Sme stale otroci?

Diskusie na politické témy...

Sme stale otroci?

Ano, skoro vsetci
5
20%
Ano, cast obyvatelstva, aj Slovakov
7
28%
Ano, ale prevazne len v chudobnych krajinach
2
8%
Ano, ale iba ludia bez moznosti volneho pohybu
3
12%
Nie
8
32%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 25

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Sme stale otroci?

Príspevok od používateľa mLuks »

Dreamer napísal: 07 sep 2026, 22:16 uspora priestorov, vozidiel...:
opakuješ sa dookola, ale nemáš na tieto svoje tvrdenia data/fakty/čísla, len tvoje domienky a pocity.
Prave mnou navrhovany model 3-1-3-7 by "zrusil" vsetky dovolenky a nahradil by ich "dovolenkou" 7 dni kazdy 2 tyzdne.
Takže by si tým zrušil aj klasicé dvojtýždenné dovolenky pri mori ako ich poznáme teraz a cestovky by takýto druh museli vyškrtnúť z ponuky, lebo zatiaľ čo v súčasnom systéme si na začiatku roka nahlási človek 2 týždennu dovolenku, tak v tom tvojom by ju nemal.

Nie stále by si si vedel s niekym zmenu vymeniť, resp. celý týždeň - to ignoruješ

Ako som ti už skôr vravel, v rodinách by často nastala situácia, že partneri by robili v rozdielnych zamestnaniach na tom tvojom systéme bez možnosti čerpať dovolenky a nepodrailo by sa im zosúladiť čas aby mali spolu naraz voľný týždeň a mohli ísť na dovolenku spolu - to ignoruješ

Autoeditácia príspevku po 12 min 29 sek:
Dreamer napísal: 04 sep 2026, 21:33 Vidis, preto uz to nema cenu, u mna riesis detaily a nedokazes ani v mojej vete vidiet uvodzovky.
ty vezmeš hrušku, nazveš ju "jablkom" a potom ideš porovnávať jablko s "jablkom" a vravieť, že to je skoro to isté.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Dreamer napísal: 07 sep 2026, 22:16Nechapem, napis prosim pracovne dni a pocet hodin.

Kolko by sa pracovalo priemerne za tyzden, 40 hodin - to je ako dnes? Alebo skratenim o 4 hodiny denne by to bolo 20 hodin - to by ale neslo nahradit len vyssou efektivitou, taky vodic z povolania.
Skratenie o 4 hodiny zo 40 hodin, teda 36 hodin.
Ako sa prakticky 36 hodin rozlozi je na dohode medzi zamestnancom a zamestnavatelom, mozes mat
a) 4x8 hodin a potom jeden den 4 hodinovy den
b) 4x9 hodin a potom volny den (opat, moznost mat dlhsi vikend alebo volny den v strede tyzdna)

Co je podobne s tvojim 3-1-3-7
a) redukcia pracovneho casu
b) vies okamzite identifikovat ci vznika tlak na efektivitu alebo proste len stupa naklad (napr. zakaznicka podpora musi byt pristupna v istych hodinach, takze budes potrebovat viac ludi, tam to vyssou efektivitou nevykryjes)

Co je rozdielne s tvojim 3-1-3-7
a) redukcia pracovneho casu je o 10% nie o 25%, co je menej radikalna zmena, vyssia sanca na adaptaciu, vyssia sanca na vykrytie efektivitou
b) nerusi dovolenky
c) v ramci moznosti a dohody je flexibilnejsi voci individualnym podmienkam
d) mensi efekt na oblasti ktore nemozu byt 3-1-3-7 -> napr. budu skolky otvorene len kazdy druhy tyzden? lekari a nemocnice sa budu snazit vyriesit vsetko pocas volneho tyzdna?
e) context switching -> pre vela prac by 3-1-3-7 by navrat po tyzni znamenalo par hodin kym sa clovek dostane naspat do prace, co pri 30 hodinach znamena, toto znamena mensiu efektivitu takze potrebujes vykryt viac ako 25% casu
f) skills -> aby si bol efektivnejsi, potrebujes byt vo svojej praci lepsi, aby si sa zlepsil, potrebujes sa lepsie ucit a cinnost trenovat, pri vacsine ludskej cinnosti sa clovek uci a zlepsuje lepsie pri kratsej a castejsej cinnosti -> to znamena,ze pre vacsinu prac ak rozlozim tvojich 30 hodin na 6 dni po 5 hodin tak ti ludia budu pracovat rychlejsie a spravia toho viac ako 3 dni po 10 hodin, podobne ako pri bode e, toto pridava na negativnych nasledkoch
g) lahsi a lepsi zber dat pre dalsie rozhodnutia - dnesny system funguje, potrebujes ho nahradit niecim co funguje lepsie a na to rozhodnutie potrebujes data, intuicia jednoducho nestaci
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

mLuks napísal: 07 sep 2026, 23:00opakuješ sa dookola, ale nemáš na tieto svoje tvrdenia data/fakty/čísla, len tvoje domienky a pocity.
To nie su pocity, ak ma firma 100 zamestnancov, tak pri modeli 3-1-3-7 by priestory zdielali 2 zmeny, takze by stacili polovicne, pri rovnakom pocte zamestnancov.
Takže by si tým zrušil aj klasicé dvojtýždenné dovolenky pri mori
Nie, vkladas do ust slova, ktore som nevyslovil, iba hladas, ako sa nieco neda.

Ak by to vazne nefungovalo, stale by mohli zostat v obmedzenej forme, napr. 6 alebo 12 dni, vdaka ktorym by bolo mozne mat 1x alebo 2x 3-tyzdnove dovolenky. Stale je to diskusia a navrhy.

