Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa melonSVK »

beardie: To mi nejde do hlavy, ze na tej Jugoslavskej nie je semafor pre saliny, pri tupcoch co su dnes na cestach tam musia byt denne nehody.

Podobna situacia je napr. na Kounicovej a tam pokial ma salina "volno" doprava, auta maju vzdy cervenu.
https://www.google.com/maps/@49.2071406 ... 384!8i8192
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ano, Nerudovu poznam, tam su rozdelene smery, Jugoslavska z hentoho smeru je celkom specificka
rozmyslal som aj nad inymi castami mesta, ale zatial mi nenapadla ziadna krizovatka s autami, kde by salinovy semafor nebol

toto sa hodi :)
image_2022-02-06_211743.png
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Hodím sem info, ktoré som sa prednedávnom dozvedel ohľadom prihlásenia auta s pravostranným riadením. Aj tu na fóre je nesprávne uvedené, že takéto auto sa legálne na slovenské značky nedá prihlásiť. Podľa našich zákonov to je (alebo minimálne to bolo) skutočne tak. Ale trik je v tom, že podpisom Lisabonskej zmluvy sa štáty EÚ zaviazali k dodržiavaniu úniového práva, čo v praxi znamená, že ak hocijaký zákon člena EÚ je v rozpore s úniovým právom, tak platí úniové právo.

A to platí aj v prípade prihlásenia áut s pravostranným riadením, keďže podľa úniového práva to nesmie byť zakázané. Predpokladám, že úradníci na dopravných inšpektorátoch o niečom takomto nebudú vedieť a budú si mlieť svoje o tom, ako to nejde, ale ak by mal niekto dostatočné odhodlanie, stačí to hodiť k súdu a má istú výhru.

Dozvedel som sa to na základe rozhovoru s prezidentom českého Jaguar klubu Filipom Turkom, ktorý v ňom spomínal tento prípad - chcel do ČR z UK priviesť nejaké zaujímavé Jaguary s RHD. Na dopravnom inšpektoráte mu povedali, že to nejde, tak to dal k súdu a ten pomerne ľahko vyhral. Takže nejaké zaujímavé JDM autá alebo anglické autá by nemal byť problém prihlásiť aj na Slovensku, ak niekomu nevadí RHD :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

"že ak hocijaký zákon člena EÚ je v rozpore s úniovým právom, tak platí úniové právo."

opýtam sa ťa. Je UK členom EU? Odpovedz si sám. Ďakujem. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Írsko je, ak má byť problém len s tým
mLuks
Addict
Addict

Írsko nie je súčasťou UK, či máš inú mapu? ...čiže ano, je problém s tým, že ak píšem post, tak ho píšem aspoň pravdivý.

Autoeditácia príspevku po 19 min 43 sek:
Pilifo napísal: 25 dec 2022, 16:50 Dozvedel som sa to na základe rozhovoru s prezidentom českého Jaguar klubu Filipom Turkom, ktorý v ňom spomínal tento prípad chcel do ČR z UK priviesť nejaké zaujímavé Jaguary s RHD. Na dopravnom inšpektoráte mu povedali, že to nejde, tak to dal k súdu a ten pomerne ľahko vyhral. Takže nejaké zaujímavé JDM autá alebo anglické autá by nemal byť problém prihlásiť aj na Slovensku, ak niekomu nevadí RHD :)
vyboldovane časti sú klamlivé a zavádzajúce tvrdenia, ktoré môžu priviesť ludí do omylu vzhľadom na to, že toto je verejné fórum.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tam nejde o to, odkial auto dovazas a ci je ten stat clenom EU. Ak by EU pravo dovolovalo dovoz aut aj z Ugandy bez obmedzenia, tak ich na Slovensku prihlasis, aj ked nie je vylucene, ze az po sudnych tahaniciach. V mojom poste islo hlavne o to, ze RHD auta je mozne prihlasit aj na Slovensku.

Inak aby som reagoval na tvoje klamlive tvrdenie, tak auta z UK je mozne na Slovensku prihlasit aj po Brexite 🙂
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

beardie
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 26 dec 2022, 1:42 Írsko nie je súčasťou UK, či máš inú mapu? ...čiže ano, je problém s tým, že ak píšem post, tak ho píšem aspoň pravdivý.
fakt?
Common
mLuks
Addict
Addict

Pilifo napísal: 26 dec 2022, 7:41 Tam nejde o to, odkial auto dovazas a ci je ten stat clenom EU. Ak by EU pravo dovolovalo dovoz aut aj z Ugandy bez obmedzenia, tak ich na Slovensku prihlasis, aj ked nie je vylucene, ze az po sudnych tahaniciach. V mojom poste islo hlavne o to, ze RHD auta je mozne prihlasit aj na Slovensku.

