Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa starysomar »

Aj - a spravidla sa fotí cez nejaký filter. Pokiaľ nie je dokonale neutrálne sivý a pokiaľ fotoaparát (alebo proces spracovania) "dopočíta" výsledný odtieň - bude aké bude.
Nechcel som veľa rozpisovať no "farby vznikajú odlišne" pri svietiacom zdroji a pri odrazenom svetle.
Sčítaním/odčítaním :)
Svietiaca / odrazená
2010-04-23-rgb-cmyk-1.png
2010-04-23-rgb-cmyk-1.png (35.52 KiB) 1528 zobrazení
Dodatok - "na Zemi svetlo vnímame ako biele." O tom to je. Vnímame :)
Priame svetlo Slnka je od infračerveného po ultrafialovú - kyslík v atmosfére odfiltruje "modré a fialové".
Porovnaním s neutrálnou sivou vidno, že ani na pravé poludnie nie je slnečné svetlo "celkom biele", má jemne teplejší odtieň. Zrána a navečer podstatne viac smerom k žltej. Snímače majú "nejakú" rôznu citlivosť na jednotlivé farby spektra, ľudské oko tiež nejakú - teda výsledná celkom biela je to, na čom "sme sa dohodli".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tiez ma to zaujimalo, tak som sa spytal AI (Copilot), prekvapila ma ta odpoved, ze je "bielo-zelene", je to pravda - a preco zelene?
Svetlo Slnka je v skutočnosti bielo-zelené, ale atmosféra Zeme funguje ako filter. Pri prechode cez atmosféru sa modré a fialové svetlo rozptyľuje, a prevládajú dlhšie vlnové dĺžky, najmä žltá a oranžová. Preto vnímame Slnko ako oranžové, najmä pri východe a západe. Tento jav sa nazýva Rayleighov rozptyl. Aby sme videli fotografie povrchu Slnka, ktoré sú oranžové, je potrebné použiť špeciálne filtre alebo kamery, ktoré zachytia túto farbu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám inú AI:

Ahoj! Slnečné svetlo sa skladá zo všetkých farieb viditeľného spektra, ale vo svojej podstate je biele svetlo. To znamená, že slnečné svetlo obsahuje všetky farby - červenú, oranžovú, žltú, zelenú, modrú, indigovú a fialovú. Keď sa všetky tieto farby spoja, vytvára sa biela farba.

Pri prechode slnečného svetla atmosférou Zeme a pri interakcii so vzduchom a časticami sa však prejavujú rôzne efekty, ako je rozptyl a lom svetla, čo môže spôsobiť, že vidíme slnečné svetlo ako kombináciu rôznych farieb, ako je oranžová pri západe slnka alebo modrá počas jasných dní.

Takže v skutočnosti je slnečné svetlo zložené zo všetkých farieb viditeľného spektra a tvorí bielu farbu.
________
Na podotázku ako je to vo vesmíre, nie na povrchu Zeme:
Vo vesmíre, mimo atmosféry Zeme, svetlo slnka nie je filtrované a nerozptyľuje sa vzduchom, ako sa deje na našej planéte. To znamená, že vo vesmíre je slnečné svetlo skutočne bielou farbou, pretože nedochádza k žiadnym efektom, ktoré by menili jeho farebné vlastnosti.

Keď slnečné svetlo prechádza cez vesmír, je to jasné a bielé, bez toho, aby sa rozptyľovalo alebo menilo farbu. Takže vo vesmíre svieti slnečné svetlo v svojej prirodzenej bielej farbe.

_____

No nechám si ja svoju inteligenciu, pretože "biele" svetlo tvria RGB v určitom pomere. Tie oranžové, žlté atd sú zložené :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi by sme mali spominat, aku AI sme pouzili, ja som to pridal do predoslej odpovedi, vyskusal som este Gemini a tu je odpoved, v ktorej je vysvetlena aj ta zelena:

Inak som pouzil v oboch pripadoch presnu citaciu povodnej otazky:
gogo956 napísal: 19 jún 2024, 6:01Keď vidíme fotografie povrchu Slnka, tak je oranžové. Ale na Zemi bežne vnímame svetlo väčšinou ako biele. Čím je to dané? Prechodom svetla cez atmosferu Zeme?
Máte pravdu, že povrch Slnka je na fotografiách oranžový, zatiaľ čo na Zemi vnímame svetlo prevažne ako biele. Tento rozdiel má dve hlavné príčiny:

1. Spektrálne zloženie slnečného svetla:

Slnko vyžaruje svetlo v širokom spektre vlnových dĺžok, od krátkych fialových po dlhé červené vlny. Oranžová farba, ktorú vidíme na fotografiách, je dominantnou vlnovou dĺžkou, ktorú Slnko vyžaruje.