Autoeditácia príspevku po 35 min 32 sek:
javatar napísal: 08 sep 2026, 13:22Skratenie o 4 hodiny zo 40 hodin, teda 36 hodin.
Dakujem za odpoved. Tu su moje poznamky:
a) 4x8 hodin a potom jeden den 4 hodinovy den
Takto sa clovek ani nevyspi, ani nezarobi, rozbije to cely den, velku cast zaberie cesta...
b) 4x9 hodin a potom volny den (opat, moznost mat dlhsi vikend alebo volny den v strede tyzdna)
Rovnaky problem ako 4-dnovy, 3 dni volna, 3 dni firma plati prenajom za prazdne priestory a nevyuzite sluzobne vozidla.
(napr. zakaznicka podpora musi byt pristupna v istych hodinach, takze budes potrebovat viac ludi, tam to vyssou efektivitou nevykryjes)
To je prave problem, ak bude pracovna doba pondelok - stvrtok, podpora nedostupna 3 dni v tyzdni, pri modeli 3-1-3-7 iba 1 den.
a) redukcia pracovneho casu je o 10% nie o 25%, co je menej radikalna zmena, vyssia sanca na adaptaciu, vyssia sanca na vykrytie efektivitou
Nie celkom, kedze by sa nezrusili dovolenky, takze pocet skutocnych pracovnych hodin moze byt velmi podobny.
b) nerusi dovolenky
To prinasa komplikacie, nutnost mat viac zamestnancov, aby firma fungovala.
Model 3-1-3-7 prakticky tiez dovolenky nezrusi v pracom zmysle slova, keze celkovy pocet volnych dni bude vyssi ako pri 40 hodinach a podobny ako pri 36 hodinach (s pravymi dovolenkami).
napr. budu skolky otvorene len kazdy druhy tyzden?
To sme tu riesili dlho, v mojej teme 3-1-3-7 je to podrobne vysvetlene, tiez by mohli fungovat 3-1-3-7, usetrilo by to priestory.
lekari a nemocnice sa budu snazit vyriesit vsetko pocas volneho tyzdna?
Ved praveze by na to bolo 6 dni, bez nutnosti brat si dovolenku, pri klasickom pracovnom tyzdni len 5, pri skratenom 4 az 4 a pol a nutnost brat si dovolenku.
e) context switching -> pre vela prac by 3-1-3-7 by navrat po tyzni znamenalo par hodin kym sa clovek dostane naspat do prace, co pri 30 hodinach znamena, toto znamena mensiu efektivitu takze potrebujes vykryt viac ako 25% casu
Uhol pohladu, oddychnuty clovek moze pracovat efektivnejsie. Existuju aj data, ze ludia su 4. a 5. den v praci menej efektivni.
g) lahsi a lepsi zber dat pre dalsie rozhodnutia - dnesny system funguje, potrebujes ho nahradit niecim co funguje lepsie a na to rozhodnutie potrebujes data, intuicia jednoducho nestaci
Dnesny system nefunguje idealne, ved stale je nedostatok zamestnancov, riesi sa to cudzincami, kedze Slovaci niektore profesie uplne odmietaju, aj mladi ludia odmietaju robit tak vela, o tom som uz pisal vela, aj clanok bol k tomu, tiez niekde preto nahradzaju ludi roboty, humanoidne, aj ine.

Suhlasim, ze model 3-1-3-7 sa neda hned nasadit, bez testovania, to som ani netvrdil, v novej teme to testovanie je uvedene.

Ukoncim to k teme - ide hlavne o to, aby mali ludia aspon polovicu dni volnu a aby mali suvisle volne dni, nie aby tych par volnych dni boli iba nevyhnutnostou, aby mohli pokracovat v takmer nonstop praci, aby sa necitili ako "otroci".
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:22 To nie su pocity, ak ma firma 100 zamestnancov, tak pri modeli 3-1-3-7 by priestory zdielali 2 zmeny, takze by stacili polovicne, pri rovnakom pocte zamestnancov.
A to sa prosím pekne o akej firme bavíš? O callcentre, či IT ? Akú firmu si použil ako príklad? Lebo výrobné podniky, obchody, logistické centrá, atď by sa zmenšiť nemohli aj keby bežali na neviem akom modeli. Vzhľadom na to, že potrebujú priestory na stroje, výrobné linky, tovar, atď.
Nie, vkladas do ust slova, ktore som nevyslovil, iba hladas, ako sa nieco neda.
Sám si napísal, že by neboli vôbec dovolenky v práci lebo by bolo voľno každý druhý týždeň, to by znanemalo, že by som si nevedel zobrať voľno dva týždne vkuse, čiže áno tým by si zrušil 12-14 dňové pobyty pri mori ako ich poznáme dnes.
Ak by to vazne nefungovalo, stale by mohli zostat v obmedzenej forme, napr. 6 alebo 12 dni, vdaka ktorym by bolo mozne mat 1x alebo 2x 3-tyzdnove dovolenky. Stale je to diskusia a navrhy.
Áno je to diskusia, ktorou sa pri každej veci, ktorú začneme rozpytvávať dostávame k tomu, že tebou navrhovaný model je naprd a a pri úpravách tvojho modelu aby nebol až tak naprd sa rozplývajú tvoje argumenty prečo ten model zaviesť

Autoeditácia príspevku po 16 min 30 sek:
Rovnaky problem ako 4-dnovy, 3 dni volna, 3 dni firma plati prenajom za prazdne priestory a nevyuzite sluzobne vozidla.
A pri tvojom modeli platí firma sedem dní za prázdne priestory a sedem dní za nevyužívanie služobných aut. Ono najmy za priesotry sa platia zvyčane na mesiac bez rodzielu či ich využívaš človekom alebo nie, neexstuje denný nájom.

