Citate knihy?

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Citate knihy?

Príspevok od používateľa harrison314 »

Peter Watts – Slepozrakost – Moja prvá sci-fi kniha, ktorá ma na konci zoznam vedeckých štúdií :D. Bolo to dobré naozaj dobré, no neviem to ani poriadne opísať, ale rozhodne to nebude dobré pre každého.

Počas čítania celej knihy sa vo mne bili dva pocity „to je úplne šialené“ a „to dáva dokonalý zmysel“, nie na striedačku, ale súčasne (netuším aké to malo dôsledky na moje psychické zdravie). Už len to, že hlavná postava má len polovicu mozgu, cyber-punkové mozgové implantáty, je sociopat ale je ešte nadopovaná upírov DNA. Pri tom nič z toho nie len na efekt.

Kniha sa tvári, že rieši prvý kontakt s mimozemšťanmi. Ale akých, aj podľa toho čo som čítal recenzie od sčítanejších ľudí, tak to boli jedny z najoriginálnejších mimozemšťanov v sci-fi vôbec. Asi prezradím len to, že „ich nie je možné vidieť, len keď sa na nich pozeráš“. No súčasne preberá plno iných tém, ako vedomie, ľudskosť, čínsku izbu (príkladom čínskej izby sú v súčasnosti veľké jazykové modely), teóriu hier, transkraniálnu magnetickú stimuláciu,... Keďže rozprávač je sociopat, tak ponúka iný pohľad na ľudí, vzťahy a spoločnosť na aký sme zvyknutý. Vedci sa to rozprávajú ako vedci, čo ma občas donútilo googliť.

Čo sa týka negatív, ako som spomínal táto kniha asi neosloví každého. Hlavne spočiatku sa mi čítala ťažko, hlavná postava hovoril v prvej osobe za neživé veci a mal som pocit, že má ADHD, lebo skákal po myšlienkach do minulosti (napríklad na dôležitej porade ku prvému kontaktu na vesmírnej lodi mu myšlienky odskočili k jeho kamošovi a zo spomienok od kamoša ku jeho frajerke). Mne v hard sci-fi nevadia neprekreslené postavy alebo málo emócií, no keďže je rozprávač sociaopat, tak tu sa nedá čakať tých emócií veľa, ani extra prekreslené postavy, lebo ho proste nezaujímajú. Taktiež kniha nejakú dobu rozmiestňuje svoje šachové figúrky, nie že by sa nič nedialo alebo to nebolo zaujímavé, ale je to skôr vlastnosť. Mal som problém si predstaviť niektoré veci (málo opisov) a e-knihu, ktorú som mal, tak mala niektoré veci zle preložené, alebo problém s enkódingom (Ty – TV, Cannon fodder – kanón furt).

Čo sa týka pozitív, tak autor je biológ, takže mnohé veci tu idú do hĺbky, sú neskutočne prepracované a vysvetlené. Na to, že kniha je pomerne krátka, tak je to v nej naozaj veľa a zamotá hlavu hneď na niekoľkých úrovniach. Na konci knihy sú poznámky a vysvetlenia autora, kde opisuje z čoho čerpal a dopĺňa detaily, ktoré sa do knihy nezmestili. Je tam vysvetlená aj fyziológia upírov, inšpiráciu na mimozemšťanov, pohon vesmírnej ľode,... Myslím, že žiadna iná kniha nemá vysvetlené prečo upíri nemajú radi kríž na fyziologickej úrovni :D .

Ku knihe jestvuje aj minifilm - https://blindsight.space/ ktorí spravili nadšenci s konzultáciou autora.

Kniha je zadarmo dostupná v angličtine na stránke autora https://rifters.com/real/Blindsight.htm, ja som čítal český preklad.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Som rád, že si v podstate rovnako nadšený ako ja, že si pár vecí nepochopil na 1x by so sa nezaťažoval, je to kniha na znovu-prečítanie.

Takto by malo vyzerať dobré scifi, preberá veľa tém a núti ťa rozmýšľať, zároveň nestráca originalitu. A áno, P. Watts nie je práve najlepší majster slova - nie je najhorší - ale po literárnej stránke je to svojím spôsobom podobne kostrbaté ako anglický preklad Three body problem, kde preklad z čínštiny trpel na kultúrne rozdiely. Tu máš zas iný problém, že Watts nie je Shakespeare, ale vedec.

