Žijeme v simulácii?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Žijeme v simulácii alebo matrixe?

áno, v simulácii
1
5%
áno, v matrixe
2
9%
skôr áno, v simulácii
1
5%
skôr áno, v matrixe
2
9%
možno
3
14%
skôr nie
1
5%
nie
12
55%
neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 22

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Žijeme v simulácii?

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 10 okt 2024, 11:12 To chcem povedať že sa smeješ na tom, že fyzika, veda a Biblia v jednej vete.
Ja sa smejem, ze to dokazal Bibliou. Zmen si Bibliu za akukolvek inu knihu mytov a legiend zo staroveku, a pochopis, preco sa pri tom chytam za hlavu.
Blastbit napísal: 10 okt 2024, 11:12 Lenže vtip je v tom, že sa všetko má dokázať aj ohladom Biblie skrz fyziku aj vedu - dôkazy.
Ale to je opacny smer ako tvrdi ten clanok. navyse Biblia je tak metaforicka a su tam tak rozne vzajomne odporujuce tvrdenia, ze na nu napasuje vsetko co si len spomenies a vymslis. Aj drakov, alebo Lochnesku.
Blastbit napísal: 10 okt 2024, 11:12 V jednej vete Fyzik, dokazy a Biblia? " Ak by tam nebolo slovo Biblia by si asi nereagoval.
Reagoval by som rovnako, keby su tam Vedy, alebo serverske legendy. Lenze to by nebol tak clickbaitovy nadpis, preto tu take moc nemame.

Je to klasika bulvarna pavedecka zlatanina.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 10 okt 2024, 8:08Dreamer - to ako vazne? V jednej vete Fyzik, dokazy a Biblia? :D
Odpoviem citaciou prispevku, na ktory reagujes:
Dreamer napísal: 09 okt 2024, 22:56Toto netreba brat celkom vazne, spominali to prave v zabavnej relacii a zdrojom je bulvar
Len kratko, ak by toto bola simulacia, preco by v nej nemohol byt boh zakomponovany? Pre ozivenie "hry", aby to bolo zabavnejsie, mohli by tu byt skutocne zazraky, ktore by boli nekompaktibilne s fyzikalnymi zakonmi, ale simulacia by nedovolila, aby ich videli vsetci, je to celkom zaujimavy prvok "hry", tak ako su podobne veci v pc hrach, ktore pozname, kuzla a pod. Vacsina ludi tomu neveri, lebo su nelogicke a nemaju dokazy.

--------------------------------------------------------------------------------

Teraz este ina teoria, ktoru som uz mozno naznacil.

Kedze je tak vela zmien, tak mi napadlo, ze by tento svet nemusel byt skutocny a nemusela by to byt ani simulacia vesmiru, ale "hra" pre jedneho, alebo niekolkych ludi, vsetci ostatni by boli NPC, teda za istych okolnosti aj vy (mozete si v tomto vymenit miesto so mnou, teda vy - 1 clovek, ktory to cita, je skutocny a ja som NPC).

Takto by bol v prvom scenari iba 1 skutocny clovek, ja (prip. vy) a vsetci ostatni by boli NPC, vsetko okolie by bolo pc simulaciou a tak by sa nemusel simulovat cely vesmir, ani jeho cast, ale iba mozog 1 cloveka, do ktoreho by prichadzali vsetky podnety (moj, prip. vas mozog), v podstate by takych simulacii mohli byt miliony, aj miliardy.

Priviedli ma k tomu rozne veci, napr. casto na nieco myslim a casto sa stane nieco podobne, ale v inej intenzite, alebo ked sa veci zhorsuju, tak pride zrazu nieco pozitivne, ale necakane, az nemozne - alebo potom sa veci zlepsuju a zrazu sa veci pokazia, aby nebola "hra" nudna. Napisal som to vseobecne, ale je vela takych konkretnych veci a nemozem o vsetkych pisat. Niekedy sa mi zda, ako by ma "hra" nechcela pustit inde, ako je naplanovane, dane.