A opäť chyba v tvojej analogii, priesotry využívaš 24/7/365 vzhľadom na to, že v daných priestoroch majú firmy uskladnený svoj hnuteľný majetok (pc, nabytok, papiere, stroje, zariadenia, atď, atď)
To je prave problem, ak bude pracovna doba pondelok - stvrtok, podpora nedostupna 3 dni v tyzdni, pri modeli 3-1-3-7 iba 1 den.
Podporu nevykonáva jeden človek, dostupnosť sa dá zabezpečiť aj 24/7 zmenovosťou
To sme tu riesili dlho, v mojej teme 3-1-3-7 je to podrobne vysvetlene, tiez by mohli fungovat 3-1-3-7, usetrilo by to priestory.
Chudák jednorodič, ktorému výjde pracovný týždeň vo firme akurát vtedy, keď jeho deti budú mať 7 dní voľna, či si zase myslíš, že každému by sa vyhovelo? Navyše by sa neušetrilo za priestory, lebo v tých priestorch ostava všetko vybavenie školky aj tak je aj keď tam deti týždeň nebudú, nájom sa platí na mesiac, nie na deň

Autoeditácia príspevku po 11 min 39 sek:
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58 iba hladas, ako sa nieco neda.
Nie, ja iba konfrontujem tvoj teoretický model s realitou. Tvoj teoritický model vkladám do reálneho fungovania firiem a zisťujeme, že by nefungoval tak ako si to ty predstavuješ.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 12 sep 2026, 1:35A to sa prosím pekne o akej firme bavíš? O callcentre, či IT ? Akú firmu si použil ako príklad? Lebo výrobné podniky, obchody, logistické centrá, atď by sa zmenšiť nemohli aj keby bežali na neviem akom modeli. Vzhľadom na to, že potrebujú priestory na stroje, výrobné linky, tovar, atď.
To je predsa samozrejme ze IT, kancelarie s PC, nie vyrobne podniky, ktore bezia nonstop.
Sám si napísal, že by neboli vôbec dovolenky v práci lebo by bolo voľno každý druhý týždeň, to by znanemalo, že by som si nevedel zobrať voľno dva týždne vkuse, čiže áno tým by si zrušil 12-14 dňové pobyty pri mori ako ich poznáme dnes.
Nie, uz som to napisal 10x, nebudem to opakovat - a nezabudni to spocitat a napisat, ze som to pisal iba 7x.
tebou navrhovaný model je naprd
Tento "argument" nejdem komentovat.
mLuks napísal: 12 sep 2026, 1:35A pri tvojom modeli platí firma sedem dní za prázdne priestory a sedem dní za nevyužívanie služobných aut.
Odkial si toto zobral? Po tych vsetkych prispevkoch stale nechapes zaklad modelu 3-1-3-7, vazne?

Ved jeden tyzden by bola vo firme jedna cast zamestnancov a druhy tyzden druha cast, takze priestory by boli nevyuzite 1 den v tyzdni, pri 5-dnovom pracovnom tyzdni by boli nevyuzite 2 dni a pri 4-dnovom az 3 dni.

Vlastne mi napadlo, ze okrem setrenia na priestoroch, najme, vozidlach, by firmy/urady pri modeli 3-1-3-7 mohli usetrit aj na vybaveni, PC a pod.
mLuks napísal: 12 sep 2026, 1:35Navyše by sa neušetrilo za priestory, lebo v tých priestorch ostava všetko vybavenie školky aj tak je aj keď tam deti týždeň nebudú, nájom sa platí na mesiac, nie na deň
Usetrilo by sa, lebo polovica deti by chodila do skoly v parny tyzden a polovica v neparny, prave teraz sa plati za nevyuzite priestory 2 dni tyzdenne, 2 mesiace v lete, tyzdne pri inych prazdninach, ktore by sa mohli zrusit alebo zredukovat. Skoly by nemuseli hned zburat polovicu budovy, teraz je nedostatok priestorov, tak by len casom tento model vyriesil priestorove problemy.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 12 sep 2026, 23:02 To je predsa samozrejme ze IT, kancelarie s PC, nie vyrobne podniky, ktore bezia nonstop.
A tu opäť tvoje argumenty zlyhávajú. IT, administratíva teda office sektor, tvorí cca 15% z celkového počtu podnikateľských subjektov v SR, zatiaľ čo stavebníctvo, priemysel, logistika, obchod cca 60%.

Čiže ty tvrdíš, že tvoj systém, ktorým by si kompletne rozbil fungovanie spoločnosti je dobrý aj preto lebo menšina firiem uštrí prevádzkvé náklady. Ale to, že väčšina na tom nebude plusová ťa absolutne netrápi.

IT už dnes fungunje na home office alebo remote work aj bez tvojho modelu.
Nie, uz som to napisal 10x, nebudem to opakovat - a nezabudni to spocitat a napisat, ze som to pisal iba 7x.
Napísal si, že firmy ušetria na dovolenkách lebo dovolenky nebudú, lebo ľudia budú mať voľno každý druhý týždeň, toto si napísal. Tým pádom si neviem zobrať voľno 14 dni vkuse lebo nemám dovolenku. Hotovo.
Tento "argument" nejdem komentovat.
to nie je argument, to je konštatovanie. Argumenty sú tie ostatné veci, na základe, ktorých je toto konštatovanie.
Odkial si toto zobral? Po tych vsetkych prispevkoch stale nechapes zaklad modelu 3-1-3-7, vazne?
Ved jeden tyzden by bola vo firme jedna cast zamestnancov a druhy tyzden druha cast, takze priestory by boli nevyuzite 1 den v tyzdni, pri 5-dnovom pracovnom tyzdni by boli nevyuzite 2 dni a pri 4-dnovom az 3 dni.
JA chápem tvojmu modelu, akurát ty stále nevnímaš realitu firiem.

