Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa starysomar »

Skôr draslíka môže byť nedostatok.
Stresom sa chudne podstatne jednoduchšie :D (som za pol rok z 80-84 na 69-71 ani neviem ako)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Si vystresovany ze si siel na dochodok?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Považuješ sa za vtipného? Mám na to iný názor.
wladas
Redeemer
Redeemer

baldorex napísal: 09 sep 2025, 16:26 Tvoj názor ti neberiem, za mňa je klobása ok.
Červeného mäsa sa nebojím. Zo všetkého normálneho sa robí strašiak.
To ze za teba je klobasa OK je sice pekne ale tam to konci. Realita je presne opacna :) A nie je to len Dreamerov a moj nazor vycucany z prsta.
Ignorovat to mozes ale len sam seba budes klamat.

Autoeditácia príspevku po 1 min 5 sek:
starysomar napísal: 09 sep 2025, 20:17 Považuješ sa za vtipného? Mám na to iný názor.
Seriozna otazka. Ludia sa tam vacsinou tesia ze konecne svaty pokoj od roboty.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas - hlupa poznamka s dochodkom. S nim to nijako nesuviselo. No povazuj sa dalej za vtipneho.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono s tymi klobasami a udeninami vo vseobecnosti, ide o mieru. Ak je to raz zacas tak je to pomerne ok. Ak je to väčšia davka niekolkokrat do tyzdna tak to uz je pomerne rizikove. Ak sa k tomu prida aj alkohol a tabak tak to už je velmi zlé.
U nas v rodine s tým máme žiaľ zlú skusenost u viacerych členov..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 09 sep 2025, 16:41 Ale uznavam že je kazdeho sukromna vec čo jedáva a je tiež pravda, že zdravý jedálniček ešte neznamena automaticky aj dlhý a zdravý život, lebo vela chorob je ovplyvnených aj našou genetikou.
dalsia (mozno trochu kontroverzna) vec je ze dnes sa zdrave stravovanie az precenuje. pre vela ludi je to skor hobby az trochu posadnutost. a to paradoxne tiez nie je zdrave. osobne poznam ludi co vyrastali v prostredi kde sa prehnane riesilo zdrave stravovanie a potom v dospelosti maju poruchy stravovania pretoze akonahle zjedia nieco zle alebo niecoho nadmieru tak tak to bezia vyzvracat lebo predsa nemoze pribrat.

ja som samozrejme druhy extrem a som si povedal ze radsej vymenim zopar rokov zivota (nastastie len tych poslednych najhorsich zopar rokov) za to ze si budem uzivat zivot tak ako ja chcem teraz ked som tu a mozem. tak nejak sa bojim viac toho ze na smrtelnej posteli budem lutovat ze som nerobil to co som chcel robit ked som mohol ako to ze som mohol mat dlhsi dochodok.
ale nikoho od toho neodhovaram, deti samozrejme vychovavam tak aby chapali ze vsetko je zle ak je toho vela a ze musia pockat na dospelost aby si mohli zacat nicit vlastny zivot.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal: 09 sep 2025, 21:08ja som samozrejme druhy extrem a som si povedal ze radsej vymenim zopar rokov zivota (nastastie len tych poslednych najhorsich zopar rokov) za to ze si budem uzivat zivot tak ako ja chcem teraz ked som tu a mozem.
Kiez by to tak fungovalo, ale nezdravy zivot moze sposobit aj v strednom veku rakovinu, infarkt, cukrovku a pod., co vyrazne ovplyvni zivot:
Vek dožitia v zdraví je dĺžka života bez chronických ochorení. Na Slovensku je vek dožitia v zdraví jeden z najnižších v EÚ, s priemerom okolo 57 rokov v roku 2022, pričom tento ukazovateľ sa postupne zvyšuje.
Opat pomoc AI, nemam cas, tak prip. opravte:
Tu je zjednotený a upravený zoznam konkrétnych faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú vek dožitia v zdraví – zoradené od najvýznamnejších:

- fajčenie – najvýraznejší negatívny vplyv, skracuje život o 10+ rokov
- obezita – zvyšuje riziko cukrovky, rakoviny, srdcových chorôb
- strava – hlavný faktor ovplyvňujúci biologické starnutie a chronické ochorenia
- spracované mäso – karcinogén kategórie 1, riziko rakoviny hrubého čreva
- údené mäso – obsahuje PAU a nitrozamíny, toxické látky vznikajúce pri údení
- červené mäso – pravdepodobný karcinogén kategórie 2A, riziko pri nadmernej konzumácii
- ultraspracované potraviny – vysoký obsah cukru, soli, tukov, aditív; spojené s obezitou, cukrovkou, rakovinou
- alkohol – nadmerná konzumácia poškodzuje pečeň, mozog, zvyšuje riziko rakoviny
- fyzická neaktivita – sedavý spôsob života zvyšuje riziko predčasného úmrtia
- nedostatok spánku – narúša regeneráciu, hormonálnu rovnováhu, zvyšuje zápal
- stres – chronický stres urýchľuje starnutie, oslabuje imunitu
- nočná práca – narúša cirkadiánny rytmus, zvyšuje riziko rakoviny a metabolických porúch
- nadmerný cukor – podporuje zápaly, inzulínovú rezistenciu, starnutie buniek
- nadmerná soľ – zvyšuje krvný tlak, riziko infarktu a mozgovej porážky
- trans tuky – priemyselne vyrábané tuky, silne zvyšujú riziko srdcových chorôb
- sladené nápoje – zvyšujú riziko cukrovky, obezity, stukovatenia pečene
- vyprážané jedlá – vznik škodlivých látok pri vysokých teplotách, zvyšujú riziko rakoviny
- znečistené prostredie – toxíny a smog poškodzujú dýchací systém a srdce
- slabé sociálne vzťahy – zvyšujú riziko depresie, demencie, predčasného úmrtia
- duševné zdravie – úzkosť a depresia ovplyvňujú fyzický stav a imunitu
Autoeditácia príspevku po 6 min 40 sek:
Podstatne ale je, ako sa clovek citi, ja sa citim ovela lepsie, ked som obmedzil, az prakticky vyradil niektore veci zo zoznamu vyssie.

EDIT: Este k soli:

- Nová ŠTÚDIA ukázala, ako SOĽ ovplyvňuje duševné zdravie, podľa vedcov má prekvapivé účinky | iStream.sk
- Vedci zistili ďalší účinok nadmerného solenia na tvoje telo. Toto sa spúšťa v tvojom mozgu a rozhodne to nie je nič dobré - Vedelisteze.sk
wladas
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 09 sep 2025, 21:08ja som samozrejme druhy extrem a som si povedal ze radsej vymenim zopar rokov zivota (nastastie len tych poslednych najhorsich zopar rokov) za to ze si budem uzivat zivot tak ako ja chcem teraz ked som tu a mozem. tak nejak sa bojim viac toho ze na smrtelnej posteli budem lutovat ze som nerobil to co som chcel robit ked som mohol ako to ze som mohol mat dlhsi dochodok.
Ako uz pisal Dreamer vacsia sanca ze sa okratis o par rokov zivota (kde ta aj tak bude boliet cele telo) je ze budes zit poslednych 20-30r velmi nepohodlne. Hadzat za hrst tabletiek denne do seba, doje*** metabolizmus, zazivanie, atd atd. Sanca nie je velmi vysoka ale je.
Poznam velmi vela ludi co takto ziju. Ja tak nechcem dopadnut.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kdesi som čítal, že prevažná väčšina ľudí by chela na sklonku života ešte jeden, lebo ten svoj zbabrali. Poučné - žiť ak sa dá naplno. Či dlho je otázka - inak to človek vidí v tridsiatke, inak po šesťdesiatke. Mnoho mladých je odkázaných na lieky, niekedy za to nemôžu, inokedy áno. Nie len zdravé stravovanie je prospešné, aj "zdravý" prístup k sebe, okoliu, životu. Veľa pre spokojnejší život robí psychika, vnútorné nastavenie - sú názory že najviac. Človek neoklame seba ani život a predsa to mnohí "skúšajú".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Dreamer napísal: 09 sep 2025, 22:06 Podstatne ale je, ako sa clovek citi, ja sa citim ovela lepsie, ked som obmedzil, az prakticky vyradil niektore veci zo zoznamu vyssie.
presne toto je to podstatne, ako sa clovek citi. ja sa citim ovela lepsie ked sa nemusim presviedcat ze si nemozem dat to a to, presviedcat sa k cviceniu a potom si este nadavat a citit sa zle ze som nedodrzal co som si slubil.

