Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa chlapec10 »

deszka3 napísal: 19 jan 2026, 13:47 Tak nie kazdy si kupuje auto na firmu bez DPH. A kedze nezijem na Slovensku, tak sa ma to az tak netyka, len som pocital s tym, ze na Slovensku budu auta o par tisic lacnejsie ako tu v Rakusku, u ostatnych znaciek je to spon tak.
Myslel som to tak, ze auto (ci uz teslu alebo ine) si vies doviest aj zo zahranicia a ak ide o nove auto, platis slovensku DPH, takze ak by napr tesla z Viedne bola vyrazne lacnejsia bez dph, oplati sa doviest ku nam... Resp pre nas region sa oplatilo (mozno stale oplati) kupovat novu teslu cez chorvatske zastupenie, prave pre vypocet miestna (chorvatska) cena bez dph a nasledne doplatok nasej dph..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nooo, hej, ale od roku 2026 plati vdaka Ficovi konsolidacia aj na dovzene auta. Takze si odpocitas DPH len vo vyske len 50 percent. Detto naklady na PHM a opravy, pokial nemas elektronicku knihu jazd, vid: https://www.podnikajte.sk/dan-z-pridane ... ta-od-2026 a https://www.financnasprava.sk/sk/pre-me ... -dph-ts/bc a https://www.dauc.sk/clanky/5541/zmeny-v ... h-opatreni
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal: 19 jan 2026, 23:58 Nooo, hej, ale od roku 2026 plati vdaka Ficovi konsolidacia aj na dovzene auta. Takze si odpocitas DPH len vo vyske len 50 percent. Detto naklady na PHM a opravy, pokial nemas elektronicku knihu jazd, vid: https://www.podnikajte.sk/dan-z-pridane ... ta-od-2026 a https://www.financnasprava.sk/sk/pre-me ... -dph-ts/bc a https://www.dauc.sk/clanky/5541/zmeny-v ... h-opatreni
Ale ja stale hovorim o sukromnom aute pre fyzicku osobu :) Ze netreba pri novej Tesle pozerat na finalnu cenu v roznych krajinach (s roznymi DPH), ale treba pozerat na cenu bez dph (aj ako fyzicka osoba) ku ktorym si vzdy nasledne pripocitas 23% slovensku DPH... Plus samozrejme papierovacky za prihlasenie, niekedy sa oplati, inokedy nie, resp ked su speci akcie, tak v minulosti vyrazne oplatilo

//obrazky vkladaj do prilohy
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

lukas9206 napísal: 28 okt 2025, 5:39 Odkiaľ máš, že sa uz nevyrába a ani nebude? Nedávno prešlo S aj X malou modernizáciou a vyrába sa naďalej.

Tesla ve druhem čtvrtletí ukončí výrobu Modelů S a X. Tohle není velké překvapení, v Evropě už se delší dobu pouze doprodávají.

https://vtm.zive.cz/clanky/tesla-v-prob ... fault.aspx

Autoeditácia príspevku po 1 hod 28 min 18 sek:
Automobilka Tesla v druhom štvrťroku tohto roka ukončí výrobu svojich vozidiel Model S a Model X.

Pri včerajšom oznamovaní finančných výsledkov spoločnosti za štvrtý štvrťrok minulého roka to uviedol Elon Musk.

Po ukončení výroby Musk sľubuje podporu pre predané vozidlá dokedy sa budú používať.

Hoci prvým modelom Tesly bol Roadster, až sedan Model S posunul Teslu medzi významných výrobcov automobilov. Roadsteru sa podľa dostupných informácií predalo menej ako 3-tisíc kusov a automobilka ho celý nevyvinula, postavený bol na Lotuse Elise.

Sedan Model S začala automobilka vyrábať v roku 2012 a celkovo ho vyrobila niekoľko miliónov kusov. Na platforme Modelu S je založený aj SUV model Model X.

V poslednej dobe tvoria Model S a X už len malý zlomok predávaných modelov. Napríklad v treťom štvrťroku 2025 zo 447.5-tisíc vyrobených vozidiel bolo 435.8-tisíc typov Model 3 a Y a iba 11.6-tisíc ostatných modelov.

