročenia maximálky 80 km/h na úseku, kde sa opravovala diaľnica. K incidentu boli priložené fotky z radaru, ale úrad nedokázal, že na tom úseku bola aj skutočne umiestnená značka obmedzujúca rýchlosť. Vďaka tomu sa podarilo vodičovi prípad vyhrať. Možno by pre teba stálo za to si naštudovať aj princíp in dubio pro reo, ktorý by sa mal v právnych štátoch uplatňovať :)

https://infodeska.justice.cz/soubor.asp ... id=8040506 - dôležité sú hlavne body 21-23

K tomu pokutovaniu za prekročenie maximálky v obci. Ja nechcem, aby sa upravovali zákony, ja len chcem, aby sa dodržiavali, čo znamená, že policajtom/úradu by nestačilo dokázať len formálny aspekt priestupku, ale aj ten materiálny. S tým by ale mali problém podľa mňa vo veľkej väčšine prípadov.
mLuks
Addict
Addict

vyhral si dva správne konania, nie dva súdne konania - nenatrel si to štátu. Dva z koľkých? Koľko krát si platil pokutu? Koľko krát si bol v správnom konaní a neuspel si? Tvoje prípady, ako aj ten ktorý uvadzaš další môžu byť, resp. sú špecifické. Keby išiel 150 po dialnici, aj keby tam nebola rekonštrukcia, tak si môže fukať. Ja sa nebavím o špecifických prípadoch, ja sa bavím o tom čo si povedal, teda tú materialnú stránku priestupku.

Choď 160 po dialnici v noci sam, nechaj sa namerať a potom sa ťahaj po správnom konaní a súdoch a argumentuj svojou materialnou stránkou pristupku, že si vlastne nikoho neohrozil, či sa s tebou stotožní aj súd.

Ty chceš aby sa zákony doržiavali zo strany polície, ale zároveň ty kašleš na dodržiavanie zákona. Už som tu mal takú debatu s aacidom o cyklistoch.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja nekašľem na dodržiavanie zákona, ja sa ho snažím dodržiavať, ale nepáchať žiadne priestupky je takmer nemožné. Nejaký právnik robil prieskum, kde od svojich klientov chcel detailne popísať aktivity počas dňa a zistil, že vôbec nikto neprežil deň bez toho, aby spáchal priestupok. Skutkových podstát priestupkov je v ČR cez 7000, na Slovensku to bude asi dosť podobné číslo. Si si istý, že ak si dnes bol vonku, žiadny priestupok si nespáchal? Ja sa len snažím plateniu pokút vyhnúť, ak si myslím, že priestupok bol úplne bagateľný a nikomu som svojím konaním neublížil.

Pokuty som platil dávnejšie, keď som ešte nemal takmer žiadne znalosti o správnom ráde a zákonoch. Keď mi ale domov ako prevádzkovateľovi auta pred pár rokmi prišla výzva na zaplatenie pokuty za parkovanie, ktorá je pre znalých známa tiež ako odpustok (keďže zaplatením ďalej úrad neskúma, kto skutočne to auto zaparkoval a hint, v mojom prípade som to nebol ja, aj keď som vlastnil to auto) a ktorá bola totálne absurdná, začal som googliť a zisťoval som, ako sa dá proti tomu brániť. Inak výzva k zaplateniu čiastky sa dá prirovnať k výpalnému od mafie - ak zaplatíš, úrad riešenie údajného priestupku odloží a nebude sa zaoberať zisťovaním skutočného vinníka a dokazovaním priestupku. Odvtedy som už žiadnu pokutu neplatil a zatiaľ žiadne správne konanie som neprehral. Ak ťa to tak strašne zaujíma, moje štatistiky pri správnych konaniach sú výhry - 2/2.

