Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa wladas »

Paťko napísal: 11 sep 2025, 7:47 Tak teraz čo? Mám sa vrátiť k cukrovej kole?
Sice nepijem ju denne ale radsej som sa vratil k cukrovej :D So steviou alebo xylitolom sa neda kupit tak smola.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Toto stale nechapem, preco nie su alternativy so steviou, prakticky ziadne, ved aj ked to nie je o zdravi, tak strasne vela ludi chce chudnut, stevia nema prakticky ziadne kalorie, urcite by si nasli take alternativy zakaznikov.

Inak vlada chce nejak zdanit sladke a slane, tak mozno zacnu predavat sladkosti bez cukru a sladidie, aby sa vyhli novej dani a konecne si ich budeme moct "pocukrovat" steviou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer napísal: 11 sep 2025, 23:11 Toto stale nechapem, preco nie su alternativy so steviou, prakticky ziadne, ved aj ked to nie je o zdravi, tak strasne vela ludi chce chudnut, stevia nema prakticky ziadne kalorie, urcite by si nasli take alternativy zakaznikov.

Inak vlada chce nejak zdanit sladke a slane, tak mozno zacnu predavat sladkosti bez cukru a sladidie, aby sa vyhli novej dani a konecne si ich budeme moct "pocukrovat" steviou.
-stevia je drahsie sladidlo ako lacne umela sladidla, preto ju skoro nikde nedavaju.

wladas
xylitol ma skvelu chut, nepodporuje zubny kaz, je prirodneho povodu, jednu dobu so si ho velmi oblubil. Ale podla poslednych vyskumov ani on nie je uplne ok a tiez ma negativny vplyv na funkciu mozgu-vraj podporuje mikro zapaly.

Ale ako vo vsetkom, bude to o rozumnej miere. Obcasne uzivanie umelych sladidiel pravdepodobne nikomu nejako znatelne neublizi. Ine ale asi je, ak to niekto uziva denne.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 - ano, nepodporuje zubny kaz lebo paradoxne ma na zuby pozitivny vplyv. Preto sa najcastejsie pouziva v zuvackach.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Super - idem si dať zdravú klobásu s chrenom :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vedci odhalili jednoduchý trik, ako schudnúť dvakrát rýchlejšie. Tieto potraviny sú kľúčom k trvalému úbytku váhy
Štúdia, publikovaná v prestížnom časopise Nature Medicine, potvrdila, že ľudia, ktorí jedli prevažne čerstvé a minimálne spracované potraviny, schudli v priemere dvakrát viac než tí, ktorí konzumovali vysoko spracované jedlá.

Globálny potravinový systém vedie k zlému zdraviu a obezite, najmä kvôli širokej dostupnosti lacných a nezdravých potravín. Potrebujeme sa zamerať na politické opatrenia, ktoré zlepšia naše potravinové prostredie, ako sú varovné štítky, obmedzenia marketingu či podpora dostupnosti zdravých potravín.

Najlepšou radou je držať sa čo najviac nutričných odporúčaní, obmedziť príjem soli, cukru a nasýtených tukov a uprednostňovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Menej spracované potraviny a varenie z čerstvých surovín pravdepodobne prinesú ďalšie výhody pre hmotnosť, zloženie tela a celkové zdravie.
Dalsi vyskum a opat ultra-spracovane potraviny ako nezdrave a cerstve, vlaknina, ako zdrave - a benefit navyse, chudnutie 2x rychlejsie bez obmedzenia kalorii.

Konecne tiez vedci povedali to, co tu tvrdim dlho, je potrebne jasne rozlisit zdrave a nezdrave potraviny, vacsina ludi nema cas studovat zlozenie a citat dlhe vedecke clanky, stupnica "zdravosti" potravin.

Predsa niektore potraviny bezne dostupne aj detom sa zdaju byt omnoho skodlivejsie ako niektore ilegalne "makke" drogy, to nie je normalne.

Vyssie dane za sladene napoje ci potraviny su nezmyslom, to nikto neriesi.

