Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 29 okt 2023, 14:59 Napriklad som nikdy nebol na Ben Nevis. Lebo ten nie je vysoky ak sa porovna s Vysokymi ci Nizkymi Tatrami, ale vystup ide od hladiny mora. Okrem toho je na naveternej strane a takze pocasie a midges su dalsi velki nepriatelia.
Tak u nas nemame hory, kde by bol problem s nedostatkom kyslika a vyskovy rozdiel 1400m mas problem nastupat aj v Tatrach, ak by si zacinal z Hrebienka, tak na Lomnicky stit je to cca tych 1350m.

Ta celkova vyska klame, bo napr. ked si spomeniem, ked som vo Vyhorlate siel zo Sniny na Sninsky kamen, tak ten ma iba nejakych 1006m, ale z vysky 250m, dalo to zabrat podobne ako keby som siel z Vrutok na Martinky(skoro).

Tie midges su tam celorocne? By som pocital, ze v zime je tam sneh a midges by nemusel byt problem.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

V zime by som tam nesiel. Uz dnes, o stovky kilometrov juznejsie, zapada slnko o 16:30. Plus ta naveternost - vacsina atlantickych burok sa formuje v Atlantiku a Ben Nevis je viac-menej prva prekaza. Takze by tam nemali byt midges, ale cas na vystup a podmienky budu ovela horsie. Tiez si myslim, ze bude tazsie najst si ubytko aj vo Fort William.
No ak su cesty zjazdne a niekomu sa chce vyrazit skoro z Glasgow ci Edinu, odsoferovat to a potom naspat, mozno to za skusku stoji :)
retkvic
Addict
Addict

Pri zimnom vystupe by to bolo urcite potrebne vyrazit este pred vychodom slnka, takze bez toho prespatia to asi nepojde.
S tym svitom, to ale nie je zas take tragicke, podmienky podobne ako aj u nas pocas zimy a som pozeral, tak zapad tam je podobne ako aj u vas
https://www.timeanddate.com/sun/@264174 ... &year=2023
Pozeral som jedno video,
Spoiler
kde bol vystup v zime a v hmle, sli tam niekedy v januari a sneh tam bol az v hornej pasazi hory, no sam alebo s niekym kto tam este nebol by som tam hore nikdy nesiel a mozno ani s niekym kto tam bol len v lete, skor s niekym kto tam bol uz viac krat a aj pocas zimy, idealne mozno skupina. Kedze tam nie je ziadna vegetacia a jedina orientacia hore v tej hmle a snehu su tie kamenne mohyli. Ist tam v zime je urcite vyzva a v uprsanom a hmlistom pocasi este vecsia. Si viem predstavit, ze sa z tadial niekto nevrati ak sa strati. Vietor moze byt concern, ale vidno ze to nie je az tak zle ak je na to priaznive pocasie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

retkvic napísal: 29 okt 2023, 17:06 Tak u nas nemame hory, kde by bol problem s nedostatkom kyslika a vyskovy rozdiel 1400m mas problem nastupat aj v Tatrach, ak by si zacinal z Hrebienka, tak na Lomnicky stit je to cca tych 1350m.

Ta celkova vyska klame, bo napr. ked si spomeniem, ked som vo Vyhorlate siel zo Sniny na Sninsky kamen, tak ten ma iba nejakych 1006m, ale z vysky 250m, dalo to zabrat podobne ako keby som siel z Vrutok na Martinky(skoro).
Par krat som bol na bicykli Passo dello Stelvio v Taliansku, to je prevysenie okolo 1700 metrov. Z Prato allo Stelvio je to z okolo 900 metrov do 2758 metrov (starsie udaje hovoria o 2757 m.n.m.), aj ked neviem, ze ci ta vyska je na vrchole stupania alebo kopca, ale skor vrchol kopca, kedze by malo ist o 1700 vyskovych metrov. A tam som este problem s kyslikom nemal, skor to bolo celkovo o kondicke a nohach.