Inak ako som už písal na predchádzajúcej strane, ja dobrovoľne nevyhľadávam interakcie s políciou a úradmi, beriem to len ako stratu času, ale snažím sa mojim známym robiť osvetu, aby mali aspoň aké také povedomie o tom, ako správny rád funguje, keďže hocikomu sa môže stať, že sa ocitne v situácii, kedy už nepôjde len o pokutu, ale aj o slobodu (napr. za zrazenie opilca, ktorý sa motá po ceste tam, kde nemá čo robiť). A nevidím dôvod, prečo by som mal štátu pomáhať v tom, aby ma pokutoval, prípadne odsúdil do väzenia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak si geroj, vybabral si s tým. Napíšeš aj potom, až niekto poriadne vybabre s Tebou?
Pochválil si sa, zamachroval - no tu obdiv nečakaj.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

starysomar, nebola náhodou aj tebe neoprávnene zaslaná po niekoľkých rokoch pokuta, keď tvoja dcéra išla po diaľnici bez zaplatenej diaľničnej známky? Som prekvapený, že napriek tomu podporuješ to stále absurdnejšie pokutovanie vodičov policajtmi a štátom...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ja suhlasim s Pilifom aj ked nie s kazdym policajtom treba tak komunikovat. Za celu moju jazdecku karieru som 2x mal arogantneho policajta pricom v 1.pripade ma riadne skasol a v 2. som zaplatil len tretinu co odomna pytal lebo som si zistil pravnu stranku.
Ale tie dalsie pripady uplna pohoda. Jeden ma dokonca pustil dalej len s 10€ pokutou pri rok neplatnej STK, prasknutym sklom a dolepenym ledva drziacim spatakom (firemne auto) :D Este sa mi aj opravedlnil ze musel ma zastavit skrz automaticke zachytenie.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ono to byva tak. tieto vydrbavania so systemom a deravym zakonnikom clovek obhajuje dokial sa sam nestane obetou. potom sa ti isti ludia fnukaju preco system nepracuje jak ma.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja od polície očakávam, že v prvom rade háji záujmy štátu. Ak jej zostanú nejaké kapacity, tak v druhom rade háji záujmy svojho zboru a svojich príslušníkov a ak im ešte náhodou zostanú nejaké voľné kapacity po tejto činnosti, tak v poslednom rade háji aj záujmy občanov. Nádherne to týmto spôsobom fungovalo počas lockdownov :)

Takže nemám od polície prehnané očakávania, že ak by nastal väčší problém a ja by som potreboval ich pomoc, tak by okamžite nabehli a položili by za mňa svoj život.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Veľa krát som natrafil na solídnych za tie desťročia. Prekračujem rýchlosti prakticky každý deň. Ušetril som za tie roky na prípadnú pokutu. Poslednú som dostal ešte v korunách za vjazd niekam, kde sa na dodatkovej tabuľke zmenili časy a prehliadol som to. Ono je to aj o tom, ako s nimi človek komunikuje.
Za mlada sa mi párkrát prepiekla aj jazda s nejakým promile. Už roky si to nedovolím.
Tá pokuta za dcérin prejazd diaľnicou bola tiež v poriadku, len som skúsil... V rámci toho, kedy sa príslušný úrad dozvedel o priestupku to bolo v súlade so zákonmi. Tam šlo o to, že systém za veľké peniaze mal fungovať v reálnom čase, no nefungoval tak dlho. Teda sa to mali dozvedieť podstatne skôr. Dal som sa nahuckať na ten odpor človeku, čo si tým robil kampaň...
mLuks
Addict
Addict

Pilifo napísal: 04 dec 2022, 15:50 Ja nekašľem na dodržiavanie zákona, ja sa ho snažím dodržiavať, ale nepáchať žiadne priestupky je takmer nemožné. Nejaký právnik robil prieskum, kde od svojich klientov chcel detailne popísať aktivity počas dňa a zistil, že vôbec nikto neprežil deň bez toho, aby spáchal priestupok. Skutkových podstát priestupkov je v ČR cez 7000, na Slovensku to bude asi dosť podobné číslo. Si si istý, že ak si dnes bol vonku, žiadny priestupok si nespáchal? Ja sa len snažím plateniu pokút vyhnúť, ak si myslím, že priestupok bol úplne bagateľný a nikomu som svojím konaním neublížil.
Jasné, že každý deň spáchaš vedome a úmyselne priestupok. Ale je rozdiel v tom, že ak vedome a úmyselne spácham pristupok a prídu mi na neho, tak za neho zaplatím (v mojom prípade vždy polovicu oproti sadzobníku) lebo viem čo som urobil a som si toho vedomí. Lenže ty vedome a úmyselne spáchaš priestupok (napr. to pridávanie na konci dediny) prídu ti na neho (namerajú ťa) a namiesto platenia budeš ešte pindať na nich, vyhovárať sa, vyťahovať poučky, zákony na nich, ťahať to do správneho konania a keď ti to nepomôže tak potom budeš plačkať, akí sú policajti zlí. Ak sa chceš vyhnúť plateniu za priestupky, tak tie priestupky nepáchaj. So simply.

