The Odyssey (2026)

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: The Odyssey (2026)

Príspevok od používateľa aacid »

kayko napísal: 10 aug 2026, 23:21Nie. Môžeš si predstaviť Helenu ako černošku. Ja si ju môžem predstaviť ako svetlú Grékyňu. Ale keď sa hádame o tom, čo opisuje Homér, rozhoduje Homérov text, nie naše dnešné predstavy.
lenze v tomto vobec nemas pravdu, lebo toto je Nolanov film, nie Homerov pribeh. Nolan nikdy nepovedal ze ide robit co najvernejsiu adaptaciu homerovej odysei. on proste spravil film ktory je tou odyseou inspirovany. tak ako milion inych reziserov ktori si zobrali nejaku predlohu a natocili film ktory je mozno podobny ale nie je 100% kopiou pribehu.
to je uplne normalne a uplne bezne a velmi zahadne pokial je to zly vek u froda v panovi prstenov tak to bude vadit par geekom na internete. pokial je to farba pleti v comkolvek (zaklinac, rings of power, teraz odysea) tak zrazu je to celosvetova drama...

ked niekto spravi adaptaciu romea a julie situovanu v modernej dobe kde sa zabijaju strenymi zbranami tak to nikto neriesi a je to zaujimave stvarnenie. pokial si ale niekto dovoli natocit film kde daju ciernu helenu (a celu ciernu, ani len tu ruku jej bielu nenechali) alebo transrodoveho herca tak uz je to problem. povedzte mi ako taketo spravanie nazvat inak ako rasizmus a homofobia?

ale teda pre vas lepsi pocit to nie je rasizmus ale iba "precitlivelost na inu farbu pleti alebo ine pohlavne organy" :D :D
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Nikto tu netvrdí, že Nolan musí natočiť doslovný prepis Homéra. Ak chce urobiť vlastnú interpretáciu Odysey, samozrejme na to má umeleckú slobodu. Ale z toho vôbec nevyplýva, že každá kritika jeho rozhodnutí je rasizmus alebo homofóbia.

Keď niekto povie „nepáči sa mi, že Nolan obsadil Helenu takto, pretože si myslím, že to nezodpovedá jej kultúrnemu a literárnemu kontextu“, je to kritika umeleckého rozhodnutia. Aby si z toho urobil rasizmus, musíš ešte preukázať, že dôvodom toho nesúhlasu je nepriateľstvo alebo predsudok voči černochom. Samotný nesúhlas s konkrétnym castingom to nedokazuje.

Tvoj príklad s Romeom a Júliou práve ukazuje rozdiel medzi umeleckou licenciou a vernosťou predlohe. Moderné spracovanie môže presunúť dej do súčasnosti a je úplne legitímne ho tak urobiť. Ale divák má stále právo povedať, že sa mu táto interpretácia nepáči alebo že podľa neho mení význam pôvodného diela.

Celý tento spor nevznikol z otázky „smie Nolan obsadiť černošku?“. Samozrejme, že smie.
Spor vznikol preto, že vy tvrdíte„Helena je úplne neopísaná, takže mohla byť čokoľvek a tvrdiť opak je rasizmus.“

A to je práve to, s čím nesúhlasím.

Môžeme pokojne povedať že Nolanova Helena nemusí byť Homérova Helena 1:1. Ale nemôžeme spätne meniť Homérov text tak, aby podporoval Nolanovu castingovú voľbu.

Takže pokojne obhajuj Nolanovu umeleckú slobodu. Ja ju nespochybňujem. Ale umelecká sloboda režiséra ≠ povinnosť diváka považovať každé jeho rozhodnutie za historicky či literárne presné a už vôbec nie ≠ dôkaz, že každý kritik je rasista.

Práveže sa tým len ukazuje jeden point tohto celého. Keď niekto kritizuje vzhľad lodí, alebo brnenie bojovníkov mykénskeho obdobia, tak to je pre vás v pohode, ale keď niekto kritizuje castingovú voľbu, tak je rasista.
JCM01
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa JCM01 »

Celé je to vtipné, že si už človek nemôže povedať/skomentovať, čo sa mu nepáči, pretože je okamžite onálepkovaný..
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

