Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja som ryby dosť obmedzil, kedysi som si robil lososa a tuniaka, ale je tam dosť škodlivých látok.

Z domácich si občas v reštaurácii dám pstruha alebo hejka v bufete.

Zato pravidelne kupujem sardinky, zásadne v olivovom oleji, psovi vo vlastnej šťave. Je to lacné, plné živín s minimom škodlivých látok.

Raz za rok mi napadne kúpiť údenú makrelu :).
A teraz som si uvedomil, že som dlho nemal klasické zavináče... Predáva sa ti ešte niekde? Myslím že v Lidli ani Kauflande som to nevidel.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

baldorex: V Tescu na pulte maju zavinace, tusim aj v Bille. Alebo sa daju kupit take tie v plastovej nadobke, robi to tusim Ryba Zilina.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Zabraňuje návalom hladu a brzdí priberanie: Biohacking trik Kristen Bell zaujal odborníkov na výživu

O tomto som uz cital clanok, mozno je to aj v tejto teme, takze je to iba potvrdenie, ze by to malo fungovat.
Najlepšie výsledky podľa nej prináša jednoduché pravidlo: začať zeleninou a rastlinnými produktmi, pokračovať bielkovinami či tukmi a až nakoniec zaradiť škroby alebo sladkosti. V bežnej praxi to znamená, že si najprv dopraješ šalát, potom kúsok mäsa alebo ryby a ako posledné prídu na rad zemiaky či dezert.

Takto nastavené poradie funguje ako veľmi účinný biohacking nástroj. Nepotrebuješ drahé doplnky ani zložité režimy. Stačí drobná úprava stravovacích návykov, ktorá dokáže zásadne ovplyvniť, ako sa budeš cítiť po jedle aj počas celého dňa.
Autoeditácia príspevku po 2 dni 22 hod 56 min 10 sek:
Nutričná poradkyňa prestala jesť fast food, ponúka lepšie alternatívy

Zaujimavy clanok, ja by som chcel nahradit nezdrave jedla, ale je to tazke, tu su odporucania, cim nahradit konkretne nezdrave jedla.

Ovsánek PROTEIN | Ovsánek

Taktiez som nasiel tento vegansky jogurt, proteinovy, zaujalo ma, ze neobsahuje cukor ani umele sladidla, podla zlozenia, ale je sladky, cim to je - a je skutocne zdravy?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Ovsánek PROTEIN | Ovsánek

Taktiez som nasiel tento vegansky jogurt, proteinovy, zaujalo ma, ze neobsahuje cukor ani umele sladidla, podla zlozenia, ale je sladky, cim to je - a je skutocne zdravy?
sladené je to ako je uvedené ďatlovou šťavou čo je v rozumnom mnozstve ok. Celkovo je to fajn výrobok podla popisu. Až na jednu zavádzajuci vec. Na obale velkym uvadzaju "High Protein". V skutocnosti ale má iba 7,4g bielkovin na 100g vyrobku. To celkom urcite nie je vyrobok s vysokym obsahom bielkovin. Naviac vsetky tie bielkoviny pochadzaju z fazule. To znamena že vyuzitelnost aminokyselin z fazule ako rastrlinneho zdroja je nizsia ako zo zdrojov zivocisnych.

DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score) :
fazula: ~0,50–0,75
vajce: ~1,05–1,15

Vyššie skóre je lepšie. U detí je biologicka vyuzitelnost rastlinnych bielkovin ešte nižšia.
Verdikt: obsah bielkovin je nízky naviac so slabšou biologickou vyuzitelnostou /da sa ale zlepsit s kombinaciou inych rastlinnych zdrojov bielkovin/.
Pre porovnanie obyčajna pšeničná múka obsahuje 11-12g bielkovin na 100g.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne tak. Ak ma vyrobok oznacenie vysoky obsah proteinu tak to neznamena ze tych bielkovin je tam vela ale ze je ich tam viac nez bezne. Proste ze ich tam pridali navyse.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik za info, zistoval som to s tym napisom "high protein" a oproti inym rastlinnym "jogurtom" je to to asi dvojnasobne viac, dokonca je to viac, ako maju niektore mliecne jogurty, aj proteinove.

Je to teda celkom dobre podla mna, hlavne preto, ze ja mliecne jogurty nemozem, ani spominane vajcia.

Mna ale zaujalo to, ze je prirodzene sladky a nema ziadne skodlive cukry, dokonca ani ine verzie Ovsanka ich nemaju, ani tie ochutene.