Vezmene si konkrétny príklad
Napríklad taký obchodný zástupca nejakej firmy, na túto prácu stačí jeden človek.
Model 5-2-5-2...
Má pridelený kancel v sídle firmy a služobné vozdilo. 10 dní robí, teda využíva kancel a služobné vozidlo(na služobné účely), 4 dni ma voľno.
Model 3-1-3-7
Má pridelený kancel v sídle firmy a služobné vozidlo. 6 dní využíva kancel a služobné vozidlo (na služnobé účely) a 8 dní ma voľno.

Ak by kancel a vozidlo mali by využívané tak ako tvrdíš ty, firma by musela najať ďalšieho obchodného zástupcu. Čiže zatiaľ čo pri modeli 5-2-5-2 túto prácu by vykonával jeden človek, pri modeli 3-1-3-7 by túto prácu museli vykonávať dvaja ľudia, ktorí by zdieľali jeden kancel a jedno služobné vozdilo. Firmu by to koniec koncov stálo viac peňazí, pretože mzda druhého človeka a obaja by prišli o možnosť využívať služobné vozidlo aj na súkromné účely, čo zvykne byť benefit firiem. Alebo by to firmu stálo ešte viac peňazí, ak by musela nakúiť aj druhé služobné auto pre druhého človeka.
Vlastne mi napadlo, ze okrem setrenia na priestoroch, najme, vozidlach, by firmy/urady pri modeli 3-1-3-7 mohli usetrit aj na vybaveni, PC a pod.
To tvoje šetrenie som teraz rozpísal aj na služobných vozdilách a zase ako som už nazačiatku napísal, týka sa to malého percentá firiem, väčšina firiem by nič na tvojom modeli nešterila, ani priestory, ani autá, ba naopak by musela príjmať nových ľudí, aby vedela fungovať v zmennej prevádzke ak v nej teraz nefunguje.
Usetrilo by sa, lebo polovica deti by chodila do skoly v parny tyzden a polovica v neparny,
od jednej katastrofy k druhej. chudák tí rodičia, ktorí to budú mať presne opačne ako ich deti.
prave teraz sa plati za nevyuzite priestory 2 dni tyzdenne, 2 mesiace v lete, tyzdne pri inych prazdninach,
Ešte raz, tie priestory sa využívaju 365 dní v roku, pretože tam je hnuteľný majetok.

Zase ideme konkrétny príklad aby som sa ťa pokusil vyviesť z týchto tvojich mylných predstáv.
Som vlasníkom nejakej budovy, tú budovu prenajímam nejakej škole, tá škola má v tej budove svoj majetok (kancelárske veci, pc, vzdelávacie pomocky, učebnice atd, atd) Ale je úplne jedno, či v tej škole sú alebo nie su deti, ja tu budovu inak nemôžem využívať lebo sa tam nachádza ten hnuteľný majetok školy aj v čase keď tam nikto nie je. Na to, aby sa dalo povedať, že škola tie priestory nevyužíva by musela tú budovu vždy vypratať odniesť všetky svoje veci aby budova bola prázda a aby ja som ju v tom čase mohol prenajať niekomu inému. Iba v taktomto prípade by škola šetrila na priestoroch, teda na najme za nich.

Bývaš vo vlastom, či bývaš v nájme?
Ak bývaš v nájme/býval by si v nájme, vieš si predstaviť situáciu, že svojmu premajímateľovi zavoláš s tým, že tento mesiac mu zaplatíš, ôen za dva týždne lebo si dva týždne byt nevyužíval, lebo si bol na dovolenke? Ty ten byt využívaš aj v čase keď tam nie si, pretože tam máš svoj majetok a prenajímateľ ho tak nevie prenajať niekomu inému.

To isté kancelárske priestory v biznis centrách, v tej kancelárii máš hnuteľný majetok firmy, papiere, atď, atď. Tak za to musíš platiť.

Kľudne sa to dá nazvať ako aktívne využívanie priestorov a pasívne využívanie priestorov. Firmy, školy, ľudia, atď. pasívne využívajú priestory 365dni v roku, aktívne už podľa ich náplní práce.

Teda aj v tvojom modeli 3-1-3-7 by firmy, školdy, atď pasívne využívali priestory 365 dní roku a teda by na priestoroch nešetrili, pretože sa platí za toto pasívne využívanie. Len samotná fakturácia sa musí archivovať 10 rokov, mzdy majú trvalú archiváciu, kde to budeš archivovať? Konateľ firmy a HR manager u seba v šatníku?
ktore by sa mohli zrusit alebo zredukovat.
Zase ty sám používáš slovo zrušiť, pritom sa vždy oháňaš tým, že ty nič nechceš rušiť ani prikazovať, atď a píšeš o zrušení prázdnin, o zrušení dovoleniek.
Skoly by nemuseli hned zburat polovicu budovy, teraz je nedostatok priestorov, tak by len casom tento model vyriesil priestorove problemy.
nedostatok je to možno MŠ, SŠ sa skôr rušia a spájajú lebo nevedia naplniť kapacitu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

harrison314 napísal: 05 sep 2026, 19:29 To chapem, ale len ked chcces nieco zo systemu odstranit, tak to uz riesnie je. Ale chapem, no o tom sa potom neda diskutovat, lebo asi "kazdy" by prial viac dovolenky... problem je, ze ked kazdemu das viac dovolenky, tak to bude mat ine negativne dopady. Pre to som sa pytal na riesnie celej spolocnosti... alebo tvoju predtavu. No ked ju nemas nie je o com moc diskutovat, lebo sa budeme bavit o vzdusnych zamkoch.

