Banky (vseobecna tema)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Banky (vseobecna tema)

Príspevok od používateľa aacid »

takze problem je ze by sa nedal tak lahko okradat stat... sa mi zdalo ze si pisal o "slusnych" ludoch.

k mafianom, nie je jednoduchsie sa prejst po nejakej luxusnejsej stvrti a vybrat si svoju "obet" na zaklade domu? nemoze mat teraz mafian konexie na danovy urad a vydierat niekoho na zaklade tucneho danoveho priznania?

ako ja nehovorim ze sa to ma prijat v takej podobe v akej to je teraz ale mam pocit ze vacsinou sa len strasi tym ze by nas stat ovladal a sledoval a neviem co vsetko... ved stat si nevie poriadne ani len dane povyberat.
ale musim priznat ze z aktualnej situacie na slovensku mi je zle. napriek tomu ze mame rok 2023 tak platba kartou na vela miestach nie je samozrejmostou. v anglicku kde vo vela podnikoch hotovost uz ani neberu a kde aj ten bezdomovec v metre ma pred sebou bezkontaktny terminal s tym problem nikto nema, ale my sa tu ideme tvarit ako tu hotovost strasne potrebujeme... ja ju teda nepotrebujem, velmi rad by som sa hotovosti zbavil natrvalo.
naposledy ma dozral bezkrky majitel v bufete tuto v parku pri nas ked som sa ho opytal kedy uz teda sa bude dat konecne platit kartou mi odpovedal ze "to sa nam neoplati"... jasne ze sa mu to neoplati, preco by ako blbec si nechaval posielat peniaze na ucet kde to potom musi zdanit ked moze takto predavat kofolu za hotovost a bez blocku a pekne si to rovno do vrecka davat.

takze za mna kludne nech tu hotovost ostane, kto ma potrebu si doma davat rolicky bankoviek do ponoziek nech si tak robi, jeho vec ale minimalne by som nutil prevadzky nech podporuju aj platbu kartami.

Autoeditácia príspevku po 49 sek:
gogo956 napísal: 28 mar 2023, 11:36 nejde o anomymitu, ale o to, že ak by existovalo len CBDC tak vedia vsetky tvoje uspory zdanovat podla toho co si prave politici vycucaju z prsta. A ver tomu, ze v pripade ked taku moznost budu mat a pride vhodna chvila, tak ju pouziju.
Napr. ti ktori jazdia autom alebo lietaju lietadlom viacej ako je nejaka bruselska norma, tak proste im zdania uspory ako uznaju za vhodne lebo sa spravaju neekologicky.Alebo ti co jedia masa viacej ako hovori ina norma. Dosad si v podstate akykolvek dovod. Slaby ekonomicky rast? Tak vsetkym silno zdanime uspory aby zacali minat aj ked nechcu, pritom si povodne dlhodobo sporili na nieco ine.
a teraz to nemozu robit?
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
a teraz to nemozu robit?
iba ciastocne. Ak drzis peniaze v cashi, tak stat nan nema dosah. Zatial co ked su peniaze na ucte, tak stat s nimi moze robit co uzna za vhodne.
Apropo ja tiez pouzivam iba kartu na platenie, to ale neznamena ze podporujem spolocnost vktorej neexistuje
hotovost-take pravo by malo vzdy existovat. :)
Pozri sa, vzdy mas moznost do toho bufetu kde nemaju terminal neist kupovat. A áno, su ludia ktori chu mat z nejakeho dovodu doma "ruličky" /ja nie/ ale preco by to pravo nemali mat? Som stúpencom rozsirovania ludskych slobod a nie zmensovania tohto rozsahu. Ved to by potom niekto mohol povedat - "zavedme diktaturu, ved sa pozrite aj v tej Severnej Korei ludia ziju." Ale je to to co naozaj chceme?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid napísal: 28 mar 2023, 11:41 takze problem je ze by sa nedal tak lahko okradat stat... sa mi zdalo ze si pisal o "slusnych" ludoch.
Tebe by prišlo normálne, ak by teraz štát vydal nariadenie, že zdaní všetky bankové vklady nad €10k 50% (alebo si tam doplň hocijaké iné čísla), pretože sú ťažké časy a štát potrebuje zalepiť dieru vo finančnom rozpočte (ktorú len tak mimochodom spôsobil sám svojím nezodpovedným hospodárením)? Snaha vyhnúť sa tomuto mi nepríde ako okrádanie štátu, ale jednoducho snaha nenechať sa sám okradnúť :)
aacid napísal: takze za mna kludne nech tu hotovost ostane, kto ma potrebu si doma davat rolicky bankoviek do ponoziek nech si tak robi, jeho vec ale minimalne by som nutil prevadzky nech podporuju aj platbu kartami.
To je zase totalitný názor. Ak sa ti nepáči, že v bufete neakceptujú platbu kartou, tak nikto ťa nenúti tam nakupovať. Môžeš ísť kúsok ďalej, kde tú platbu kartou prijímajú. Regulovať prevádzky, aby museli prijímať platbu kartou, mi príde totálne nemorálne, aj keď aj mne osobne by tiež viac vyhovovalo, keby sa dalo platiť kartou.