Ale co si spominam, tak konkretne toto mesto v Bolivii o ktorom pises, tak tam FIFA zakazovala medzinarodne futbalove zapasy prave z dovodu nizkej hladiny kyslika s tym, ze domaci hraci su zvyknuti, ale cudzinci by mali problem. Clanok napr.: https://sportnet.sme.sk/spravy/argentin ... ku-vracal/ Alebo: https://sportnet.sme.sk/spravy/bolivia- ... razny-sud/

Aj cyklisti pri treningu chodili trenovat do vysokych nadmorskych vysok, ale kedze sa prakticky v Europe nejazdi nad 3000 metrov, tusim pi***** del Veleta v Spanielsku s vyskou okolo 3400 je vynimka, tak chodili do hyperbarickej komory, aby mali obmedzene mnozstvo kyslika a ich telo si zvykalo na nizsiu hladinu kyslika, cim by telo cloveka zmenilo vznik hemoglobinu, co by sa nasledne dalo pouzit v horskych etapach v cestnej cyklistike. Taketo treningy absovloval Contator, Kreuziger, Valverde... a vlastne mozno aj vsetci cyklisti tej doby.
retkvic
Addict
Addict

hojko napísal: 29 okt 2023, 23:28 Par krat som bol na bicykli Passo dello Stelvio v Taliansku, to je prevysenie okolo 1700 metrov. Z Prato allo Stelvio je to z okolo 900 metrov do 2758 metrov (starsie udaje hovoria o 2757 m.n.m.), aj ked neviem, ze ci ta vyska je na vrchole stupania alebo kopca, ale skor vrchol kopca, kedze by malo ist o 1700 vyskovych metrov. A tam som este problem s kyslikom nemal, skor to bolo celkovo o kondicke a nohach.
Podla vsetkeho je to prevysenie dokonca 1850m. Ta vyska by mala byt na vrchole toho stupania, priamo na tej ceste, kusok povyse smerom na Trincerone by mal byt asi vrchol s vyskou 2850m. Co sem tam pozeram TDF, tak tam uz sa rozprava nieco o vyhode nad 2000-2200m nad morom, ze uz sportovci mozu pocitovat vyhodu, ako napr. Kolubijsky prtekari a pod. Na tom Stelviu sa uz mohol prejavovat nejaky deficit, no pri takom stupani to uz clovek tazko posudi, ci je to vycerpanim, alebo nedostatkom kyslika.

Viem, ze trenovat chodia z Europy napr. na Tenerife, aj tam su dobre podmienky na vyskovy trening, hlavne asi pre to priaznive pocasie a ze je to relativne blizko.

Ja osobne som v takychto vyskach na zemi nikdy nebol, takze nemam vlastnu skusenost. Osobne s myslim, ze ak sa clovek dostane nad 3000m tak od tej vysky uz musi nieco pocitovat a nad 4000m, to uz moze byt aj zdravotne nebezpecne.

A k tomu la Paz, hrat akykolvek sport v takej vyske musi byt utrpenie, domaci by mali urcite vyhodu, takze spravne rozhodnutie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Asi to bude značne individualne ako clovek reaguje na prudku zmenu nadmorskej výšky. Si pamatam ked sme išli z Popradu na Chatu pod Soliskom ktora je vo výške 1840 mnm, tak na vrchole som mierne točenie hlavy cítil a podla všetkeho to nebolo únavou, ale redším vzduchom. Potom sme boli ubytovaní ešte niekolko dní na urovni Strbskeho plesa co je cca 1346mnm a určitý čudný pocit v hlave som stále cítil. Prešlo to až keď sme sa vrátili dolu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

retkvic: Pozeram to na Strave a segment ma nasledovne udaje:
Distance: 23.98km
Lowest Elev: 938m
Highest Elev: 2,758m
Elev Difference: 1,820m

Takze podla GPS je to 1820 metrove prevysenie. Pri amaterskych cyklistov podla mna ten rozdiel vo vyske nebude znamenat nieco s cim by boli problemy. Uplne ina situacia bude u profesionalnych cyklistov a to z dovodu vyuzitia kyslika, okyslicenia svalov atd... Ja som to isiel necele 2 a pol hodiny. Rekord na kopci ma profesionalny cyklista Jai Hindley s casom 1:09:52 pocas 18. etapy Giro d'Italia v roku 2020, ktora sa kvoli covidu isla v oktobri. Len pre zaujimavost, tak Hindley v tej etape dosiahol maximalnu rychlost 96.8 km/h. Verim tomu, ze pri profesionaloch, ci su to cyklisti, ci futbalisti, ci horolezci alebo neviem co dalsie, tak nadmorska vyska moze spravit par percent v ich vykone.ň

gogo956: Neviem, ze ci zmena z Popradu na Chatu pod Soliskom moze sposobit az take problemy, no ak zijes cely zivot niekde v Novych Zamkoch a zrazu sa objavis v Tatrach, tak teoreticky, asi aj ano. Tieto problemy maju skor ludia, ktori idu Basecamp pod Everestom alebo idu vystup na Kilimandzaro v Afrike, vid. napriklad 5. den aklimatizacie pri vystupe cez Bubo: https://bubo.sk/zajazd/kilimandzaro alebo: https://bubo.sk/blog/ako-trenovat-na-kilimandzaro
gogo956
Redeemer
Redeemer