Ja som ti riesnie ponukol.
ja som tiez napisal riesenie, aspon teda zaciatok toho riesenia. zdanich milionarov, prestat dotovat nadnarodne korporacie ale radsej malych lokalnych podnikatelov a celkovo sa trochu menej zameriavat na co najvacsi vykon ale radsej napredovat k vacsiemu komfortu.
lebo aktualne sa cely svet toci len okolo vykonu, kazdy rok treba zarobit viac nez minuly (inak akcie nestupaju), kazdy rok treba pracovat viac a snazit sa viac a pokial to nerobis tak mozes skapat.

uz len ta idea toho ze akonahle pride nejaka ekonomicka kriza tak v prvom rade vzdy zachranujeme nadnarodne korporacie, ulavy na daniach, zvysovanie cien a stop zvysovaniu platov zamestnancom. na beznych ludi vsetci seru. bezny clovek nezarobi viac lebo predsa sme v krize sa firma ktora ho zamestnava nemoze zvysovat platy, ale zaroven moze zvysovat ceny produktov takze ten isty bezny clovek ktory uz dostal facku lebo mu nezvysili plat dostane hned dalsiu facku lebo ten jeho plat stratil hodnotu ked vsetko islo hore. ale hlavne ze korporacia je ok, nemusela zvysit platy, mohla zvysit ceny a teda zisky neklesaju, naopak stale stupaju a akcionar je spokojny.

a co je samozrejme dolezite ze sice nemas viac penazi ale za to nizsiu kupnu silu, neustale si bombardovany marketingom zo vsetkych stran a preto ta velmi potesi reklama na okamzity uver bez rucenia a zbytocnych starosti lebo ved reklama predtym mi ukazala novy iphone a ten proste musim mat...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V USA pribúda ľudí, ktorí majú dve a viac zamestnaní. Pracujú, aby sa mali aspoň tak ako doteraz
V Spojených štátoch pribúda ľudí, ktorí majú dve a viac zamestnaní. Podľa najnovšej správy amerického štatistického úradu má okrem jednej práce i ďalšiu takmer deväť miliónov obyvateľov krajiny.

Experti upozorňujú, že skutočné číslo môže byť dvojnásobné, keďže údaj nezahŕňa ľudí, ktorí pracujú na voľnej nohe, alebo si privyrábajú cez rôzne digitálne platformy.

Namiesto ôsmich hodín päť dní v týždni, pracujú sedem dní a často až pätnásť hodín denne. Nepracujú však, aby sa mali lepšie, ale aby sa mali aspoň tak dobre, ako doteraz.

„Mnoho ľudí sa pýta, prečo majú mnohí Američania nie jednu, ale dve, či tri práce. No preto, že všetko je extrémne drahé. Tu v Miami sú výdavky astronomické, najmä pre človeka, ktorý žije sám,“ priblížil Tom Bajza, ktorý pracuje ako pestovateľ orchideí v Miami.

Učiteľ angličtiny predáva suveníry na baseballovom štadióne, policajt robí ochranku, marketingová špecialistka pracuje vo večierke.

Pracovnej situácii Američanov sa v relácii Správy venovala redaktorka Anna Síposová:

„Jednoducho, z jednej výplaty by nedokázali vyžiť. Prečo je to tak? Pretože výplaty stagnujú a vysoká inflácia zvyšuje životné náklady,“ informoval spravodajca STVR v Spojených štátoch Martin Rajec.

Čísla môžu byť ešte horšie

Štatistika zachytila len tých, ktorí majú oficiálne úväzky, netýka sa teda ľudí na voľnej nohe, či tých, ktorí po nociach pracujú ako taxikári, alebo kuriéri. Američanov s viac ako jednou prácou tak môže byť až 18 miliónov.

Nie vždy však viac zamestnaní znamená viac peňazí. „Zistila som, že míňam veľa na donáškach jedla, lebo nemám čas nakúpiť a variť, alebo na taxíky, lebo som nemala čas ísť autobusom, preto som v tretej práci dala výpoveď,“ priznala jedna z obyvateliek New Yorku.

Okrem účtov za byt, energie, či potraviny, mnohí Američania pracujú vo viacerých zamestnaniach, aby mali na lieky a zaplatili liečbu, ktorú zdravotné poistenie nepokrýva.

„Niektorí ľudia si na tento životný štýl zvykli a považujú to za bezpečnejšie a menej riskantné, keď majú dve práce v prípade, že by o jednu prácu prišli,“ uviedol Rajec.

Kým v USA má viac ako jednu prácu viac než desať percent Američanov, v Európskej únii majú dva úväzky štyri percentá Európanov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ach jaj Dreamer.....
Ono je dovod preco ti na temu o 3-1-3-7 nikto neodpisuje. Pretoze napad ako samotny je proste nedomysleny a mohol by fungovat vo velmi malom percente pripadov, nie v pripade nahradenia standardneho 40 hodinoveho, 5x8, po-pia modelu ktory mame teraz. Nehovoriac o dopadoch pre ostatne zamestnania.

Tazko sa s tebou diskutuje lebo:
1. Neprijmas protiargumenty a kritiku
2. Velmi zjednodusujes, okolo matematiky tvoj model ani nesiel (vid nizsie tvoj argument s dovolenkami)
3. Pokial ti niekto vytkne chybu tak "hlada ako sa nieco neda" ale presne to iste robis ty ked reagujes na alternativu ktoru som pouzil (najdes si dovod preco by kazdy jeden z alternativ nemohol funguovat pre NIEKTORYCH jednotlivcov a hned aplikujes na VSETKYCH)

Tak podme na 3-1-3-7:
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58To nie su pocity, ak ma firma 100 zamestnancov, tak pri modeli 3-1-3-7 by priestory zdielali 2 zmeny, takze by stacili polovicne, pri rovnakom pocte zamestnancov.
Pocet zamestnancov je urceny dopytom po vyrobkoch a sluzbach. Napr. clovek v call centre nemoze volat s dvoma zakaznikmi naraz. Ak mas dve plne dodavky, jeden clovek ich tiez neodsoferuje naraz.