Blastbit napísal: 11 aug 2026, 8:41 Ako vážne ? Sám tvrdíš že Homer neexistoval, ale píšeš že "Homer Helenu nikdy neopísal" = že existoval. Tvoj ďalší slamenný panák okrem iného
Co? Zase pouzivas cudzie termity ako suteren? :D
dlhými urážajúcimi postami aké predvádza jackb
uzivatel napisal, ze sa mu hnusi Helena, ktoru hra cernoska a ja urazam :D
Ved už len fakt že na jednej strane neveria že existovala trojska vojna alebo Helena
Tak daj konecne lepsi dokaz ako daky turecky lunapark.
ale vyťahujú tu o nich mýty ktorým veria (labuť, Nyx černoška) tak to postráda akúkoľvek elementárnu logiku a skĺzavajú k argumentačným faulom okrem neznalosti historie - farba pleti etník a pod.
To je realna kultura antickeho Grecka, ktoru nahradzas svojim rasistickym videnim sveta. Neznalostou historie si znamy ty sam.
"Slavjäni prisli z Ruska. Kriziaci porazili islandistov." and so on and so on
Nie divu že je to tu klinicky mŕtve, znovu potvrdené. :sly:
Veru mrtve, ked sa musis zamiesat do kazdej temy, o ktorej a) vobec nic netusis b) dokazes si najst len totalne bludy a tym obtazovat ako pravdou.
Johnnny napísal: 11 aug 2026, 8:57 Tak ja sa k tomu uz aj snazim nevyjadrovat. Ze diskusia s jackb nema zmysel, to viem uz davno a preto ho aj mam v ignore, aj ked si kde tu nieco od neho precitam. U inych je to skor o tom, ze pokrok a tolerancia inych nazorov/pohladov nejdu dokopy na co som si uz zvykol a tak si nad tym hlavu nelamem, ale zaroven uz ani neviem co nove by som k tejto teme povedal :)
Ano, vykriky "vadi mi Helena v podani Africanky" si zasluzia potlapkanie po pleci, tak isto ako vedome lzi o Troji, Trojskej vojne a antike, ci o dakom prebudenom sprisahani. Lebo rasizmus a lzi sa musia tolerovat. Vsetko ine treba znicit.
kayko napísal: 11 aug 2026, 9:18 Myslím, že si tu vytvoril argument proti tvrdeniu, ktoré nikto z tejto strany nepovedal. Teba nezaujíma pravda, lebo pravda je už napísaná čierna na bielom, teba totiž zaujíma iba tvoja vlastná arogancia s akou obhajuješ svoju neschopnosť predstaviť si Helenu ako "bielorukú", presne tak, ako ju Homér opisuje.
Zamena :) Tvoja arogancia je, ze si zasiel len do polcesty. Ejaj napisala "bieloruka" a uz ta nezaujima vyznam. Pre teba je Svedka a nie je na Olympe boha, aby to bolo inak.
Nikto netvrdí, že fiktívnu postavu si „nesmieš predstaviť inak“. Samozrejme, že môžeš. Môžeš si Helenu predstaviť ako černošku, aziatku, blondínu, brunetu alebo modrookú. Je to tvoja predstava. Ale prosím netvrď, že ju Homér neopísal dostatočne na to, aby si ju priemerný inteligent dokázal predstaviť ako ženu svetlejšej pleti a nie ako subsaharskú labuť.
Neopisal. To je fakt. Nebudem klamat, lebo ty si to zelas. "Najkrajsia zena na svete" a "vznesena/urodzena" je v prorovnani s opismi pramalicko.
Homerovo dielo je okrem nabozenskych knih najviac prekladana literatura na svete. Ako som sa snazil vysvetlit, bola publikovana svete, ked nebolo mozne zistit kto Achajci maju byt. Takze kazdy citatel si "najkrajsiu zenu na svete predstavil uplne inak. Lebo nikde nie je presne opisana. V tom je to caro. Ze tisice rokov kazdy moze mat vlastnu predstavu Heleny. Nemusi vidiet Svedku, lebo neprebudenim Slovakom sa pacia take.
Ale keď už si zástanca pravdy, tak aspoň nefabuluj, že tvoja predstava je podopretá Homérovým textom, prípadne že každý, kto ju spochybní, je rasista. Označiť nesúhlas s konkrétnou interpretáciou za rasizmus nie je argument. Je to nálepka.
Slameny panak. Ja som reagoval na to, ze ludom vadi africka herecka. Co nie je nic ine ako rasizmus.
A počet lajkov neurčuje pravdivosť tvrdenia, ale rovnako ju neurčuje ani sebavedomie, s akým niekto napíše „vyvrátená lož“, „fašistické kydy“ alebo „rasistická fantázia“. Pravdivosť sa dá v tomto prípade overiť veľmi jednoducho – otvorením gréckeho textu a pozretím sa, čo tam Homér skutočne napísal.
Sem s tym opisom ake mala Helena oci, nos, pery, vlasy... len nie pubertalne fantazie tunajsieho uzivatela, prosim.
Takže pokojne si predstavuj Helenu akokoľvek. Ja len rozlišujem medzi umeleckou licenciou a tvrdením o pôvodnom texte. A to je celé.
Vid hore vyssie
Nemôže mi to byť šumafuk, keď tu na niekoľkých slajdoch predvádzaš svoju fantáziu a onanuješ nad subsaharskou labuťou. Aspoň si obháj svoj vkus ty "zástanca praudy". Homér predsa písal o Helene ako o najkrajšej žene sveta a ty si si ju predstavil ako labuť. Čo ti mám na to povedať, nuž iba vraciam požičané, keď my sme náckovia, tak ty si proste úplne jasný zoofil.
Coze robim? Ako? Vies to citovat, alebo len dalsie slamene panaky? Moj vskus s touto temou nema ani z bla nic spolocne. Nie som pubertiak, ktory musi temu oblepit fotkami zenskych ako skrinku v satni :)
Ty "branis grecku kulturu", bez toho, aby si tusil, ze je plna zoofilie. Takze bud branis "grecku kulturu", alebo branis svoju fabulaciu o nej.
Grecka kultura hovori, ze Helenu splodil Zeus vo forme labute a ona sa vyliahla z vajca, alebo ze jej matka bola Nemesis, ktora sa bud oddelila od Nyx - Noci, alebo ju mala Nyx s Erebom - temnotou. Takze ja som si len dovolil napisat ako Helenu videli Greci. A to je dolezite. Nie ako vyzera "najkrajsia zena na svete" podla mna.
Ale zistili sme, ze Stredomorie bolo v case antiky ovela severnejsie lebo "noc a temnota sa nikdy neasociuju s ciernou farbou".

