Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
ja som vyrastol v malej bytovke. odpojenie sa od ustredneho kurenia bolo dost komplikovanie, lebo okrem odpilenia radiatorov bolo treba okolo celeho baraku + na poschodie tahat privod plynu. do toho rozkopat a rozvrtat byt pre nove rozvody z plynovej piecky do radiatorov. kolko to stale nemam tusenie - bolo to pred asi 20 rokmi. tu spust si ale pamatam dobre.
ak mas plyn uz v byte, napriklad pre sporak, tak aspon na tom tahani ku sebe usetris. no tahaniu rozvodu vody z kotlika sa nevyhnes. preto pozor na miesta, ktorymi pojdu trubky a predtym si tam mal chladno - ako napriklad špajza.
ak mas plyn uz v byte, napriklad pre sporak, tak aspon na tom tahani ku sebe usetris. no tahaniu rozvodu vody z kotlika sa nevyhnes. preto pozor na miesta, ktorymi pojdu trubky a predtym si tam mal chladno - ako napriklad špajza.
no ale prave tie rozdiely medzi krajnymi a strednymi bytmi su dost podstatne. nie je to par eur. je to presne ten rozdiel ze ten v strede nemusi kurit vobec a ti po krajoch musia celu zimu.
zateplena bytovka pomoze ale ani tam to nie je dokonale.
no a samozrejme nemozes ocakavat ze X bytov, co je Y ludi sa zhodne na jednej teplote. kazdy ma rad tu svoju teplotu. preto je velmi tazke nejak ferovo rozdelovat tu pevnu ciastku s variabilnou.
zateplena bytovka pomoze ale ani tam to nie je dokonale.
no a samozrejme nemozes ocakavat ze X bytov, co je Y ludi sa zhodne na jednej teplote. kazdy ma rad tu svoju teplotu. preto je velmi tazke nejak ferovo rozdelovat tu pevnu ciastku s variabilnou.
Súhlas, keď som so ženou býval ešte v byte, tak ja som počas štandardného pracovného času kúriť nemusel, keď som robil z domu, keďže vďaka susedom sme tam mali vždy aspoň 19-21°C, čo mi komfortne stačilo. A to sme boli krajný byt, ale išlo o novostavbu, takže asi bola zateplená pomerne dobre. Kúrili sme akurát občas večer, keď bola žene zima.wladas napísal: 01 aug 2023, 20:54 To je ale problem susedov co si doma robia saunu. Keby teoreticky vsetci chceli mat doma napr 21 st. tak vsetkym idu riadiatory cca rovnako (samozrejme rozdiel medzi strednym, krajnym, vrchnym bytom)
Susedia okolo nás museli mať doma peknú saunu, pretože keď som ešte býval sám v 1+kk (tiež novostavba a krajný byt) a nekúril som, tak som v byte mával tak 16-17°C, čo už som trošku pociťoval ako zimu aj ja. No bolo vidieť, že ľudia na Morave nie sú takí zámožní ako Pražáci
Neda. Potrebujes suhlas dodavatela tepla, aby povedal, ze okej, vybudujte si vlastnu kotolnu a mate kurenie za polovicu. Pred par rokmi sa tak nastavil zakon, ze aj novostavby su automaticke pripajane na dodavatela tepla a az ked dodavatel tepla da suhlas, ze pre nich je to nerentabilne, tak si mozu spravit vlastnu vymenicku. Z toho potom profituju firmy ako Steffe a podobne.cinges napísal: 01 aug 2023, 18:02 Da sa ohlasit/odpojit v bytovke z ustredneho tepleho kurenia? Platime tam absolutne nezmyselne ciastky, prakticky polovica uz tak velkych nakladov je len za teplo. Radiatory mam cely rok vratane zimy takmer vypnute, v obyvacke mi cely cas kuri telka a tam prave na tom radiatore mam "najvacsiu" spotrebu, aj ked ten je uplne vypnuty cely cas. Elektricke kurenie by vyslo lacnejsie..![]()
Elektricke kurenie nevyjde lacnejsie, ak mas na mysli nieco na sposob Devi ci infra. Alebo myslis elektrokotol, ktory zohrieva vodu do nizkoteplotneho podlahoveho kurenia? Ci do radiatorov?