Svet v ktorom tvoja pracovna hodina velmi neovplyvnovala pracu niekoho ineho zanikol niekde medzi polnohospodarskou a priemyselnou revoluciou.
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Ak by to vazne nefungovalo, stale by mohli zostat v obmedzenej forme, napr. 6 alebo 12 dni, vdaka ktorym by bolo mozne mat 1x alebo 2x 3-tyzdnove dovolenky. Stale je to diskusia a navrhy.
Asi najvacsi problem 3-1-3-7 navrhu. Tazko to otestovat. Ty jednoducho predpokladas (ako pises vo svojej teme), ze sa cela spolocnost prisposobi tomu aby mohol 3-1-3-7 fungovat. Ak by to chcel urobit podnik (co mozes skusit nejaky podnik presvedcit) tak stale neposuvas skoly, prazdniny, povolania ktore nemozu fungovat na baze 5x8, atd. A diskusia a navrhy by to boli keby si bol ochotny diskutovat.
Na to aby si mohol so svojim oponentom suhlasit alebo nesuhlasit ho najskor musis pochopit. Trufam si povedat, ze tvoj system chapem. Nesuhlasim s nim a tvrdim, ze by sposobil viac skody ako uzitku.

Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Takto sa clovek ani nevyspi, ani nezarobi, rozbije to cely den, velku cast zaberie cesta...
Fajn a ta cast o tom, ze si sa zamestnanec so zamestnavatelom dohodne kto bude mat ktory model si jednoducho odignoroval. Moj model pracuje s relativne malou zmenou, je flexibilny a neocakava ziadnu zmenu od ludi mimo klasickeho uvazku. Tvoj pouziva jeden meter na vsetkych a od zvysku spolocnosti ocakava to, ze sa prisposobia. Skus si tipnut ktory ma vobec sancu fungovat.
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Nie celkom, kedze by sa nezrusili dovolenky, takze pocet skutocnych pracovnych hodin moze byt velmi podobny.
Tu sa ukazuje, ze si okolo matematiky so svojim modelom ani nesiel.
Na slovensku mas za rok 247-254 pracovnych dni, podla kalendarneho roka. 20 dni dovolenky teda tvori ~8%. Ty redukujes pracovny cas o 25% a davas naspat praci 8% (rusenim dovoleniek) teda cista redukcia je 17%. Ak by sme aj prijali zjednodusenie, ze pracovne hodiny su rovnocenne tak rusenim dovoleniek tvoj system znizi produktivitu o viac ako moj, ktory stale dovolenky ma.
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Uhol pohladu, oddychnuty clovek moze pracovat efektivnejsie. Existuju aj data, ze ludia su 4. a 5. den v praci menej efektivni.
To vsetko zavisi od konkretnej prace, a preto je potrebna vacsia flexibilita. Pre mna ako programatora je nepredstavitelne aby som pracoval na projekte 3+3 dni po 10 hodin, potom by som mal tyzden volna kde by za mna na projekte pracoval kolega a po naslednom navrate by som prve 4-5 hodin stravil len studovanim co spravil kolega a kde projekt momentalne je. A trufam si povedat, ze toto by nastalo pri brutalnej vacsine intelektualnych pozicii.
Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Suhlasim, ze model 3-1-3-7 sa neda hned nasadit, bez testovania, to som ani netvrdil, v novej teme to testovanie je uvedene.
Nie, ty si tam napisal fazy a problemy jednoducho neocakavas. Nehovoriac o tom ze vo faze 2 ides redukovat hodiny na 60% zo 75%.

Dreamer napísal: 12 sep 2026, 0:58Ukoncim to k teme - ide hlavne o to, aby mali ludia aspon polovicu dni volnu a aby mali suvisle volne dni, nie aby tych par volnych dni boli iba nevyhnutnostou, aby mohli pokracovat v takmer nonstop praci, aby sa necitili ako "otroci".
A toto je hlavny dovod preco ti pisem tu a nie rozoberam nezmyselnost tvojho modelu v teme o nom.
Som ochotny diskutovat o tom, preco to tak je, kolko volna by clovek potreboval aby sa necitil ako otrok, alternativne modely k praci. Ale ak mienis pokracovat v tom co robis - cize prezentovat nedomysleny napad ako riesenie - tak velmi diskutovat nemozme. Zatial to vyzera tak, ze nie si schopny pristupit k vlastnemu napadu neosobne, objektivne a skepticky. Co je zaklad ak chces riesit akykolvek vacsi problem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
prestat dotovat nadnarodne korporacie
v tom pripade tie korporacie zdvihnu zadky, prepustia stovky tisic ludi a pojdu tam kde im tie dotacie stat da.
Miestni mali podnikatelia proste tolko volnych pracovnych miest nevytvoria ani keby sa na hlavu postavili.
V podstate sa dost cudujem, ze si nieco taketo napisal..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