Co ine lzi ako tie o 3D tlacenej lodi? Ku tomu nebude nic? Bude len otvorena ignoracia greckej kultury?
kayko napísal: 11 aug 2026, 11:33 každá kritika jeho rozhodnutí je rasizmus alebo homofóbia
to nie. ale ked niekto napise: vytaca ma, ze si dovolil obsadit Africanku a transosobu a aj to, ze cely holivud je prebudeny marxisticky, tak su rasizmus a transfobia.
kayko napísal: 11 aug 2026, 11:33 Spor vznikol preto, že vy tvrdíte„Helena je úplne neopísaná, takže mohla byť čokoľvek a tvrdiť opak je rasizmus.“

A to je práve to, s čím nesúhlasím.
Pre Dia Olympskeho ta prosim, pouzi silu internetu a uz nam konecne zalep huby tym Homerovym opisom. Prosim.
kayko napísal: 11 aug 2026, 11:33 Keď niekto kritizuje vzhľad lodí, alebo brnenie bojovníkov mykénskeho obdobia, tak to je pre vás v pohode, ale keď niekto kritizuje castingovú voľbu, tak je rasista.
indeed. Lebo mykenske lode a brnenia mame zobrazene Grekmi, mame co-to vykopane. Helena opisana NIKDY NEBOLA. Takze vypisovat, ze vadi herecka pre jej farbu pleti je cisty rasizmus. Ale nikto nenapisal, ze nemoze spat pre dansku lod ci skotske pobrezie. Pocity zranila len a len Helena s desiatkami sekund na obraze. A trosku este pridanie postavy, ktoru Homer este nemal, ale vymysleli si ju Rimania.
BTW, Aeneas bol predok Romula a Rema a ti tiez mali blizko ku zvieratkam. Az tak, ze sa to vsade zobrazuje do dnes. Mame statie, ze Diove zalety nie.

Recept je jednoduchy: daj link na to ako je Helena opisana (viac ako "bieloruka" ci najkrajsia na svete) a tym padom si vyhral.