EDIT: za zmienku ešte stojí člen posádky, ktorému v hlave žije 5 ôsob :D To sa mi ťažko sledovalo kto rozpráva :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nemal som pocit, ze by som nieco nepochopil, mne tam vsteko davalo zmysel a tie poznamky na konci tomu pridali hlbku. Ked uz toho bolo na mna dost, tak som prestal citat, dal si trochu pauzu a nechal myslienky prudit, vygooglil som si pouzite vyrazy.

A ano kazda postava bola niecim zaujimava. Mna zaujala aj jeho frajerka neuroestetička a tymi vecami, ktore by sa dali s tym robit. Aj ked som mal pocit, ze tam bola pridana ako poľudčťujúci prvok knihy, no hodila sa tam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Frank Herbert – Spasitel Dnuny – Tak toto mi vôbec nesadlo. Počúval som to v práci ako audoknihu. Zatiaľ, čo pôvodná Duna bola sociálna štúdia do nového sveta Harkonenov a Fremenov, opisovala vojnu a intrigy. Tu zostal len opisy pocitov, intrigy a veštby, samé veštby - a to mi do sci-fi nesedí ako hlavná téma. Navyše sú to nové podstatné frakcie, ktoré pred tým neboli spomenuté. A oživovanie mŕtvych postáv považujem za zlé znamenie.

Frank Herbert – Deti Dnuny – Tiež ako audiokniha. Tu by som mohol zopakovat hodnotenie Spasitela Duny, dokonca tam aj ozivili dalsiu oblubenu postavu z originalnej Duny. Ale tato "telenovela" je podstatne dlhsia a ma viac Matrixovskyho filozofovania typu "buducnost pise sucastnost". Objavuju sa to motivy sentimentu za casmy, ked bolo vsteko horsie a Harkoneni okupovali Arakis, z kladnej postavi sa zas lusknutim prsta stal zaporak a zvysok su bezne intrigy a pikle. Musim povedat, ze ma poslednych 10 kapitol zaujalo, no skoda, ze so 70.

Pre tych co povodnu Dunu totalne zrali a chcu vediet co bolo potom, tak sa im to asi bude pacit, no pre tych, ktorym sa Duna len pacila tak tieto knihy neodporucam. Uz nemaju kvalitu povodnej Duny a tie zaujimave veci a zvraty su fuc.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Egan Greg – Karanténa – Príbeh detektíva v budúcnosti, ktorý hľadá stratené mentálne postihnuté dievča. Bolo to pútavé. Prefrkne a do detailov rozpísaná detektívna práca v budúcnosti zo všetkými užitočnými aj neužočnými modifikáciami mozgu. Autor je zákerný, viackrát spomenie, že už nevidieť hviezdy, čo som myslel, že kvôli smogu. Ale v ďalších kapitolách vysvitlo, že nejaká mimozemská civilizácia nás proste zavrela do nepreniknutelnej bubliny. Na čo nadviazali apokalyptické kulty. Hlavnému hrdinovi sa podarí dané dievča nájsť a strašne sa to zvrtne (pre mňa to, čo sa hlavnému hrdinovi prihodilo, bola dosť desivá predstava budúcnosti).

Dej je postavený na myšlienke, že nejaká naša časť mozgu dokáže skolabovať vlnovú funkciu. A tu to bolo využité parádne, kniha s tým pracuje, ako by táto naša vlastnosť ovplyvnila mimozemské civilizácie, spáchame genocídu len tým, že sa pozrieme na hviezdy? Čo sa stane ak túto časť mozgu odstavíme? Čo keby sa taká technológia dostala do nesprávnych rúk?