Model S a X sa vyrábajú v továrni Tesly vo Fremonte v Kalifornii. Po ukončení ich výroby sa v továrni podľa spoločnosti začne vyrábať humanoidný robot Optimus.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

https://www.autoevolution.com/news/tuev ... 61596.html

toto som veru necakal, nie som fanda tesly ale bude mat az take zle statistiky...
a v komentaroch na hacker news dodavaju ze podobne cisla su aj z reportov v dansku a irsku...
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

https://vtm.zive.cz/clanky/musk-slibova ... fault.aspx

Autonomní vozy Tesla mají nehodu třikrát častěji než běžní američtí řidiči
V každém voze přitom sedí operátor připravený okamžitě zasáhnout do řízení
Tesla v oficiálních zprávách pro úřady začerňuje popisy nahlášených nehod
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Bateria s extremne rychlym nabíjaním a obrovskou zivotnostou
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v Číne začnú v 3.štvrťroku predávať elektromobily s dojazdom viacej ako 1 500 km na plné nabitie.
https://carnewschina.com/2026/02/24/cha ... e-q3-2026/
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Nesuvisi to priamo s EV, ale prave som na FB narazil na takuto zaujimavost:
Prílohy
Screenshot 2026-03-12 081842.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

boja sa priemyselnej spionaze. to inak par tyzdnov/mesiacov zaviedli aj na polskych vojenskych zakladniach. pamatam si to lebo mi kamarat poslal senzi clanok z nejakeho moderneho bulvaru (refresher myslim) kde pisali ze poliaci zakazali vstup DO KRAJINY nie len cinskym automobilom ale aj tesle. az ked som trochu pogooglil tak sa ukazalo ze to neni zakaz do celej krajiny ale iba do vojenskych zakladni.

moderne elektromobily su vlastne auta na dialkove ovladanie. neustale pripojene na internet, umoznuju na dialku ovladat vsetko a nikto okrem vyrobcu netusi kto ma k takemuto vzdialenemu pripojeniu pristup. nie len v cine ale aj v USA je velmi pravdepodobne ze automobilky spolupracuju s vladnymi agenturami a odovzdavaju im data.

kamarat ma teslu a pred vianocami pisal ze sa zobudil, pozrel do appky a auto mu uploadlo 6GB dat niekam... netusi co, netusi preco, netusi kam.. 6gb je strasne vela, takze je asi dost pravdepodobne ze tam boli prave video zaznamy.

Autoeditácia príspevku po 1 min 51 sek:
reddit.com/r/TeslaLounge/comments/1eqwswm/fsd_12513_uploading_massive_amount_of_data/

hned v druhom komentari pise clovek ze mu za tyzden tesla uploadla 500gb dat elonovi...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

6GB mi teda pride fakt sialene vela, ale tak som si hned odskocil an reddit a hla:

https://www.reddit.com/r/TeslaLounge/co ... _uploaded/

Ale teda tu sa spomina, ze je to kvoli FSD a ze to ide povypinat. Neviem ci uplne, ale je tam toho viac.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

hej, uz som to stihol aj ja pozriet :D

samozrejme pisu ze je to len na ucely zlepsovania autonomneho riadenia ale popravde sa vobec necudujem podnikom ze nechcu taketo auta pustat do svojich arealov.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Akoze jasne, samozrejme to dava zmysel, ale aj tak som to ignorovala hovoril som si, ze na zakazy nedojde. Takto by som sa uz pomaly asi neeuropskeho auta trochu bal. Myslim kvoli moznosti, ze ma s tym neikam nepustia, nieze by som si robil iluziu, ze tie sa budu chovat zasadne odlisne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak zatial sa bat asi netreba, dostanes sa vsade. aj ten orlen je skor nieco relevantne pre zamestnancov ako pre bezneho cloveka. do vnutorneho arealu slovnaftu tiez nepustia len tak niekoho ale bezny clovek nema ani dovod tam ist.
takze mozno ak si dodavatelom nejakej velkej fabriky tak by ta to malo trapit ale ako sukromnu osobu asi nie.

inak som si cital aj tu staru konverzaciu s kamaratom a pisal ze si je skoro isty ze v nejakom momente v tesla appke zakazoval posielanie analytickych dat...
reagoval som na to ze to bude to iste ako robi microsoft s windowsom, nieco si nastavis a casom nastavenie nejaky update vyresetuje a neda o tom vediet... tradicne spinave praktiky :)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

patvak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa patvak »

ahojte,

chcel by som sa poradiť, či tomu rozumiem správne.
Chcel by som si kúpiť Teslu model 3 Performance 2023, ale to je asi bezpredmetné

nabíjal by som prevažne na verejných nabíjačkách, pozeral som si program od ZSE a na môj nájazd by najviac vyhovoval PRO SAFE (159€/ mes), ktorý má predplatený objem 500kWh mesačne, čo predpokladám je asi 2500km
neviem ako toto funguje, ale môžem mať tento program registrovaný na seba- resp kartičku a takú istú na manželku tým pádom dosiahnem 5000 km za 159€x2 ? to len okrajovo..