Reklama je dalsia spomenuta vec, casto su nezdrave potraviny reklamovane, nie iba alkohol, akcia, "to sa oplati", kupte 2 a 1 dostanete zadarmo, 2l kola lacnejsia ako pol litrova, alebo velke cipsy za cenu podobnu malym, takze kupit male sa neoplati a potom uz otvorene sa neoplati nedojest, to vsetko podporuje nezdrave navyky, prejedanie a nasledkom je obezita, cukrovka, vysoky tlak a dalsie choroby.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kvalita potravin je dolezita, ale rovnako dolezity je denný pohyb a šport. A to je u väčšiny ludi bieda. Ludia sedia doma na zadku pred monitorom/Tv. Potom nasadnu do auta a idu niekam do officu. Tam zase sedia na zadku. To je pre telo velmi neprirodzené, pretoze sme evolucne nastaveny byt neustale v pohybe.
wladas
Redeemer
Redeemer

Dreamer troska by si mal spomalit s tym studovanim stravovania. Vsetkeho vela skodi :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano, aj ked je to tema o stravovani, ale pohyb a praca je dolezita, ako v zozname ktory som daval vyssie.

Extremy, nadcasy, nocna praca, skore vstavanie, malo spanku, v inych temach to spominam, je to zacarovany kruh, vsetko je prepojene, vobec by sme nemali pracovat tak vela, na 1 den prace by mal byt 1 den volna, 1 tyzden prace, okrem nedele a 1 tyzden volna, maximalne.

Inak je malo casu na kvalitnu stravu, na spanok, aj na pohyb, ludia sa iba snazia setrit cas, vyuzivaju fast-foody, rozne nezdrave "povzbudzovace", energetaky, "drogy" vo forme cukru, ktore im na chvilu daju energiu, presuvaju sa vsade autom, opat pre usetrenie casu, opat chyba pohyb. K tomu to skodi aj dusevnemu zdraviu.

System to vsetko podporuje, namiesto oznacenia nezdravych potravin, zvysia dane, namiesto zakazu cigariet pre mladych, aby uz nikto nemohol zacat, opat zvysenie dani. Vlastne podporuju nezdravost, aby bolo viac penazi z dani, no to paradoxne vytvara stale viac invalidnych ludi, ktori do systemu uz nic nedaju, naopak z neho cerpaju, to si nikto neuvedomuje?

Autoeditácia príspevku po 4 min 36 sek:
wladas napísal: 14 sep 2025, 23:12Dreamer troska by si mal spomalit s tym studovanim stravovania. Vsetkeho vela skodi :)
Za to nemozem, stale to na mna vyskoci a len podpori moje predosle domnienky. :)

Inak ja sa nestravujem uplne zdravo, aj ked sa snazim, no je to stale tazke, ide aj o volny cas, aj o absentujuce oznacenie, ci aj o dostupnost zdravsich potravin a tiez mam potravinovu alergiu, ktora to stazuje.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer - wladas Ti neradí zle. 10 rokov som robil na tri smeny, neskôr tvrdú nebezpečnú prácu, neraz v strese, chaose. "Plechová strava" (konzervy), menu v jedálňach malo sakra ďaleko ku zdravej strave. Takmer denne ovocné šťavy s hromadou cukru, sladkosti, občas s kolegami na týždňovke alkohol. "Zdravo" sa začínam stravovať až na dôchodku aj to nie cielene. Viacmenej preto, že mi organizmus naznačil čo mi nerobí dobre. Výrazne som obmedzil mäso keď som si všimol, že mi je po zjedení väčšieho množstva alebo dvakrát denne ťažko. No ani terajšie zvyky nie sú v podstate zdravé stravovanie - ráno si spravím "sáčkovú" polievku, do nej vločky, otruby, paprikovú pastu, trocha masla. No je v tom nejakej chémie určite. "Plechovú stravu" už len občas.
Ráno vyskočím z postele na jednej nohe, schody beriem po dvoch-troch, stíham porobiť, kopu vecí v pohode, organizovať čo treba v rámci rodiny, vedľajších aktivít, SVB - žiadna "dôchodcovská bonboniéra" (organizér na tabletky) - tak zas som zasran, iba 64-ročný :)
Schudol som - nie zámerne, možno zčasti tým že nejem toľko mäsa, mastného no hlavne skrz iné okolnosti, súvisiace s náhlym prudkým zhoršovaním zdravotného stavu blízkeho človeka, ktorý skončil úmrtím - tie behačky, starosti, vybavovanie pod tlakom, stresy okolo neprajem nikomu, dupľom ak iný blízky človek robil (z nepochopiteľných príčin) neskutočné obštrukcie, problémy.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ved ja som to povedal, ja sa nestravujem uplne zdravo tiez, iba urcite veci obmedzujem a tiez pocuvam svoje telo, citim ze mu to prospieva.

