Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Blastbit »

Teraz by som poprosil, aby sa k týmto otázkam vyjadril len človek ktorý by mi na to vedel adekvátne odpovedať a nachvíľu to rozobrať.

ephramko - prečo na web stránkach priraďujú tieto živly k melancholikom-zem, flegmatikom-voda, cholerikom-oheň, sangvinikom-vzduch, keď zase na iných web stránkach to je zase priradené flegmatik-zem, melancholik-voda ? Čo je podľa teba správne ?
Napriklad neurotikovi priraďujú mix melancholika s cholerikom s enormne zvýšeným hnevom aj agresivitou pri hádkach, je to tak ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

Blastbit napísal: 09 apr 2025, 10:23 ephramko - prečo na web stránkach priraďujú tieto živly k melancholikom-zem, flegmatikom-voda, cholerikom-oheň, sangvinikom-vzduch, keď zase na iných web stránkach to je zase priradené flegmatik-zem, melancholik-voda ? Čo je podľa teba správne ?
Napriklad neurotikovi priraďujú mix melancholika s cholerikom s enormne zvýšeným hnevom aj agresivitou pri hádkach, je to tak ?
Ani jedno. Bude to nejaký ezoterický bullshit. Hippokrates a neskôr Galénos túto v podstate prvú typológiu osobnosti formulovali na základe telesných štiav. Cholé je grécky žlč. Phlegma je hlien atď. Má to cca. 2000-2500 rokov a v praxi používame modernejšie typológie osobnosti.

Neurotik je niečo iné. Každý z nás má nejakú osobnost, ak je tá osobnosť abnormálna a deje sa niečo patologické, pred 100 rokmi by sme povedali, že ten človek má neurózu. Dnes hovoríme o úzkostných poruchách a o poruchách osobnosti.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal: 09 apr 2025, 11:14 Ani jedno. Bude to nejaký ezoterický bullshit. Hippokrates a neskôr Galénos túto v podstate prvú typológiu osobnosti formulovali na základe telesných štiav. Cholé je grécky žlč. Phlegma je hlien atď. Má to cca. 2000-2500 rokov a v praxi používame modernejšie typológie osobnosti.

Neurotik je niečo iné. Každý z nás má nejakú osobnost, ak je tá osobnosť abnormálna a deje sa niečo patologické, pred 100 rokmi by sme povedali, že ten človek má neurózu. Dnes hovoríme o úzkostných poruchách a o poruchách osobnosti.
Edit - prečítal si si to predtým, stačí mi to od teba ako vysvetlenie, díky.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Prečo sa 8.5. oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom, keď v ten deň bolo porazené nacistické Nemecko? Taliansko kapitulovalo inokedy.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pretoze jedno je podmnozinou druheho.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Spixy napísal: 08 máj 2025, 14:33 Prečo sa 8.5. oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom, keď v ten deň bolo porazené nacistické Nemecko? Taliansko kapitulovalo inokedy.
Ruská terminológia, ktorá všetky tieto režimy - ideologických nepriateľov komunizmu, označuje súhrne ako "fašisti/fašizmus". Na západ od nás to je proste "victory day".
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Rusko to oslavuje až 9. mája. a oficialne to ma nazov "Deň víťazstva"

Autoeditácia príspevku po 26 min 14 sek:
Spixy napísal: 08 máj 2025, 14:33 Prečo sa 8.5. oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom, keď v ten deň bolo porazené nacistické Nemecko? Taliansko kapitulovalo inokedy.
S tym Talianskom takto: Mussolini bol diktator iba do 07/1943. Potom bol odvolaný králom Emanuelom III a následne uz Taliansko bolo proti Nemecku. Preto aj po vojne bol postoj Spojencov voci Taliansku vyrazne iny ako voci Nemecku.
Ale Taliansko aj tak prislo o velke uzemia. Zaroven ma vynikajucu strategicku polohu, takze Nato /neskôr/ ho potrebovalo v case studenej vojny na svojej strane.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

ephramko napísal: 09 apr 2025, 11:14 Ani jedno. Bude to nejaký ezoterický bullshit.
tu si ale píšeš s týpkom, ktorý verí v horoskopy :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

otazka na zamyslenie, ak nedavame za vinu sucasnym nemcom veci ktore vykonal hitler, preco dakujeme sucasnym rusom za to co vykonal stalin?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

nad tym som uz aj ja rozmyslal a kratka odpoved je: Lebo v tom pokracuju.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Steju napísal: 08 máj 2025, 17:13 tu si ale píšeš s týpkom, ktorý verí v horoskopy :D
V horoskopy ani zverokruhy nie, v energie u ľudí áno.