Na Zemi však atmosféra rozptyľuje svetlo s kratšími vlnovými dĺžkami (fialová, modrá) viac ako svetlo s dlhšími vlnovými dĺžkami (červená, oranžová). To znamená, že k nám dopadá viac červeného a oranžového svetla, čím vnímame svetlo ako biele.

2. Ľudské vnímanie farieb:

Ľudské oko je citlivejšie na zelenú farbu, a preto vníma svetlo, ktoré obsahuje viac zelenej farby, ako biele.

Slnečné svetlo síce obsahuje aj zelenú zložku, ale v menšej miere ako oranžová a červená. V kombinácii s rozptylom svetla v atmosfére to vedie k tomu, že na Zemi vnímame svetlo ako biele.

Zjednodušene povedané, oranžová farba Slnka na fotografiách je výsledkom jeho prirodzeného spektrálneho zloženia, zatiaľ čo biele vnímanie svetla na Zemi je dôsledkom rozptylu svetla v atmosfére a vnímania farieb ľudským okom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Opýtal som sa Arie - jedna z troch v Opere. Tie ďaľšie som neskúšal ani nebudem. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Prečo su velmi často videa na youtube od japonskych tvorcov pre japonske publikum orientovane na dĺžku monitoru? prve co ma napadlo je, ze to boli vzdy videa ktore boli natočené na výšku čo by davalo zmysel že si monitor pretočia na vysku. Ale inokedy aj rovnaky tvorca s inym videom natocenym na vysku ho nemal vo formate "na ležato". Tak či je v tom iba tento dovod, alebo aj nejaky iny?
Najvacsi bizar je, ze mnoho tychto videi zacina normalne na sirku a v nejakej casti sa zrazu zmeni na vysku.To potom neustale ma clovek otacat monitor? :D neviem ci som to zrozumitelne opisal..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

myslim ze dnes vacsina ludi konzumuje video obsah na mobilnych zariadeniach. tam je ovela prirodzenejsie ho drzat vo vertikalnej polohe.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: 20 jún 2024, 11:51 myslim ze dnes vacsina ludi konzumuje video obsah na mobilnych zariadeniach. tam je ovela prirodzenejsie ho drzat vo vertikalnej polohe.
dobrý postreh, to ma nenapadlo.. :plus:
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja si spominam, ako boli videa na vysku pri prichode smartfonov kritizovane a zatracovane, dnes uz je to bezne.

Mne sa to nepaci, je to aj neprirodzene pre ludsky zrak, neda sa zachytit video bez pohybov do stran, vyzera to strasne, je to uzke na monitore a tv a navyse maju mobily rozdielny pomer stran a tiez tie videa maju rozny pomer stran, takze aj na mobiloch su cierne pruhy.

Podla mna, ak clovek nemoze chytit mobil do dvoch ruk a pozriet si video na sirku, tak by ani video pozerat nemal, moze to byt nebezpecne, ludia si pozeraju videa pri chodzi, aj na ulici, su ako zombie.

Moze to byt nebezpecne aj pre ostatnych, ako bolo to video z Dankovej nehody, ked vodic elektricky surfoval na internete pocas jazdy, ale aj ked clovek s mobilom vojde na cestu, auto musi zabrzdit, alebo strhnut volant, moze na to doplatit aj vodic toho auta, alebo auta za nim, ked nestihne zabrzdit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak podobne to vnímam tiež. Aj mobilom fotím a točím na šírku. Na výšku iba vtedy, ak to má opodstatnenie.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

dreamer, myslím že trošku preháňaš. ľudia si za chodzi aj čítajú články, chatujú, atď. skôr ako riziko je samotný smartfon nie video na výšku.

Na výšku točím ak chcem niečo niečo dať na IG (story, reel), prípadne aj videá z dronu sa snažím kompozíciou točiť tak aby to hlavné bolo zachytené pri výreze na výšku, ak to má ísť na IG ako reel.

