Ja teraz nahodnotim ani nechvalim Hizballah, iba tvrdim, ze Izrael sa snazi tento konflikt eskalovat. Rakety im tam lietaju uz dekady, ale nepotrebovali tam stvarat taketo utoky. Niekto sa pytal ci mam krystalovu gulu - nemam - ale mam obavy, ze toto co tu vidime bude viest k jatkam v ktorych mozu zasa raz zomriet statisice ludi. A teda to je cele moje pozorovanie, nemyslim ze je to nejaka kontroverzia.Blastbit napísal: 30 sep 2024, 9:40 Zabijaju teroristov a ničia ich pozície. Je to vina Izraelčanov, že si teroristické hnutia v Palestinskej autonómii a v Libanone zriadujú stanovištia, sklady v husto obývaných oblastiach ? Však pred utokmi Izrael varuje obyvatelstvo, že tu a tu idú útočiť a aby civilisti opustili miesta.
Ked sa vypália tisícky rakiet z týchto územii na územie Izraela to nie je eskalovanie napätia s obeťami ? Poprosil by som odpovede na 2 otázky.
Konkretne k tvojim otazkam - (1) Ak su odpalovacie zariadenia medzi civilmi, vina Izraelu to nie je. Problem je, ze mnohokrat Izrael utoci aj ked tam tie odpalovacie zariadenia nie su. Napr. pocas operacie v Gaze isli von info o tom ze oni dokazu zrovnat dom s celou rodinou ked maju pocit ze by tam mohol byvat nejaky militant, aj ked ani nevedia ci v tom dome prave je alebo nie. To je take ignorovanie civilnych obeti, ze je to az nepredstavitelne, vid napr tento clanok: https://www.theguardian.com/world/2024/ ... airstrikes (2) Ale samozrejme ze aj Hizballah eskaluje napatie, ja netvrdim ze oni su nevinni, ale v tejto vojne su oni ti co maju zlomok sily, moznosti a schopnosti Izraelu. Ale ak ich Izrael vzenie do situacie ze budu musiet pridat, napr. tym ze ich uplne ponizia, tak pridaju. Predstav si ze by to bolo naopak, ze Hizballah zrovna so zemou 4 panelaky aby zavradili Bibiho, akoze co ine by si od takeho tahu mohol cakat ako obrovsku protireakciu.