Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa heker »

Teraz je to koho chyba? Toho pacienta, ze sa nespytal aka injekcia je to, nevypytal si doklad za uhradu a nevypytal si lekarsku spravu, alebo je to chyba toho doktora? Lebo nech sa divam na to ako sa divam, tak najvacsi problem vidim v tom pacientovi, ze sa na nic nepytal a fakticky ani nevie co za injekciu dostal. Pritom to mohol byt obycajny Novalgin alebo Almiral. Pokial to ale pacienta nezaujimalo, tak je to jeho hlupost. Podla mna sa snazis hladat senzaciu tam kde nie je, miesto toho, aby si napisal, ze tvoj kamarat je hlupak.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker
Lekár ma povinnost automaticky vystavit doklad ak bral od pacienta nejake peniaze a to neurobil /ak si si nevsimol, pointou problemu nie je nazov liečiva, ale nezdanený príjem/. A nie je to náhodna udalost, takychto podobnych pripadov poznam mnoho. Ináč ak mam byt uprimny, ty si na fóre jediný člen, ktorý má skoro neustále ofenzívny tón. Fakt som si nevsimol niekoho dalsieho. Ak by si mal nejaku sebakritiku, tak by si to aj sam vyhodnotil ako svoj nevhodny prejav. Ale vlastne načo, ved ty vies vsetko najlepsie, nie?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

gogo, s tvojím názorom na hekera súhlasím. Ak s ním niekto nesúhlasí, tak podľa neho automaticky "drísta" a vymýšľa si chu*oviny.

Pravdepodobne tie úplatky nevyžaduje úplne každý lekár, osobne som sa s tým ešte nestretol, ale tiež som počul z rozprávania známych, že sa už stretli s tým, že boli v podstate nepriamo vyzvaní k tomu, aby úplatok ponúkli v ich vlastnom záujme čo najhladšej operácie a najlepšej starostlivosti.

Mimo lekárskeho prostredia som sa už ale ocitol v situácii, kedy protistrana nepriamo vyžadovala úplatok. Pamätám si min. 2 prípady - raz to bolo na STK a druhýkrát od strážnika mestskej polície. Z princípu som to však odmietol a nedal som im napriek tomu nič.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pilifo
ani sa neda povedat percentualne aka cast lekarov si takto "privyrába", nedokazeme to nejako rozumne odhadnut. Mozno je ich z celkoveho poctu iba málo, ale tento fenomén urcite existuje aj v dnesnej dobe. Len nahlas to samozrejme nikto velmi nechce priznat ci uz z jednej alebo druhej strany. Nepochybne su aj taki lekari ktori z principu take veci nerobia :)
STK je klasika v tomto.
heker
Redeemer
Redeemer

Ano, lekar ma povinnost vystavit danovy doklad, ci je to paragon, blocek z pokladne, doklad z VRP alebo fakturu. Z opacnej strany pohladu je tu postoj pacienta, ktory sa nezaujimal ani o nazov lieku, ani o lekarsku spravu, ani o doklad (aspon tak to z tvojho textu vyplynulo). Nic to nemeni na tom co si pisal o tucnych obalkach pri operaciach.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

heker napísal: 30 dec 2022, 16:10 Lekar po skole neoperuje, pretoze nema prislusnu specializaciu a nema atestaciu. Kym ziska atestaciu, tak to trva 4-5 rokov.
nezmysel, operuje aj doktor bez atestacie. co si myslis, ze 5 rokov tam len niekto cuci na sale a po atestacii zazracne dostane schopnost rezat do ludi?
ephramko napísal: 30 dec 2022, 14:54 Ak už má človek tučnú obálku na úplatky, tak je podľa mňa lepšie sa rovno vybrať za sukromným špičkovým lekárom a radšej si oficiálne zaplatiť ten vyšší cenník a lepšiu liečbu/lieky.
len taka zaujimavost. v meste mame celkom bizar, sukromneho ortopeda, kde si anesteziolog vypyta uplatok pred operaciou dokonca po podani prvych utlmovacich liekov. mal som tam na operacii dvoch kamaratov, druhy ani nevedel, ze dava uplatok, jemu prislo uplne normalne, ze ho doktor poslal po 50e par desiatok minut pred zakrokom. vstepena slovenska mentalita no :D
heker
Redeemer
Redeemer

M142 napísal: 30 dec 2022, 23:35 nezmysel, operuje aj doktor bez atestacie. co si myslis, ze 5 rokov tam len niekto cuci na sale a po atestacii zazracne dostane schopnost rezat do ludi?
Poopravim sa. Dokotor bez specializacie/atestacie operuje len pod dohladom atestovaneho lekara, ktory nesie zodpovednost za operaciu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

TK1991 napísal: 30 dec 2022, 14:52 Prečo?
Nerozumel som tomuto.
V skutočnosti to ale platí všetko pracujúci človek
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 02 jan 2023, 2:32 Nerozumel som tomuto.
Príklad:
Som zamestnávateľ. Potrebujem otvoriť nové pracovné miesto a viem, že si môžem dovoliť zaplatiť max. 1500€ mesačne.

Situácia č.1:
- Superhrubá mzda neexistuje. Vo výberovom konaní obsadím miesto zamestnancom a dohodnem sa s ním na mzde do 1500€ brutto. Odvody a dane strhnem zamestnancovi z hrubej mzdy. Ak by sme sa dohodli aj na tých 1500€ brutto, zamestnanec zarobí 1124,70€ mesačne v čistom.