Autoeditácia príspevku po 14 min 57 sek:
edit: dokonca niektoré drony už aj podporujú vertikálne snímanie a nie je teda nutné nič orezávať
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

mLuks: OT len k tým dronom. Ako to reálne funguje, otáča sa tam kamera alebo sa robí len výrez senzora alebo je nebodaj ten senzor štvorcový (aby išlo aj vertikálne aj horizontálne)?
Ja napríklad aj na telefóne stále zvyknem fotiť 4:3 aj keď výrobcovia väčšinou prednastavuju 16:9 alebo aj viac tak aby to bolo pekné na fullscreen. Lebo senzor je 4:3 takže mi príde zbytočne fotiť "menej" na 16:9 kde to oreže HW/SW ako keď si v prípade potreby vieme odrezať ja ako potrebujem.
mLuks
Addict
Addict

popravde neviem. Mám ešte starší DJI Mavic Air a z neho to orezavám v postprocese. Ale dočítal som sa o tom pri DJI Air 3 po ktorom teraz pokukujem, že by som obmenil letku. Pri Air 3 uvádzajú.
Air 3 podporuje vertikálne snímanie v rozlíšení 2,7K s oboma kamerami, takže vertikálne zábery sú pri snímaní krajiny alebo objektov veľmi dynamické. Výstup vertikálneho 2,7K záberu priamo zo snímača CMOS 4:3 poskytuje klipy optimalizované na prezeranie smartfónom a pripravené na zdieľanie na sociálnych sieťach bez nutnosti dodatočných úprav.
Takže to bude asi tým snímačom, ak by sa mal otáčať celý gimbal, resp aby gimbal otočil kamery do vertikálnej polohy, bolo by to asi konštrukčne komplikovanejšie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mohlo by napovedať rozlíšenie.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pred x rokmi som videá na výšku nemal rád aj ja, video som pozeral na tv alebo notebooku, nemalo to zmysel mať na väčšine obrazovky čierne pásy.

Dnes väčšinu času pozerám video na mobile či tablete, takže video na výšku mi už nevadí, sám ho tak niekedy natáčam.

Keď robím tvorbu na YouTube, tak samozrejme na šírku, keď krátke video na tik tok alebo viem že to budem posielať cez WhatsApp, tak kľudne na výšku. Tomu aké samozrejme prispôsobím kompozíciu atď...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 19 jún 2024, 6:01 Keď vidíme fotografie povrchu Slnka, tak je oranžové. Ale na Zemi bežne vnímame svetlo väčšinou ako biele. Čím je to dané? Prechodom svetla cez atmosferu Zeme?
prave na mna vyskocilo, nahoda :)

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Žiadna náhoda.
Algoritmy.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Mám Octaviu 1 Combi a pozerám ako sú na tom s veľkosťou kufra nové modely a nechápem tomu :o
Ako môžu mať nové sedany väčší kufor ako O1 combi? Opticky je moja krabica tak 2x väčšia ako ten kufrík na O3: Octavia 1 Combi vs Octavia 3.
Alebo do "objem kufru" nerátajú tú hornú časť kde už sú bočné/zadné okná a u kombíka tvorí polovicu objemu a u sedanu len zopár litrov?

A dosť ma prekvapila aj hmotnosť, menší Hyundai i30 hatchback je o 70kg ťažší ako táto šunka. Myslel som si že za tých 25 rokov sa materiály trochu posunuli a že na tom menšie auto nebude horšie. Viem že teraz je už všade elektrika ale tie procesory, senzory a káble nemôžu byť také ťažké.
Prílohy
kufor.jpg
kufor.jpg (17.01 KiB) 1217 zobrazení
mLuks
Addict
Addict

no do batožinového priestoru sa nemôže zarátavať aj časť s oknami pri combi, lebo cez tie okná máš štandardne vidieť. Inak by ti bol vnútorný spaťák na figu. To že v ojedinelých situáciach vieš ten kufor naložiť tak, že cez zadné okno nevidíš je už druhá vec. Ale nie je to štandardné využitie kufra, preto sa objem kufra ráta od pláta dole, prípadne aj s úložnými boxami pod podlahou kufra, ak máš dvojité dno a podobne.
Napísať odpoveď