a ozaj chceme taku pracu? pracovat niekde za minimalnu mzdu za mizernych podmienok? vid amazon ake podmienky maju jeho zamestnanci a pritom je to jedna z najbohatsich firiem na svete. majitel parti medzi top10 najbohatsich ludi na svete a jeho zamestnanci zarabaju minimalnu mzdu za ktoru si ani byvanie nemozu dovolit. to je podla teba ok?
dakujem, nemusite mi dookola opakovat ako funguje nas svet, tiez na nom zijem a vidim to, ale to neznamena ze sa s tym mam zmierit a byt ticho alebo nebodaj s tym suhlasit...
neovladali vzdy vsetko korporacie, tak sa netvarme ze by sme bez nich neprezili. praca sa vzdy najde, ved predsa trhovy system sa samoreguluje.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
ked vyzenies ten amazon, myslis ze pride niekto lepsi? Alebo s lepsou ponukou?
Sukromna firma existuje za ucelom generovania zisku, nie je to charita ani neziskova organizacia. Majitelovi ide o co najvacsi zisk, tak to funguje vsade na svete. Poznam trochu pomery napr priamo v Nemecku a aj tam už najimaju miesto domacich ktori su drahi radsej nadialku napr Indov. Sice efektivita je nizsia ale vzhladom na nizsie mzdy sa to majitelovi stale oplati. Ale to sa deje uplne vsade.
Cim bude mzda na Slovensku vyssia, tym bude nizsia ochota korporatov tu zamestnavat ludi.
Apropo ani slovenske korporaty resp slovenske firmy nie su na tom o nic lepsie. Aj tie sa snazia dat cloveku iba tolko aby neodisiel, pokial nema nejake vynimocne skilly.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dakujem ze si mi vysvetlil ako funguje firma, mozno to bude prekvapenim, ale uz som to vedel. a to je presne preco kapitalizmus nefunguje, lebo sa ma tu teraz snazis presvedcit ze mam byt spokojny s mizernymi pracovnymi podmienkami a mizernym platom lebo by sme inak vystrasili korporacie ktore by odisli a mali by sme sa este horsie...
a kedy sa budeme mat konecne aj lepsie? lebo pokial budeme robit to co ty hovoris a tichucko suchat nohami, dostavat plat ktory ti ledva vystaci na prezitie a pritom si na telefone lajkovat ako si ti milionari a miliardari co tie korporacie vlastnia kupuju nove jachty a ostrovy?
lebo faktom je ze bohatnut sa da len na ukor niekoho ineho a kedze ti bohati su stale bohatsi a bohatsi tak logicky vsetci ostatni musia byt stale chudobnejsi a chudobnejsi...
a do kedy toto budeme zvladat? lebo zatial nic nenasvedcuje ze sme sa blizili k niecomu lepsiemu, len k horsiemu a horsiemu.

je to utopia snivat o svete kde je ludsky zivot dolezitejsi nez peniaze ale pravda je tiez ze keby tak postupne rozmyslalo viac a viac ludi tak by to bolo stale realnejsie a realnejsie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

javatar napísal: 17 sep 2026, 17:07Ono je dovod preco ti na temu o 3-1-3-7 nikto neodpisuje.
Odpisuje, ale v nespravnych temach, OT a to si ani neprecita tu temu.
1. Neprijmas protiargumenty a kritiku
Samotna nova tema 3-1-3-7 je plna reakcii a rieseni na kritiku, uz samotna zmena modelu, najskor som preferoval model 6-8.
Pocet zamestnancov je urceny dopytom po vyrobkoch a sluzbach. Napr. clovek v call centre nemoze volat s dvoma zakaznikmi naraz. Ak mas dve plne dodavky, jeden clovek ich tiez neodsoferuje naraz.
Dopyt je umely, pokriveny planovanym zastaravanim, psychologickym zastaravanim, nespravne urcenymi danami, dotaciami, upravili by ho aj premiove priplatky.

EU uz vsetko toto zacina riesit, pravom na opravu, clami na cinske produkty, zakazom vyhadzovania a spalovania oblecenia, len par prikladov.

Skracovanie pracovneho casu sa uz tiez deje.

Call centrum je dobry priklad, pri 4-dnovom pracovnom tyzdni je podpora dostupna povedzme 8 hodin x 4 dni, dalsie 3 dni nedostupna, bez ohladu na pocet zamestnancov, pri modeli 3-1-3-7 by bola dostupna 10 hodin x 6 dni a rozlozi sa v case, takze eliminuje spicky, kedze aj klienti budu mat cely tyzden na riesenie.
Tu sa ukazuje, ze si okolo matematiky so svojim modelom ani nesiel. Na slovensku mas za rok 247-254 pracovnych dni, podla kalendarneho roka. 20 dni dovolenky teda tvori ~8%. Ty redukujes pracovny cas o 25% a davas naspat praci 8% (rusenim dovoleniek) teda cista redukcia je 17%.
Ja som to ale neporovnaval s aktualnym modelom 40 hodin tyzdenne, ale s tvojim modelom 36 hodin, resp. aj v tej teme spominam, ze je to vlastne alternativa k skratenemu pracovnemu tyzdnu - pondelok-stvrtok, ktory ma 32 hodin, moj model ma 30 hodin, takze tam uz zrusenie dovolenie dost vyrovnava pocet hodin.
Nehovoriac o tom ze vo faze 2 ides redukovat hodiny na 60% zo 75%.
Jasne som tam napisal, ze to bude v buducnosti, uz teraz prebera coraz viac prace AI, stroje, humanoidne roboty a pod.
Asi najvacsi problem 3-1-3-7 navrhu. Tazko to otestovat.
Opat opakujem, preco testovat, velmi podobny model uz funguje dlho, kratky/dlhy tyzden, 7 dni prace, 7 dni volna, pritom sa pracuje 12-14 hodin, 2-3 dni prace za sebou. Mnou navrhovany model ma tiez iba 3 dni prace za sebou a 10 hodin prace za den.
Som ochotny diskutovat o tom, preco to tak je, kolko volna by clovek potreboval aby sa necitil ako otrok, alternativne modely k praci.
Tak podme diskutovat, lebo riesit tu model 3-1-3-7 je OT.

Dolezite je oddelit 3 rozne temy:
- samotne skratenie pracovnej doby: Skratenie pracovnej doby na polovicu - www.hojko.com
- samotny model uz skratenej pracovnej doby: Pracovny/volny tyzden (3-1-3-7), 7 dni volna v kuse kazde 2 tyzdne - www.hojko.com
- riesenie, ako docielit, aby sa ludia necitili ako novodobi otroci: Sme stale otroci? - www.hojko.com

Takze sa vratme k teme "otroctva", najskor, suhlasite, ze v nejakom zmysle sme stale otroci, alebo nie?