Priznám sa, že ten mýtus, ako naše vedomie súvisí z kvantovými stavmi mi už dlho lezie na nervy, lebo o ňom čítam 10 rokov v každej lacnej scifi alebo kvantovom ezo mysticizme, ale keď som to prekusol, tak kniha bola veľmi dobrá (vraj menej podarená kniha autora). A pri tom, keby náš svet mal takéto vlastnosti, tak by sme zažívali divné paradoxy typu, že by šiel vyrobiť ultimátny detektor odpočúvania, lebo akákoľvek špionáž by skolabovala vlnovú funkciu. Alebo by to spôsobilo to, že každá častica vo vesmíre musí poznať budúcnosť celeho vesmiru až do jeho konca, aby vedela, kedy má prejsť do normálneho stavu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Sylvain Neuvel - Spící obři, Sylvain Neuvel - Probuzení bohové – Na Zemi sa vynorili časti obrovského mimozemského robota, ktorého treba poskladať a naučiť sa na ňom jazdiť a ovládať ho. No skončilo to tak, že si človek chcel hneď prečítať druhú časť, kde mimozemšťania zaútočili na Zem (plottwist je, že mimozemšťania sú xenofóbni).

Vyslovene by som to prirovnal k seriálu Fringe, má to podobnú atmosféru, rovnakú úroveň vedeckosti, a tiež je tam divná rodina tvorená „mužom v čiernom“, priateľskej vedkyni, drsnej vojačky a prekladateľa. Potom tu máme tajomného chlapíka, čo očividne veľa vie, ale nič nechce prezradiť, veľa politiky,... K seriálu Fringe by som to prirovnal aj kvalitou, netreba od toho čakať veľa.

Čo mi ale sadlo bolo akým štýlom to bolo napísané, obe knihy sú napísané formou úradných rozchodov s „mužom v čiernom“, takže je to stále otázka-odpoveď, otázka-odpoveď. Čo dáva čítaniu rýchly spád a rýchly prísun informácii, aj keď sa kvôli pochopeniu postáv občas rozkecajú.

Sylvain Neuvel - Jenom lidi - Pokračovanie, ktoré som nečkal. Pobyt na inej planéte, rasizmus na mimozemský spôsob (nezasahovanie do iných rás) verzus rasizmus na pozemský spôsob (pracovné tábory), politika,... nečakal by som, že trilógia, ktorá začala obrovským mimozemským robotom skonči u otvorenej kritiky nacionalizmu a rasizmu. Za mňa asi najlepšia kniha trilógie, ale koniec ma neprekvapil, lebo to k nemu smerovalo už od polky knihy. Celkovo trilógia nič extra, ale podane dobrou formou a rýchlo sa to čítalo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Egan Greg – Diaspora - Moja ďalšia klasika hrad sci-fi (má na konci vysvetlivky).
Táto kniha je ťažká na čítanie, ale ponúka veľké množstvo myšlienok a otázok. Aké je to byť nesmrteľný, aké problémy musíš riešiť? Aké to je byť bez tela a jeho obmedzení? Čo je to život? Je simulácia života menej hodnotný život? Čo to znamená byť človekom? Čo je to ľudskosť? Aké je to sa naklonovať? Ako postaviť pamätník, ktorý vydrží miliardy rokov? Kam smeruje ľudstvo? Keď nemám telo, môžem byť solipsista?

Dej:

A toto je hard hrad hard sci-fi, tam kde iné knihy začínajú zoznámením sa s hrdinom, tu máme „biogenézu“ nehmotnej bytosti žijúcej v simulácii s podrobne popísaným vývinom osobnosti. Nasleduje zoznámenie zo svetom budúcnosti, kde sa ľudská rasa rozdelila na niekoľko vetiev: telari – ľudia, ktorý majú telo, aj keď často geneticky upravené, Gleisnerovi roboti – ľudia, ktorý svoju myseľ presunuli do robotov aby nestratili kontakt z realistov a vydržali nehostinne podmienky vesmíru, a občania polis – mysle zrodené alebo prenesené do obrovských superpočítačov, kde získali nesmrteľnosť, vedia existovať 8000-krát rýchlejšie ako homo sapiens a zbavili sa obmedzení svojho tela a fyzickej reality.
V tomto bode knihy príde katastrofa, ktorá vyhubí ľudí z mäsa a kostí. A aj inak nesmrteľní obyvatelia polis aj Gleisnerovi roboti si uvedomia, že musia začať niečo robiť, inak budú vyhubený tiež.
Nasleduje beletrizovaná učebnica časticovej a kvantovej mechaniky a zhrnutie 800 rokov výskumu. No ten neprinesie to, čo od neho čakali. A tak vzniká diaspóra – občania polis sa naklonujú a v malých vesmírnych lodiach (lode sú identické aj čo sa týka posádky) tvoreným prakticky počítačom v ktorom žijú sa vydajú na tisícky rokov trvajúcu cestu po galaxii. Kde narazia na rôzne formy života, často zaujímavé (aj keď by si zaslúžili viac opisu). Nové objavy prisnenú nové možnosti, nové možnosti prinesú nové objavy, a človek ani nevie ako ide od 5+1-dimenziońalneho priestoru, čo nie je pre nehmotnú simulovanú bytosť až taký problém, pre človeka z mäsa a kostí, ktorí si zrazu vidí vnútro vlastných orgánov a dvoma končatinami nedokáže udržať stabilitu asi problém je.
Len škoda, že ten koniec bol taký antiklimatický.

