Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ako sa dá ukradnúť účet ak tam je dvojfaktorové overovanie cez autentifikator v mobile pripadne sms? V poslednej dobe mojím známym kradnú účty na sociálnych sieťach (namiesto sesternici na fejsbuku mám teraz nejakého Thajčana, ktorý zdieľa nejaké zdravotne veci atď.) Tuším aj Linus Tech Tip nedávno ukradli obrovský YouTube účet. Mne napríklad ukradli Rockstar účet, kde mi nejaký Francúz dohral všetky questy na GTA V a po tom čo mi ho podpora vrátila, tak mi tento Francúz písal maily, že mu mám okamžite vrátiť jeho účet, že on si ho kúpil a ja som mu ho ukradol.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

pomocou "man in the middle" utoku vies prekabatit aj 2fa.
$16 attack shows how easy carriers make it to intercept text messages
potrebujes ale vediet aj heslo samozrejme. co uz to robi komplikovanejsie. ale nie nemozne.

ale povedal by som ze vacsina takychto utokov uspeje vdaka social engineeringu. neviem akych mas znamych ale u mna okolie co nie su v IT nemaju ani dnes problem klikat na random odkazy, nainstaloval nejaky toolbar do browsera cez nejaky random program (to inak neviem ci sa este realne deje, dlho som nic take nevidel) alebo random aplikacii odkliknut vsetky moze existujuce permissions ktore si vypyta. napriklad permission na citanie smsiek...
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Najslabsim clankom v procese je vzdy clovek. Aplikacie v mobile vydavajuce sa za hry, rozsirenia v prehliadaci a podobne. Ale nesmieme opomenut aj zlu implementaciu 2fa. To sa tiez stava.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

STOP Euro-Sledovaniu!
https://stopeurosurveillance.com/sk/

ahojte, vedel by sa k tomu vyjadrit niekto kto do problematiky viacej vidí?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No sú messenger aplikácie, ktoré sú end to end šifrované, napr. Signal. Myslím, že sa toto šifrovanie dá nastaviť aj na Messengeri alebo WhatsApp.

Pri tomto druhu šifrovania nie je možné prísť za providerom služby a vyžiadať si od neho konverzácie medzi nejakými užívateľmi, pretože ani provider k nim nemá prístup, resp. ich nevie rozšifrovať a prečítať. Takže fízli alebo NAKA majú v tomto prípade smolu. Pri end to end šifrovaní je teda bezpečné dohadovať si aj predaj drog alebo inú ilegálnu činnosť.

Samozrejme to sa Big Brotherovi nepáči a chce toto šifrovanie zakázať, aby si od providerov takýchto messengerov mohol vyžiadať konverzácie medzi podozrivými osobami na počkanie. Ako pri každom nezmyselnom nariadení sa to dá nepochybne brutálne zneužiť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 01 aug 2023, 16:24 ahojte, vedel by sa k tomu vyjadrit niekto kto do problematiky viacej vidí?
Ono to ista marginalizovana cast politickeho spektra navrhuje uz 10 rokov, v podstate podobny navrh tu mame kazde dva roky... takze taka Zaborska europadlamentu. Samozrejme je to blbost zo vsetkych stran kritizovana a poslana niekam. Lebo to nie je technicky mozne, navyse by tym EU ohrozila sama seba.