Je ale scestna, ze pri greckej mytologii plnej zoofilie, priser, bohov zaoberajucich sa prachobycanymi ludmi... sa niekto naozaj snazi hladat historicku presnost a operatovat nou. :D

Autoeditácia príspevku po 2 hod 2 min 57 sek:
Claude napísal: Assembling citations with meticulous source attribution and verification
Here's a working reference list — Homer never gives Helen a physical description beyond formulaic epithets and the reactions of onlookers, so these are the actual textual "coordinates" (book.line) where she appears described, across both epics.
Spoiler
Iliad

3.121 — first appearance in the poem, introduced with the epithet leukōlenos, "white-armed Helen." (This epithet is formulaic — Hera also carries it — and in Homeric usage signals aristocratic leisure/status more than a literal skin-tone claim.)
3.156–158 — the Teichoscopia ("viewing from the walls"): the Trojan elders, watching her approach, remark that no one can blame Trojans or Greeks for suffering so long over her, since her face is terrible in its likeness to immortal goddesses — the closest Homer gets to a physical assessment, and it's about divine resemblance, not coloring.
WIST
3.171–199, 228 — Helen's exchange with Priam at the wall (the teichoscopia scene proper), where she names the Greek heroes for him; no physical description, but this is the passage most cited for her characterization.
3.199, 418 — called Dios ekgegauia, "daughter of Zeus."
3.422 — "Helen, queen among women" (gynaikōn eidos aristē — roughly "best in form of women").
19.324 — the one hostile epithet applied to her, "hateful Helen" (stygerēs Helenēs), spoken by Achilles.

Odyssey

4.184, 219 and 23.218 — again Dios ekgegauia / Dios thugatēr, "daughter of Zeus."
4.227 — same "daughter of Zeus" epithet, in the passage where she doctors the wine with a drug.
15.58 — "Helen of the lovely hair" (eukomos), during the Telemachus/Menelaus visit.
What's notably absent: at no coordinate in either poem does Homer specify eye color, complexion, or facial features. The vocabulary is entirely formulaic — hair, arms, status, divine resemblance — which is exactly why claims about her "true" skin color (in any direction) have to reach outside Homer, into later texts, vase painting, or invention.
λευκώλενος (leukōlenos) — total in Homer: 39 occurrences

Iliad: 28 times
Odyssey: 11 times
Spoiler
Now I have a full line-by-line concordance (cross-checked against Perseus's count of 28 in the Iliad + 11 in the Odyssey = 39 total). Here's the breakdown by who actually gets the epithet:

Hera — 24 times (all in the Iliad, none in the Odyssey)
By far the dominant bearer of the epithet. Iliad 1.55, 1.195, 1.208, 1.572, 1.595, 5.711, 5.755, 5.767, 5.775, 5.784, 8.350, 8.381, 8.484, 14.277, 15.78, 15.92, 15.130, 19.407, 20.112, 21.377, 21.418, 21.434, 21.512, 24.55.

Andromache — 3 times (Iliad only)
Iliad 6.371, 6.377, 24.723 — notably at Hector's funeral lament.

Helen — 2 times total
Iliad 3.121 (her introduction in the Teichoscopia scene) and Odyssey 22.227 (a retrospective mention during the suitor-slaying). That's it — just two occurrences across both epics.

Nausicaa — 4 times (Odyssey only)
Odyssey 6.101, 6.186, 6.251, 7.12.

Arete — 3 times (Odyssey only)
Odyssey 7.233, 7.335, 11.335 — the Phaeacian queen.

Unnamed handmaids/slave-women (generic plural) — 3 times (Odyssey only)
Odyssey 6.239, 18.198, 19.60 — not attached to any individual at all.

Total: 24+3+2+4+3+3 = 39, matching the lemma count exactly.
Helča - dvakrat bieloruka, co je dokonca pouzite pri sluzkach. Ale dcera Diova aspon tri krat. A to sme pri neoblubenej teme: co bol skor vajce, alebo vnucka Noci? Medzi nami, ta fenicka kralovna "bieloruka" asi tiez moc nebola Svedka.
To je len pouzitie ejaj na hladanie v texte. Ale urcite sa lepsie generuju obrazkove kraviny ci daky propagandisticky vyplach.
Takze: kde konkretne ju to teda opisal a preto je nemiestne napisat, ze "opisana nie je"?

"Nevies nic o historii. Turci maju lunapark, tak vsetko v I&O je pravda"
The chronological problem

