Elektromobil co si o nom myslite?
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Tak, fotovoltaika uz dosluzila co sa tyka nabijania cez prebytky, tazke na zimu som zobral nabijaci pausal od ZSE (Tesla supercharger sa v Bratislave neoplati).
Co som robil prepocty cena nabijania vs priemerna spotreba, tak mi vyslo, ze ak by som nabijal iba s ZSE, tak cena na 100km bude len 5 Eur, co je stale perfektne, kedze na mojom poslednom spalovaku to bolo cca 10-11 Eur na 100km.
Predpokladam ze potom od marca to bude opat z prebytkov, takze 8 z 12 mesiacov defacto zadarmo, 4 mesiace za 5e / 100km
Co som robil prepocty cena nabijania vs priemerna spotreba, tak mi vyslo, ze ak by som nabijal iba s ZSE, tak cena na 100km bude len 5 Eur, co je stale perfektne, kedze na mojom poslednom spalovaku to bolo cca 10-11 Eur na 100km.
Predpokladam ze potom od marca to bude opat z prebytkov, takze 8 z 12 mesiacov defacto zadarmo, 4 mesiace za 5e / 100km
"nabijanie cez prebytky" znamena ze si to mal doma pripojene pocas dna ked generovalo najviac alebo ze si prebytky predaval do siete a mal nejaku sluzbu ktora ti potom umoznovala nabijat za tie prebytky z komercnych nabijaciek? ako virtualna bateria?
ja som virtualnu bateriu neriesil, mam fyzicku. sice som cez leto tiez mal prebytky (ked uz doobeda nabilo bateriu na 100%) ale sa mi to nechcelo riesit a po tych novych zakonoch co v mediach strasili ze za to budu nejake vysoke poplatky som si hovoril ze to ani riesit nebudem.
ja som virtualnu bateriu neriesil, mam fyzicku. sice som cez leto tiez mal prebytky (ked uz doobeda nabilo bateriu na 100%) ale sa mi to nechcelo riesit a po tych novych zakonoch co v mediach strasili ze za to budu nejake vysoke poplatky som si hovoril ze to ani riesit nebudem.
-
masterdead
SysAdmin
Pockaj a preco si si aktivoval ZSE Drive? Ved to, ze nevyrabas doma z FVE znamena, ze by si nabijal zo siete, co je stale 1/3 ZSE Drive pausalu. Ci mi nieco uslo?chlapec10 napísal: 19 nov 2025, 23:09 Tak, fotovoltaika uz dosluzila co sa tyka nabijania cez prebytky, tazke na zimu som zobral nabijaci pausal od ZSE (Tesla supercharger sa v Bratislave neoplati).
-
chlapec10
Addict
Nemam virtualnu bateriu, len fyzicku domacu... Takze po nabiti domacej baterky prebytky bud predavam alebo nimi doma nabijal auta ak som bol vtedy prave doma.aacid napísal: 20 nov 2025, 9:47 "nabijanie cez prebytky" znamena ze si to mal doma pripojene pocas dna ked generovalo najviac alebo ze si prebytky predaval do siete a mal nejaku sluzbu ktora ti potom umoznovala nabijat za tie prebytky z komercnych nabijaciek? ako virtualna bateria?
Firemne auto, takze ZSE drive davam do nakladov a realne to je tak 1/2Pockaj a preco si si aktivoval ZSE Drive? Ved to, ze nevyrabas doma z FVE znamena, ze by si nabijal zo siete, co je stale 1/3 ZSE Drive pausalu. Ci mi nieco uslo?
preto som sa pytal, tiez mi nebola jasna ta korelacia zse drive s domacim nabijanim
-
starysomar
Hardcore addict
Ďaľšia nádej na lacnejšie kumulátory - ak aj nie pre autá tak pre veľkokapacitné úložiská:
https://vosveteit.zoznam.sk/zabudni-na- ... ymi-kovmi/
https://vosveteit.zoznam.sk/zabudni-na- ... ymi-kovmi/
tieto senzácie by som bral veľmi s rezervou, reálne za každým technologickým objavom treba implementovať roky výskumu a optimalizácie do praxe.
-
starysomar
Hardcore addict
Vývoj ide dopredu, niekedy desaťročia no zrýchľuje sa čoraz viac. A to je dobre. Solárne články tiež začínali (hoci dávno) s mizernou účinnosťou a kde sú dnes:
Edmond Becquerel (1839) – objavil fotovoltaický jav, ale jeho experimentálne články mali účinnosť menej než 1 %.
Bell Labs (1954) vytvorili prvý kremíkový solárny článok. Účinnosť týchto prvých praktických článkov bola približne 6 % (udáva sa rozsah 4–6 %).
Tento článok bol prelomový, pretože dokázal napájať malé zariadenia a spustil modernú éru fotovoltiky.
Pre porovnanie s dneškom
Moderné komerčné panely dosahujú 18–23 %.
Laboratórne rekordy prekračujú 45 % (viacvrstvové články).
Obdobne sú vyvíjané akumulátory. Ak budú vo veľkom dostupné bez potreby vzácnych prvkov - bude to výborné.
Edmond Becquerel (1839) – objavil fotovoltaický jav, ale jeho experimentálne články mali účinnosť menej než 1 %.
Bell Labs (1954) vytvorili prvý kremíkový solárny článok. Účinnosť týchto prvých praktických článkov bola približne 6 % (udáva sa rozsah 4–6 %).