Existuje viac takych produktov, nieco prirodzene sladke a zdrave?

Hladam teda hlavne potraviny, ktore nie su Ultra-Processed Foods (UPF), aby nemali: repny, trstinovy cukor, umele sladidla, aspartam, glukozovo fruktozovy sirup a pod. Mozu mat steviu, prip. to ine zdrave sladidlo, ktore sa tu spominalo a nazov som zabudol.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
veď si to môžeš pripraviť podla vlastnej chuti: zober obyčajný neochutený jogurt, keď ty chceš tak napr aj vegansky, nakrajaj si ovocie ake máš rád /maliny, čerešne, sušene slivky, sušené ďatle, sušené figy čokolvek/ a máš. Môžeš si do toho pridať aj nejake semienka alebo orechy, možnosti su skoro nekonečné
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ved som to aj skusal, aj dosladit steviou, ale nebolo to celkom ono.

Iba malo veganskych jogurtov je bez prichute a je to celkom casovo narocne, aj ked sa nezda, musim si kupit konkretne ovocie, do jogurtu ide velmi malo, je to neprakticke, napr. jahody sa nedaju kupit na kusy, iba balenie, potom sa to pokazi, aj odhadnut napr. kolko stevie tam dat a pod.

Prave Ovsanek a tusim aj Sojacik maju len prirodne sladidla, takze toto je zatial cesta pre mna, ale chcel by som aj ine verzie, konzistencie a pod.

Stale si neviem pomoct, ale to nikomu nechyba, nikto nechce sladkosti, ktore su sladke, bez cukru a umelin a este k tomu aj zdrave?

Okrem toho stale hladam aj zdrave slane snacky, zatial som nasiel nejake cipsy z hnedej celozrnnej ryze, tu su tie, ktore som nasiel, jedny som aj skusal a boli dobre:

- Bombus Celozrnné ryžové chipsy pohánka & amaranth 60 g - Tesco Groceries (Chipsy 83% (hnedá celozrnná ryža 80%, pohánka 17%, amaranth 3%), Olivový olej 16%, Soľ 1%)
- Bombus Celozrnné ryžové chipsy chia & quinoa 60 g - Tesco Groceries (Chipsy 83% ( hnedá celozrnná ryža 85%, chia (Salvia hispanica) 5%, quinoa 5%, jáhly), Olivový olej 16%, Soľ 1%)

Zdrave sladke napoje bez cukru, froktozovo-glokozoveho sirupu a umelych sladidiel, som zatial nenasiel, zrejme jedina moznost je teply zeleny caj, alebo vyrobit si studeny, sladit steviou, prip. mate iny napad?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

zeleny alebo cierny čaj, v pripade potreby sladeny steviou. Na pitie je skvela aj mineralka s nie vysoky obsahom sodika.
Zvyknem pit aj mlieko, ale to ty myslim nemozes.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 11 sep 2025, 23:20xylitol ma skvelu chut, nepodporuje zubny kaz, je prirodneho povodu, jednu dobu so si ho velmi oblubil. Ale podla poslednych vyskumov ani on nie je uplne ok a tiez ma negativny vplyv na funkciu mozgu-vraj podporuje mikro zapaly.
Tak som nasiel clanok, kde sa spomina aj xylitol:

Šokujúce zistenie vedcov: Jediná plechovka diétneho nápoja denne môže urýchliť stratu pamäti | Živé.sk
Zistili, že v skupine s najvyššou konzumáciou sladidiel (približne 191 mg), čo zodpovedá približne jednej plechovke diétneho nápoja denne, pokles kognitívnych schopností postupoval o 62 % rýchlejšie ako u konzumentov s minimálnym príjmom (v priemere 20 mg/deň).

Ovplyvnené boli nielen schopnosti slovnej pamäti, ale aj rýchlosť spracovania informácií a plynulosť vyjadrovania. Výskumníci prepočítali tento rozdiel na „urýchlené starnutie mozgu“, ktoré odpovedalo približne 1,6 dodatočného roka u najvyšších konzumentov. Pre strednú skupinu, ktorá konzumovala približne 65 mg denne, to bolo 1,3 roka. Inými slovami, aj relatívne malé rozdiely v množstve sladidiel mohli mať výrazný vplyv na výsledky.

Zoznam podozrivých obsahoval známe názvy: aspartám, sacharín, acesulfám-K a sacharidové alkoholy, ako sú erytritol, sorbitol a xylitol. Tieto látky sa nachádzajú v širokej škále ultra-spracovaných potravín, od ochutených vôd až po nízkokalorické dezerty. Sorbitol mal najvyššiu priemernú spotrebu zo všetkých sladidiel (64 mg/deň).