To je rovnaký prípad, ako keď sa presadil zákaz fajčenia v reštauráciách. Ja nefajčím a cigaretový smrad sa mi hnusí, ale s týmto zákonom nesúhlasím ani v najmenšom. Veď je predsa vecou majiteľa, či chce, aby mu zákazníci mohli v reštaurácií fajčiť alebo nie. Ak to nejakým ľuďom nevyhovuje (ako napr. mne), tak nikto ich nenúti do takej reštaurácie chodiť.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme keby bol vedla druhy bufet v ktorom sa platit kartou da tak to neriesim, lenze tu ziadny iny bufet v okoli nie je, typek bez krku s vyholenou hlavou si vybavil ze on jediny moze mat bufet v parku a teraz z toho profituje.
a pravdepodobne keby sme zili v krajine kde neexistuje cash a vsetko je transparentne tak by sa taketo nieco nestalo, lebo by nemal ako strcit niekomu par tisic do vrecka aby on bol ten jediny bufet v parku.

treba sa na to pozerat vzdy z oboch stran, samozrejme aj ja som za slobody ale velmi zalezi ci taka sloboda prinesie viac zla alebo viac dobra.
strelnu zbran ti tiez nikto nepreda len tak v tescu, to ci niekto zbran moze mat alebo nie je 100% kontrolovane statom.
ked sa na jednej strane pozriem co pozitivne by mohlo zrusenie hotovosti priniest, zbavili by sme sa korupcie, stat by mal podstatne viac penazi z dani ktore by mohol investovat do potrebnych veci a vacsine ci uz malych alebo vacsich kriminalnikov by to tiez celkom zneprijemnilo zivot...
na druhej strane to porovnam s tymi par prikladmi co ste sem dali ktore su extremne hypoteticke a extremne ojedinele tak mam pocit ze nie je o com.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No a myslieť si, že CBDC systém nebude zneužitý, je rovnako naivné ako toto memečko...
Prílohy
fascist_state.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
zbavili by sme sa korupcie
takze korupcia moze prebiehat iba na urovni cashu? Urcite nie, existuje kopec moznosti akoby prebiehala aj nadalej. :)
stat by mal podstatne viac penazi z dani
stat by viacej toho minul na nezmyselne a korupcne projekty /na mieru šité výberká a pod/ :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 28 mar 2023, 12:13takze korupcia moze prebiehat iba na urovni cashu? Urcite nie, existuje kopec moznosti akoby prebiehala aj nadalej. :)
tak predsa nemozes mat dvojaky meter, nie? bud budu vsetky financie transparentne a nebude korupcia alebo teda nebudu a stat nebude mat pod kontrolou ani toho "slusneho" obcana.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pilifo napísal: 28 mar 2023, 11:20No a v neposlednom rade by si bol nútený platiť za drogy a všetko nelegálne jedine kryptom, pretože asi by si nechcel mať spojené svoje štátom videné transakcie s nejakým dealerom :-D
Cize ked mi dealer bude robit pravidelnu sluzbu napr umyvanie zachoda tak budem mat problem? Ako mi dokazu ze som kupoval nelegalne vecicky?

Autoeditácia príspevku po 4 min 14 sek:
aacid napísal: 28 mar 2023, 11:41ved stat si nevie poriadne ani len dane povyberat.
Presne toto som mal na mysli. Uplny suhlas.

Autoeditácia príspevku po 2 min 24 sek:
aacid napísal: 28 mar 2023, 11:41naposledy ma dozral bezkrky majitel v bufete tuto v parku pri nas ked som sa ho opytal kedy uz teda sa bude dat konecne platit kartou mi odpovedal ze "to sa nam neoplati"
Ale jemu sa to naozaj neoplati (ak neberieme do uvahy ciernotu bez blocku) kedze poplatky za terminal su proste vysoke.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Bezne vidavam v prevadzkach napisane "platba kartou od 5 eur". Keby stat nanutil prevadzkam prijimat bezhotovostne platby, bolo by nutne zregulovat aj poplatky za terminal.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A zase sa dostávame k tomu, že akákoľvek regulácia vedie len k pokriveniu trhu.

