Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Blastbit »

JCM01 napísal: 05 sep 2024, 13:07 Teda heterosexuálny kňazi porušujú spovedné tajomstvo a homosexuálny nie? Čiže vlastne homosexuálny kňazi sú tí správny kresťania, nie?
Obaja porušujú. Nie nie su, kedže kryju trestný čin alebo inu formu zločinu.
K tomu nižšie - nie, nie.
JCM01
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa JCM01 »

Má kňaz právo (v cirkevnom zmysle slova) vyzradiť spovedné tajomstvo?
Prečo sa pedofili spovedajú len homosexuálnym kňazom?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

otazka znie, potrebuje sa pedofilny knaz spovedat? sorry ale ked strkam ruku do nohaviciek malemu dievcatku tak asi viem ze robim nieco zle. ozaj veria tomu ze staci sa vyspovedat a je to ok?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Preco tu citam dve strany o homosexualnych knazoch? Ved to v cirkvi nemoze byt problem. A k tejto diskusii je to irelevantne.
aacid napísal: 05 sep 2024, 16:03 otazka znie, potrebuje sa pedofilny knaz spovedat? sorry ale ked strkam ruku do nohaviciek malemu dievcatku tak asi viem ze robim nieco zle. ozaj veria tomu ze staci sa vyspovedat a je to ok?
Mne je toto jasne.

Ale zas rovnaku otazku si mozes polozit aj o beznom cloveku, preco potrebuje spoved, ked dobre vie, ze robi nieco zle. Tuto temu by som aj rad rozobral hlbsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

predpokladam ze tak ako vsade aj v cirkvi su taki co dokazu vsetko vyuzit a obratit vo svoj prospech. taki co maju na vsetko vyhovorku. taky ked spravi nieco zle tak si dokaze sam pred sebou ospravedlnit a kedze vieme ze boh je v kazdeho hlave tak to ospravedlni aj pred bohom.
potom su taki seriozne lutuju co spravili a chcu sa priznat aj bohovi.
no a potom su urcite aj taki ktori robia zle veci a na spoved proste nechodia, lebo na co?

osobne som spoved nikdy nechapal. ale tak ja nechapem vacsinu cirkve takze asi nic nove. preco musim ist za knazom a jemu povedat svoje hriechy a miesto toho ich nemozem povedat priamo bohovi?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Priamo Bohu. Poznám pár ľudí, ktorí sú veriaci bez prostredníka. Mne je ten spôsob sympatickejší. Sám som sa nikdy nehlásil k ateistom. Mám minimálne dvoch známych, ktorých formu a praktizovanie viery si hlboko vážim pretože žijú naozaj príkladne v zmysle kresťanských zásad.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid - "nemozem povedat priamo bohovi?" - nikto nebráni ateistovi ísť do kostola sa vyspovedať Bohu, Ježišovi a k soškám svätých.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastdit - no brani mu v tom svete pismo - „Neurobíš si vyrezávaný obraz ani podobu niečoho, čo je hore v nebesiach alebo čo je dolu na zemi alebo čo je vo vodách pod zemou. Nebudeš sa im klaňať, ani sa nedáš zviesť, aby si im slúžil, lebo ja, Jehova, tvoj Boh, som Boh vyžadujúci výlučnú oddanosť.“ ​ :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

otazka nebola ci sa moze ateista vyspovedat ale preco to robi veriaci? preco treba ist do kostola a neda sa to spravit doma? preco potrebujem knaza na spoved? nie je to vsetko medzi mnou a bohom? na co tam davat tretiu osobu?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Sak si písal o sebe a ty si ateista, tak som ti odpovedal. Lebo si to tak Cirkev zriadila no preto. :roll: Môžeš aj sám doma, kostol, priroda kludne.
Toto si písal - " preco musim ist za knazom a jemu povedat svoje hriechy a miesto toho ich nemozem povedat priamo bohovi? " - otázka na teba.
No a prečo to robí veriaci ? aj kvôli náboženským a cirkevným sviatostiam. No aj veriaci sa môže spovedať Bohu - doma, kostol, priroda aj inde.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja si budem musiet davat viac pozor ako pisem ked reagujem na teba. vsetko beries doslovne. ked som pisal "preco musim ist za knazom..." tak som v skutocnosti nemyslel seba ale proste nejakeho veriaceho co chodi do kostola a chodi na spovede.