to ze byty maju rozne straty tepla pre roznu polohu v ramci bytovky sa riesi koeficientom prepoctu. Je jasne, ze krajny byt naviac pod strechou bude mat tie straty ovela väcsie ako byt v strede ktoreho vykuruju vsetci naokolo. Urcite je vhodne taketo veci konzultovat s ostatnymi majitelmi bytov a vymenit si skusenosti ohladom platieb a tepla v byte.
u nas v baraku chcel jeden typek spravit nieco podobne, spravca ho hned z tohoto napadu odradil, kedze aj po odpojeni by musel platit podla plochy a koeficientu, pretoze, presne ako bolo povedane vyssie, vykuruju ho susedia 
No ja byvam na prizemi a s dalsim bytom mam spolucnu jednu stenu, to je vsetko. Platba, za tie mesacie co "kurim" vychadza cca 100eur mesacne. A problem je, ze tie merace ocividne nemaju sancu zistit, ze radiator je vypnuty, ked kurim inym sposobom. Staci, ked ma clovek zapnutu telku na par hodin a povysava, tak sa teplota zvysi o 3 stupne v izbe ako nic. A prave ten radiator, ktory vobec nemame zapnuty ma najvacsi odber. V spalni nekurim vobec lebo mam rad chladnejsie a v obyvacke staci zapnuta telka. A to ja este vykurujem suseda nad sebou 
nechaj preverit to cidlo, nie je normalne, aby to pocitalo spotrebu, aj ked je radiator vypnuty
zavisi presne od typu meraca akym sposobom meria spotrebu tepla na radiatore. Ale ze by sa niekomu zvysila v zime teplota v byte o 3 stupne len kvoli tomu ze ma zapnutu Tv tak to nie. 
Merac by mal mat displej a tam čísla, takze v priebehu vykurovacej sezony je priamo vidno, ci cisla rastu alebo nie.
Merac by mal mat displej a tam čísla, takze v priebehu vykurovacej sezony je priamo vidno, ci cisla rastu alebo nie.
pokial mas problem ze ti izba zohrieva vypnuty radiator a teda na nom merac tak si ten radiator odizoluj 
uplne by stacilo nejaku deku alebo paplon cez neho prehodit a neni sanca ze by ti ho zohriala telka...
uplne by stacilo nejaku deku alebo paplon cez neho prehodit a neni sanca ze by ti ho zohriala telka...
Samozrejme ze to merace vedia. Inac by nemali logiku. Merac porovnava teplotu radiatora (cize teplotu v radiatore) vs teplotu v priestore.cinges napísal: 02 aug 2023, 9:12A problem je, ze tie merace ocividne nemaju sancu zistit, ze radiator je vypnuty, ked kurim inym sposobom.
Podla tvojej logiky by za jesenneho slnecneho dna ked slnko zohreje miestnost merac nameral maximum co by nemalo logiku.
Hlavny udaj je teda teplota radiatora ktora sa pohybuje cca okolo 50-55 st. Ked termostat pusta vodu do radiatora len napr na 30% (temperuje) tak v mieste meraca uz bude teplota napr 30 st a na zaklade toho spocita ze menej minas. Izbovu teplotu pouzije koeficientom kedze cim vysia izbova teplota tak tym menej viem z radiatora odobrat teplo (vykon).
Moze byt, ze je pokazeny merac.. Napisem spravcovi a uvidim. Sused, co to kazdy den v zime vykuroval na 28 stupnov platil len o malo viacej ako ja, co som mal v priemere 20-23 stupnov.
What? Aj 24C je sauna.
Pri 28 zapinam klimu 
Este mi napada taka prakticka vec, ak by ku odpojeniu doslo: plynove zariadenia maju "komin" do exterieru. Ak je ta bytovka zateplena, vrtat do toho by mohlo byt vnimane s nevolou + by sa mozno museli robotnici dostat ku miestu, kde sa bude vrtat a osadzat "komin" z vonku. Ak je to vysoka bytovka, tak aj to bude problematicke.
