Pneumatiky & Disky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Pneumatiky & Disky
Pozri ci vyhovuje šírka, ET.
Čaute,
stále sa výhýbať Matadorkám, alebo sa za tie roky polepšili s kvalitou?
Jedna sa o Hectorra 5
stále sa výhýbať Matadorkám, alebo sa za tie roky polepšili s kvalitou?
Jedna sa o Hectorra 5
-
starysomar
Hardcore addict
Mrkni napríklad sem vrátane komentárov a sprav si názor:
Veľa závisí od šoférovych zvykov a podvozku konkrétneho auta.
Čaute, budem v blízkej budúcnosti (v priebehu 2 týždňov) kupovať nové letné pneumatiky.
Rozmer je 225/35 R19. V tomto rozmere som mal Fulda Sportcontrol 2 a teraz naposledy Pirelli Powergy. Z tej dvojice spomenutých pneu, som bol viac spokojnejší s Pirelli, aj keď boli počas druhej a tretej sezóny hlučnejšie.
Aktuálne mám v hľadáčiku 6 modelov, medzi ktorými sa rozhodujem, a to:
Nokian Powerproof 1 88Y XL
Pirelli POWERGY 88Y XL
Vredestein ULTRAC PRO 88Y XL
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 88Y XL
Pirelli P-ZERO l.s. 88Y XL R-F(*) alebo Pirelli P ZERO 88Y XL
Pre ktoré z nich by ste sa rozhodli alebo skôr odporučili? Hľadal som niečo aj s ochranou disku, ale v ponuke boli iba Matador a Barum (v cene do cca 160€ za pneumatiku), a tie som hneď vylúčil. Síce teraz nejazdím SVK - DE, ale je dosť možné, že časom zasa začnem. Pôvodné sady pneu mi vydržali vždy tak 3 sezóny, čo bolo cca 30000 až 35000km. Poprípade ak viete o niečom lepšom v tej cene, nechám si poradiť.
Budú obuté na Škoda Octavia 3 RS. Chcel by som vziať pneumatiky, ktoré budú mať čo najvyššiu bezpečnosť a komfort. Čiže držanie stopy, odolnosť voči akvaplaningu a čo možno najkratšiu brzdnú dráhu pri čo najnižšom hluku z odvalovania. Následne budem pozerať na km výkon a až na poslednom mieste je valivý odpor pneumatiky.
Rozmer je 225/35 R19. V tomto rozmere som mal Fulda Sportcontrol 2 a teraz naposledy Pirelli Powergy. Z tej dvojice spomenutých pneu, som bol viac spokojnejší s Pirelli, aj keď boli počas druhej a tretej sezóny hlučnejšie.
Aktuálne mám v hľadáčiku 6 modelov, medzi ktorými sa rozhodujem, a to:
Nokian Powerproof 1 88Y XL
Pirelli POWERGY 88Y XL
Vredestein ULTRAC PRO 88Y XL
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 88Y XL
Pirelli P-ZERO l.s. 88Y XL R-F(*) alebo Pirelli P ZERO 88Y XL
Pre ktoré z nich by ste sa rozhodli alebo skôr odporučili? Hľadal som niečo aj s ochranou disku, ale v ponuke boli iba Matador a Barum (v cene do cca 160€ za pneumatiku), a tie som hneď vylúčil. Síce teraz nejazdím SVK - DE, ale je dosť možné, že časom zasa začnem. Pôvodné sady pneu mi vydržali vždy tak 3 sezóny, čo bolo cca 30000 až 35000km. Poprípade ak viete o niečom lepšom v tej cene, nechám si poradiť.
Budú obuté na Škoda Octavia 3 RS. Chcel by som vziať pneumatiky, ktoré budú mať čo najvyššiu bezpečnosť a komfort. Čiže držanie stopy, odolnosť voči akvaplaningu a čo možno najkratšiu brzdnú dráhu pri čo najnižšom hluku z odvalovania. Následne budem pozerať na km výkon a až na poslednom mieste je valivý odpor pneumatiky.