skusim to napisat znova, zrozumitelnejsie:
o com je spoved? preco sa veriaci spoveda knazovi a nie bohu priamo?
ak nevies ("tak cirkev zriadila" mi nepride ako dostatocne vysvetlenie) tak nemusis reagovat, mozno niekto iny veriaci bude vediet.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Blastbit napísal: 05 sep 2024, 22:35 Sak si písal o sebe a ty si ateista, tak som ti odpovedal. Lebo si to tak Cirkev zriadila no preto. :roll: Môžeš aj sám doma, kostol, priroda kludne.
Toto si písal - " preco musim ist za knazom a jemu povedat svoje hriechy a miesto toho ich nemozem povedat priamo bohovi? " - otázka na teba.
No a prečo to robí veriaci ? aj kvôli náboženským a cirkevným sviatostiam. No aj veriaci sa môže spovedať Bohu - doma, kostol, priroda aj inde.
A že nie si heretik...
Kresťan sa musí spovedať kňazovi, žiadne, že môže sa spovedať Bohu - doma, kostol..

Vymýšľaš si vlastné pravidlá a chceš aby sme Ťa my (laici) brali v tejto téme vážne...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Množstvo ľudí má akési svoje náboženstvo - veria v niečo medzi neboma zemou a je to (mionimálne pre nich) dobre.
Nie dobre je ak sa niektorí pasujú za vzor čistoty, morálky a už vôbec nie ak chcú poučovať, diktovať iným.
Každý nech verí tomu, čo mu je blízke. Bez vystatovania sa tým. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid - napísal si to ako napísal, tak som ti tak odpovedal. V tej dalšej vete a príspevkoch som ti tiež odpovedal.
JCM01- nedávaj ma do svojej škatulky. Spovedá sa fararom kvoli naboženským a cirkevným sviatostiam. V sukromii sa veriaci spovedá aj Bohu.
V sukromii to vyzerá takto na konkrétnom príklade - parafrazujem - " Bože odpusť mi za to, že som zhrešil myšlienkami, slovami, skutkami. Spáchal som hrozný čin krádeže je mi to lúto ale urobil som to kvôli tomu, že som nemal čo do úst, je mi to lúto prosím odpusť mi to "
To že aj veriaci kradnú je žial fakt, nemali by ale robia to.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja tiez verim na nieco vyssie. ale co to je netusim. lebo mi to pride velmi podozrive ze bol big bang a zrazu sa objavilo neskutocne mnozstvo jednoduchych castic, ktore sa same od seba zacali spajat a vytvarat atomy a nasledne molekuly a tie sa zacali spajat a povytvarali vsetko co tu existuje, vratane zivych tvorov...
ci to je boh alebo nejaky random vedec zijuci vo stvrdej dimenzii a ako pokus hodil do skumavky kopu 3d castic a teraz sleduje co sa tam deje.
ale verit ze to bol niekto kto to tu cele vytvoril a teraz nas sleduje ci sa k nemu modlime alebo nie a podla toho sa bude rozhodovat ci pojdeme do neba alebo pekla, tak to mi veru nejak nejde do hlavy.

v istom case som tak nejak veril ze niekto musi na mna dohliadat a pomahat mi, pretoze som mal vzdy stastie a vzdy ked sa objavil problem tak sa tak nejak vyriesil sam ale tiez to nebol nikto ku komu by som sa modlil, par krat som sa mu podakoval za pomoc.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 06 sep 2024, 9:09 lebo mi to pride velmi podozrive ze bol big bang a zrazu sa objavilo neskutocne mnozstvo jednoduchych castic, ktore sa same od seba zacali spajat a vytvarat atomy a nasledne molekuly a tie sa zacali spajat a povytvarali vsetko co tu existuje, vratane zivych tvorov...
Cim ti to pride podozrive?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no neni to uzasne ze mas obrovsky vesmir do ktoreho bolo hodenych par zrniecok piesku (obrazne, myslim tym quarky a elektrony) ktore sa same od seba pospajaju do vacsich guliciek, ktore sa zacnu na seba lepit a vzniknu same od seba zlozitejsie struktury, ktore sa zacnu tiez spajat a nakoniec sa vystavaju do struktur ktore sa dokazu dokonca pohybovat a tie sa tiez pospajaju a zvnikne zivot, organizmy ktore vnimaju okolie a dokazu s nim interagovat.