Ma niekto skusenosti s pestovanim aronie? Letia na nu nejak extremne skorece? Dávate na to siete? Skusobne sme zasadili minuly rok a teraz mala prvy krat bobule a pomali zacali tmavnut, kazdy den som ju priebezne kontroloval a dnes pridem a ani jednej jedinej bobule, kompletne vyfrezovana 
Jop, chodia na to nielen škorce, ale aj holuby a všetko možné... Potom z toho majú také fialové sračkoidné hovienka a pekne to farbí chodníky a autá.retkvic napísal: 03 aug 2023, 20:20 Ma niekto skusenosti s pestovanim aronie? Letia na nu nejak extremne skorece? Dávate na to siete? Skusobne sme zasadili minuly rok a teraz mala prvy krat bobule a pomali zacali tmavnut, kazdy den som ju priebezne kontroloval a dnes pridem a ani jednej jedinej bobule, kompletne vyfrezovana![]()
Do buducna uz budem vedieť... Mavame najazdy ked dozrievaju ceresne, pripane rybezle, cucoriedky, ale ze by nenechali ani jednu jedinu bobulku, to ma prekvapilo (som mal az podozrenie, ze by bol niekto v zahrade ale to si asi iba namyslam). Mam vypozorovane, ze zrave su dost ked prsi, posledne som ratoval cervene rybezle, dazd nedazt, krik sa metal ako keby v nej sulozila nejaka diva zver
a to len drozdy a skorce masakrovali co zostalo.
Má to síce mozoček ako oriešok, ale nie sú blbé. Vidí pekné fialové vysokokalorické bobuľky, tak si za pár minút napchá bruško. Ide to vygrckať do hniezda a príde zase si napchať bruško. Lepšie ako celý deň zbierať nejaké mini semienka buriny. Plus si už pamätá, že to tam máš a príde aj budúci rok.retkvic napísal: 04 aug 2023, 21:19 Do buducna uz budem vedieť... Mavame najazdy ked dozrievaju ceresne, pripane rybezle, cucoriedky, ale ze by nenechali ani jednu jedinu bobulku, to ma prekvapilo (som mal az podozrenie, ze by bol niekto v zahrade ale to si asi iba namyslam). Mam vypozorovane, ze zrave su dost ked prsi, posledne som ratoval cervene rybezle, dazd nedazt, krik sa metal ako keby v nej sulozila nejaka diva zvera to len drozdy a skorce masakrovali co zostalo.
Ja mám posledné 2 týždne problémy s jedným blbým holubom hrivňákom, ktorému sa zapáčila moja šalvia. Keďže to má taky guľový tvar, on vleze do stredu, je obklopený vetvičkami a myslí si, že aké parádne hniezdo si spravil. A tam sa v kvete natriasa a vrkúta. Mám zasklenný balkón, takže hneď padol zo zábradlia do tej škáry. Trepotal tam krídlami ako šialený, tak som naňho musel hodiť uterák...metlou ho došúchať ku dverám, aby som ho vedel chytiť a vypustiť von. A do hodiny bol zase v tom kvete.
Asi to bude nejaký blbý nadržaný jedinec, lebo za 2 týždne sa mu na to neexistujúce hniezdo nepodarilo prilákať samičku. Takže vajcia som zatiaľ nenašiel.
Nazdar páni, hľadám takú prkotinu a neviem to nájsť.
Chcel by som si dať zaliať do epoxidu (kocka cca 5x5cm) drobný predmet na pamiatku. Pamätám si roky dozadu boli v obchodných centrách stánky, kde takéto veci robili + 3D fotky v skle. Teraz to hľadám a nič neviem nájsť.
Google mi hádže samé e-shopy s DIY sadami, prípadne návody ako namiešať živicu bez bubliniek atď
.
Máte tip na nejakú prevádzku, kde sa také niečo robí? Či sa budem musieť zahrať na kutila?
Chcel by som si dať zaliať do epoxidu (kocka cca 5x5cm) drobný predmet na pamiatku. Pamätám si roky dozadu boli v obchodných centrách stánky, kde takéto veci robili + 3D fotky v skle. Teraz to hľadám a nič neviem nájsť.
Google mi hádže samé e-shopy s DIY sadami, prípadne návody ako namiešať živicu bez bubliniek atď
Máte tip na nejakú prevádzku, kde sa také niečo robí? Či sa budem musieť zahrať na kutila?