Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 18 júl 2023, 12:36 To sa da v pohode svojpomocne nalepit?
:)
Jak lepit samolepicí fólie na sklo - „mokrá cesta" - YouTube

Měření účinnosti sluneční folie 3M Prestige 70 ext - YouTube
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

V kupelni mam taku, ze som len rozpracovacom omokril okno a chytila. Postup je aj na obrazku pri tej z Amazonu, na ktoru som dal link.
61G1frPHsfL._AC_SL1020_.jpg

Ak by som to potreboval na zaklennu loggiu, kde mi cele leto prazi slnko, bola by to asi ina tema. Ale ja to chcem do splane, ktora smeruje na dvorcek, zivy plot a susedov dom. V zime budu tyzdne, ked to slnko nevyjde ani nad tu susedovu strechu, takze to bude ina situacia ako ked teraz zapad okolo 9 este dalej. Preto sa vacsej tmy boji najmenej. Len nech v zime co najviac tepla z toho akumulacneho nezmyslu, ktory mam ostava v izbe.

Vdaka este raz!
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Je byt otvorene pro rusko nelegalne alebo akokolvek trestne postihnutelne?

Budem nosit po ulici tricko "navzdy s ruskom" moze sa mi stat nieco horsie nez ze dostanem po papuli?

Mozem predavat take tricka?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 20 júl 2023, 17:51 Je byt otvorene pro rusko nelegalne alebo akokolvek trestne postihnutelne?

Budem nosit po ulici tricko "navzdy s ruskom" moze sa mi stat nieco horsie nez ze dostanem po papuli?

Mozem predavat take tricka?
slogan "navzdy s ruskom" skoro urcite nie je na verejnosti postihnutelny
jackb
Redeemer
Redeemer

Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon)
§ 417
(1) Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až desať rokov.

(2) Odňatím slobody na desať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa potrestá páchateľ, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,

b) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo

c) za krízovej situácie.
Toto hovori zakon. Teraz si vymen v tom pokriku "Rusko" za ISIS, alebo Nacisticke Nemecko.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 20 júl 2023, 18:57 Zákon č. 300/2005 (Trestný zákon)
§ 417

Toto hovori zakon. Teraz si vymen v tom pokriku "Rusko" za ISIS, alebo Nacisticke Nemecko.
to nie je to iste. :)
"Isis" je nazov teroristickej organizacie. "Nacisticke Nemecko" je uz v slovne spojenie obsahujuce slovo nacizmus.
Zatial co "Navzdy s Ruskom" nema ziadnu priamu konotaciu na vojnu ani vojnovu propagandu.

Najlepsie keby sa k tomu vyjadril právnik. :)
Keby si mal na sebe tricko "Navzdy s Usa" alebo "Navzdy so Severnou Kóreou","Navzdy s Iránom" je to porusenie zakona?
Napr Sev Korea je formálne stále vo vojne s Juznou Koreou ktorej hlavny vojensky podporovatel su Usa ktore su sucastou Nato rovnako ako my. Ale urcite nie je trestne mat na verejnosti tricko "Navzdy so Severnou Kóreou"
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 20 júl 2023, 19:10 Ale urcite nie je trestne mat na verejnosti tricko "Navzdy so Severnou Kóreou"
Ani v uliciach Soulu? :)

Ale tiez si myslim, ze Navzdy s Ruskom nie je trestne, pokym pojem Rusko vyslovene nepatrí medzi nejaké zakázané pojmy...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr Amazon predaval uz pocas vojny tricka s napisom "I stand with Russia" a ich predaj kvoli kritike stiahol, ale bolo to z dovodu mozneho poskodenia dobreho mena a nie kvoli poruseniu zakona.

retkvic
snazime sa riesit problematiku slovenskych zakonov, nikto tu asi nie je odbornik na zakony Juznej Koreje :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Pravnik asi pomoze najviac
NRSR: Poslanci uznesením opätovne odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine
16. 2. 2023 11:45
Bratislava 16. februára (TASR) - Národná rada (NR) SR opätovne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a vyjadrila podporu nezávislosti a zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Odsúdila rozsiahle útoky Ruska na civilné obyvateľstvo, civilné objekty a kľúčovú energetickú štruktúru. Vyplýva to z uznesenia, ktoré poslanci vo štvrtok prijali. NR SR uznesením zároveň označuje súčasný ruský režim za teroristický a Rusko ako štát podporujúci terorizmus.
Poslanci odsúdili tiež priame aj nepriame vyhrážky Ruska o použití jadrových zbraní. NR SR uznesením vyjadrila, že neuznáva konanie ani výsledky referend v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny, pričom považuje územia naďalej za súčasť Ukrajiny. Parlament tiež vyjadril podporu úsiliu o zostavenie zvláštneho tribunálu pre stíhanie zločinov agresie a podporu pre stíhanie zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.
Zároveň odsudzuje hybridnú vojnu vedenú Ruskom aj na území Slovenska. Vyzýva pritom orgány činné v trestnom konaní, tajné služby a ďalšie kompetentné orgány, aby hrozbu nepodceňovali, ale voči nej účinne zakročili v záujme udržania bezpečnosti a demokracie na Slovensku.
Ja to citam tak, ze kedze je pre Slovensko putinsky rezim teroristicky, je hlasenie sa ku Rusku pocas trvania putinskeho rezimu to iste ako hlasenie sa ku ISIS. Mozem sa mylit.
retkvic
Addict
Addict