je to uzasne, podla mna tak uzasne ze si nie som isty ci je to ozaj nahoda.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to uzasne, vesmir je fascinujuci. Ale chapes, ze to vravi len to, ze ze sa nam vesmir zda uzasny. Ale nijako to neimplikuje nic ine.

Viem, co chces povedat ale to je len antropomorfizmus. Mi to mozeme obdivovat pre to, ze keby to bolo inac, tak by sme sa nevyvuli. takisto je mozne, ze vesmir sa riadi evoluciou a pred tym nasim tu bolo nekonecne mnozsvo inych vesmirov, ktore ale mali ine zakony a preto nevydrzali.

A tiez predpokladas, ze nic je prirodzeny stav sveta. Ale ja sa uz dlho klonim tomu, ze priodzeny stav je nieco (napriklad virtualne castice, v nasom vesmire nieco ako skutocne prazdny pristor nejestvuje). Nas vesmir proste ukazuje, ze nieco moze vzniknut z nicoho.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

1. Dohodli sa "páni" Kyslík, Vodík, Dusík, Uhlík - poďte, stvoríme život.
2. Bradatý dedko, nachádzajúci sa nikde od nekonečne dávno si jedného dňa pomyslel - Stvorím si svet.
Oboje nejak nepasuje našemu vnímaniu, predstavivosti.

Mne je bližšie vnímanie, že "svet" nevznikol a nezaniká - po nekonečne dlhú dobu sa rozpína až sa začne zmršťovať a zrúti sa do bodu nula - z ktorého zas expanduje. ("Buď svetlo").
Teda každý začiatok novej epochy vesmíru je zároveň začiatkom jeho konca.
V pre nás nepochopiteľných časových jednotkách.
Inak mi je to úple nedno - nebol som a nebudem pri tých zmenách :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 06 sep 2024, 13:57A tiez predpokladas, ze nic je prirodzeny stav sveta. Ale ja sa uz dlho klonim tomu, ze priodzeny stav je nieco (napriklad virtualne castice, v nasom vesmire nieco ako skutocne prazdny pristor nejestvuje). Nas vesmir proste ukazuje, ze nieco moze vzniknut z nicoho.
toto je zaujimave. lebo ja si tiez nemyslim ze nic je prirodzeny stav lebo predsa nic je nic, nemoze to byt stav.
k tomu patri aj toto:
starysomar napísal: 06 sep 2024, 14:37Mne je bližšie vnímanie, že "svet" nevznikol a nezaniká - po nekonečne dlhú dobu sa rozpína až sa začne zmršťovať a zrúti sa do bodu nula - z ktorého zas expanduje. ("Buď svetlo").
Teda každý začiatok novej epochy vesmíru je zároveň začiatkom jeho konca.
tomu by som aj veril, pokial verime ze energia nemoze vznikat a zanikat, len sa menit, tak by to davalo zmysel.
ale aj v tomto pripade mi to pride zaujimave ze sa to sklada cele z kvarkov a elektronov a take uzastne veci z toho mozu vzniknut. chapete to je ako lego kde mas iba 3 rozne kocky a dokazes z toho postavit cokolvek aj inteligentnych robotov.
starysomar napísal: 06 sep 2024, 14:37 Inak mi je to úple nedno - nebol som a nebudem pri tých zmenách :)
sak to su len take (piatkovo vecer) filozoficke uvahy. jasne ze sa asi nikdy nedozvieme pravdu ale aj napriek tomu je to lakave zamyslat sa nad tym ze ako a hromada lego kociek dostala do nekonecneho priestoru a tam vytvara toto. ze ja teraz sedim doma za pocitacom s pivom v ruke a pisem vam co ste uplne inde vdaka tomu ze sme sa prirodzenym procesom "vyskladali" z kvarkov a elektronov.
Napísať odpoveď