Dobrá otázka – téma „kazovosti“ ložísk v elektromotoroch elektromobilov sa rieši dosť často, pretože ložiská sú jedným z mála klasických mechanických dielov, ktoré elektromotor obsahuje.

Fakty:
• Elektromotor má podstatne menej pohyblivých súčiastok než spaľovací motor, takže celková poruchovosť je nižšia.
• Najviac namáhané sú práve ložiská – tie nesú rotor a prenášajú sily od rotácie.
• Klasické mechanické opotrebenie (únava materiálu, mazivo) je dôvodom výmeny ložísk.
• Do života ložísk môže vstupovať aj elektrické prúdové zaťaženie (prienik prúdu z invertora do hriadeľa → elektroerozia ložísk). Preto sa často používajú izolované ložiská alebo uzemnenie hriadeľa.

K poruchovosti a výmene:
• Výrobca elektromotorov zvyčajne dimenzuje ložiská na > 1 milión km pri bežnej záťaži (teda teoreticky pre životnosť auta).
• V praxi je výmena ložísk skôr výnimkou – obvykle len ak dôjde k poruche (hluk, vibrácie, prehrievanie).
• Reálne dáta z prevádzky elektromobilov (Tesla, Nissan Leaf, VW ID, Hyundai/Kia EV) ukazujú, že poruchy ložísk patria medzi zriedkavé závady (oveľa zriedkavejšie než napr. problémy s batériou či elektronikou).
• Ak sa ložiská predsa len menia, býva to väčšinou po 200–400 tis. km, a často len v prípade taxislužieb alebo flotíl s extrémnym nájazdom.

Údržba:
• Ložiská v EV motoroch sú väčšinou bezúdržbové (mazivo je celoživotné).
• Preventívna výmena sa bežne nerobí – rieši sa len pri diagnostikovanej poruche.

Zhrnutie:
Ložiská elektromotorov v EV spravidla vydržia po celú životnosť vozidla. Ich kazovosť je nízka a výmena sa vykonáva iba pri prejavoch poruchy. V priemere môžu bez problémov zvládnuť stovky tisíc kilometrov, často cez 500 000 km.
⸻
Chceš, aby som ti pozrel konkrétne štatistiky poruchovosti ložísk podľa značiek (Tesla, VW, Hyundai, Nissan…) z reálnych prevádzkových dát?
-------
Tu je, čo sa mi podarilo nájsť z konkrétnych dostupných dát o poruchách ložísk v elektromotoroch elektromobilov (EV):
⸻
Štatistické údaje z odborných štúdií
• Podiel porúch ložísk voči všetkým poruchám v elektromotore: Jedna technická publikácia uvádza, že mechanické poruchy motora – konkrétne poruchy ložísk – predstavujú približne 40–50 % všetkých možných porúch elektromotorov  .
• Štúdia spoľahlivosti celého pohonného systému BEV:
• Uvádza sa, že súčiastka s označením „ložisko“ má mieru porúch 0,083 FPMH (čo znamená fatalities per million hours – teda očakávané zlyhania na milión prevádzkových hodín). 
• Pre porovnanie, sekundárna časť – tesnenie okolo ložiska (“bearing oil seal”) – má vyššiu mieru poruchovosti 0,4465 FPMH .
⸻
Praktické skúsenosti používateľov (reddit)
Niekoľko reálnych skúseností ponúka doplňujúce pohľady:
• Chevrolet Volt (gen 1):
„Ložisko motora začalo vykazovať známky potreby výmeny pri 189 000 mi (~304 000 km).“
Náklady odhadované na 400–500 USD pri vlastnej výmene .
• Kia/Hyundai Kona Electric a e-Niro:
„Rané modely (2018–2020) mohli mať problém s ložiskom v zadnej časti motora kvôli nedostatočnému tesneniu a kontaminácii maziva. Hlasy o hluku sú však pomerne zriedkavé.“ .
• Chevy Volt (reddit r/Volt):
„Môj Volt mal poruchu prevodovky pri 46 000 mi (~74 000 km) – dealer povedal, že ložisko a senzor sú vypredané.“ .
• E-motory s vysokým nájazdom:
„Motory nových EV od hlavných značiek majú predpokladanú životnosť medzi 500 000 až 1 000 000 km.“ .
• Tesla Model S (2015, dvojité motory):
„Elektrické motory sa veľmi zriedka pokazí… Mám ~120 000 mi (~193 000 km) a originálne motory sú stále v poriadku.“