Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa starysomar »

Dcéra naozaj prešla diaľnicou bez diaľničnej známky, no skúsil som. Mám okolo toho desiatky strán korešpodencie. Oddôvodnili to tak, "že sa príslušný úrad o priestupku dozvedel až..." a od toho dátumu sa počíta lehota na vymáhateľnosť. Ono to tam kdesi je alebo bolo: "Dva roky od dátumu, odkedy sa...dozvedel". Nemal som čas ani chuť súdiť sa so štátom.
Kto bude mať podobnú príležitosť, môže si to skúsiť.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Správne konanie ale nie je súdne konanie. Väčšina prípadov zo správneho konania sa k súdu ani nedostane, pretože kto si o fungovaní niečo naštuduje, tak vie úrad upiecť na nejakom kroku, ktorý v konaní urobil a bol nezákonný, viď požadovanie zaplatenia pokuty potom, ako už bol priestupok premlčaný.

Celý priebeh správneho konania je buď formou doporučených listov medzi cestným pirátom a úradom alebo dátovou schránkou, ak teda funguje aj na Slovensku. Ja s českými úradmi komunikujem výhradne cez dátovú schránku a nikam nemusím vďaka tomu chodiť (na úrady ani na poštu). Takže ide len o to, či niekomu stojí čas strávený štúdiom a komunikáciou s úradmi za potenciálne oslobodenie od platenia pokuty. Mne to vždy za to stojí, keďže úrady zaoberajúce sa dopravnými priestupkami považujem za parazitov, takže mi ide o princíp a o to, že pridaním práce pre nich aspoň nemôžu medzičasom škodiť nejakému inému vodičovi, ktorý by sa možno nevedel brániť.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Shamway napísal: 29 jan 2023, 12:35 Ahojte
Za aky cas mozem ocakavat pokutu za rychlost v ramci objektivnej zodpovednosti?
Na Slovensku do 2 rokov (§ 139b ods. 4 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke). Ten 1 rok, čo spomínal Pilifo, platí v Česku.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

dnes som sa pohadal s prislusnikom

zbastlil som to v skicari snad pochopite

po prejazde hranic smerom na Slovensko Vas uvita znacka ze vchadzate do Bratislavy a max. rychlost je 80km/hod

o par km dalej je uvitacia tabulka Vita Vas mestska cast Rusovce a nad nou ju BUBUBU radar ktory zobrazuje Vasu rychlost ... a o kilometer za nou je upravena rychlost na 60

na mapke som orandzovo vyznacil cast medzi uvitacou tabulou mestskej casti a znizenou rychlostou na 60

orandzovou castou som presiel na 80tkou a zastavila ma hliadka ze som prekrocil rychlost

argumentoval som ze uvitacia tabulka mestskej casti neznizuje rychlost na 50km/hod a ze mi to potvrdil aj system v aute, ktory cita znacky a upravuje automaticky tempomat

hadali sme sa na krajnici asi 10 minut lebo tam to nie je kde odstavit a nakoniec ma pustil ze som nejaky velmi mudry a nabuduce si mam davat pozor - akoze nestal som prave najlepsie pri krajnici a celkom sa zacali tvorit zapchy, bola zima a prsalo takze ma pustil asi aj preto

ale teda,

vie mi niekto vysvetlit ako to je?

lebo tempomat mi pri znacke BA nastavi 80tku a znizi ju az pri znacke 60km/hod
4.png
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je tam nejaka krizovatka, ktora by znizovala rychlost na 50 km/h?

vidim tam odbocku do Cunova, potom je ta 80ka, ale tesne pred tym radarom je dalsia krizovatka, kde sa rychlost znizuje na 50 km/h
kriz.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiež v Google earth vidím odbočku na Čuňovo.
odbocka.jpg
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V tomto prípade si s veľkou pravdepodobnosťou nebol v práve, ako podotkol beardie.