Tento článok bol prelomový, pretože dokázal napájať malé zariadenia a spustil modernú éru fotovoltiky.
Pre porovnanie s dneškom
Moderné komerčné panely dosahujú 18–23 %.
Laboratórne rekordy prekračujú 45 % (viacvrstvové články).
Obdobne sú vyvíjané akumulátory. Ak budú vo veľkom dostupné bez potreby vzácnych prvkov - bude to výborné.
je pravda, že treba byť realista v tom zmysle že zavedenie najnovsich technologii baterii do masovej vyroby bude trvat este dlhe roky. V kazdom pripade je velmi pozitivne ze vyvoj v tejto oblasti stale napreduje.
Už dnes existuju experimentalne baterie s fenomenalnymi vlastnostami.
Už dnes existuju experimentalne baterie s fenomenalnymi vlastnostami.
-
chlapec10
Addict
Diky, coskoro sa chystam do SF, tak som sa zaregistroval a zaroven urcite planujem skusit Waymo
Prvý rok s elektrom bez možnosti nabíjať doma za mnou a musím sa priznať, že je to velmi fajn. Mať ešte aspoň 100 diaľničných km na viac alebo vedieť nabíjať doma a nevidím dôvod ísť späť k spalovacim autám.
-
nejakymarko
Addict
Koľko km za rok a koľko stálo nabíjanie (keďže spomínaš, že nemáš možnosť nabíjať doma) Celkom by ma zaujímala cena na 100 km 
Skoro 20 000km. Prvy rok som mal nabijanie grátis.
Supercharge v Nemecku sa pohybujú okolo 0.45 centov a 0.25 centov cez noc. AC nabíjanie v meste vyuzivam za cca 0.40 centov. Ked som si to počítal, tak to nie je nejaká hitparáda ale mam Teslu Y a po nemeckej dialnici to nesetrim, takže aj spotreba je vyššia. Spotrebu mam priemernu 19.5kw. No mesto a mimo mesta viem jazdiť aj za 14kw.
Supercharge v Nemecku sa pohybujú okolo 0.45 centov a 0.25 centov cez noc. AC nabíjanie v meste vyuzivam za cca 0.40 centov. Ked som si to počítal, tak to nie je nejaká hitparáda ale mam Teslu Y a po nemeckej dialnici to nesetrim, takže aj spotreba je vyššia. Spotrebu mam priemernu 19.5kw. No mesto a mimo mesta viem jazdiť aj za 14kw.
-
chlapec10
Addict
Ja len doplnim, ze na Slovensku vies nabijat za zhruba 0.25e za kwh ak si zoberies nejaky mesacny pausal... Takze 100km ta bude stat niekde medzi 3,5e az 5e podla spotreby a ceny nabijania... Ak mas moznost nabijat doma este o polovicu menej
-
nejakymarko
Addict
Tak to sú celkom zaujímavé čísla 
Hej.. su.. Vsetko ale zalezi na tom, kolko rocne prejazdis.
A dalej, ake drahe su poistky a havarijne za elektro auto?
Aka draha je oprava, ked ta niekto tukne? Lebo iny je tukanec pri normalnom aute a iny pri elektro.
Aka draha je oprava, ked ta niekto tukne? Lebo iny je tukanec pri normalnom aute a iny pri elektro.
To sme tu uz riesili, vtedy boli poistky o nieco drahsie na EV, ale nic extremne.
ako v com je iny?Aka draha je oprava, ked ta niekto tukne? Lebo iny je tukanec pri normalnom aute a iny pri elektro.
Pod pojmom tukanec si predstavujem preliacene dvere, prasknuty ci polamany naraznik,ohnuty absorber, preliaceny blatnik, ci prasknute svetlo. ...v com su tieto skody ine na EV ako na spalovacom aute?
Zaroven je opat hlupost to takto generalizovat, pretoze si dovolim povedat, ze oprava tukanca na kia EV4 ta vyjde lacnejsie ako oprava tukanca na dieslovom eSku, pokial by sme sa bavili o tom, ze tie tukance by boli rovnake.
A navyse, ked ta niekto tukne, tak teba to nestoji nic, lebo to plati PZP toho kto ta tukol.
-
masterdead
SysAdmin
Mna poistka na EV6 vysla skoro identicky, ako o 1/4 lacnejsi kodiaq co som mal. Tesla ma na Slovensku zatial drahe poistky, hlavne kvoli nepritomnosti servisu a drahym servisom v Rakusku.cinges napísal: 18 dec 2025, 7:58 Hej.. su.. Vsetko ale zalezi na tom, kolko rocne prejazdis.
Cena nahradnych dielov nie je vyssia ako u spalovacich aut. Ved svetla, plechy, plasty nie su exkluzivne pre spalovaky a exkluzivne ine pre EV. To co predrazuje opravy su ludia. Dobri mechanici/autoelektrikari su velmi ziadani a chybaju uz desiatky rokov, cize ich praca je nasledne dost predrazena. Problem je systemovy a len pri EV sa viac zvyraznil.
No skor som myslel, aspon som to niekde cital ci pocul, ze ked sa buchne elektroauto, hoc aj malo, musi sa skontrolovat aj bateria ci nieje niekde preliacena, co nasobne predrazuje opravy. Ale ak davaju poistky aj havarijne za rovnake ceny, tak potom pohoda.