Napr. som v poslednych dnoch jedol vela sladkeho a citim, ze mi to nerobi dobre, cukor je vazne droga.

Preto sa snazim hladat kompromis, aj nieco chutne, ale nie uplne nezdrave, takze sladke sladene steviou a slane "neslane" snacky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar

kazdodenna fyzicka aktivita alebo šport je základ. Bez toho to nejde ani keby človek jedol celý den len tie najzdravšie jedlá. Poznám chlapíka medzi 65-70rokmi veku. Velka nadvaha. Zlý jedalniček, ale aspon s tym plus že dodržiava dostatocny prijem bielkovin. Celý život pracoval na stavbach a posledne desatrocia az donedavna robil pilčíka v hore. Toho zdravotne drzi v dobrej kondicii, stale ma značnú silu. Ale to je len vdaka tomu, že celý život ťažko fyzicky pracoval, bol na vzduchu, na slniečku.
Dnes už veda bezpečne vie, že ludia by mali fyzicky pracovat alebo športovať celý život ano aj vo vysokej starobe. Len samozrejme primerane. Bielkoviny na gram váhy seniora su dolezitejsie ako pre dospeleho cloveka, pretoze vekom sa zvysuje tzv leucinova rezistencia. To znamena že treba dodrziavat prijem bielkovin aspon na urovni 1,5 g/kg vahy. Ranajky by mali byt bielkovinova bomba, aby sa po noci nastartoval metabolizmus. Iba tak sa da aspon ciastocne vzdorovat sarkopenii a osteoporoze ktora so starnutim priamo suvisi. Na Zapade je už bežné že seniory uzivaju napr proteinove prášky pre vysoku biologicku vyuzitelnost a lahku stravitelnost.