Ak by trh dával maximálnu prioritu tomu, že požaduje prijímanie platieb kartou všade, tak by to donútilo majiteľov tie platby zaviesť, ak by nechceli skrachovať, pretože stratia všetkých zákazníkov. Očividne teraz to v prípade toho bufetu, ktorý neberie karty, minimálne pre značnú časť zákazníkov problém nebude, takže majiteľ stále nie je dostatočne motivovaný k tomu, aby tú platbu kartou zaviedol. Vydávať reguláciu, ktorá by ho nútila tie karty prijímať, je podľa mňa choré.

Ako príklad priestoru, kde nie sú nutné regulácie, ale napriek tomu to funguje bezproblémovo, by som uviedol protokoly v IT sfére. Žiadny zákon neprikazuje, že je nutné používať HTTP protokol pre web servery, TCP/IP v počítačových sieťach, SMTP na emaily, atď. Každý si môže na svoje aplikačné riešenie spraviť vlastný protokol. Problém je akurát to, že ak by to spravil, skoro nikto nebude jeho appku používať, pretože je jasne určený trhový štandard a v podstate všetko mimo neho je nepoužiteľné v dnešnom svete. Podobným spôsobom by to mohlo fungovať na akomkoľvek inom trhu a regulácie by neboli vôbec nutné.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

a potom tu mas apple ktory si proste pojde proti prudu a aj napriek tomu ze vacsina uzivatelov by urcite prijala keby mali na vsetky zariadenia v domacnosti jednu koncovku tak apple sa lightning konektoru vzdat nechce.
aj v tomto pripade si myslim ze je spravne ze EU reguluje a nuti apple aby preslo na usb-c.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zase je to o tom, že svoje pocity premietaš na to, že to požaduje väčšina zákazníkov. Očividne ak by bola štandardizovaná jedna koncovka, ktorá by bola na všetkých mobiloch na svete, bolo by to pre používateľov jednoduchšie.

Apple to ale robí z istého dôvodu a očividne to väčšine zákazníkov až tak nevadí, keď tie iPhony a Macbooky kupujú naďalej. Keď už Apple svojich zákazníkov naštve dostatočne až tak, že od neho začnú odchádzať ku konkurencii, potom bude donútený sa prispôsobiť zvyšku trhu. Preto je voľný trh vždy lepší ako hocijaká regulácia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ono to nie je take jednoduche, logika ze "ked sa ti nepaci tak to nekupuj".
je to rovnake ako s tym bufetom, jasne, nepaci sa mi ze sa neda platit kartou tak tam nemusim chodit, tym padom som ale odkazany nevyuzivat ziadny bufet lebo ziadny iny tam nie je. teda v konecnom dosledku tam aj tak pojdem aj ked mi to vadi.

rovnako je to s iphonom, samozrejme ked sa mi nepaci lightning kabel tak si mozem kupit android telefon a mat usb-c, lenze ked cela moja rodina a kamarati ziju v apple ekosysteme a zrazu ma prestanu pozyvat do group chatov lebo nemam imessage (vid cela kauza blue bubble vs green bubble v USA) alebo som v domacnosti kde je vsetko apple tak napriek tomu ze mi nikto nedrzi zbran pri hlave aby som si kupil apple tak som okolnostami donuteny si ho kupit a ked mi vadi ze ma lightning kabel.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
ale casto sme tlaceni okolnostami do nejakych kompromisov, to je normalne. Keby sa nakazalo ze vsetci musia pouzivat POS terminal tak sa lahko moze stat, ze tam nebude bufet vobec ziadny.. A to asi nie je riesenie s ktorym by si bol spokojny :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale je to veľmi jednoduché. Žiadne právo na bufet neexistuje, takže by si mal rešpektovať prístup majiteľa a nie lobovať za to, aby sa prijal zákon, aby musel prijímať platby kartou. Ako písal gogo956, možno ten bufet operuje na hranici prežitia a takáto regulácia by ho úplne zabila a už by tam potom žiadny bufet nemusel byť.

Rovnako ako nie si okolnosťami donútený vlastniť iPhone. Ak sa ti nepáči prístup Apple, máš možnosť si kúpiť Android. Očividne ale kritérium koncovky pre teba nie je dostatočne dobrý dôvod, aby si na ten Android prešiel. Taktiež je asi pre teba prioritnejšie, aby si mal možnosť byť pozvaný do iMessage group chatov ako koncovka, ktorá ti nevyhovuje.