Taktiez ako prisiel Matrix film, tak uz to nikto neberie ako moznost, lebo to predbehol ten film, preco by tu bol ten film, keby to bola skutocne simulacia vo forme matrixu? Lenze co ak v hre je mozne pretacat cas - a niekto uz zistil, ze je to simulacia - a prave tym, ze mohli pretocit cas spat a spravit film, tak uz to nikto neobjavi, lebo uz to je vonku, pod svetlom je najvacsia tma.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
az nemozne
čo konkrétne? Aj keby to bola výhra prvej ceny v Lotte tak to nie je nemožné, také veci sa pravidelne na svete stávajú.
Iba náš mozog nám generuje pocit že niečo je "nemožné, či výnimočné".
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 11 okt 2024, 22:47 Odpoviem citaciou prispevku, na ktory reagujes:

Len kratko, ak by toto bola simulacia, preco by v nej nemohol byt boh zakomponovany? Pre ozivenie "hry", aby to bolo zabavnejsie, mohli by tu byt skutocne zazraky, ktore by boli nekompaktibilne s fyzikalnymi zakonmi, ale simulacia by nedovolila, aby ich videli vsetci, je to celkom zaujimavy prvok "hry", tak ako su podobne veci v pc hrach, ktore pozname, kuzla a pod. Vacsina ludi tomu neveri, lebo su nelogicke a nemaju dokazy.
Ja viem, ze si to napisal. Ale aj tak mi pride divne, ze si sa tym zaoberal.

Tak bohom mozes nazvat aj operatora simulacie. Ak myslis boha ako sucast simulacie, tak by som cakal, ze sa bude nejako prejavovat.

Co sa tyka hry pre jednoho hraca, tak uz tu som k tomu daval prednasku post2434685.html#p2434685 (ta prva). A aj mne sa zda, ze pno ludie je len NPC, zial realita je krutejsia :D :D
Ono, ked si povies, ze zijeme v simulacii vies od toho odvodit cokolvek.

Uz som to spominal v nesmrtelnosti a Diasporu spomeniem aj tu, kniha sa do hlbky zaobera simulovanym zivotom post2448712.html#p2448712 , nie je to simulacia ala Matrix, ale nieco uplne ine, ide do hlbky a riesi sa tam na rozne sposobi. Len osoby/bytosti zijce v tych simulaciach vedia, ze neziju v realnom svete. Proste ta kniha riesi zaujimave otazky ohladom mnohych tem a tuto tiez nakusli.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

matrix.jpg
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Dreamer napísal: 11 okt 2024, 22:47

Kedze je tak vela zmien, tak mi napadlo, ze by tento svet nemusel byt skutocny a nemusela by to byt ani simulacia vesmiru, ale "hra" pre jedneho, alebo niekolkych ludi, vsetci ostatni by boli NPC, teda za istych okolnosti aj vy (mozete si v tomto vymenit miesto so mnou, teda vy - 1 clovek, ktory to cita, je skutocny a ja som NPC).

Takto by bol v prvom scenari iba 1 skutocny clovek, ja (prip. vy) a vsetci ostatni by boli NPC, vsetko okolie by bolo pc simulaciou a tak by sa nemusel simulovat cely vesmir, ani jeho cast, ale iba mozog 1 cloveka, do ktoreho by prichadzali vsetky podnety (moj, prip. vas mozog), v podstate by takych simulacii mohli byt miliony, aj miliardy.
Neuveríš, ale s touto teóriou som sa pred pár rokmi naozaj pohrával. Že ja som skutočný, ostatní sú buď nástroje (ovplyvňujú môj život) alebo rekvizity (neovplyvňujú môj život) a svet má nejaký skript všeobecného vývoja. :psssst:

Pre takýto druh simulácie je zaujímavejšie mať "hráča" v tomto veku technologického rozvoja a naozaj turbulentného vývinu spoločnosti, než desiatky rokov nudnej simulácie postavy v 13tom storočí ktorá denne 10h robí na poli a potom zomrie na nejakú bežnú chorobu.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

starysomar: Tak Linux sa vie updatovať aj bez reštartu. :)
Alebo proste spravia snapshot vesmíru, updatujú OS, reštartujú to, obnovia vesmír zo snapshotu, a teoreticky si nič nevšimneme :)

Mirrorion: môj život je celkom nudný, takže tá teória na mňa moc neplatí :) I keď občas si hovorím že wtf, to mi "bohovia" určite museli spraviť naschvál, aby sa na mne zabávali...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Spixy napísal: 16 okt 2024, 0:02 starysomar: Tak Linux sa vie updatovať aj bez reštartu. :)
OS ano, ale jeho aplikacie, ktorym updatnes zavislosti nie. Repektive pokial ich nestertnes tak bezia na starych verziach.
Ale ten spapsthot nasej reality to vyriesi ;)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Dreamer - pozrel si si už ten serial Hviezdna Brána 1997 a diel Správca ? Tak nejak si predstavujem simuláciu tohto sveta.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

harrison314 napísal: 16 okt 2024, 6:59 OS ano, ale jeho aplikacie, ktorym updatnes zavislosti nie. Repektive pokial ich nestertnes tak bezia na starych verziach.
Ale ten spapsthot nasej reality to vyriesi ;)
nie su nase "pocitace" tak komplexne a neefektivne ze restart je nutny kazdy den? vo forme spanku?
ako "vnima" restart pocitac? ma informaciu ze sa ide restartovat (pokial sa nejedna o crash) a ma informaciu ze nastartoval. velmi podobne my vieme ze ideme spat a vieme ze sme sa zobudili, co sa deje medzi tym netusime.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit napísal: 16 okt 2024, 18:08Dreamer - pozrel si si už ten serial Hviezdna Brána 1997 a diel Správca ? Tak nejak si predstavujem simuláciu tohto sveta.
Pozriem si.
aacid napísal: 16 okt 2024, 20:51nie su nase "pocitace" tak komplexne a neefektivne ze restart je nutny kazdy den? vo forme spanku?
ako "vnima" restart pocitac? ma informaciu ze sa ide restartovat (pokial sa nejedna o crash) a ma informaciu ze nastartoval. velmi podobne my vieme ze ideme spat a vieme ze sme sa zobudili, co sa deje medzi tym netusime.
Presne - a ked sa nas "pocitac" vypne natvrdo, pri nehode, tak nam vypadne cast pamate, nasledne sa niekedy pamat vrati - ked sa podari obnovit "data", niekedy sa nevrati - presne ako pri normalnych pocitacoch.

Okrem toho, spominal som to, vesmir sa nemusel simulovat cely cas, ani cely priestor nemusi byt simulovany v realnom case, v tomto je zaujimave, ze pokrokom ludi sa rozpinanie vesmiru zvysuje, aby sme sa nemohli dostat prilis daleko, mozno preto, ze ta vzdialenejsia cast vesmiru neexistuje.

Autoeditácia príspevku po 18 hod 58 min 27 sek:
Hviezdna Brána 1997 a diel Správca
Tak som si to pozrel, velmi podobnu epizodu som uz videl, tusim v seriali Hviezdna brana Atlantida, aj ked Spravca je original, ale myslim, ze v Atlantide to bolo este lepsie a mierne odlisne, tiez v inych serialoch boli podobne koncepty simulacie, asi som uz o nich pisal vyssie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Páči sa mi myšlienka, že žijeme v počítačovej simulácii. Ale vedecky je nepresná, píše popularizátorka fyziky