@begbeee - ak si nečítal, toto by sa ti mohlo páčiť.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

harrison314 napísal: 21 aug 2024, 19:32 Ano, to bolo super. Takziez ich prvý stret z ľudmi, keď kvôli komunikačnej bariére usúdili, že ludia su neskutocne hlúpy. Alebo koncept Zvestovatelky ako bozstva. Ci koncept, ktorý bol aj v Temnom lese, ze len tym, ze vies,ze pride invazia urichli tvoj vyvoj istym smerom.
Čítal si aj ďalšie 2 knihy - voľné pokračovanie?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Prave citam druhu - Deti zmaru. Som asi v tristvrtine.

//Edit

V orginale maju tieto knihy nadhernu obalku

JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Ja som tiež teraz začal, som asi v štvrtine :)
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Ja som akurat zacal citat Endymion, co je tretia kniha zo sagy Hyperion.
Zatial vsekty knihy top,ale tato mi zatial sedi asi najviac, hlavne zjednosusenim deja a posadenim akcie viac dopredu.

(To katolicke armadne hodnostarstvo a nazvoslovie ma dostalo 🤣
– Father captain De Soya x-krat znuvuzrodeny ftw)
Obrázok
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Curillovcov necital niekto?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Mám ich už doma, ale ešte som sa k nim nedostal, asi tento mesiac.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

V Book club mame novu sezonu a ako prvu knihu vybrali Alchemistu. Z ucty ku inym clenom klubu som precital, ale preco je okolo toho taky hype?
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Furt? Ja som to prečítal , pomerne blízko doby, keď to vyšlo a hype bol najväčší. Popravde, uz si ani nepamätám o čom to bolo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Děti zmaru - Adrian Tchaikovsky – Pokračovanie Deti času. Dej začína opäť v minulosti, kde teraformačné lode priletia do novej sústavy, no zistia, že planéta (Nod), ktorú chcú teraformovať má už vlastný (veľmi zaujímavý) život, síce primitívny, divný ale jediný mimozemský, ktorý ľudstvo našlo. Tak sa rozhodnú terafomovať vedľajšiu zamrznutú planétu (Damašk) a túto skúmať. To sa aj darí, zatiaľ, čo jeden člen posádky si chová hlavonožce, lebo ich má proste rád (a rozpráva im vtipy). A aby ospravedlnil ich chov pred veliteľom, tak ich nakazí podobným vírusom ako v jednotke, aby mohli na terafomovanej planéte opravovať zariadenia pod vodou.

No aj sem dorazí útok antiintelektuálneho hnutia zo Zeme v podobe počítačového vírusu, ktorý zničí značnú časť lodí a posádky. Zbytok posádky vie, že chobotnice zdedia technológie ľudstva a budú jeho jediným odkazom. No súčasne sa na Node dejú desivé veci.

Dej sa presúva do účastnosti, ktorá nadväzuje na Deti času a prieskumná loď ľudí a pavúkov prilieta do tejto sústavy a to čo vidí na prvý pohlaď nedáva žiaden zmysel, ani nasledujúce udalosti...

Zhodnotenie – myslím, že táto kniha si drží úroveň, ale súčasne jej pozitíva sú aj jej negatíva. Nie je to kópia jednotky s chobotnicami. Je zložitejšia v tom, že v jednotke boli dve strany, tu sú štyri strany (plus AI-čko) a dve časové línie. Chobotnice sú oveľa menej ľudské ako pavúky, sú extrémne emotívne, radi tancujú, reálne majú centrálny mozog a malý mozog v každom chápadle, ich komunikácia a myslenie je extrémne odlišné od nášho (kvôli tomu sa im venuje menej času, lebo by to ľudí nebavilo), sú hašterivé a nestále. Potom sú tu my z oni, ale o tom v spolileri, len prezradím, že pri čítaní niektorých kapitol mi behal večší mráz po chrbte, ako pri pozeraní The Thing, podobne pri vete „Bude to dobrodružstvo“. Pozitívum je aj ego Avrany Kernovej :D

Kniha sa do značnej miery zaoberá medzidruhovou komunikáciou.