BTW, s policajtom nemá zmysel sa hádať. Mohol si to do minúty ukončiť s tým, že ak má podozrenie, že si spáchal priestupok, nech to ohlási správnemu orgánu. V opačnom prípade budeš pokračovať ďalej v jazde. Vzhľadom na to, že netrval na pokute, asi by sa mu nechcelo riešiť ani spisovanie záznamu pre SO.
beardie
Redeemer
Redeemer

btw, afaik tempomat to riesi podla nemeckeho modelu = ak nie je znacka ukoncujuca prikaz, tak to trva
aspon tak mi to bolo vysvetlene, ze v Nemecku krizovatka nerusi prikazanu rychlost alebo ine prikazy, ale musi tam byt znacka
co je na to pravdy, neviem
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

je to tak v CZ a na SK krizovatka rusi prikazania a obmedzenia. V susednom rakusku to uz neplati. Napriklad taka Tesla ma Speed asist v CZ a SK nedostupne, ale akonahle prejdes do ineho statu vsetko funguje.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

hm, chapem

ale podla mna to je c*ujovina
pretoze touto logikou, tuto 80tku
https://tinyurl.com/2p89vjnh

rusi tym padom aj tato krizovatka https://tinyurl.com/yptuaxm2 a od nej je potom vlastne teoreticky 50tka (pricom ked sa otocite do protismeru vidite 80tku opacnym smerom) a teda dalej, v smere do Bratislavy a po vjazde do zastavenej oblasti a teda obce, je zrazu 60tka?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to chu*ovina z praktického pohľadu, ale technicky vzato si za to mohol dostať pokutu. Ja to hovorím už dlho, že nevinní neexistujú (hlavne medzi vodičmi), existujú len nedôsledne stíhaní pri súčasne blbo nastavenom systéme :)

Môžeš poslať podnet na vylepšenie dopravného značenia mestskej časti, ktorá má tú cestu pod správou...

Zase ako zaujímavosť z opačného pohľadu som pred nejakými 15 rokmi čítal článok, že sa legálne dalo dostať z nejakého smeru pri vjazde do Bratislavy až pred Grasalkovičov palác rýchlosťou 90 km/h, pretože nikde neboli značky označujúce začiatok obce alebo rýchlostné obmedzenie.
beardie
Redeemer
Redeemer

CheZteR napísal: 01 feb 2023, 11:07rusi tym padom aj tato krizovatka https://tinyurl.com/yptuaxm2 a od nej je potom vlastne teoreticky 50tka
preto je tam ta znacka 80ky znova, viz presne ten obrazok, ktory si postol
CheZteR
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 01 feb 2023, 11:29 preto je tam ta znacka 80ky znova, viz presne ten obrazok, ktory si postol
toto si overim ci tam aj realne aj dnes :D
beardie
Redeemer
Redeemer

ak nie je, tak plati 50ka :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/ridic ... pravy_juan

Pokrytectvo hysterickej ženskej level 9000. Ide o úradníčku z odboru dopravy pražského magistrátu, s ktorým som mal tú česť 2-krát viesť správne konanie a na podobných niekedy nezmyselných pravidlách, ako buzeroval autobusár ju, oni buzerujú vodičov a vyžadujú od nich zaplatenie pokút. Na nejaké ľudské jednanie a snahu pochopiť situáciu môžete zabudnúť.

Na Facebooku dostala tiež pekný hejt. Nuž Božie mlyny melú pomaly, ale isto :) Nečudoval by som sa, keby to bola len pomsta autobusára za nejakú nezmyselnú pokutu, ktorú dostal od magistrátu alebo priamo od nej...

https://www.facebook.com/lucie.chadrabo ... DXE1Qk2ZYl
CheZteR
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 01 feb 2023, 16:36 ak nie je, tak plati 50ka :)
tak je tam tá 80tka :sly:
beardie
Redeemer
Redeemer

az po krizovatku pred radarom, ten radar tam nedali len tak z dlhej chvile :)
CheZteR
Redeemer
Redeemer

ci nebolo jednoduchsie a lacnejsie posunut znacku 60 o 500m dopredu ako instalovat a zakupit radar :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príde na to, či z hľadiska bezpečnosti - alebo zárobku :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Taká klasika od mestských fízlov.

Pripomenulo mi to tento výrok:
Nekecáme, makáme v praxi.
“Nekecáme” spočívá v tom, že tomu občanskému ksindlu přece nebudeme nic vysvětlovat, má držet hubu a platit daně.
“Makáme” na tom, abychom to tomu ksindlu co nejvíce ztížili a vybrali od něj co nejvíc peněz, ať už na pokutách nebo na úplatcích.

Napísať odpoveď