Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
V Norsku zakazu nove spalovaky
https://www.svetcestovatele.cz/na-evrop ... d=51822158
https://www.svetcestovatele.cz/na-evrop ... d=51822158
prave pozeram video o EV3 a na toto sa presne stazuju, fakt je to az komicke ze ti kazdy par sekund nieco zapipa a vypnut sa to neda, respektive nie natrvalo.cinges napísal: 03 jan 2025, 9:28Vsetko pipa, vibruje volant, debilne pri kazdom preradovani z pruhu.
uz som chvilu myslel ze by som upustil od mojej podmienky mat zadny nahon a zacal pozerat prednokolky ale mam pocit ze cim novsie auto tym horsie s tymito asistentami.
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Carlinkit som mal na starom aute a bolo to urcite lepsie, ale nebola to plnohodnotna nahrada, niekedy vypadavalo, chvilu trvalo kym nabehlo, zaroven po vypnuti auta ostaval carlinkit zapnuty a niekedy v telefon v dome nan prepinal.... Bezdrotove nabijanie mam v aute aj teraz, ale nepouzivam ho, preferujem 90w kablovu nabijacku, co je zaroven dovod preco drotovy AA nie.masterdead napísal: 02 jan 2025, 21:21 Otázka je, či chýbajúci bezdrôtový CarPlay/AndroidAuto je pre teba showstopper. Ja som bol extrémny užívateľ Waze na Kodiaqu, hlavne kvôli optimalizácii trasy kvôli spotrebe, pretože ma nebavilo stáť v zápche so zapnutým motorom a spotrebou 11l/100km. Odkedy mám EV6, tak toto ma prestalo úplne trápiť a Waze už používam máličko
Zároveň bezdrôtový CP/AA je dosť náročný na batériu mobilu, kde cca 1 h jazdy spotrebuje 10 % batérie. Zabudni na vstavanú bezdrôtovú nabíjačku, mobil sa brutálne prehrieva. Na krátke jazdy super, ale pri dlhých jazdách aj čítam, že ľudia radšej volia kábel (ja tiež). Ja som si do auta kúpil CarlinKit (gadget na bezdrôtový AA/CP - 35 eur), chodí to fajn.
Aj ked musim povedat, co som testoval tento tyzden Tesla Y, tak ich navigacia bola veru vymakana...
EV6 ma caka najblizsie tyzdne, no tento tyzden som skusal Teslu Y, v meste, mimo mesto a na dialnici... Reakcia na pedal pefektna, ak som isiel bez smerovky, tak tiez pipal, ale to predpokladam ze dnes kazde nove auto, aj spalovak.cinges napísal: 03 jan 2025, 9:28 Skusal niekto EV6 a aj Teslu? Tak len ma zaujima, ze ci je tam nejake zasadny rozdiel medzi teslou a kiou(alebo su vsetky elektricke auta rovnake), co sa tyka aj ovladania, plynu,
-
masterdead
SysAdmin
To, čo popisuješ, sa mi v podstate nedeje. Pipanie pri preradovaní sa mi ozýva, len keď je auto skutočne veľmi blízko. Rádio sa vypína stlačením tlačidla PWR na združenom displeji (priznám sa, že nie som veľkým fanúšikom tejto "vychytávky").cinges napísal: 03 jan 2025, 13:48 jasne ze so smerovkami, sekal by som ludom ruky, co nepouzivaju smerovky. Dam smerovku a preradujem a "vidi" to auta akoze v mrtvom uhle, aj ked su hoodne daleko. Proste aj ked to je vypnute, tak si to robi co chce na situacie, kedy by to nemalo robit absolutne nic aj keby bolo vsetko zapnute.
Ovladanie hlasitosti ti vypne zvuk, nie radio. ostatne veci chces pocut.
Ano, zmena rezimu robi dost velky rozdiel, ale ani jeden neni dobry. Napr. ako vsetci vraveli, ze na Tesle skoro vobec nepouzivas brzdu, ze to hned rekuperuje, ked uvolnis plyn. V tej EV6 to vobec nie je, teda nenasiel som to ako by sa to malo nastavit.
Jo a takisto sa mi nepodarilo ani hmlovky zapnut, aj ked ich ma. Fakt, su tam veci, ktore ma fakt fascinuju.