Autoeditácia príspevku po 3 min 19 sek:
aacid napísal: 08 máj 2025, 21:57 otazka na zamyslenie, ak nedavame za vinu sucasnym nemcom veci ktore vykonal hitler, preco dakujeme sucasnym rusom za to co vykonal stalin?
Lebo ľudom na Slovensku imponujú z hľadiska moci totalitné resp. imperiálne režimy.
Nacistický režim chcel vyhladiť Slovanov a komunistický vytlačil nacistický z územia SR.
Inak si náckovia a komunisti rozumejú, pokiaľ si teda nezačnú liesť do "kapusty" = sfera vplyvu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 08 máj 2025, 21:57 otazka na zamyslenie, ak nedavame za vinu sucasnym nemcom veci ktore vykonal hitler, preco dakujeme sucasnym rusom za to co vykonal stalin?
vzdáva sa úcta padlým vojakom ktorý zomreli v boji proti nacizmu/fašizmu, alebo, ak este ziju, vojakom ktorí ešte ziju.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

gogo956 napísal: 25 mar 2024, 9:47 aký kvalitný matrac odporucate, cisto penovy alebo aj pruziny? Mate aj nejaky konkretny typ? ďakujem
Ten čo mam aktualne je ešte pomerne zánovný ale lepsie mi bude sediet tvrdší.
Čo si nakoniec vybral? Akurát chcem aj ja vymeniť postel a matrace, ale nejak som stratený...
gogo956
Redeemer
Redeemer

JCM01 napísal: 19 máj 2025, 11:57 Čo si nakoniec vybral? Akurát chcem aj ja vymeniť postel a matrace, ale nejak som stratený...
kupoval som tu https://raj-matracov.sk/ velky vyber a maju aj rozne doporucenia ako si vybrat.
Má všetko možné, aj kokosove vlakno a je fajn ale uz neviem presne typ. Už by som vzhladom k mojmu chrbatu išiel do najtuhšieho. Teraz ma tuhost 3/4, ale lepsie by bola 5 co je maximum.
A urcite odporucam aby obsahoval kokosove vlakno, mam pocit ze v lete je potom ovela vzdušnejší ten matrac.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pred par rokmi bola reportaz v tv pocas sprav, ze v Bratislave nabehli policajti, colnici a aj financna sprava do jedneho z bytov v panelaku, ze tam bola kuchyna na azijske bistro. A robili to len na rozvoz, dokonca si odtial objednaval aj Urad vlady. Ale nemali povolenie na nic, varili to na kolenach, na podlahe, sushi robili na stolicke a hodnotenie niekde na Googli mali uplne ze top. Pokusal som sa najst reportaz alebo clanok k tomu, ale neuspesne. Pamata si niekto na to? Mohlo to byt tak 5 rokov dozadu. Pripadne ak by pomohol s hladanim, tak budem rad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 20 máj 2025, 18:26 Pred par rokmi bola reportaz v tv pocas sprav, ze v Bratislave nabehli policajti, colnici a aj financna sprava do jedneho z bytov v panelaku, ze tam bola kuchyna na azijske bistro. A robili to len na rozvoz, dokonca si odtial objednaval aj Urad vlady. Ale nemali povolenie na nic, varili to na kolenach, na podlahe, sushi robili na stolicke a hodnotenie niekde na Googli mali uplne ze top. Pokusal som sa najst reportaz alebo clanok k tomu, ale neuspesne. Pamata si niekto na to? Mohlo to byt tak 5 rokov dozadu. Pripadne ak by pomohol s hladanim, tak budem rad.
nenasiel som to. Ale miesto toho som niekde cital, ze v Spanielsku je nejaka čínska restauracia ktorá mala donedavna vysoke hodnotenie. No ale teraz zistili, ze čo podávali ako "čínsku kačku" bol v skutočnosti holub z ulice :D