Any historical war behind the Iliad, if it happened, belongs to the Late Bronze Age — the destruction layer at Troy VIIa (Hisarlik), conventionally dated around 1180 BCE, is the leading archaeological candidate, in the general window of the wider Bronze Age Collapse across the eastern Mediterranean.
Takze Schliemann, akokolvek bol uspesny investor, ktoreho by chcel kazdy kopirovat a genialny lingvista, ktoremu mozme len zavidiet, vylucil skepticizmus z hry a Trojou nazval ruiny jedneho z mnohych miest, ktore v tej dobe zanikli. Bol tak "sikovny", ze znicil vsetko podla coho by sa dnes dalo nieco datovat.
Anachronism layering: the poems mix genuine Bronze Age material (boar's-tusk helmets, Mycenaean-style catalogues, some place names) with material from centuries later, closer to the poet's own Iron Age world — exactly what you'd expect from a tradition accreting details over hundreds of years of retelling, not a single eyewitness account.
Takze ani ten Nolan nebude od veci, ked su odveci eposy
The Homeric Question itself remains genuinely open on authorship — whether "Homer" is one person, a school/guild of poets, or a name later attached to a crystallized oral tradition.
Takze co tam po vedcoch. Tak ako "kartografi su retardovani, lebo oco naroda urcil za stred Europy kopec na Slovensku a to staci", tak aj vedecka debata o Homerovi je vyriesena jedinym uzivatelom, tym, ze Homer bol vojnovy spravodaj pod hradbami Troje. A videl blondatu modrooku Helenu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Johnnny napísal: 11 aug 2026, 8:57 Tak ja sa k tomu uz aj snazim nevyjadrovat. Ze diskusia s jackb nema zmysel, to viem uz davno a preto ho aj mam v ignore, aj ked si kde tu nieco od neho precitam. U inych je to skor o tom, ze pokrok a tolerancia inych nazorov/pohladov nejdu dokopy na co som si uz zvykol a tak si nad tym hlavu nelamem, ale zaroven uz ani neviem co nove by som k tejto teme povedal :)
Ak si teda pozrieš film a spíšeš aspoň nejakú krátku recenziu plusy a minusy a dáš percentuálne hodnotenie bude to mať pridanú hodnotu do témy.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Zamena :) Tvoja arogancia je, ze si zasiel len do polcesty. Ejaj napisala "bieloruka" a uz ta nezaujima vyznam. Pre teba je Svedka a nie je na Olympe boha, aby to bolo inak.
Ak sa máme odraziť od faktov, tak áno, Homér napísal "bieloruká". Nenapísal nič z toho, čo si pod tým predstavuješ ty alebo ja, takže opäť vnucuješ svoj pohľad, pričom bieloruká je jediný fakt, ktorý si vieme na 100% overiť. Kto achájci boli a ako vyzerali, nebolo možné zistiť možno pred 1000 rokmi, tak nevnucuj svoje "vedecké" závery.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Neopisal. To je fakt.
Opísal, prečítaj si tú knižku ešte raz, keď ju máš teda na poličke, nebude to také ťažké. Jedine žeby si bol ovplyvnený tisícami bájkárskych prepisov a internetovým gulášom, v ktorých sa už ani sám nevyznáš.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Slameny panak. Ja som reagoval na to, ze ludom vadi africka herecka. Co nie je nic ine ako rasizmus.
Ľuďom vadí čierna Helena a nie herečka, tak to láskavo neprekrúcaj na rasizmus. Snáď už aj taký fundovaný "odborník" na literatúru a ľudské práva ako ty, musí uznať, že nie je možné byť rasistický voči fiktívnej postave.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Sem s tym opisom ake mala Helena oci, nos, pery, vlasy... len nie pubertalne fantazie tunajsieho uzivatela, prosim.
Bola bieloramená, čo si každý môže overiť prečítaním Homéra, oči, nos ani pery si overiť nevieme, ale pubertálny užívateľ na tom postavil svoj argument, že ju Homér neopísal. Ó a zmienil sa o bieloramennej iba 2x, takže to je málo, ale zato 5min filmu stačí na to, aby odteraz mohla byť tmavá ako eben navždy, aj keď doteraz vám nevadila ani modrooká ceckatá bloncka. A teraz poďme všetci utekať na internet a googliť, či mohla byť bieloruká Helena naozaj černoška. No už ma vidíš ako si idem ruky polámať, aby som ti protirečil. Bieloruká Helena je rámec priateľu, to ty by si mal prísť s opisom, podľa ktorého sa dá biele svetlo vyložiť ako čierna tma.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Coze robim? Ako? Vies to citovat, alebo len dalsie slamene panaky? Moj vskus s touto temou nema ani z bla nic spolocne. Nie som pubertiak, ktory musi temu oblepit fotkami zenskych ako skrinku v satni :)