Dreamer
vela jednoduchych sacharidov sposobuje vykyvy krvneho cukru- "inzulinovu húpačku" so vsetkymi negativami.
Ked uz sa nechceme sladkeho vzdat /co chapem, tiez som na sladké/ tak treba do toho isteho jedla pridat aj dostatok bielkovin a trochu kvalitneho tuku /napr bio panensky olivovy olej/. Tym padom sa znizi GI daneho jedla a zmensi negativny vplyv cukru. Samozrejme lepsie je jest komplexne sacharidy. Tiež je dobre uziva v suplementoch Chróm-mierne zmensuje tzv craving po sladkostiach.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Veľa sladkého mne spravilo (s vysokou pravdepodobnosťou) celkom závažný problém - črevnú kandidózu. Lebo...som pil niekoľko káv denne, osladených medom a občas som si ho dal aj samotný. Candida je sviňa namlsaná. Čím viac ma lákalo dať si med...
Vynútilo si to tvrdé obmedzenia - žiadne sladkosti, žiadny med, obmedzenie niektorých ďaľších potravín no už zas sladím medom. Zatiaľ je kľud a až by - viem čo bloknúť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 15 sep 2025, 16:27 Veľa sladkého mne spravilo (s vysokou pravdepodobnosťou) celkom závažný problém - črevnú kandidózu. Lebo...som pil niekoľko káv denne, osladených medom a občas som si ho dal aj samotný. Candida je sviňa namlsaná. Čím viac ma lákalo dať si med...
Vynútilo si to tvrdé obmedzenia - žiadne sladkosti, žiadny med, obmedzenie niektorých ďaľších potravín no už zas sladím medom. Zatiaľ je kľud a až by - viem čo bloknúť.
prípadne na sladenie skús stéviu, da sa bežne zohnať v Kauflande aj Lidli. Je to sladidlo na baze prirodneho, nema ziadne kalorie, ma prijemnu chuť a zatial sa nevie že by mala nejake negativne ucinky na zdravie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Stevia je fajn, tiez pouzivam, ale problem je najst konkretne "sladkosti" bez cukru, ktore by som si mohol dosladit steviou, okrem bielych rastlinnych jogurtov a "sirupu" - koncentratu som nic nenasiel - a piect si sam neviem a ani sa nechcem ucit. Ja som rad, ked vobec najdem sladkost bez mlieka, aj ked s cukrom, najst sladkost bez mlieka, bez vajec, bez cukru a este prip. bez zbytocnych skodlivych pridavnych latok uz je vlastne nemozne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne to sladké prestalo chýbať - nie že by som si nedal keby doma bolo no nekupujem kexy, čokolády (bielu som vedel zhltnúť na posedenie) a je.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem ze sem toho davam vela, ale opat som narazil na 2 clanky, davam to sem aj kvoli sebe:

Päť potravín, ktoré ničia tvoj mozog: Lekárka odhalila, čo nikdy neje, preto zostáva mladá a plná energie
Medzi najrizikovejšie potraviny radí päť kategórií. Vysoko spracované potraviny podľa výskumov zvyšujú rýchlosť kognitívneho úpadku až o 28 percent. Nebezpečné sú aj jedlá pripravované pri vysokých teplotách, keď sa vytvárajú tzv. AGEs – látky spojené s rozvojom Alzheimerovej choroby.

Riziko predstavujú aj veľké morské dravé ryby s vysokým obsahom ortuti, ktorá dokáže preniknúť do mozgu. K tomu sa pridáva alkohol, pri ktorom „neexistuje bezpečné množstvo na konzumáciu,“ varujú odborníci, a tiež umelé sladidlá, ktoré môžu narúšať črevnú mikroflóru a podporovať zápaly.
Stredomorská strava znižuje zápal, chráni ďasná, srdce a mozog. Zdravé ďasná znižujú riziko demencie.
Tento stravovací režim je odborníkmi na výživu označovaný za jeden z najzdravších na svete. Jeho základom sú rastlinné potraviny, celozrnné produkty, čerstvé ovocie a zelenina, strukoviny a chudé zdroje bielkovín, predovšetkým ryby. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj zdravé tuky – predovšetkým olivový olej – a v menšej miere aj pohár vína. Takto zostavený jedálniček prináša do tela množstvo protizápalových látok a podporuje celkové zdravie.

Výskumy opakovane potvrdili, že ľudia, ktorí sa týmto spôsobom stravujú, majú nižšie riziko srdcových infarktov, mozgových príhod, kardiovaskulárnych ochorení a demencie. Zároveň sa u nich znižuje pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Ochranný efekt sa však neobmedzuje len na srdce a cievy – ukazuje sa, že tento typ stravy pomáha predchádzať aj depresii, obezite, metabolickému syndrómu či cukrovke 2. typu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Rýb som sa najedol za roky až sa divím, že nemám plutvy. Teda nie žralokov ani veľrýb. Pochopiteľne je vyššia koncentrácia navrchu potravinového reťazca.
Alkoholu som čosi zničil tiež s kolegami na týždňovkách, doma 2-3 krát za rok, pivo aj každotýždenne a silné.

Cogito, ergo sum :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

ryby su vo vyzive dolezite, aj take obyčajné ako napr konzervované sardinky alebo slede su plné živín. A zaroven cenovo dostupné.
Napísať odpoveď