jackb napísal: 18 júl 2023, 17:31 Len nech v zime co najviac tepla z toho akumulacneho nezmyslu, ktory mam ostava v izbe.
Ten akumulacny nezmysel bol mysleny konkretne co, ta folia? Dokaze akumulovat? Inac ked sa clovek pozrie na to video, kde sa porovnava ta teplota na tych dvoch platnickach , tak na jedno okno svieti slnko viac ako na druhe a ten rozdiel v teplotach moze byt aj tym...
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
aj Iran aj Severna Korea su staty ktore su oznacene ako podporujuce medzinarodny terorizmus. Ale z toho nevyplyva ze spojenie "navzdy s Ruskom" naplna podstatu trestneho cinu. Slovo "Rusko" je skrátené oficiálne označenie Ruskej federácie. :)

retkvic
protislnecne folie rozdiel robia, ci az tak velky ako je prezentovane na tom videu neviem, kazda folia moze mat trochu ine parametre :)
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 20 júl 2023, 19:53 snazime sa riesit problematiku slovenskych zakonov, nikto tu asi nie je odbornik na zakony Juznej Koreje :)
Ved ale aacid vyslovene nespecifikoval po ktorej ulici sa bude prechadzat s takym trickom :) Kludne moze ist na dovolenku na Ukrajinu a tam si to na seba oblecie, cisto hypoteticky :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr tricka s napisom "Россия" a tym ich statnym znakom sa na pro-ruskych demonstraciach na Svk bežne nosia bez toho ze by to niekto riesil. Ze by doplnenie o "navzdy s " malo byt uz porusenim zakona ?

retkvic
odbornika na ukrajinske zakony naviac v aktualnom vojnovom stave, takeho tu asi na fóre niet :)
Ono dovod preco take tricka sa bezne nepredavaju je asi cisto komercný- skoro nikto by si ich nekupil, takze nema zmysel ich ponukat a vyrabat.
jackb
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 20 júl 2023, 20:03 Ten akumulacny nezmysel bol mysleny konkretne co, ta folia? Dokaze akumulovat? Inac ked sa clovek pozrie na to video, kde sa porovnava ta teplota na tych dvoch platnickach , tak na jedno okno svieti slnko viac ako na druhe a ten rozdiel v teplotach moze byt aj tym...
Nie. Akumulacnym nezmyslom som myslel, to co mam a musim mat ako jediny zdroj kurenia. Vyzera to ako elektricky radiator, ale ma to v sebe tehly, ktore maju vdaka nocnemu prudu naakumulovat teplo a to potom postupne vyzarovat cez den. Takze v izbe (a celom byte) je najtelejsie vtedy, ked musim ist do prace a ked sa vratim, je tam uz zima ako v psici az do dalsieho rana. Preto som ten vymysel nazval nezmyslom. Da sa regulovat na kolko sa to nahreje, ale veselo to ignoruje kedy by som si zelal viac tepla.

Hovori sa tomu Night storage heaters. Kedze mam ten byt prenajaty cez realitku, ktora je extremne neochotna, viem, ze vymenit predpotopny typ NSH za moderny, ktory menej pozerie a da sa rozumne ovladat, je nerealne, preto sa chcem pokusit co najviac tepla udrzat v byte. Preto som sa pytal na to, ako funguju tie folie v zime.

Ad Rusko a tricka - ako som napisal, pravdu mat nemusim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
akumulacne kachle na nocny prud :)
Nie su dobré? Ved v UK ani poriadnu zimu nepoznaju.. :D :)
Problemomv Uk je asi skor to, ze tam nie je zvykom zateplovat domy, takze to teplo co vyprodukuju hned stenami aj odide.