Takýto prístup ľudí je to, čo je na spoločnosti zhubné. Ak sa mi niečo nepáči, tak sa budem štátu sťažovať, že ma to obmedzuje a mali by sa prijať zákony, aby sa tomu javu zabránilo. Ale zamysli sa nad tým, to sú vo svojej podstate praktiky, ktoré postupne vedú k totalite, kedy nebudeš môcť ani ty robiť to, čo chceš, pretože budeš štátom všemožným spôsobom obmedzovaný.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

zase to nedramatizujme a nespominajme tu nejaku totalitu... regulacie su uplne bezna a normalna prax v akejkolvek krajine.
ono trhovy system bez regulacii fungovat nemoze. totiz si ide proti sebe. pokial mas dva konkurencne podniky tak skor ci nejskor jeden pohlti druhy a mas tu monopol. jedine ako to vyriesis je regulacia.

k terminalom, aj s tym mate niekto skusenosti? ze kolko su tie poplatky a ci sa to ozaj tak neoplati? lebo toto som si myslel aj ja az kym som sa nerozpraval s milou tetou co vlastni masiarstvo, som jej hovoril ze radsej jej zaplatim v hotovosti ako kartou nech viac zarobi, ona povedala ze je to jedno ze to su drobne.
https://impo.sk/platobny-terminal/
"Transakčné poplatky sú v hodnote 1,25% a menej."
pokial nejaky podnik ozaj zije z jeden a pol percentnej marze a poplatky za terminal by ho polozili tak tak potom si zial nezasluzi asi podnikat, lebo to nevie.
tiez tu niekto spominal ze logicky ak by boli platby kartou povinnostou tak by sa asi regulovali aj poplatky za transakcie. takze je to uplne bezpredmetne.

k applu a lightningu, asi si ma nepochopil a znova sa mi to vysvetlovat nechce.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Mam terminal a poplatok mam 1% plus 6centov za kartu.. ma ide vykotit, ked mi niekde povie, ze kartou "až od 20€". Just si potom počkám na ten bloček a výdavok. Ono je to skôr o tom, že tam ti to proste musí nablokovať a presne taký "malý bufet" isto potvrdenia ku každej kofolke nedáva.. To je dôvod, prečo nechcú mať terminál a nie to, že je to drahé.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bufety v parku maju nepochybne obrovske tržby a ked budu mat vsetky terminaly tak zachrania statny rozpocet a vsetci ako sme sa budeme mat aspon 100x lepšie.. :roll:
To je zaujimave ze bufety trapia tolkych ludi ale ze mame cca 65percentne zdanenie netrapi nikoho. Alebo ze si niekto vyrobi z konope mast na žily a stat ho za to zavrie na 10rokov.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Pracoval som v banke kde sa toto riešilo. Veľké reťazce typu Lidl maju kľudne aj len 0,5%. Bežný obchodník má tak 1%. Čokoľvek viac je pomerne drahé a má možnosť si vyjednať lepšie niekde inde. Výnimku tvoria obchodníci typu hazard, letecké spoločnosti a pod., kde je vysoké riziko reklamácii pre banku. Tam mali kľudne aj 2-4%.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 30 mar 2023, 17:19 Bufety v parku maju nepochybne obrovske tržby a ked budu mat vsetky terminaly tak zachrania statny rozpocet a vsetci ako sme sa budeme mat aspon 100x lepšie.. :roll:
To je zaujimave ze bufety trapia tolkych ludi ale ze mame cca 65percentne zdanenie netrapi nikoho. Alebo ze si niekto vyrobi z konope mast na žily a stat ho za to zavrie na 10rokov.
acohentyzmus?
mne vobec netrapi ze okrada stat, teda samozrejme ma to trapi ale urcite nie tak ako ine veci. ide mi o to ze uplne serie na zakaznikov pretoze si moze uzivat monopol a neriesit. je uplne ocividne ze nema terminal nie preto ze by kvoli nemu prisiel o percento (nech aj 4 percenta ak je tam pevnych 6 centov plus percento) ale prave o to ze by prisiel o 20% ktore by musel zdanit. a kedze nema konkurenciu tak ma tak v pazi ze si ani nepovie "ok, tak teda budem oje*** stat na vsetkych platbach v hotovosti a teda budem mat terminal a tam tolko nezarobim (stale zarobi dost) ale aspon budem mat viac spokojnych zakaznikov"...
co som nespomenul v povodnom prispevku ze ked ohlasili ze v parku bude konecne bufet tak samozrejme majitel sluboval ze sa bude dat platit kartou... potom zrazu nejak stichol...
proste nemat dnes terminal je cista chrapuncina, lebo nikoho nezrujnuje tych par percent a hlavne ziadneho zakaznika by realne netrapilo keby plosne zdvihol ceny o tu sumu co ho stoja platby terminalom.
samozrejme keby poriadne fungoval stat a reguloval by tak by sa to nedialo.
Napísať odpoveď