Iné sú situácie, keď sa chlapci s radarom na teba lepia aby si zrýchlil a namerali ťa, pri tom by som sa s nimi hádal aj ja (keďže mám kameru aj na zadnom skle), alebo akékoľvek iné situácie kedy vyslovene buzerujú, snažia sa hľadať dôvod na pokutu.
Pokuty som platil dávnejšie, keď som ešte nemal takmer žiadne znalosti o správnom ráde a zákonoch. Keď mi ale domov ako prevádzkovateľovi auta pred pár rokmi prišla výzva na zaplatenie pokuty za parkovanie, ktorá je pre znalých známa tiež ako odpustok (keďže zaplatením ďalej úrad neskúma, kto skutočne to auto zaparkoval a hint, v mojom prípade som to nebol ja, aj keď som vlastnil to auto) a ktorá bola totálne absurdná, začal som googliť a zisťoval som, ako sa dá proti tomu brániť. Inak výzva k zaplateniu čiastky sa dá prirovnať k výpalnému od mafie - ak zaplatíš, úrad riešenie údajného priestupku odloží a nebude sa zaoberať zisťovaním skutočného vinníka a dokazovaním priestupku. Odvtedy som už žiadnu pokutu neplatil a zatiaľ žiadne správne konanie som neprehral. Ak ťa to tak strašne zaujíma, moje štatistiky pri správnych konaniach sú výhry - 2/2.
A aký bol problém zavolať tomu, kto bol vodič a zle zaparkoval, povedať mu nech si pokutu zaplatí, prípadne oznámiť úradu (na slovensku MsP) udaje vodiča a nech si to už riešia s ním? Znovu ten istý princíp, vedome a úmyselne niekto spácha priestupok a namiesto priznania si chyby a zapaltenia a bude radšej hádať a naťahovať a tváriť sa ako neviniatko?

To je jak tá príhoda, čo raz rozprával Borbély. Keď si nejaký erudovaný právnik pomýlil značku zákaz parkovania s ozdobou fasády. Si to nájdi na YT.
Inak ako som už písal na predchádzajúcej strane, ja dobrovoľne nevyhľadávam interakcie s políciou a úradmi, beriem to len ako stratu času, ale snažím sa mojim známym robiť osvetu, aby mali aspoň aké také povedomie o tom, ako správny rád funguje, keďže hocikomu sa môže stať, že sa ocitne v situácii, kedy už nepôjde len o pokutu, ale aj o slobodu (napr. za zrazenie opilca, ktorý sa motá po ceste tam, kde nemá čo robiť). A nevidím dôvod, prečo by som mal štátu pomáhať v tom, aby ma pokutoval, prípadne odsúdil do väzenia.
Na to existujú právnici a ak sa naozaj jedná o nejaký vážnejší problém, tak to treba nechať na nich. Tvoje rady si nietkto môže zobrať k srdcu a keď ich použije on a nepodarí sa mu s tým uspieť, ba dokonca ešte dostane väčšiu pokutu, tak ti potom poďakuje.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

K tomu, kedy zhruba možno po poháriku šoférovať, som mal odložené video - je dlhšie, no môže sa niekomu hodiť:

Mňa prekvapilo, že po jednom poháriku realtívne skoro, no skúšať to nemienim.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

mLuks napísal: 04 dec 2022, 21:25
to... sa chvalis? Alebo sa citis nadradene lebo sa tvoje podvedomie snazi najst aspon nejaku hodnotu za peniaze minute na platbu priestupkov? Pretoze ziadna inherentna v tom nie je. Polovica priestupkov su totalne pi*ov***, na ktorych ta stat skasne len preto, ze ma monopol na nasilie a moze. Ide o biznis, nie moralku. Preto je racionalne a prirodzene sa o tie peniaze sporit kedykolvek sa da. To, ze je to casto na dlhe lakte a v prepocte na cas sa to nie vzdy oplati je uz druha vec, no faktom ostava, ze je to daleko zmysluplnejsie nez klopit usi a nechat sa dojit kvoli prkotinam, co nikomu neublizuju.