Video pekne, ale je to platena reklama matadoru. Treba si aj precitat tie komentare pod tym.starysomar napísal: 10 mar 2025, 12:43 Mrkni napríklad sem vrátane komentárov a sprav si názor:
Co hovori test ADAC, ci tej je nedoveryhodny? Pretoze pochybujem, ze niekto tu z fora mal na rovnakom aute pocas jednej sezony obute Pirelli, Nokian a Good Year, aby to vedel posudit.
ADAC mi neprezradí, či niektorá pneumatika má alebo nemá nejakú výrobnú vadu. Alebo či po jednej sezóne nezačnú hučať, ako keby bolo zadreté ložisko náboja. Toto sú veci, ktoré zistia až užívatelia. Na jednom z áut som mal Dunlop RT Sport Maxx alebo ako sa to volali, a druhú sezónu hučali ako keby som mal ložisko zničené. Aj tie Pirelli Powergy boli počas druhej a tretej sezóny hlučnejšie, ale nebolo to nič hrozne.
Čo si pamätám z minulosti, tak niektoré zimné pneumatiky od Nokian (riešilo sa to na fórach, rok okolo 2016), mali problém so zmesou. Veľmi rýchlo praskala guma na bočnici a po obvode behúňa. Týkalo sa to určitej výrobnej šarže. Na ten daný problém sa sťažovalo aj niekoľko známych, čo tie konkrétne pneumatiky mali na svojich autách.
Preto sa radšej takto opýtam, či niekto má alebo nemá skúsenosti.
Čo si pamätám z minulosti, tak niektoré zimné pneumatiky od Nokian (riešilo sa to na fórach, rok okolo 2016), mali problém so zmesou. Veľmi rýchlo praskala guma na bočnici a po obvode behúňa. Týkalo sa to určitej výrobnej šarže. Na ten daný problém sa sťažovalo aj niekoľko známych, čo tie konkrétne pneumatiky mali na svojich autách.
Preto sa radšej takto opýtam, či niekto má alebo nemá skúsenosti.
Neviem ci ti pomoze, ze zrovna moje Pirelli pri rozmere 245/40/R19 s DOT1524 maju vyrobnu vadu, pretoze ty kupujes iny rozmer, budes kupovat novu gumu s DOTom z roku 2025, kde uz mozno upravili mierne zmes, opravili vadu a podobne.
Nevravim, ze tvoje otazky by neboli legitimne, ale ako pisem vyssie, tak kupujes inu gumu. A aj keby som mal totozny rozmer ako ty, stale sa bavime o inom datume vyroby a tam mohla byt upravena zmes, opravena chyba, mohli byt pneu inak skladovane, inak transportovane.
Nevravim, ze tvoje otazky by neboli legitimne, ale ako pisem vyssie, tak kupujes inu gumu. A aj keby som mal totozny rozmer ako ty, stale sa bavime o inom datume vyroby a tam mohla byt upravena zmes, opravena chyba, mohli byt pneu inak skladovane, inak transportovane.
-
starysomar
Hardcore addict
"niektoré zimné pneumatiky od Nokian" - jednym som dal na...podhustením a mojim spôsobom jazdy ak sa ponáhľam:
Ziadne ponahlanie sa. Guma je znicena tym, ze bola extremne makka a zrejme aj stara.
-
starysomar
Hardcore addict
Trojročné. 4 naraz kúpené, predné dopadli tak, zadným prakticky nič nebolo. To leto boli obuté od zimy. S výrazným ochladením som neskontroloval tlaky a jedno pravé uchádzalo. Jedna jazda skoro ráno PD - Hágy aj po zákrutách "čo to dalo". Zbadal som to cestou nazad pri fajčpauze.
Viem že som spravil chybu no o praskaní WRD4 je toho v nete hodne - majú vyrazené Finland no kde ich naozaj vylisovali ani srnky v lese netušia...
Viem že som spravil chybu no o praskaní WRD4 je toho v nete hodne - majú vyrazené Finland no kde ich naozaj vylisovali ani srnky v lese netušia...