S rekuperáciou nemám problém – jej intenzita sa mení pádlami pod volantom. Najsilnejší režim i-Pedal je skutočne veľmi silný, ale väčšinou používam Level 3 alebo automatický režim Level 3. Jedna z vecí, ktorá ma trochu mrzí, je fakt, že i-Pedal nezostáva zapnutý po vypnutí a opätovnom naštartovaní auta. Vždy ho treba znovu prepnúť páčkou z Level 3 na Max.
Aj keď je i-Pedal super, treba povedať, že predný motor je pri ňom stále zapnutý a využíva sa, čo mierne zvyšuje spotrebu. Síce je to iba nepatrné zvýšenie, no predsa tam je.
Pri jazde na diaľnici mám výhrady takmer ku každému elektromobilu. Pri rýchlostiach nad 130–140 km/h je už s pribúdajúcimi otáčkami motora cítiť úbytok výkonu. Dovtedy, ako píšeš, je výkonu na rozdávanie. Veľmi však záleží na jazdnom režime:
ECO režim od rýchlosti približne 30–40 km/h odpája predný motor a zapája ho iba výnimočne (kickdown a pod.).
Normal režim sa správa podobne, ale predný motor zapína častejšie.
Sport/Snow režim je permanentná štvorkolka.
Čo sa týka hmloviek na EV6, zadná hmlovka sa ovláda na ľavej páčke takým "prepínačom". Predné hmlovky už toto auto nemá, čo ale nie je neobvyklé – začínajú totiž miznúť z väčšiny nových áut.
Podľa mňa je navigácia Tesly veľmi dobrá. Na druhej strane, CarPlay ani Android Auto do nej nepridáš. Otázkou však zostáva, či ti to bude vôbec chýbať. Nové autá už zvyčajne využívajú online navigáciu, vrátane mojej EV6, čo ju robí naozaj použiteľnou. Na porovnanie, v mojom predchádzajúcom Kodiaqu to bola skutočne bieda a doslova katastrofa.chlapec10 napísal: 04 jan 2025, 21:57 Aj ked musim povedat, co som testoval tento tyzden Tesla Y, tak ich navigacia bola veru vymakana...
Teslu robia oveľa použiteľnejšou rôzne modifikácie, ako napríklad S3XY Knob/Buttons.
-
chlapec10
Addict
Inac, v Nemecku dali dost velke zlavy na novy faceliftovy Ioniq 5
Basic verzia zacina na 32k Eur: https://www.apl.de/neuwagen/hyundai/ion ... varianten/
Basic verzia zacina na 32k Eur: https://www.apl.de/neuwagen/hyundai/ion ... varianten/
-
masterdead
SysAdmin
Inak, mal som rovnaké pocity ako Cinges, keď som nedávno jazdil na VW ID.4. Infotainment od VW je komplikovaný a ovládanie rekuperácie som vôbec nenašiel. Auto rekuperuje samo, čo mi miestami príde ako plytvanie. Pri jazde dole Donovalmi sa mi s EV6 a využívaním páčok pod volantom podarí vždy nabiť aspoň 2 %. Naopak, ID.4 nič. Neubudlo, ale ani nepribudlo.
Autoeditácia príspevku po 3 min 30 sek:
Autoeditácia príspevku po 3 min 30 sek:
Sakra. Keby som si dnes vyberal auto, veľmi by sa mi páčil interiér Ioniqu 5, ale iba v novej verzii, nie v pôvodnej. Kórejci majú naozaj výbornú E-GMP platformu, aj keď zvyšok auta miestami trochu zaostáva. Alternatívou by bola Tesla M3 po facelifte.chlapec10 napísal: 05 jan 2025, 16:38 Inac, v Nemecku dali dost velke zlavy na novy faceliftovy Ioniq 5
nerozumiem preco vsetky elektromobily su bezprevodovkove. to by presne vyriesilo tento problem. taky taycan ma dvojstupnovu prevodovku ako jedno z mala.masterdead napísal: 05 jan 2025, 16:32Pri jazde na diaľnici mám výhrady takmer ku každému elektromobilu. Pri rýchlostiach nad 130–140 km/h je už s pribúdajúcimi otáčkami motora cítiť úbytok výkonu. Dovtedy, ako píšeš, je výkonu na rozdávanie.
k Tesle:
https://electrek.co/2024/11/28/tesla-re ... party-app/
toto by mohlo dost ovplivnit dostupnost 3rd party aplikacii.