Situácia č.2: (Súčasný stav)
- Superhrubá mzda existuje. Mám na miesto 1500€, ale viem, že okrem zrážok zo mzdy zamestnanca musím z tej mzdy zaplatiť zrážky aj ja ako zamestnávateľ. Maximálne teda zamestnancovi môžem ponúknuť mzdu 1109€ brutto mesačne, lebo viem, že moje odvody za zamestnanca budú vo výške 390,35€...čo je spolu približne 1500€. Zamestnanec zároveň zo svojej mzdy 1109€ zaplatí odvody a dane, v čistom teda mesačne zarobí 850,43€.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ked je tato tema tak ma napadla otazka
Predpokladam ze v zahranici nemaju superhrubu mzdu. Napr v Cesku ju zrusili pred dvoma rokmi.

Ked sa ale porovnava priemerna mzda medzi krajinami tak sa neporovnava superhruba ale hruba pokial viem. Nie je to blbost?
retkvic
Addict
Addict

Ten prvy stav pokial viem u nas neexistuje, tak je zbytočne sa zaoberať tym čo nie je. Takže zamestnavatel plati štatu odvody za zamestnanca plus odvody plati aj zamestnanec zo svojej hrubej mzdy, de fakto je zdaneni 2x, to iste by sa mohlo povedať aj o zamestnavatelovi, nie každy sukromnik je velkopodnikatel a vždy bude preňho podstatny ten balik ktory ma pre zamestnanca aj so všetkmi odvodmi, či už tymi čo akože plati zamestnanc a aj tymi čo plati akože on, vždy to totiž musi zaplatit zamestnavatel, ak to totiž nie je schopny zaplatiť ani žiadneho zamestnanca nezamestna end of story.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nechapem vobec pointe co si napisal. Je uplne irelevantne ci superhruba mzda je hovorovy alebo oficialny nazov. Su to celkove naklady pre zamestnavatela. A v inych statoch hruba mzda = naklady zamestnavatela.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

wladas napísal: 02 jan 2023, 9:31 Ked je tato tema tak ma napadla otazka
Predpokladam ze v zahranici nemaju superhrubu mzdu. Napr v Cesku ju zrusili pred dvoma rokmi.

Ked sa ale porovnava priemerna mzda medzi krajinami tak sa neporovnava superhruba ale hruba pokial viem. Nie je to blbost?
No, zrusili nezrusili. Zmenil sa vypocet dane z prijmu. Predtym sa pocitala zo "superhrubej" mzdy (z celkovych nakladov zamestnavatela), teraz sa pocita z hrubej mzdy, teda je to vyhodnejsie pre zamestnancov (danovy zaklad je 100% hrubej mzdy, nie nejakych 130% ako to bolo predtym).

Celkove naklady pre zamestnavatela zostali rovnake, ale ludia dostanu viac v cistej mzde.
retkvic
Addict
Addict

Ako pise wladas, vzdy to budu vydaje na strane zamestnavatela, ci sa tomu hovori superhruba mzda alebo nie. U nas plati zamestnavatel za zamestnanca celkovo 48,6%, stat si vymyslel, že odvody 35,2% akože plati za zamestnanca zamestnavatel a 13,4 akože zamestnanec, ale všetko to cvaka zamestnavatel.
Zamestnávateľ je povinný zraziť zamestnancovi z jeho hrubej mzdy sociálne a zdravotné odvody a spolu s odvodmi za zamestnávateľa ich odvedie v zákonnej lehote na účty príslušných inštitúcií (zdravotná poisťovňa a Sociálna poisťovňa).

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zd ... atela-2023 © Podnikajte.sk
Autoeditácia príspevku po 11 min 54 sek:
V Nemecku, ak su tie udaje aktualne by napr. z hrubej mzdy zamestnanec plus zamestnavatel odviedli do socialnej a zdravotnej poistovne spolu na polovicu 39%, cize o 10% z hrubej mzdy menej ako je to u nas. Zdanenie som uz nepozeral.
Social insurance contributions in Germany
The Social Insurance Contributions are generally paid half by the employee and half by the employer. These contributions are obligatory but are limited to a maximum fee. They contain the following contributions:

Pension Insurance: 19.6 % of the gross wage will be paid by the employee and by the employer together, half and half.

Unemployment Insurance: 3.0% of the gross wage; half will be paid by the employee and half by the employer.

Health insurance: 15.5% of the gross wage. 7,3% will be paid by the employer and 8,22% by the employee. If the salary of an employee is higher than a specific limit of 57,600 € (2017), the employee will be able to change to a private health insurance. If his salary is below this limit, the employee is insured by the public health insurance.

Health Insurance add on fee: The Health insurance add on fee is mostly 0.9 %. The employee himself has to take care of this fee. The fee can vary, depending on the insurance company. See below the Health insurance add on fees of the 20 biggest health insurance companies:
https://payroll-services-germany.com/ho ... aNEALw_wcB
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Dnes som vkladal peniaze do vkladomatu/bankomatu a napadlo ma, ak si po mne niekto išiel peniaze vybrať, vydá mu tie peniaze čo som vložil? Alebo to ide do inej priehradky?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čo si vložil nepravé? :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

neviem či priamo po tebe, ale v podstate hej vydáva aj peniaze, ktoré tam sú vložené ľudmi. Sa mi zdá, že TB uvádzala, že vklado/bankomat prijíma aj 5e bankovky a teda v týchto strojoch by sa mala dať vybrať aj suma napr. 25e, lebo použije 5e bankovky čo do neho boli vložené. Neskúšal som to ešte.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

...pozerávam pri výbere bankovky - stalo sa mi, že mi bankomat vydal natrhnutú. Netvrdím či niekym vloženú...
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

tieto ATM sa nazyvaju recyklacne https://www.albacon.eu/recyklacne-atm/
heker
Redeemer
Redeemer

Aj SLSP vo vkladomate prijme 5 eurovu bankovku.
Napísať odpoveď