K negatívam, v knihe bolo jedno rozhodnutie, ktoré mi k postave proste nesedelo a bolo zásadné pre dej. Koniec bol slabší ako v jednotke, nie, že by bol zlý, ale čakal som niečo, čo vyrazí dych.
Spoiler
Najzaujímavejšia časť knihy mi prišla v prvej polovice, kde my z oni prebrali kontrolu nad ľuďmi, tie kapitoly boli naozaj lepšie ako The Thing, žiadne behajúce končatiny ani podobné blbosti, žiadne bezduché monštrum, ale cysta na mozgu spôsobená parazitickou baktériou s kolektívnou inteligenciou. A tie veci, čo sa diali potom...

Proste parádna hororová vsuvka s parádnou atmosférou.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Paradox – Mark Lipsky (Marek Boško) – ľudia oprávnene prirovnávajú túto slovenskú knihu ku Spasiteľovi od Andyho Wayera. Začína sa podobne a tiež je tam nejaký ten humor, ale tam podobnosti končia. Hlavný hrdina nie je namakaný vedec, ale „údržbár“ raziacich strojov a spoločnosť mu nerobí Roky, ale Emily Blunt, teda umelá inteligencia, ktorú si hlavný hrdina prepne, aby mala tvár a hlas Emily Blunt. Hlavný hrdina musí zachrániť inú vesmírnu loď, ktorá náhle prestala komunikovať (žeby inšpirácia Dead Space?). V knihe je zobrazený dej, ktorý ma dve hodiny. Kniha sa zaoberá problémami, ktoré spôsobí istý časový paradox. No nejde o klasické cestovanie v čase ale o niečo úplne iné.

Ku kladom, kniha sa veľmi dobre číta a veľmi rýchlo, proste to odsýpa, nemá hluché ani extra slabé miesta. Ide o prvú scifi knihu Slovenského autora a už len pre to sa ju oplatí prečítať. Prináša niektoré zaujímavé zvraty a hypotézy. Hlavný hrdina knihy sa volá Mark Lipsky.

Ku záporom, tie budú skôr kvôli mojím preferenciám, v knihe sa dosť spomína SpaceX, humor mi až tak nesadol. A čakal som iný záver, no nebol zlý.

Celkovo knihu môžem odporučiť, na Spasiteľa nemá, ale to som ani nečakal.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hyperion - Dan Simmons - Klasika žánru úplne zaslúžene. Rozprávať o deji moc nemá zmysel, lebo ho tvoria samostatné príbehy postáv, každý v inom štýle – cestopis, vojnová dráma, príbeh básnika, vzťah rodič dieťa, cyberpunk detektívka,... Každý tento príbeh je prepojený samotnou cestou ku hrobkám času, ale aj hlbšími súvislosťami. Každý príbeh začína obyčajne a následne sa zmení na niečo úplné iné a nečakané.

Kniha sa čítala dobre, za mňa asi nie úplný top, lebo mnoho vecí z bežného sveta tam proste nebolo vysvetlených, ale čítalo sa to dobre. Akurát ma naštvalo, že to po takej dlhej knihe skončí brutálnym a kolosálnym cliffhangerom.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

heker napísal: 15 nov 2024, 20:46 Curillovcov necital niekto?
Tak nakoniec až nedávno som ich dočítal, neviem či si už stihol. Ale celkom zaujímavé čítanie v kontexte všetkého čo sa okolo nich dialo. Je to viacmenej skrátená biografia každého z nich od detstva až po karieri policajtov plus dorozprávanie toho čo sa dialo a deje po ich obvinení, niektoré veci dali na pravú mieru, niektoré informácie boli aj pre mňa nové.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Este som to necital. Cital aom tusim len Durku a Masina, teda to co uverejnili Aktuality. Maliby to byt kapitoly o nich z knihy.
Napísať odpoveď