Autoeditácia príspevku po 2 min 8 sek:
toto sa tu myslim riesilo nedavno (alebo v teme o autach vseobecne), to mozem normalne ist na vylet do nemecka, kupit ioniq 5 za 32k, doviezt na slovensko, za par stovak prihlasit a vybavene? nie je tam nejaky hacik?chlapec10 napísal: 05 jan 2025, 16:38 Inac, v Nemecku dali dost velke zlavy na novy faceliftovy Ioniq 5
-
masterdead
SysAdmin
Podla financnej spravy treba zaplatit este DPH https://www.financnasprava.sk/sk/obcani ... ho-prostriaacid napísal: 06 jan 2025, 14:05 toto sa tu myslim riesilo nedavno (alebo v teme o autach vseobecne), to mozem normalne ist na vylet do nemecka, kupit ioniq 5 za 32k, doviezt na slovensko, za par stovak prihlasit a vybavene? nie je tam nejaky hacik?
Co ale znamena, ze by si si mal v Nemecku vyziadat fakturu bez dane, aby si ju neplatil 2x.
-
chlapec10
Addict
Ano mozes, jedine to bude ako pise Masterdead, ze ak to bude auto bude mat menej ako 6 mesiacov alebo najazdenych menej ako 6000km (staci ze je splnena jedna z podmienok), tak sa povazuje za nove vozidlo a bude sa platit DPH na Slovensku a nie v Nemecku (resp inej EU krajine), ak ma viac ako 6 mesiacov a viac ak 6k km, tak DPH na Slovensku uz neriesis a len urobis KO + dalsie papierovacky a mas....toto sa tu myslim riesilo nedavno (alebo v teme o autach vseobecne), to mozem normalne ist na vylet do nemecka, kupit ioniq 5 za 32k, doviezt na slovensko, za par stovak prihlasit a vybavene? nie je tam nejaky hacik?
Ked som bol minuly tyzden v Nemecku, tak som bol aj v BMW na testovacke iX1/iX2 a hned mi nachytali aj cenovu ponuku, vobec im nevadilo ze som z SK a auto je na export von z Nemecka, len tak bez opytania mi dali zlavu 18% z katalogovej ceny a prihodili zadarmo prevozne znacky, no aj tak ma to auto nepresvedcilo oproti napr Tesle alebo BYD
Ja som minuly tyzden takto doviezol ten spominany Renault Twingo e-tech pre zenu (doviezla a prihlasovala nam ho jedna slovenska firma) a rovnako takto planujem doviest aj moje EV ked budem menit.... S tym rozdielom, ze pre moje auto si asi zajdem do Nemecka aby som si nasledne uzil nemecku Autobahn
Toto som zistoval a zalezi od predajcu, niektori ti daju rovno netto fakturu bez DPH (napr Tesla), ini predajcovia daju s DPH, s tym ze ked im posles potvrdenie o zaplateni DPH na Slovensku, tak nemecku DPH ti nasledne refundujumasterdead napísal: 06 jan 2025, 14:09 Podla financnej spravy treba zaplatit este DPH https://www.financnasprava.sk/sk/obcani ... ho-prostri
Co ale znamena, ze by si si mal v Nemecku vyziadat fakturu bez dane, aby si ju neplatil 2x.
to znie celkom dobre a jednoducho, ze by som si spravil vylet do DE vlakom a vratil sa s autom 
nahodou financovanie neponukaju tiez?
nahodou financovanie neponukaju tiez?
Pokiaľ viem, tak na finacovanie musíš mať nemecký účet a trvalý/prechodný pobyt v Nemecku.