Autoeditácia príspevku po 15 min 18 sek:
Nerozmyslal si nad niecim takymto?
https://www.alza.sk/concept-ks4000-d5462934.htm
Ty nepotrebujes uplne nove kurenie, len doplnit to co mas teraz a na tomto by si si nastavil presne čas a teplotu.
Existuju aj verzie s imitaciou ohňa. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem za preklad aj za radu.
Ano, problem je naozaj v nedostatku, ci absencii izolacie. Preto mam najchladnejsie tam, kde mam zapadne okno. Tam vlastne fuka vietor dole kopcom az z mesta. V zime, kedze tu je Slnko nizsie nad obzorom a dni su citelne kratsie ako v Strednej Europe, mi do toho okna nebude svietit. Takze napriklad ked som odisiel na Vianoce a Novy Rok prec, v spalni som mal po navrate 12°C a kedze tie kachle sa nabyli az dalsiu noc, trvalo nepriejmne dlho, kym som sa dostal ku teplote, ktoru po 10 rokoch v UK povazujem za primeranu.
Ked teplota padala mierne pod nulu (to tu bol stav nudze a boli zavrete skoly a kolegovia mali legit dovod nebyt osobne v praci), tak napriek tomu, ze tie kachle boli nabite, isiel som spat pri 14°C a do rana sa pochlapili na 18°C. Prezil som, ale nemusel by som si to opakovat dalsiu zimu

A teraz velmi hlupa laicka otazka: ako to je s tym nocnym prudom? Ja mam na neho istice a aj elektromer mi prepina medzi spotrebou denny/nocny. Ak taky konvertor zapojim bezne do steny ako spotrebice, budem musiet nastavit cas, kedy zacina nocny tarif, aby to slo z neho?
Alebo je to len "obycajna" elektricka piecka, ktora vyzera takto elegenatne? Nie som ako jeden uzivatel, ktory v prenajatom byte vypili dieru do dveri, takze rozhodne by som siel do verzie na nozickach, lebo taka by sa uplatnila aj v akomkolvek buducom byvani. Plus este by som musel v najomne zmluve najst ci mam taketo doplnkove zariadenia dovolene.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Neviem ako to funguje v kralovstve ale u nas je to cez HDO kontakt (Hromadné diaľkové ovládanie) ktory ide z elektromera. Cize elektrarne na dialku zopnu tento kontakt a co si na to pripojis je lubovolne.

Kurenie ti bude fungovat aj z klasickej zasuvky ale domovnik nebude podakovat ked pride vyuctovanie (bude ignorovat nocny prud)

Skus pozriet ako je to kurenie zapojene.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jackb
Netusim aky je rozdiel v Uk medzi cenou nocneho a denneho prudu. V kazdom pripade, ak som to spravne pochopil, ty potrebujes iba doplnok k hlavnemu kureniu v jednej izbe. A na to je taketo zariadenie uplne idealne. Vedel by si si s nim dotemperovat podla potreby tie obdobia ked tie hlavne akumulacky z nejakeho dovodu nejdu naplno. Za pokus to urcite stoji a naklady by nemali byt nijako vysoke. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

wladas, trojica tych kachli ma dva kable, ktore idu ku vypinacom a potom idu do steny. takze namiesto nich by som doplnok sam nezapojil. kachle nemaju okrem nastavenia input/output nic ine - napriklad ako praobycajna elektricka piecka.

S tymi mam za roky skusenosti dost, lebo aj napriek domacim zdrojom plynu, plynofikacia nie je samozrejmost. Plus sa robia veci, ktorym nerozumiem: byvam v terase; na hornom konci maju plyn, ku mne na dolnom, sa nedostali. Ako radsej by som mal smart termosty na radiatoroch a ziadne starosti.

V minulosti som uz byval aj na 19. poschodi. Jedine kurenie boli olejom plnene prenosne radiatory. Ku svojmu som si kupil termostaticky adapter. Lenze ked prisla skutocna zima a vsetko vietor, v izbe sa ta teplota neudrzala a radiator bol stale zapnuty.

Podobneho efektu sa obavam aj s tym doplnkovym kurenim v byte, v ktorom som teraz: moze byt eco extra efektivne, ak byt neudrzi pozadovanu teplotu relevatne dlhu dobu, termostat bude piecku neustale zapinat a ekonomicky sa neoplati. Preto som chcel laicke riesenie ako bez moznosti zateplit steny minimalizovat uniky tepla, nech je generovane ako chce
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jackb
efektivne sa daju zateplit steny iba zvonku. Ak clovek zacne svojpomocne zateplovat zvnutra, tak je skoro iste ze sa skor ci neskor docka plesni. Samotne folie na okna sice skutocne dokazu cast tepla v infra spektre v izbe udrzat ale v zime ten efekt kvoli neizolovamym stenam bude velmi maly. Este by si mohol skusit v zime na noc do okna vkladat hruby polystyren vyrezany presne do pozadovaneho tvaru.
A rano resp ked budes chciet mat svetlo, tak dat dolu. V jednom byte som to tak robil a efekt to jednoznacne malo.
Vyssi level su vonkajsie rolety s izolaciou, ale to by musel odsuhlasit majitel bytu a lacne by to nebolo.
Apropo je dost mozne ze tie akumulacky idu na inu voltaz ako je standard v beznych zasuvkach. Takze na tu akumulackovu zasuvku na nocny prud nemusi napojit hocijake ine vyhrevne teleso.
Napísať odpoveď