Taktiez, policajti, co taketo neskodne priestupky vymahaju su pre mna moralne dno a argument, ze je to len ich praca je absolutne scestny a po Norimberskom procese aj neplatny. Ziaden normalny clovek neostane v robote, ktora ho nuti znacne skodit beznym ludom za benigne cinnosti.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

mLuks napísal: 04 dec 2022, 21:25 Jasné, že každý deň spáchaš vedome a úmyselne priestupok. Ale je rozdiel v tom, že ak vedome a úmyselne spácham pristupok a prídu mi na neho, tak za neho zaplatím (v mojom prípade vždy polovicu oproti sadzobníku) lebo viem čo som urobil a som si toho vedomí. Lenže ty vedome a úmyselne spáchaš priestupok (napr. to pridávanie na konci dediny) prídu ti na neho (namerajú ťa) a namiesto platenia budeš ešte pindať na nich, vyhovárať sa, vyťahovať poučky, zákony na nich, ťahať to do správneho konania a keď ti to nepomôže tak potom budeš plačkať, akí sú policajti zlí. Ak sa chceš vyhnúť plateniu za priestupky, tak tie priestupky nepáchaj. So simply.
Jj, tak keby som jazdil max. 40 km/h v meste a max. 80 km/h po okreskách, aby som náhodou neprekročil maximálnu povolenú rýchlosť, tak si myslím, že by som bol ešte nebezpečnejší, ako keď sa prispôsobím rýchlosti zvyšku dopravy, ktorá je väčšinou minimálne ten zákonom povolený limit, kedy sa ti ale môže stať, že v nejakom momente ho prekročíš a policajti ťa budú chcieť podojiť. Kamošovi prišla pokuta zo stacionárneho radaru za jazdu 51 km/h po meste po odpočte nepresnosti merania, takže to strašne pirátil a ohrozoval okolie podľa ľudí ako si ty. Videl som ešte štatistiky z dediny Kuřim pri Brne, kde nainštalovali stacionárny radar na krásne priehľadné miesto, kde pomaly nie sú žiadne domy a krásne si tým zvyšujú obecný rozpočet. Akurát že vyše 80% všetkých prekročení maximálky sú do 60 km/h, takže je každému jasné, že účel toho radaru nie je zvýšiť bezpečnosť, ale vybrať pokuty.

Inak gratulujem k tomu, že rád platíš pokuty za svoje priestupky. Je to skvelá vizitka poslušného ovčana :)
mLuks napísal: A aký bol problém zavolať tomu, kto bol vodič a zle zaparkoval, povedať mu nech si pokutu zaplatí, prípadne oznámiť úradu (na slovensku MsP) udaje vodiča a nech si to už riešia s ním? Znovu ten istý princíp, vedome a úmyselne niekto spácha priestupok a namiesto priznania si chyby a zapaltenia a bude radšej hádať a naťahovať a tváriť sa ako neviniatko?
Nebudem predsa úradu bonzovať svoju manželku, ktorá zaparkovala pri našom baráku tak ako desiatky ďalších áut pri obrubníku, keď boli všetky legálne parkovacie miesta už obsadené kvôli tomu, že developer pri výstavbe spravil parkovacie miesta asi len pre tretinu obyvateľov, aby ušetril náklady. Nikomu tie autá pri takomtom parkovaní nezavadzajú, ale nejaký zas*aný práskač pravidelne volal mestskáčov, ktorí dávali takýmto autám pokuty. Ja som našťastie prišiel na to, ako sa plateniu týchto pokút vyhnúť, ale viem o ľuďoch, ktorí sa kvôli tomu odtiaľ odsťahovali, pretože pokuty (teda len výzvy, AKA odpustky) platili a stále im chodili nové. A chytrolíni/práskači vo FB skupine ešte mudrovali ako ty, že parkovacie miesta tam sú a keď nemá obyvateľ bytovky kde zaparkovať, tak môže ísť do kilometer vzdialeného obchoďáku, kde je obrovské parkovisko v noci skoro prázdne. No super rada nad zlato! K tomu len toľko, že skôr alebo neskôr "Snitches get stitches..."
mLuks napísal: Na to existujú právnici a ak sa naozaj jedná o nejaký vážnejší problém, tak to treba nechať na nich. Tvoje rady si nietkto môže zobrať k srdcu a keď ich použije on a nepodarí sa mu s tým uspieť, ba dokonca ešte dostane väčšiu pokutu, tak ti potom poďakuje.
Lenže východiskovú situáciu si môžeš pokaziť už priamo na mieste, ak napríklad niekoho zraníš/usmrtíš pri nehode. Nehodu som už zažil, našťastie nie ako vinník a bez zranení, ale z rozprávania známeho som počul, že keď bol účastníkom nehody, mal nejaké menšie zranenia a necítil sa dobre, tak policajti naňho tlačili, aby im priamo na mieste dal výpoveď o nehode. V prípade väčšej búračky je najlepšie proste mlčať a povedať im k tomu len to, že som veľmi rozrušený a na nič si nepamätám. Po príchode domov si môžem celú situáciu nechať prejsť hlavou, prípadne si nechať od skúsenejšieho známeho/právnika poradiť, ako vypovedať, aby som z toho vyšiel čo najlepšie.