No zjavne máš pubertálne argumenty a pubertálnu fantáziu. Nedokážeš porozumieť písanému textu a nerozumieš ani pojmu rasizmus, hlavne že tu strúhaš experta na výklad Homéra a svoj cynizmus prezentuješ ako fakty.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Ty "branis grecku kulturu", bez toho, aby si tusil, ze je plna zoofilie.
Odkiaľ vieš, že je plná zoofílie, keď ani sám netušíš ako tí ľudia vyzerali? Čo ak boli napol ľudia a napol kone?
BTW. ja nikoho nebránim, píšem, že čierna Helena je k*kotina a ty si na základe toho hneď zaškatulkoval, že musím byť beloch 30+, rasista. Pričom teda bieloramennú Helenu si predstaviť nevieš, ale pri iných postavách vyťahuješ nálepky jedna radosť.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Takze ja som si len dovolil napisat ako Helenu videli Greci. A to je dolezite. Nie ako vyzera "najkrajsia zena na svete" podla mna.
Ty vieš holý prd o tom, ako si Helenu predstavovali Gréci. Ja s ďaľšími 2ma hetero 30+ mužmi sa identifikujeme ako Gréci a predstavujeme si Helenu ako bieloramennú. Čiže minimálne 3 Gréci s tebou nesúhlasia. Ukáž mi tu iných aspoň 3 Grékov, ktorí s tebou súhlasia.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Je ale scestna, ze pri greckej mytologii plnej zoofilie, priser, bohov zaoberajucich sa prachobycanymi ludmi... sa niekto naozaj snazi hladat historicku presnost a operatovat nou. :D
Scestné je zamienať si historickú presnosť s Homérovým opisom a všemožne sa snažiť ho vyvrátiť, scestné je používať vlastný pseudovýklad, zaťahovať do toho postavy, ktoré v Homérovi ani neboli a úplne najscestnejšie je zaťahovať rasizmus do opisu fiktívnych postáv, ktorý tu IMHO nikto okrem teba neprejavuje, lebo však jackbova Helena určite nie je biela, ale kto ju neakceptuje čiernu, tak je podľa neho rasista. Povedz nám úprimne, ty máš niečo proti bielej rase?
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Pre Dia Olympskeho ta prosim, pouzi silu internetu a uz nam konecne zalep huby tym Homerovym opisom. Prosim.
Rešpektuj fakty prosím, lebo výklad≠fakt, to si zrejme nevedel. Faktom je, že Homérova Helena=bieloramenné svetlo a na to nepotrebuješ ani 5G, stačia ti oči a kniha. Rovnako si nepobral, že Homér Helenu opísal už len tým, že jej dal to meno a zaklincoval to tým "bieloruká". Ešte by som chápal, keby si obhajoval tú Nolanovu adaptáciu, ale ty sa tu hádaš o niečom, čo je napísané čierne na bielom a film si ani nevidel.
jackb napísal: 11 aug 2026, 21:40 Ale zistili sme, ze Stredomorie bolo v case antiky ovela severnejsie lebo "noc a temnota sa nikdy neasociuju s ciernou farbou".
Pletieš bič z hovna. Čo keby si do toho zakomponoval aj samotnú Helenu a nielen tie svoje infantilné bludy vyšpárane z päty, keď už si taký expert na výklad mytológie?
Meno Helena má starogrécky pôvod. Pochádza zo slova heléné, čo znamená „svetlo“, „fakľa“ alebo „žiariaca“.
Takže žiadna tma priateľu, ale svetlo. A to máme spolu už 2 veľmi silné indície, že bieloramenná Helena naozaj znamená svetlopletá, kdežto tie tvoje 3x prekrútené pseudovýklady postavené na tom, že Heleninho oca koňa brat bol Darkness, sú také nejednoznačné a mnohovýznamové, len aby si z Európy do toho Grécka siloumocou prišiel cez subsaharskú Afriku, že si pod tým môže kdekto predstaviť kdečo. Prajem krásny biely deň :smt006
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

"Navrhujem userom ako kayko, Johnnny, cinges, warham, IVNAtor (ironický post dal) a možno ešte niektorí, ak sa chcú baviť o filme Odyssey nech sa bavia o ňom medzi sebou (rád sa pridám ak ešte bude čo k téme doplniť) a úplne ignorovať už od začiatku urážajúce posty a skrátené formy trollingu". Má teda niekto zo zoznamu alebo další (JCM01), kto videl film recenziu plusov a mínusov filmu s % hodnotením na rozbor a diskusiu ?
Motanice typu Homér neexistoval ale opísal trojsku mytologickú vojnu a zároveň si vymyslel Helenu ktorá je čierna ako svetlo nie je už vtipné.
Napísať odpoveď