Zaujíma ma ale nabíjanie, pozeral som v okolí nabíjačky 400kW, lebo logicky to nabijem najrýchlejšie- čítal som ale, že 400kW to nepotiahne a pôjde menej - tu ocením praktické rady niekoho, kto to má.

Jazdím pravidelne aj do CZ kde program od ZSE platí tiež - aspoň podľa mapky dostupnosti - tam hrozí nejaký problém?

Ocením akúkoľvek radu akú dostanem od niekoho, kto má reálne skúsenosti a nie len čo prečital na internete..

Možno sa niekto pýta, prečo chcem elektromobil a chcem to nabíjať na dostupných nabíjačkách - u mňa je to len z dôvodu, že ma to láka vyskúšať a chcem si spraviť radosť - performance som už jazdil ale len 20 minút a za ten čas sa s tým človek nezoznámi.

Ak niečo vidím až priveľmi ružovo, budem rád ak mi poradíte.

Ďakujem
Prílohy
Pro safe.png
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Doporucujem skor FB skupiny, tych skusenosti tam bude nasobne viac.

Co sa rychlosti tyka, nemam realnu skusenost, ale som v tych skupinach a zrovna nedavno sa niekde riesilo, ze ZSE tie deklarovane vacsinou nedosahuje. Imho proste mas sancu, ze Ti to pojde aj 400, ale nebral by som to ako samozrejmost. Plus samozrejme zalezi ci mas predriatu bateriu a podobne. Ale ako som pisal, skusil by som hladat randy inde, tu tych majitelov EV tolko nie je.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

No 400kW ti hlavne nepôjde na Tesle. Tá ma 400v architerktúru a dosť zlú nabijáciu krivku. Tám to vie brať max. 250kW a aj to len tak do cca. 15%. Od 50% to ide už pod 100kW.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

patvak napísal: 19 mar 2026, 14:10

nabíjal by som prevažne na verejných nabíjačkách, pozeral som si program od ZSE a na môj nájazd by najviac vyhovoval PRO SAFE (159€/ mes), ktorý má predplatený objem 500kWh mesačne, čo predpokladám je asi 2500km
neviem ako toto funguje, ale môžem mať tento program registrovaný na seba- resp kartičku a takú istú na manželku tým pádom dosiahnem 5000 km za 159€x2 ? to len okrajovo..
Ano mozes,
Zaujíma ma ale nabíjanie, pozeral som v okolí nabíjačky 400kW, lebo logicky to nabijem najrýchlejšie- čítal som ale, že 400kW to nepotiahne a pôjde menej - tu ocením praktické rady niekoho, kto to má.
Mam Teslu Y a realne pri tesle ocakavaj tak 50-100 kw rychlost nabijania, nad 100 pri predhriati resp nizkom stave baterky
Jazdím pravidelne aj do CZ kde program od ZSE platí tiež - aspoň podľa mapky dostupnosti - tam hrozí nejaký problém?
Pokial viem, tak volne Kw vramci pausalu neplatia na Roaming, problem to nie je, ale s velkou pravdepodobnostou budu lacnejsie alternativy pre nabijanie v zahranici, vratane Tesla Supercharger (ak tam nejaky bude)[/quote]

Možno sa niekto pýta, prečo chcem elektromobil a chcem to nabíjať na dostupných nabíjačkách

Vobec, stale to podla mna vie byt vyhodnejsie ako benzin aj na verejnych nabijackach... nehovoriac o tom ze uvidime kam az porastu ceny PHM,
chcem si spraviť radosť - performance som už jazdil ale len 20 minút a za ten čas sa s tým človek nezoznámi.
s Tesla Performance si tej radosti urobis az az :) myslim ze spat na spalovak sa ti nebude chciet ani vracat, Ja mam teraz Tesla Y AWD s accelaration boost a rozmyslam ze o par rokov prejdem na Tesla Y Juniper Performance
patvak
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa patvak »

Dik chalani za odpovede :)

FB som videl, ale "všetky" skupiny na FB sú extrém rakovina-tam sa väčšinou ľudia dohádajú :D

v podstate som zistil asi všetko, čo som chcel..
Skúsim s ešte opýtať inak - ak teda nabíja max 100kw, tak nemám ani náhodou dúfať, že to pristavím niekde na omw / mc kde je najrýchlejšia nabíjačka a z teoretických 10-80% sa dostanem za 25 minút? Lebo, nechce sa mi tráviť viac času na nabíjačkách :D
Je mi kvázi jedno, ako to nabíja, ak sa dostanem na 80 za pol hoďku..

Inak Chlapec10 - dík za tvoje príspevky na FB :) neraz som bol na dovolenke "zadarmo"
Napísať odpoveď