Úprimne. Vzhľadom k tomu že som dlhoročný Linuxák, po konci podpory asi definitívne prejdem naspäť na Linux Mint, keďže Windows používam len kvôli officu 365, ktorý si tam viem dať tiež.starysomar napísal: 13 mar 2024, 11:50 Prispôsobíš si ako chceš - ak chceš. Mal som Win10/11 na vyše desaťročnom železe bez TPM a pohoda.
Len tie ich nezmysly - pomaly po každom väčšom update niečo rozdrbú... No nevidím dôvod zotrvávať na starom systéme aj skrz bezpečnosť.
Windows 11
Re: Windows 11
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Necuduj sa, ze mas veci rozbite, ked si si rozbil Windows uz pri instalacii.starysomar napísal: 13 mar 2024, 11:50 Prispôsobíš si ako chceš - ak chceš. Mal som Win10/11 na vyše desaťročnom železe bez TPM a pohoda.
Len tie ich nezmysly - pomaly po každom väčšom update niečo rozdrbú... No nevidím dôvod zotrvávať na starom systéme aj skrz bezpečnosť.
-
starysomar
Hardcore addict
O čom točíš? "Mal som". Mám iný komp s čistou inštaláciou. Aj na staršom aj na tomto sa niektoré utilitky a softy nespúšťajú po štarte, hoci to majú nastavené. Respektíve nespúšťali. S každým update viac a s inými prejavmi. Vyriešil som.
EDIT:
Problém priehľadného panela úloh (nebol nastavený ako priehľadný) sám zmizol. Už je ako má byť.
EDIT:
Problém priehľadného panela úloh (nebol nastavený ako priehľadný) sám zmizol. Už je ako má byť.
-
007miroslav007
Expert
Vedel by mi niekto poradiť? Chcel som nainštalovať Win11 na nový disk - dám F8, nabootujem inštaláciu z USB kľúča, naformátujem disk, spustím inštaláciu, ktorú aj dokončí a keď sa pc reštartuje tak inštalácia začne odznova...stále dookola. A keď vytiahnem USB kľúč tak ostane len čierna obrazovka. Na inom disku v tom istom pc to ide bez problémov tak netuším kde by mohla byť chyba.
Vďaka za prípadné rady
Vďaka za prípadné rady
-
ja_som
Star
- Kontaktovať používateľa:
Skotroluj, či máš nastavený nový disk ako bootovací v biose
-
007miroslav007
Expert
jasné, mám. Robí to aj keď odpojím všetky disky a nechám zapnutý len ten jeden a nastavený ako bootovací. Neviem či to nebude niečo v spojení s nastaveniami v biose
A ak cez F8 si vyberieš disk s OS.Na akú dosku inštaluješ OS ?
-
007miroslav007
Expert
Na akú dosku? Alebo na aký disk? Lebo keď dám F8 tak inštalujem to na nový disk (v pc sú ostatné naformátované a odpojené )
Myslel som ,akú základnu dosku máš v PC.
Nainštaluješ OS a po reštarte vyber inštalačku,stlač F8 a vyber ten disk,kam si inštaloval Win11 ,či bude inštalácia pokračovať.
Nainštaluješ OS a po reštarte vyber inštalačku,stlač F8 a vyber ten disk,kam si inštaloval Win11 ,či bude inštalácia pokračovať.
-
007miroslav007
Expert
Základná doska - Asus B460M-K, ostatné - Intel 10400f, RTX 3070, 32g Ram, a 500 Gb ssd nový zapojený ( na ktorý sa snažím nainštalovať windows ) a ostatné disky 1gb M.2 NVMe + 2gb Hdd.4040 napísal: 08 júl 2024, 22:20 Myslel som ,akú základnu dosku máš v PC.
A keď dám aj F8, ono proste začína inštaláciu úplne nanovo, čiže zas heslo, potom je na výber nová inštalácia / inovácia, kopírovanie súorov a inštalácia.....dokončí čo má, reštartuje a zas znova - to je keď tam nechám inštalačný USB kľúč. Keď ho vytiahnem tak proste čierna obrazovka. Na ostatné disky to nainštalujem bez problémov
Sprav to,čo som napísal.Máš poslednú verziu biosu 1620 ?
Máš v Biose nastavené správne poradie bootovania?
-
007miroslav007
Expert
Mám naformátovaný disk...spustím inštaláciu a všetko nainštaluje tak ako má....asi reštartuje sa...vytiahnem usb, dám F8, vyberiem disk a hodí mi bios a nič iné nech skúšam ako chcem mi nespustí. Na súčasnom biose mi ide normálne windows ako 10 tak 11, s tým som problém nemal nikdy. Toto je nastavenie biosu: Sorry že to tu spamujem toľkými obrázkami, bol som rád, že som ich sem vôbec vložil
To že si ich sem dal je v poriadku.Skús vypnúť CSM.Zrejme by som použil druhý disk inej značky na skúšku namiesto toho Apacer.