Jedinou výnimkou v tomto ohľade bola tagatóza, u ktorej sa nezistila žiadna súvislosť s kognitívnym úpadkom. Ide o vzácny jednoduchý cukor, ktorý sa prirodzene vyskytuje v malých množstvách, ale dá sa vyrábať priemyselne. Zdá sa, že by mohol byť bezpečnejšou alternatívou pre mozog.

Zaujímavé je, že táto súvislosť bola zistená hlavne u ľudí mladších ako 60 rokov. U starších účastníkov nemali sladidlá žiadny vplyv na kognitívne schopnosti. Odborníci to vysvetľujú tým, že stredný vek je kľúčovým obdobím, keď si mozog buduje odolnosť voči starobe. Stručne povedané, to, čo „osladzujeme“ v päťdesiatich rokoch, ovplyvní našu pamäť v dôchodku.

Treba zdôrazniť, že štúdia ukazuje iba štatistickú koreláciu, nie priamu príčinu a následok. Samotní autori poukazujú na obmedzenia, ako je spoliehanie sa na údaje od účastníkov, ktorí vyplnili dotazníky. Ich práca však prispieva k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré spochybňujú bezpodmienečnú bezpečnosť týchto látok a vyzývajú k opatrnosti.
EDIT: Tak este nieco:

Zázračný nápoj, ktorý má nahradiť kávu: Odborníci varujú pred rizikami | Živé.sk
Matcha je hitom nielen sociálnych sietí. Tento trochu bizarný zelený prášok má byť skvelou náhradou kávy: dodáva energiu, zabraňuje nespavosti a má antistresový účinok. Je však dôležité si uvedomiť, že má aj svoje nevýhody. Odborníci napríklad tvrdia, že môže narušiť vstrebávanie železa a dokonca (v krajných prípadoch) viesť až k vypadávaniu vlasov.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mango môže byť kľúčom k prevencii cukrovky: Zistenie vedcov mení pohľad na cukor
Mango síce obsahuje až 32 gramov cukru, no tento cukor je viazaný na vlákninu, vitamíny a ďalšie živiny.

Štúdia, publikovaná v odbornom časopise EurekAlert!, sa zamerala na 100 miliónov Američanov, ktorí žijú s prediabetom. Účastníkov rozdelili do dvoch skupín: jedna denne jedla čerstvé mango, druhá dostávala nízkosacharidovú granolovú tyčinku s iba 11 gramami cukru. Experiment trval šesť mesiacov a počas neho vedci sledovali hladiny cukru v krvi, reakciu na inzulín a zmeny telesného tuku.

Výsledky? Skupina s mangom si zlepšila kontrolu glykémie, zvýšila citlivosť na inzulín a dokonca znížila percento telesného tuku. Naopak, skupina s granolovou tyčinkou takéto benefity nezaznamenala.

Rozdiel medzi dvoma skupinami poukazuje na to, že nie všetko „nízkosacharidové“ je automaticky zdravšie. Mango, napriek vyššiemu obsahu prírodného cukru, obsahuje aj antioxidanty, minerály a enzýmy, ktoré podporujú metabolizmus. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru, čím znižuje riziko prudkého kolísania glukózy. Granola bar síce vyzerá ako praktický zdravý snack, no často obsahuje spracované ingrediencie a menej komplexných živín.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ti, ktori drzite prerusovany post - mali ste problemy s krvnym tlakom predtym, ako ste zacali?
Lebo ja mam vacsinu zivota tlak nizky. Takze ak nejem lebo na to nemam cas, tak ma zacinajuca migrena jest donuti. Preto by ma zaujimalo ako to maju ini ludia s nizkym tlakom, ktori vydrzia nejest.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 28 sep 2025, 9:27 Ti, ktori drzite prerusovany post - mali ste problemy s krvnym tlakom predtym, ako ste zacali?
Lebo ja mam vacsinu zivota tlak nizky. Takze ak nejem lebo na to nemam cas, tak ma zacinajuca migrena jest donuti. Preto by ma zaujimalo ako to maju ini ludia s nizkym tlakom, ktori vydrzia nejest.
nemal by byt problem. Pripadne si tlak priebezne ten prvy den monitoruj a uvidis ako na prerusovany post tvoje telo reaguje.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb - nemeriam si tlak, nemam doma tlakomer, ale pri prehliadkach mam tlak dobry, resp. mierne zvyseny, co ma asi vacsina ludi, vyssi ako ked si meraju doma. Ja pijem rano pol litra vody a nasledne este zeleny caj bez cukru, predtym to bol cierny, mozno aj to pomaha, ale aj ked niekedy caj nevypijem, necitim hlad. Dodrziavam 14-hodinovy post vynechanim ranajok, niekedy aj 24-hodinovy. Myslim, ze dolezite su tekutiny hned rano, zname "hlad je prezleceny smad", su k tomu aj vedecke studie, ktore som sem daval.

