Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
viem. ja sa pýtam, či niekto nevie niečo o tejto akcii v čsob. reálna skúsenosť.
Nerobi to len CSOB ale viac bank. Urcite by som si to ale porovnal s aktualnou ponukou refinancovania. Na refinanc sa dava citelne nizsi urok na nove hypo.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
no len pozor pozor. ja mám úrok 0.75%
3/2024 koniec fixácie v 365bank. toto je kampaň čsob, kde vedia zaručiť, že o 12 mesiacov budem mať 4% úrok keď budem refinancovať hypo kvôli končiacej fixácii.
Akoze teraz ti predschvalia refinanc s 4% a o rok to mozes zobrat? To je blbost nie? 
Zdravím. Známy ma hypoteku na byt ktoreho sa chce zbaviť kvoli tomu že sa sťahuje. Rád by som tu hypotéku prevzal na seba. Vlastne mi len tak napadlo či niečo takéto je možné. Alebo musím bezodkladne proste zobrať novú hypotéku pre seba a tým vyplatím tu jeho?
Musíš zobrať novú, lebo hypo je aj o zápise do katastru
Nečakaj ani, že budeš mať rovnaké percento ako on
Nečakaj ani, že budeš mať rovnaké percento ako on
A stať sa spoludlžníkom stým že neskôr odstúpi?
Aj on určite potrebuje zmazať ten úver zo svojho mena, aby mal na druhú hypo
Ja si práve myslím, že by malo byť možné prevziať hypotéku.
Problém ale je ten, že ak má známy už splatenú napr. polovicu úveru, tak ty by si prevzal celý úver týmto spôsobom a zvyšok predajnej ceny by si mu musel vycashovať alebo si zobrať samostatnú druhú hypotéku, ak by si nemal dostatočné množstvo peňazí. A druhú hypotéku by ti zobrala maximálne tak rovnaká banka, ktorá už má zástavné právo aktuálne. No nie som si však istý, či by bola banka prístupná na takýto scenár, keďže je veľmi pravdepodobné, že tvoj známy má aj oveľa výhodnejšie podmienky, čo sa týka úroku, ako sú dnešné sadzby, a banka by bola v tomto prípade vo výrazne výhodnejšom postavení pri jednaní s tebou, keďže by si boli istí, že konkurenčnú ponuku by si v tomto prípade ani nemohol dostať.
Takže výhodné pre teba by to bolo len v tom prípade, keby si vedel známemu vycashovať rozdiel medzi predajnou cenou bytu a zvyškom dlžnej čiastky hypotéky.
Problém ale je ten, že ak má známy už splatenú napr. polovicu úveru, tak ty by si prevzal celý úver týmto spôsobom a zvyšok predajnej ceny by si mu musel vycashovať alebo si zobrať samostatnú druhú hypotéku, ak by si nemal dostatočné množstvo peňazí. A druhú hypotéku by ti zobrala maximálne tak rovnaká banka, ktorá už má zástavné právo aktuálne. No nie som si však istý, či by bola banka prístupná na takýto scenár, keďže je veľmi pravdepodobné, že tvoj známy má aj oveľa výhodnejšie podmienky, čo sa týka úroku, ako sú dnešné sadzby, a banka by bola v tomto prípade vo výrazne výhodnejšom postavení pri jednaní s tebou, keďže by si boli istí, že konkurenčnú ponuku by si v tomto prípade ani nemohol dostať.
Takže výhodné pre teba by to bolo len v tom prípade, keby si vedel známemu vycashovať rozdiel medzi predajnou cenou bytu a zvyškom dlžnej čiastky hypotéky.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
hypotéka sa dá preniesť. poraď sa s finančákom a uvidíš čo je výhodnejšie.
O to prave ide ze znamy ma tu hypoteku necelý rok a hypo bral na 30 rokov.. Vyrovnat sa snim by nebol problem, len ma zaujimalo ci by nieco podobne bolo vobec mozne. Co znamena financak? Hocikto kto si hovori financny poradca?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
no prever v tvojom meste kto je na to vhodný. nie týpka čo to robí rok a robí to preto, lebo nikde ho do práce neprijali 
Spýtaj sa banky, kde je ten úver, a nie nejakých okoloidúcich
V banke som sa pytat nechcel lebo som mal nutkanie si mysliet ze pani za prekazkou radsej preda niekomu dalsiu hypoteku ako len robit podobne papierovacky. No ale skusim aj ich.
Dobre riesit s predmetnou bankou, lebo kazfa to moze mat nastavene trochu inac
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Na koho strane ste vy? Kto robí lepšie? Pán alebo pani (slečna) ?
Z pohľadu ROI (Return on Investment) nedávajú predčasné alebo mimoriadne splátky hypotéky zmysel, ale len v prípade, ak sa tie peniaze vložia do inej investície s vyšším predpokladaným výnosom, nie na bežnú spotrebu. Napr. ak mám hypotéku 3% p.a., tak je lepšie dať tie peniaze do S&P500 (~8% p.a.) alebo aj štátnych dlhopisov (~4% p.a.). Proste zarobíte tým viac peňazí, ako by ste ušetrili na úrokoch hypotéky.
Potom je tu ešte psychologický aspekt, ktorý môže byť pre niektorých ľudí dôležitý a to je to, že chcú, aby mali hypotéku čo najskôr splatenú, aj keď to je viac iracionálny pohľad pri porovnaní len s čistými číslami vyššie.
Potom je tu ešte psychologický aspekt, ktorý môže byť pre niektorých ľudí dôležitý a to je to, že chcú, aby mali hypotéku čo najskôr splatenú, aj keď to je viac iracionálny pohľad pri porovnaní len s čistými číslami vyššie.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
mne v apríli ostane ešte dlh 92 800€. momentálne úrok 0.75%. odkladám si a podľa úrokovej sadzby doplatím nejaké prachy. chcem sa držat pri splátke cca max 480€. momentálne je sprátka 317€.
Tak platí to, čo som písal vyššie.