-
chlapec10
Addict
Az tak lahko (rychlo) zas nie, vybavenie papierov a prevod penazi nejaky den trva, takze vacsinou papierovacky urobis dopred cez maily a ano, na konci si urobis vylet vlakom/lietadlom/busom a naspat ides s automaacid napísal: 06 jan 2025, 19:58 to znie celkom dobre a jednoducho, ze by som si spravil vylet do DE vlakom a vratil sa s autom
nahodou financovanie neponukaju tiez?![]()
No, keby si vedel ake maju ceny na leasingy (nieco ako nas operativny) tak by ta pi*****, lebo by sa ani neoplatilo kupovat.... no zistoval som aj to, financovanie/leasing iba s pobytom v Nemecku (+register, prijem atd)... Pre nas zahranicnych iba cash, ale mozno pomoze informacia, lebo riesil som aj toto s bankami na Slovensku: Existuje aj spatny leasing, tz auto kupis v Nemecku za cash, prihlasis ho na SLovensku a nasledne ho spatne prefinancujes cez SK banku
Ta stranka APL je vazne peckova. Ja sa kukam po Cupre Ateca a ceny tu v Rakusku za Atecy s par tisic kilometrami idu za rovnako ak nie o par tisic eur viac ako za fungl novu Atecu z Nemecka
.
Leasingy som tiez kukal na autotalk.de a tam pisali ludia, co si vzali noveho Formentora s 333 konmi a takmer s plnkou (cennikova cena 65K) a platili 450€ mesacne bez akontacie.
Mna len stve, ze do Rakuska sa mi neoplati dovazat auto, uz len kvoli tomu, kolko zaplatim na Motorsteuer a NoVa, hned by som bol z 32K na 40K, za kolko uz si viem aj tu kupit novu Atecu.
Leasingy som tiez kukal na autotalk.de a tam pisali ludia, co si vzali noveho Formentora s 333 konmi a takmer s plnkou (cennikova cena 65K) a platili 450€ mesacne bez akontacie.
Mna len stve, ze do Rakuska sa mi neoplati dovazat auto, uz len kvoli tomu, kolko zaplatim na Motorsteuer a NoVa, hned by som bol z 32K na 40K, za kolko uz si viem aj tu kupit novu Atecu.
Asi dost zalezi od auta, ja som tam pozeral cupru born a cena bola 33k, co je vlastne to co na slovensku (pred zvysovanim dane) ale ked som na to klikol tak uz tam bola cena 40 tisic...
Je tam pritom aj Born za 34K. Za 40K idu uz 77kWh verzie. Ale na Born vedia 20%-nu zlavu vybavit, kym na taku Atecu takmer 32%.
Aacid, nebola ta Cupra bez DPH, takze to skocilo na 40K?
-
chlapec10
Addict
Kamos co byva v rakusku toto prave riesit a mas 2 moznosti:deszka3 napísal: 07 jan 2025, 17:01 Ta stranka APL je vazne peckova. Ja sa kukam po Cupre Ateca a ceny tu v Rakusku za Atecy s par tisic kilometrami idu za rovnako ak nie o par tisic eur viac ako za fungl novu Atecu z Nemecka.
1, Cupra Tavascan, na ktory neplatis Motorsteuer a NoVa (lebo EV) a este k tomu dostanes 3000 Eur dotaciu
2, Prihlas auto na nejakeho znameho/rodinu na Slovensku
Moznost 1 poznam, ale este nie som ready ist cisto do elektromobilu, byvam v byte a verejne nabijacky su dost drahe, Tavascan je tiez trocha over the budget teraz.
Moznost 2 zas vobec nepripada do uvahy, jednak je to risk prihlasit auto na znameho (oni si to vsetko vedia dopatrat a naparia ti poriadnu pokutu, ked mas trvaly pobyt v Rakusku a aj stredobod zaujmov a jazdis na cudzych znackach) a clovek by mal iba problemy aj s parkovanim, kedze na Slovensku SPZ nedas tzv. Parkpickerl z daneho obvodu kde byvas.
Temu zato budem nadalej sledovat a zavidiet auta za tak mega ceny
Moznost 2 zas vobec nepripada do uvahy, jednak je to risk prihlasit auto na znameho (oni si to vsetko vedia dopatrat a naparia ti poriadnu pokutu, ked mas trvaly pobyt v Rakusku a aj stredobod zaujmov a jazdis na cudzych znackach) a clovek by mal iba problemy aj s parkovanim, kedze na Slovensku SPZ nedas tzv. Parkpickerl z daneho obvodu kde byvas.
Temu zato budem nadalej sledovat a zavidiet auta za tak mega ceny
New 3-layer fire-proof EV battery holds 87% power after 1000 cycles
https://interestingengineering.com/ener ... 000-cycles
https://interestingengineering.com/ener ... 000-cycles