Menej testosterónu, viac tuku. Ultra-spracované potraviny škodia mužom tromi zásadnými spôsobmi
Dalsia studia, ktora potvrdzuje skodlivost UPF, hlavne u muzov a opat su odporucane cerstve ovocie, zelenina a celozrnne potraviny.
1. Rast tuku bez vyššieho príjmu kalórií

Výskum porovnával skupinu mužov (43 osôb vo veku 20-35 rokov), ktorí jedli buď diétu bohatú na UPF (77 % kalórií z UPF), alebo diétu s väčším podielom neprepracovaných potravín (66 % kalórií). Oba režimy mali rovnaké množstvo kalórií a živín.

Mužom na UPF diéte stúpol objem telesného tuku v priemere o ~1 kg — bez navýšenia kalórií.

2. Hormonálne zmeny a znečistenie organizmu

Skupina na UPF diéte vykázala zvýšené hladiny chemických látok z plastov, konkrétne ftalátu CXMINP, ktorý narušuje hormonálnu rovnováhu. Objem hormónov, ktoré riadia pohlavné a reprodukčné funkcie, sa znížil.

3. Pokles testosterónu a horšia kvalita spermií

Strava bohatá na ultra-spracované potraviny spôsobila pokles hladiny testosterónu a hormónu FSH (folikuly stimulujúci hormón), ktorý je dôležitý pre produkciu spermií. Tento účinok nie je len štatistickou odchýlkou – výskumníci videli trend v akumulácii kontaminantov v krvi a semennej tekutine, čo ovplyvnilo reprodukčné zdravie.

Skús obmedziť fast food, sladené nápoje a priemyselné snacky, prekypujú prísadami a konzervantami. Namiesto nich dopĺňaj čerstvé ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny, ktoré telo spracuje prirodzene a poskytnú mu vlákninu aj potrebné živiny.

Pri nakupovaní venuj pozornosť etiketám a vyhýbaj sa výrobkom s dlhým zoznamom chemických látok. Ak spozoruješ výkyvy energie, problémy so sústredením či hormonálnu nerovnováhu, daj si skontrolovať metabolické zdravie a zistiť, či práve UPF nezohrávajú svoju úlohu.

Nárast až o 75 %: Vedci varujú pred výbuchom prípadov rakoviny. Slovensko patrí k najhorším

Davam to sem zamerne, kvoli tomu, ze sa to vo velkej miere tyka hlavne stravy, alkoholu a fajcenia, opat hlavne u muzov:
Analýza zahŕňala 47 typov rakoviny vo 204 krajinách a teritóriách a sledovala vývoj prípadov a úmrtí v rokoch 1990 až 2023. Výskumníci zistili, že viac než 40 % všetkých úmrtí na rakovinu je možné spojiť s takzvanými modifikovateľnými rizikovými faktormi – teda takými, ktorým sa dá predísť alebo sa dajú zmierniť.

Patrí sem najmä fajčenie, nezdravá strava, nadmerná konzumácia alkoholu, vysoká hladina cukru v krvi, znečistené ovzdušie a niektoré pracovné riziká.

U mužov zohrali tieto faktory v roku 2023 úlohu až pri 46 % úmrtí na rakovinu. Najvýraznejšie to bolo pri fajčení, alkohole, strave, pracovných rizikách a znečistení ovzdušia. U žien sa podieľali na 36 % úmrtí, pričom najčastejšími spúšťačmi boli fajčenie, nechránený pohlavný styk, obezita, nezdravé stravovanie a vysoký cukor v krvi.

Tieto čísla podľa odborníkov dokazujú, že prevencia – napríklad zníženie fajčenia či lepšia kontrola hmotnosti – môže zachrániť milióny životov.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Teraz je toho viac, odlozim si sem niekolko clankov, s odstranenim clickbait nazvov:

Kimchi: Kórejský zázrak, ktorý podporujú črevá a bráni vzniku rakoviny

Tvoje koreničky: Tajná zbraň proti demencii a chorobám srdca
Vedci sa zamerali na tri kľúčové prírodné zlúčeniny – kaempferol, apigenín a kyselinu myristovú. Pomocou modernej techniky nazývanej sieťová farmakológia skúmali, ako tieto látky ovplyvňujú tri hlavné gény – AKT1, SRC a TP53. Práve tieto gény zohrávajú významnú úlohu v regulácii zápalových procesov a prežitia buniek.