Len je zaujimave, ze tato inicialitia vznikla prave teraz, ked Google do svojho prehliadaca zaviedol globalne spehovanie (Topics API, Web Integrity API), ktore googlu povie na akych strankach ste boli hoci nemaju s googlom nic spolocne a sucasne vyrazne obmedzuje moznosti pluginov ktore blokuju sledovacie skripty.

https://arstechnica.com/gadgets/2023/07 ... r-the-web/
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Da sa ohlasit/odpojit v bytovke z ustredneho tepleho kurenia? Platime tam absolutne nezmyselne ciastky, prakticky polovica uz tak velkych nakladov je len za teplo. Radiatory mam cely rok vratane zimy takmer vypnute, v obyvacke mi cely cas kuri telka a tam prave na tom radiatore mam "najvacsiu" spotrebu, aj ked ten je uplne vypnuty cely cas. Elektricke kurenie by vyslo lacnejsie.. :/
gogo956
Redeemer
Redeemer

cinges napísal: 01 aug 2023, 18:02 Da sa ohlasit/odpojit v bytovke z ustredneho tepleho kurenia? Platime tam absolutne nezmyselne ciastky, prakticky polovica uz tak velkych nakladov je len za teplo. Radiatory mam cely rok vratane zimy takmer vypnute, v obyvacke mi cely cas kuri telka a tam prave na tom radiatore mam "najvacsiu" spotrebu, aj ked ten je uplne vypnuty cely cas. Elektricke kurenie by vyslo lacnejsie.. :/
na radiatoroch mate merace tepla? bytovka je zateplena? Kotolnu mate priamo v bytovke alebo je to dialkovy teplovod?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Na radiatoroch su merace tepla. Bytovka je dobre zateplena a mame ustredne kurenie(dialkovy teplovod), nemame kotolnu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

no ono je to tak, ze nejaku cast z celkoveho dodaneho tepla do bytovky clovek plati aj keby celu zimu mal vypnute radiatory, jeden z dovodov je ze byty sa vykuruju navzajom cez spolocne stenu, cela bytovka je jeden celok. Konzultovali ste nezrovnalost s ostatnymi susedmi resp napr s domovym dovernikom? My sme napr dost usetrili tym ze sme dialkovy teplovod zrusili a vytvorili si kotolnu priamo v bytovke /4 panelakove vchody-cely blok/. Skuste podiskutovat na domovej schodzi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dialkove vykurovanie je uz nejaky ten rok neskutocne vypalne. Dodavatel je monopol. A regulacia statu je slaba.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

cinges napísal: 01 aug 2023, 18:02 Da sa ohlasit/odpojit v bytovke z ustredneho tepleho kurenia? Platime tam absolutne nezmyselne ciastky, prakticky polovica uz tak velkych nakladov je len za teplo. Radiatory mam cely rok vratane zimy takmer vypnute, v obyvacke mi cely cas kuri telka a tam prave na tom radiatore mam "najvacsiu" spotrebu, aj ked ten je uplne vypnuty cely cas. Elektricke kurenie by vyslo lacnejsie.. :/
ale veď tým pádom ti vznikajú preplatky na TUV, ktoré sú ti vrátené pri každoročnom vyučtovaní od SBD. resp. tie zálohové platby sa dajú znížiť
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks - On riesi UK nie TUV. Radiatory ma vypnute a aj tak plati vela (samotne rocne vyuctovanie, preddavky su irelevantne)
mLuks
Addict
Addict

ustredné kúrenie (dialkovým horúcovodom) a teplá užitková voda je prakticky to isté (aspoň v KE), keďže aj jedno aj druhé dodáva do panelákov TEHO KE, tým ístým horúcovodom. čiže na spotrebu teplej vody odpisuješ merač v stupačke a jej spotreba je ti vyučtovaná ako TUV na spotrebu kúrenia merače na radiatoroch a spotreba tepla je ti vyučtovaná ako UK. Ale je to tá istá teplá voda, ktorú zohrieva tá istá spoločnosť. A keď celý rok platíš nejaké preddavkové platby a ak tvoja ročná spotreba nedosiahne tieto platby, tak ti vzniká preplatok.

Ako môžeš platiť veľa za kurenie, ktoré nevyužívaš, ak tvoja spotreba kúrenia je meraná na tvojich radiátoroch.

V iných mestách to funguje inak?