**
Teraz ina otazka. Co hovorite na operativny lizing na auto ako fyzicka osoba? Ma niekto skusenost? Ma to aj nejake vyslovene ze nevyhody? Uplne všetok servis plati daná firma? Tj človek nič nerieši? Viem ze je tam obmedzeny najazd km, ale to by nevadilo.
heker
Redeemer
Redeemer

Cize si platis prenajom auta napriklad za 200 eur mesacne a iba do neho tankujes. Potom auto odovzdas, nemas ani auto, ani peniaze. Pre niekoho je to vyhodnejsie, ze nemusi riesit poistky, vymenu oleja a tak, nemusi mat peniaze na kupu auta a tak si ho prenajme vo forme operativneho lizingu.

Pre porovnanie, cital som pred rokmi clanok kde chalan v BA jazdil iba Uberom. Ze to mal prakticke a lacne, nemal starosti o svoje auto, o servis, ze si to prepocital a bolo to pre neho vyhodnejsie.

Ale vratim sa spat. Musis si pozriet co mas v tej cene. Niekde mas zimne a letne pneu, vymeny olejov, vymenu brzd a vsetko ostatne. Inde dostanes len pneu a vymenu oleja, ostatne si platis. Takze treba pozriet konkretnu ponuku. Aj tie kilometre, niekde mas 10 tisic na rok, co niekomu vystaci na 3 mesiace a niekto si berie 30 tisic km na rok, ale plati uz uplne ine peniaze. Treba to dobre prehodnotit.

Vo finale vsak plati to, ze spolocnost ponukajuca operativny lizing nechce a nebude v minuse. Takze ta cena musi byt nastavena tak, aby kupili auto, zaplatili poistky a servis, od teba dostali peniaze za prenajom a potom po odpocitani amrotizacie este to auto chcu predat, aby boli v zisku. Ked to vie spravit spolocnost ponukajuca operativny lizing, tak to nevies spravit aj ty kupou auta? Mozes kupit auto za 20 tisic, 4 roky splacat, potom ho predat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
ako je jasne ze financne sa to pre cloveka moc neoplati, ten operativny lizing. Ten najazd byva bezne do 20 000Km co je dostatocne pre väčšinu ludi.
heker
Redeemer
Redeemer

Skus si to prepocitat aj sam. Letne a zimne gumy mas pri tom najazde najazde tak na 3-4 roky, olej menis dajme tomu po 15 tisic, potom tam okolk stvrteho roku pribudne servis brzd, mozno olej v prevodovke, plnenie klimatizacie. Aj toto vsetko uhradi operativny lizing?

Ake auto si pozeral a kolko by si mesacne platil pri akom rocnom najazde?
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 25 máj 2025, 12:31 Skus si to prepocitat aj sam. Letne a zimne gumy mas pri tom najazde najazde tak na 3-4 roky, olej menis dajme tomu po 15 tisic, potom tam okolk stvrteho roku pribudne servis brzd, mozno olej v prevodovke, plnenie klimatizacie. Aj toto vsetko uhradi operativny lizing?

Ake auto si pozeral a kolko by si mesacne platil pri akom rocnom najazde?
tu som pozeral: https://www.privalease.sk/operativny-le ... dna-trieda

Maju tam napisane k servisu len: "Servis (pravidelné servisné prehliadky predpísané výrobcom)"

Autoeditácia príspevku po 20 min 31 sek:
heker
neviem kolko aut ma aktualne Uber v Ba, lebo jednu dobu bol v útlme, ale Bolt je skvelý. Vela aút, hned niekto príde a netreba riešiť parkovanie ktore je v Ba velký problem. Tiež môže človek kludne v aute pospávať, čo sa hodí napr skoro ráno.
Napísať odpoveď