hojko

áno, cely život zijem v nížine :)
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Ako vlastne funguje Cloud? Uploadnem si na google 10gb fotiek, uloží sa niekde na disk a čo ak ten disk odíde? Ako si to tam vlastne zálohujú?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Variantou RAIDu
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tyler91 napísal: 01 nov 2023, 13:27 Ako vlastne funguje Cloud? Uploadnem si na google 10gb fotiek, uloží sa niekde na disk a čo ak ten disk odíde? Ako si to tam vlastne zálohujú?
Maju to viacnasobne ulozene na georedudndatnych diskoch (v roznych lokalitach) aby aj ked jedno datacentrum byhori, aby sa data nestratili.

Tu mas iny problem, mne napriklad google bez upozorennia zmazal nejake subory co som mal na google drive a gmaily. Odvtedy si to zalohujem sam.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co take zmazal? Daky warez, virusy alebo o co islo?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Archivy z vlastnymi zdrojakmi a vecami do skoly (hlavne PDF-ka).
gogo956
Redeemer
Redeemer

dôležité veci je dobré mať zalohovane aj viackrát. Napr niektoré dokumenty ktore som v minulosti povazoval za klúčové som mal uložene na 3-5 roznych USB klucoch a tie este boli uložené v kovovom boxe kvoli vyluceniu moznosti elektromagnetickeho ovplyvnenia. Box bol ulozeny v ocelovom trezore. Asi to boli prilis zbytocne opatrenia, ale tak len ako priklad :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nieco z toho som mal aj na svojom hlavnom disku a nieco nie (bolo to viac mensich archivov). Co ma ale nastavlo bol ten pristup, ze to zmazali bez upozornenia a vobec moznosti sa k tomu dostat spet.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ako to odovodnili? lebo toto mi nepride nieco normalne.
google drive ma trash, ak nieco vymazes este to nie je navzdy stratene a vies to vytiahnut z kosa.
mne sa take nieco ze by sam od seba zmizol subor este veru nestalo. keby sa stalo tak pisem tolko staznosti googlu, ved si za to platim.

ale samozrejme tiez nemam data iba tam, primarne zo svojich zariadeni zalohujem na domaci server a odtial dolezite data automaticky este syncujem na google cloud.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No nijako, ja som nenasiel nic ani v mailoch ani inde. Ja som si za to neplatil, vtedy mali neviem ci nie 5/10GB zadarmo. Proste som si povedal, ze sa na taku sluzbu mozem vykaslat. A odvtedy si to riesim sam.
retkvic
Addict
Addict

Som si teraz vsimol pri navsteve stranky spp, ze tam bezi nejaka sutaz na 15% usporu, tak som sa tam registroval, no ked som cital tie podmienky sutaze, tak si nie som celkom isty ci teda vobec budem do nej zaradeny alebo nie, pise sa tam:
III. Termín trvania súťaže
1) Obdobie registrácie Je od 19.12.2022 do konca vyhodnocovacieho obdobia odberného miesta
súťažiaceho
2) Trvanie súťaže je v termíne od 1.4.2023 do 31.3.2024.
IV. Podmienky účasti v súťaži
1) Súťaž sa uskutoční na území Slovenskej republiky.
2) Vyhodnocovacie obdobie súťaže je jeden dvanásťmesačný odpočtový cyklus pre dodávku plynu
alebo elektriny počas trvania súťaže.
Ze ako sa tam berie ten koniec vyhodnocovaciho obdobia, kedze mne konci tusim koncom septembra, kedy robia kazdorocne odpocet a registroval som sa az teraz.
https://www.spp.sk/wp-content/uploads/2 ... atut-2.pdf

//btw. som zmiereny s nizsou sancou na vyhru ked som to tu uverejnil :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Google ohlásil velké změny! Hrozí, že vám v prosinci smaže všechna data
https://www.fonetech.cz/google-ohlasil- ... hp.context
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Aka je otazka? Mozno by to chcelo temu Gmail, naslo ich vela, ale skor su to konkretne otazky.

Myslim, ze som tuto spravu zachytil a prihlasoval som sa do vsetkych uctov, teraz som este poslal email z kazdeho uctu, cez Thunderbird, tak snad to bude stacit.

OK, tak som si poslal 4 emaily s textom "test", je zaujimave, ze 2 mi normalne prisli a 2 presunul Thunderbird do kosa ako spam, boli pritom uplne rovnake.
Napísať odpoveď