Autoeditácia príspevku po 10 min 32 sek:
bbud ma zle nastavené platby, alebo zle nastavený pomer plocha bytu vs spotreba kurenia (ten si ale dohadujú vlastníci)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Nezáleží to od mesta, ale od majiteľov a konkrétnej bytovky. Tam je dôležité, aký pomer si stanovia majitelia v platbách, koľko % tvorí fix za rozlohu bytu a koľko % je reálna spotreba. A tiež aký používajú koeficient, aká je poloha bytu v bytovke a pod. Sú prípady, kedy dôchodkyňa v jednoizbáku spí v svetri a ponožkách, aby šetrila a potom jej príde astronomický účet. Práve kvôli tomu, že si to v bytovke nastavili tak, že väčšie byty sú zvýhodnené a kúria na plné pecky...potom to susedia zaplatia a ešte im chrstnú do xichtu argument že "však sme jedna bytovka, vykúril som aj vás". Tááák určite...

Ja som túto zimu radiátori ani nezapol a mal som preplatok 900€. :D Skladali sme sa všetci na zateplenie a rekonštrukciu na totálku. Je to dobre spravené. Som v bytovke, kde sú len 3izbáky a okrem ľudí, ktorí bývajú na prízemí, máme všetci rovnako veľké byty. Takže sme si výpočet platby nastavili férovo, kto šetrí a nepotrebuje mať doma saunu, tak ušetrí.

Odrezať sa od ústredného kúrenia v podstate nemôžem. Lebo stupačky idú cez každý byt a cez 3 izby. Takže aj keď mám radiátor vypnutý, tak stále ide teplo zo stupačiek. A tie rúry nemôžem vyrezať, lebo by som odrezal susedov na poschodiach nadomnou.
wladas
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 01 aug 2023, 20:02Ako môžeš platiť veľa za kurenie, ktoré nevyužívaš, ak tvoja spotreba kúrenia je meraná na tvojich radiátoroch
Vysoka cena tepla + vysoke % fixu pri prerozdelovani + vysoka spotreba susedov.
Neries nastavenie preddavkov. Dolezite je vysoke celkove vyuctovanie.
mLuks
Addict
Addict

tak ale to je chyba vlastníkov bytov, ze to majú takto nastavené. Moji rodičia, tiež mali 800e preplatok pri súčasných cenách tepla a to ešte aj reálne zapínajú radiatory.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 01 aug 2023, 20:09 Takže aj keď mám radiátor vypnutý, tak stále ide teplo zo stupačiek. A tie rúry nemôžem vyrezať, lebo by som odrezal susedov na poschodiach nadomnou.
Majú tí susedia ale štastie, že im ich neurežeš :D

Ale ani fond opráv nie je med lízať, u nas do roka tam ide 800€+ a to budu splacat este dalsich 20 rokov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ono je to s tymi bytmi tazke, ked nekuris ty, vlastne musi nejaky iny sused kurit viac aby dobehol to ze ty nekuris. ti co maju okrajove byty (hlavne vrchne poschodie v rohoch) musia kurit podstatne viac ako ten kto je niekde v strede a zo vsetkych stran ho izoluju ine byty.
preto sa ta cena rozdeluje vzdy na pevnu a variabilnu. ta pevna je tam prave na to aby aspon trochu vyrovnala tie nepomery.
ale proste ked si clovek co nepotrebuje mat v byte 26 stupnov tak tie radiatory vypnes lebo uplne staci co ta susedia vykuria (my sme na byte fungovali presne tak, cely rok radiatory vypnute). niekto si povie ze je to na ukor inych susedov ale tak co mame spravit? byt spoteny a citit sa solidarne?
wladas
Redeemer
Redeemer

To je ale problem susedov co si doma robia saunu. Keby teoreticky vsetci chceli mat doma napr 21 st. tak vsetkym idu riadiatory cca rovnako (samozrejme rozdiel medzi strednym, krajnym, vrchnym bytom)
Napísať odpoveď