Počítačové modelovanie ukázalo, že uvedené zlúčeniny sa dokážu naviazať na proteíny, ktoré sa spájajú s Alzheimerovou chorobou aj srdcovými ochoreniami. V praxi to znamená, že môžu pomôcť znižovať oxidačný stres, brániť poškodeniu buniek a tlmiť zápal – hlavné faktory, ktoré urýchľujú starnutie mozgu.

Desať korenín, ktoré podporujú zdravie mozgu aj srdca

rímska rasca
kardamóm
šafran
sumach
ajwain
amla
asafoetida
brahmi
myrha
Sedem jesenných plodov, ktoré ochránia tvoje zdravie a imunitu
- jablká – bohaté na vlákninu, podporujú trávenie, regulujú cukor a cholesterol
- hrušky – zdroj vitamínu C, medi, flavonoidov, znižujú zápal a cholesterol
- tekvica – obsahuje betakarotén, vitamíny skupiny B, draslík, posilňuje imunitu
- paštrnák – vysoký obsah draslíka, podporuje srdce, detoxikuje organizmus
- kelové ružičky – plné vitamínov, vlákniny, antioxidantov, chránia bunky
- červená repa – zlepšuje krvný obeh, znižuje tlak, podporuje detoxikáciu
- cibuľa – antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, znižuje zápal
Odborníci varujú: Balenú vodu po dátume spotreby by si nemal piť, môže ti spôsobiť poškodenie mozgu, dokonca aj rakovinu
Voda sa síce nekazí, no fľaša áno
Po dátume spotreby môžeš spoločne s vodou vypiť aj tisíce mikročastíc plastu
Autoeditácia príspevku po 20 hod 50 min 51 sek:
Vedci objavili kľúč k dlhovekosti: Severská strava znižuje riziko predčasnej smrti až o 23 percent
Základ je jednoduchý: menej mäsa a cukru, viac celozrnných výrobkov, strukovín, rýb a nízkotučných mliečnych produktov. Nič radikálne, žiadne exotické superpotraviny. Jednoducho inteligentnejšie zloženie taniera.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Plasty v nás: jak mikroplasty zřejmě mění naše těla i mysli |
https://blisty.cz/art/129271-plasty-v-n ... mysli.html
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Plasty sú "s nami" desaťročia. Aj mikroplasty. Dýchame ich zo všetkého možného - úlomkov vláken z prádla, látok kobercov...oteru z pneumatík a mnoho iného. Je niekde relevantná šúdia o koľko vzrástla demencia v populácii vinou mikroplastov v posledných desaťročiach?
Apropo - zdravé stravovanie je jedna časť, zdravé dýchanie, myslenie a tak ďaľšie. Nik nedokáže presne zistiť v akom pomere ovplyvňujú zdravie konkrétneho jedinca no že psychika dokáže hodne posrať aj napraviť známe je.
Mnohí ľudia sa tak snažia žiť zdravo až z toho ochorejú, iní to majú v párkach a žijú dlho.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Polovica Slovákov ho má doma. Vedci objavili sladidlo s benefitmi pre srdce, tlak aj črevá
Vedci totiž zistili, že nahradenie iba dvoch polievkových lyžíc rafinovaného cukru javorovým sirupom vedie k zníženiu krvného tlaku, k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi a dokonca aj k redukcii brušného tuku
Autoeditácia príspevku po 21 hod 52 min 44 sek:
Vitamín D môže znížiť úmrtnosť na rakovinu až o 16 %, ukazuje nová štúdia. Prelomový výskum mení pohľad na liečbu

Autoeditácia príspevku po 1 hod 38 min 14 sek:
Brokolica a kel chránia pred rakovinou, srdcovými chorobami
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Už dávnejšie som niekde čítal, že u pacientov s rakovinou sa v rámci liečby dočasne nasadí dávka 200 000 - 300 000 UI D3 denne.

Ja po pár mesačnej pauze opäť nasadzujem 10 000 UI denne a cca po mesiaci idem na testy.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Unika mi vyznam. Preto sa slusne opytam, ze na ake testy vlastne ides a co ocakavas?
Napísať odpoveď