stale mi v hlave bezi ta predstava toho ze zijem velmi smutne, nepapam dobre veci, nepijem alkohol, nefajcim, chodim spat o deviatej a volny cas travim v posilovni a celu tuto nudnu rutinu robim aby som zil dlhsie a mohol tuto nudnu rutinu vykonavat co najdlhsie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kto zije iba pre seba - zije smutne hoci zdravo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 10 sep 2025, 8:45presne toto je to podstatne, ako sa clovek citi. ja sa citim ovela lepsie ked sa nemusim presviedcat ze si nemozem dat to a to
Citis sa lepsie, ako ked si sa stravoval zdravo a cvicil? To je tiez dolezite, kym to nevyskusas, nedozvies sa, ci by si sa citil horsie alebo lepsie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ked je clovek zdravý a plny silny, tak sa mu zdá zbytočné sa obmedzovat v jedle, fajceni, či pravidelne chodit cvičiť. Ale keď už pridu choroby, tak potom ludia zvyknu zvážiť svoj prístup k zivotu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tomu rozumiem, ale niekedy bolo ovela menej vedeckych vyskumov o skodlivosti hlavne niektorych potravin, ved spracovane maso pribudlo na zoznam karcinogenov kategorie 1 az v roku 2015, podobne cervene maso do kategorie 2A. Dalsie vyskumy su este novsie.

Taktiez na cigaretach neboli tie fotky ako dnes, bolo jednoduchsie zacat, teraz uz sa nikto nemoze vyhovarat, ze nebol varovany.

No stale chyba varovanie na ostatnych preukazanych karcinogenoch, ako alkohol alebo spracovane maso, dokonca su odporucane detom cez nazvy, ako som spominal, "detske parky", "detska sunka", "junior salama".

Riesia sa pritom energeticke napoje, ktore su taktiez nezdrave, ale zatial nie su vedene ako karcinogeny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Niekedy bola o 20r kratsia priemerna dlzka zivota. Zdravotnictvo v tom nema jedinu rolu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Teraz nedavno /link uz nemam/ vysla studia, ze uz malé mnozstva väčšiny umelych sladidiel poškodzuju mozog.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Tak teraz čo? Mám sa vrátiť k cukrovej kole?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Paťko napísal: 11 sep 2025, 7:47 Tak teraz čo? Mám sa vrátiť k cukrovej kole?
žiadna kola nie je zdravá, či s cukrom alebo bez cukru. Okrem ineho obsahuje anoraganicku kyselinu fosforecnu a to nie je ani trochu dobré-vytvara to disbalanc voči vápniku v tele.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Výskumy napredujú a je to dobre. Jeden poukazuje aj na škodlivosť nadmerného príjmu soli v súvislosti s mozgom. No prílišné sledovanie či náhodou niečo neškodí neprospieva. Celý život som sa stravoval nezdravo. No prestal som zhruba pred rokom soliť, nejem údené respektíve celkovo minimum mäsa, veľmi málo "ultraspracovaných" potravín, o hodne menej sladkého. Organizmus si to "vyžiadal". Cítim sa lepšie. Život je o pocitoch. Bol v priemere kratší vek dožitia - otázne je skrz čo presne. Nemálo zrejme robí psychika aj či je človek aj vo vysokom veku aktívny - alebo už len "prežíva". Svokra sa dožila 90,5 roka. Celý život bola aktívna, zaujímala sa o všeličo, sledovala "svet" atd.
Napísať odpoveď