https://dennikn.sk/4265318/paci-myslien ... ka-fyziky/

Vpichnem nejake veci v clanku.
- Dana vedkyna poukazuje, ze simulacna teoria, ma velmi podone aspekty ako viera v Boha (je tu niekto, kto nas stvaoril, kto sa o nas zaujima a kto riadi tento svet).
- Bostromova hypoteza o simulacii vychadza z veci, ktore nevieme potvrdit, su to proste len domniekny
- Simulacna teoria ma problem s pohladu fyziky, hlavne pri chaotickych systemoch, a tomu, ze keby simulacia zanedbava niekde vo vesmire male skaly aby usetrila vykon, tak by sme si to vsimli, lebo niektore veci by fungovali inac (tu ale sam mozem oponovat, ze ufoni by si proste postavili vetsi pocitac)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nedam tento clanok do temy Vesmir, ale sem, pretoze je to dalsia vec, ktora je pre vedcov zahadou, aj ked teraz maju udajne vysvetlenie.

Kde se bere monstrózní energie nejsilnějšího kosmického záření? Zdrojem může být mechanismus magnetické turbulence – VTM.cz
gogo956
Redeemer
Redeemer

Sam Altman Stirs Mighty Waves With Tweets Of AI Singularity Staring Us In The Face
https://www.forbes.com/sites/lanceeliot ... -the-face/
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Mám pochybnosti, že LLM sú schopné singularity, a keby aj, nie sme ešte blízko.
Sam kecá a robí marketing, možno kvôli vstupe OpenAI na burzu.
Inak neznášam keď články nepíšu odkazy na zdroje, tu je ten tweet...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zaujimava myslienka, ktora sa tyka konceptu digitalneho vesmiru, ale da sa presniest aj na simulaciu.
Ak zijeme v simulacii, tak Boh je bud pocitacovy virus, alebo chyba v systeme. Co je desivejsie?

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Rotácia galaxií prekvapila vedcov. Celý náš vesmír by sa mohol nachádzať v čiernej diere | TVNOVINY.sk

TLDR od AI:
Teleskop Jamesa Webba objavil galaxie, ktoré sú príliš zrelé a masívne na to, aby existovali podľa súčasných teórií o vzniku vesmíru. Vedci špekulujú, že to môže znamenať, že naše chápanie vesmíru je chybné, a dokonca sa objavili úvahy, že celý náš vesmír by mohol byť vnútri čiernej diery.
Dalsie vysvetlenie je, ze zijeme v simulacii. :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 25 mar 2025, 21:10 Rotácia galaxií prekvapila vedcov. Celý náš vesmír by sa mohol nachádzať v čiernej diere | TVNOVINY.sk

TLDR od AI: Dalsie vysvetlenie je, ze zijeme v simulacii. :)
Nie. Akurat som o tom pocuval podcast. TLDR by malo byt skor: 1/3 galxii rotuje opacne ako zvysok (teda vyzera to tak, ale chce to dalsi vyskum). Je to divne a zatial nemame uspokojive vysvtlenie. Je to mozne napriklad tym, ze cely vesmir rotuje. To ze zijeme v ciernej diere, je trochu zjednoduchsene pomenovanie danej teorie, lebo to je skor biela diera, matameticky to sice zhruba vychadza, ale nemam na to uspokojive dokazy. (Matematicky vychadzaju aj biele diery ale zatial sme ziadnu nenasli)

Dufam, ze vysvetlenie, ze zijeme v simulacii bol ako zart.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Znovu sa ale spýtam: čo by zmenilo na našich životoch hypoteticke poznanie ze v simulacii skutocne zijeme? Nič. Boli by sme stale v tej istej situacii ako sme teraz a ani nase moznosti nieco na svojich zivotoch zmenit by sa ani nezväčšili ani nezmenšili. Zatial čo na internete su ludia priamo posadnutí simulačnou hypotezou..
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Snaha hacknúť systém, nájsť easter eggy, bugy... :D
Napísať odpoveď