Ak človek v rozrušenom stave tesne po nehode začne rozprávať, možno často aj nie úplne pravdivo popíše celý priebeh nehody v jeho neprospech a následne podpíše policajný zápis s týmto popisom, tak potom mu už ani ten najlepší právnik nepomôže, pretože už na začiatku s nejakým priebehom nehody súhlasil, aj keď to v skutočnosti mohlo byť úplne inak.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pilifo napísal: 05 dec 2022, 8:55keď boli všetky legálne parkovacie miesta už obsadené kvôli tomu, že developer pri výstavbe spravil parkovacie miesta asi len pre tretinu obyvateľov, aby ušetril náklady
Ja tvrdim, ze nemas pravdu a zavadzas ludi an fore. Pretoze developer vychadzal z platneho stavebneho povolenia, ktoremu predchadzalo uzemne a stavebne konanie. Sucastou projektovej dokumentacie je aj vypocet statickej dopravy a dokladne sa kontroluje, aby bol pocet parkovacich miest dostacujuci.

Norma STN 73 6110 urcuje predpisany pocet miest. Konkretne je to 1 parkovacie miesto po dvojizbovy byt do plochy 60 metrov, potom 1,5 parkovacieho miesta pre maximalne trojizbovy byt s plochou do 90 metrov a nad su to potom 2 parkovacie miesta. Potom su tam este koeficienty, ze ci je to lokalne centrum mesta (tam je nizsi pocet miest kvoli nemoznosti budovania vonkajsich parkovacich miest z dovodu pozemkov, tak sa pouziva koeficient 0,6), ci je to sirsie centrum mesta (koeficient 0,8) alebo sportovisko (koeficient 0,7) atd... A 4 percenta musia byt miesta pre ZTP.

Preto ak sa bavime o dakej bytovke, ktora bola postavena trebars 7 rokov dozadu, ma 10 bytov jednoizbovych, 10 dvojizbovych a 10 trojizbovych, tak zjednodusene by malo byt pocet parkovacich miest 10 + 10 + 15. Cize 35 miest, ak je to niekde v sirsom centre mesta, tak 35 * 0,8 = 28 miest. Z toho jedno ci dve miesta vyhradene pre ZTP. A teraz si chod spocitat pocet bytov kolko mate v bytovke a pozri si susedov, ze ci napriklad v tom dvojizbovom byte nema niekto dve alebo dokonca aj tri auta, hoci podla vyhlasky musel developer dodrzat len 1 parkovacie miesto pre tento byt. Zrazu zistis, ze je tam 30 bytov, polovica bytov ma jedno auto, druha polovica ma dve auta a to teda dava dokopy 15 + 30 = 45 aut, ale v zmysle normy bolo pozadovanych 28 parkovacich miest. Cize pre 17 aut nie je parkovacie miesto. To uz ale nie je chybou developera. Ci myslis, ze ano??? Developer by ti to parkovisko mozno aj ochotne vybudoval, ale jeho naklady na miesto 2,5 x 5,5 = 13,75 metra pozemku, odlucovac ropnych latok, stavebne upravy, komunikacia k parkovaciemu miestu..., no ked ho ma niekto kupit za 10 tisic eur, tak povie, ze nie, ze bude stat na travniku oproti alebo popri ceste.
Napísať odpoveď