Inak aby som reagoval na tvoje klamlive tvrdenie, tak auta z UK je mozne na Slovensku prihlasit aj po Brexite 🙂
Práveže o to ide, keďže smernice a legislatíva EU platia pre krajiny EU. Z linku, ktorý tu dal starýsomar si prečítaj rozhodnutia europskeho súdneho dvora.

Ano je možné prihlásiť aj po brexite, resp. pokúsiť sa o to, ale už ako vozidlo dovezené z tretieho štátu, nie ako z členského štátu. Čiže keď by ti zamietli dovoz z UK, tak argumentovať EU smernicami nemôžeš.
https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/st ... po-brexite
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Mám dovezené auto z Česka, zatiaľ ešte na prevozných červených značkách. Na týchto značkách môžem jazdiť iba po Slovensku alebo môžem ísť s nimi aj do zahraničia ? Zajtra potrebujem ísť zrovna do Čiech a nestíham ísť na KO a vybaviť SK značky.

Červené prevozné značky sú platné do marca
Shamway
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shamway »

Ahojte
Za aky cas mozem ocakavat pokutu za rychlost v ramci objektivnej zodpovednosti?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pár pracovných dní až 1 rok, záleží na rýchlosti správneho orgánu, ktorý to bude riešiť.

BTW, ak si si všimol, že ťa odfotil radar, tak to ešte nemusí znamenať, že ti automaticky príde pokuta. Mňa už radar vyfotil niekoľkokrát, ale vždy išlo o tak malé prekročenie rýchlosti, že mi nikdy nič neprišlo a pravdepodobne to vždy bolo v tolerancii pre odchýlku merania.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

mne ani po 3 rokoch neprisla napriklad pokuta za jazdu na dialnici bez znamky (uvedomil som si to po 3 dnoch) :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak v tom prípade už môžeš kľudne spávať, keďže tento priestupok je už dávno premlčaný.

Ale to nevylučuje situáciu, že ti tú pokutu ešte pošlú. Myslím, že starysomar takto dostal pokutu po niekoľkých rokoch a keďže netušil, že je priestupok už premlčaný, tak tú pokutu ešte aj zaplatil.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Figu netušil - "štát" si to zdôvodnil, že nie odkedy došlo k priestupku - ale odkedy sa o ňom dozvedel príslušný úrad. Že to priraďovali ručne napriek pekne drahému automatickému systému nikoho nesralo.
Nepomohli ani odvolania, návrhy na preskúmanie, zdôvodňovanie, že nie je mojou chybou nefunkčnosť ich systému. Mám okolo toho desiatky strán agendy.
Až sa Ti prihodí niečo podobné - skús si...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

starysomar, vieš, ako zistíš, že úradník klame? Hýbe perami :D

Ak si to neriešil v správnom konaní, tak si ani nič dosiahnuť nemohol. V správnom konaní by sa už úrad musel riadiť platnými zákonmi a úradníci by si nemohli vymýšľať nezmysly ako to, čo tvrdili tebe. Ak by pokračoval ich kreatívny výklad zákona, tak pokračovať odporom a prípadne odvolaním na vyšší správny orgán. Takže máš aspoň tip do budúcna...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To sa mi moc nezda. Je tu premlcacia doba, ktora je dana zakonom a zakonnikom. Podobne je to aj pri koncesionarskych poplatkoch. V zakone by to malo byt definovane, ze kedy zacina bezat premlcacia doba.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V zákone to určite definované presne je, ale úradníci nie sú právnici, takže buď nevedome alebo vedome dennodenne klamú ľudí vo svoj prospech, keďže im za to nehrozí žiadny postih. Netreba si robiť ilúzie, že teta na úrade s podpriemerným platom má nabušené všetky zákony súvisiace s dopravnými priestupkami a správnymi konaniami. Ak sa človek ozve a dožaduje svojich práv, tak maximálne úsilie, ktoré vyvinú, je to, že pokutu zrušia. Za nezákonnú žiadosť o pokutu ale nijako inak trestaní nebudú, skôr ich za to ich šéfovia ešte pochvália, keďže to znamená viac peňazí do štátnej pokladnice, z ktorej je celá tá banda platená :)
Napísať odpoveď