Preco instalujes system na Apacer AS530, co je klasicky SSD disk s rychlostami do 550MB/s? Ved dnes su NVMe M.2 disky 10x rychlejsie a ako citam, tak mas aj NVMe disk, aj potrebny slot na doske. Nie je to skoda?
K veci - to co popisujes a tu instalaciu dookola, tak mas nastavene bootovanie na USB a preto ti vzdy nabehne instalacia.
K veci - to co popisujes a tu instalaciu dookola, tak mas nastavene bootovanie na USB a preto ti vzdy nabehne instalacia.
-
007miroslav007
Expert
No ono ten Nvme disk tam su nainstalovane cisto len hry. Nechcel som to miesat so systemom aby ked sa cosi stalo instalacky mi ostanu a nemusim to stahovat nanovo. Tak preto. Ale teraz ma napadlo ze ved ja ho mozem zozdelit. Ale zas ten disk nevidim vobec pri moznosti vyberu pre boot. On sa mi tam neukazuje.heker napísal: 09 júl 2024, 23:47 Preco instalujes system na Apacer AS530, co je klasicky SSD disk s rychlostami do 550MB/s? Ved dnes su NVMe M.2 disky 10x rychlejsie a ako citam, tak mas aj NVMe disk, aj potrebny slot na doske. Nie je to skoda?
A ako si prisiel na to ze mam nastavene bootovanie z usb? Lebo ja to tam fakt nevidim.
A to mi robi iba tento disk. Ked to nainstalujem na iny, tak to ide bez problemov bez toho aby som nieco menil v biose
Bootovanie ma nastavenu daku prioritu. Mozno mas poradie disk, usb a na zaver ine zariadenie. Kedze nenajde na disku system, tak nasleduje bootovanie z usb. Tiez je mozne, ze ti doska ten disk ako taky na bootovanie neberie, preto vzdy zapne instalaciu.
Aky vyznam ma delit v dnesnej dobe disky? Aky vyznam ma mat nainstalovane hry na NVMe disku, ked po novom Windowse ich musis aj tak preinstalovat (hoci taky Origin dokaze vyuzit uz stiahnutu hru na disku a len to spojazdni)? Preco mas na rychlom disku postahovane hry a na pomalsom mas Windows?
U teba by podla mna pomohol reset biosu, lebo nieco bude s bootom, boot managerom alebo co. Kazdopadne za seba tvrdim, ze najlepsie riesene by bolo pouzit NVMe M.2 disk na system a na ostatne disky si daj co chces. Navyse hry mozes mat kludne aj na systemovom disku, aj na dalsom. Ved kolkokrat v dnesnej dobe preinstalujes system? Podla mna akurat tak pri vymene hardware.
Aky vyznam ma delit v dnesnej dobe disky? Aky vyznam ma mat nainstalovane hry na NVMe disku, ked po novom Windowse ich musis aj tak preinstalovat (hoci taky Origin dokaze vyuzit uz stiahnutu hru na disku a len to spojazdni)? Preco mas na rychlom disku postahovane hry a na pomalsom mas Windows?
U teba by podla mna pomohol reset biosu, lebo nieco bude s bootom, boot managerom alebo co. Kazdopadne za seba tvrdim, ze najlepsie riesene by bolo pouzit NVMe M.2 disk na system a na ostatne disky si daj co chces. Navyse hry mozes mat kludne aj na systemovom disku, aj na dalsom. Ved kolkokrat v dnesnej dobe preinstalujes system? Podla mna akurat tak pri vymene hardware.
Skús prepnúť z UEFI do Legacy
-
starysomar
Hardcore addict
-
007miroslav007
Expert
starysomar:
Díky, toto som jednu dobu hľadal...
heker:
Vďaka za rady, nakoniec to asi spravím tak, ako vravíš / píšeš ( teda už som to spravil ). Nainštaloval som to na ten NVMe disk, hry zo Steamu som tam nakopíroval, všetko nahodil a nechal len tento NVMe disk a ten SSD. Tak vďaka za radu, bol som tak naučený dlhú dobu, proste win na jeden disk a zbytok na iný disk / iné disky...Ale aj tak nechápem, prečo mi to proste nejde nainštalovať na ten SSD, keď na ten NVMe to šlo na 1x...
Díky, toto som jednu dobu hľadal...
heker:
Vďaka za rady, nakoniec to asi spravím tak, ako vravíš / píšeš ( teda už som to spravil ). Nainštaloval som to na ten NVMe disk, hry zo Steamu som tam nakopíroval, všetko nahodil a nechal len tento NVMe disk a ten SSD. Tak vďaka za radu, bol som tak naučený dlhú dobu, proste win na jeden disk a zbytok na iný disk / iné disky...Ale aj tak nechápem, prečo mi to proste nejde nainštalovať na ten SSD, keď na ten NVMe to šlo na 1x...