Dnesni mladi ludia budu musiet pracovat 50 rokov a ani to im nezaruci dochodok, s ktorym budu moct prezit.

Domace prace sa nepovazuju za pracu, nie je za to ani mzda, vacsina ludi tuto pracu vykonava - soferovanie, nakupy, varenie, upratovanie, vysavanie, pranie, zehlenie, starostlivost o deti, ked sa to spocita, clovek ma iba velmi malo skutocne volneho casu bez prace.

Potom je tu skupina ludi, nie iba v USA, ako v clanku ktory som sem nedavno pridal, ktori musia mat 2 a viac zamestnani, suhlasite aspon tu, ze tito ludia su otroci, v nejakom zmysle slova?

Ak suhlasite, ako by ste to riesili?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 17 sep 2026, 20:29 dakujem ze si mi vysvetlil ako funguje firma, mozno to bude prekvapenim, ale uz som to vedel. a to je presne preco kapitalizmus nefunguje, lebo sa ma tu teraz snazis presvedcit ze mam byt spokojny s mizernymi pracovnymi podmienkami a mizernym platom lebo by sme inak vystrasili korporacie ktore by odisli a mali by sme sa este horsie...
a kedy sa budeme mat konecne aj lepsie? lebo pokial budeme robit to co ty hovoris a tichucko suchat nohami, dostavat plat ktory ti ledva vystaci na prezitie a pritom si na telefone lajkovat ako si ti milionari a miliardari co tie korporacie vlastnia kupuju nove jachty a ostrovy?
lebo faktom je ze bohatnut sa da len na ukor niekoho ineho a kedze ti bohati su stale bohatsi a bohatsi tak logicky vsetci ostatni musia byt stale chudobnejsi a chudobnejsi...
a do kedy toto budeme zvladat? lebo zatial nic nenasvedcuje ze sme sa blizili k niecomu lepsiemu, len k horsiemu a horsiemu.

je to utopia snivat o svete kde je ludsky zivot dolezitejsi nez peniaze ale pravda je tiez ze keby tak postupne rozmyslalo viac a viac ludi tak by to bolo stale realnejsie a realnejsie.
co teda konkrétne navrhuješ aby sa to zmenilo?
Zivot bol vzdy z velkej casti o peniazoch resp hmotnom zabezpeceni. Taka je realita.
Nepacia sa ti korporacie, to je v poriadku. Akym sposobom si predstavujes boj proti nim, ked oni v podstate ovladaju celu svetovu ekonomiku?
To ze veci nie su idealne to vieme vsetci, druha vec je, co sa realne sa na tom da zmenit.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Amazon sice je multibilionovy korporat ale pracovne pozicie v sklade pri Seredi su vacsinou manualne, netechnicke. Obrazne ich zvladne aj cvicena opica. Amazon nema dovod platit viac za takyto typ prace.

Ja pracujem v nemeckom korporate a platia normalne, mozno az mierne nadpriemerne.

Ak clovek nema nejaku pridanu hodnotu napr technickeho charakteru a je len manualna sila tak ma hold smolu a je v podstate otrokom.
Ale nie vzdy. Napr ludia za pasom vo VW si zarobia ako tak normalne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas
Vedia si zarobit slušne aj manualne profesie. Od vodárov, cez elektrikarov, plynarov, zvaracov, krajčírov, v podstate ktokovek kto realnie nieco vie aspon trochu slušne urobit.
Dobry remeselnik ma bezne vybukovane terminy na 3-6mesiacov dopredu.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 17 sep 2026, 20:43 Odpisuje, ale v nespravnych temach, OT a to si ani neprecita tu temu.
Nie si moderator ani admin fora, to čo je OT neachaj na nich, keď im to bude vadiť, tak si to upracu a upracu aj nás.
Skracovanie pracovneho casu sa uz tiez deje.
Aj bez tvojho invazívneho modelu, preto nie je potrebný.
Jasne som tam napisal, ze to bude v buducnosti, uz teraz prebera coraz viac prace AI, stroje, humanoidne roboty a pod.
v tej buducnosti už nebude miesto pre ľudí v práci, takže ľudia nembudúp mať z čoho žiť UBI je nezmysel a kadejaké dane z AI atď rozkrádajú politici ako dnes, tak aj v budunosti, lebo ľudská mentalita sa nemení.
Opat opakujem, preco testovat, velmi podobny model uz funguje dlho, kratky/dlhy tyzden, 7 dni prace, 7 dni volna, pritom sa pracuje 12-14 hodin, 2-3 dni prace za sebou. Mnou navrhovany model ma tiez iba 3 dni prace za sebou a 10 hodin prace za den.
Ale iba tam kde to je potrebné, ty chceš svoj model ordinovať všade a aj mimo práce, lebo ešte aj školy a školky chceš prestaviť na tvoj model a to je sakra rozdiel.
Tak podme diskutovat, lebo riesit tu model 3-1-3-7 je OT.
NIe si moderator.
Takze sa vratme k teme "otroctva", najskor, suhlasite, ze v nejakom zmysle sme stale otroci, alebo nie?
nie sme, máš vždy možnosť sa rozohodnúť ako budeš žiť, ako pracovať, kde budeš žiť kde budeš pracovať akoľko budeš pracovať. Všetko zaleží len od tvojho života.
Dnesni mladi ludia budu musiet pracovat 50 rokov a ani to im nezaruci dochodok, s ktorym budu moct prezit.
Dnešní mladí ľudia investujú, ak budú 50 rokov investovať dôchodok od štátu ich nebude vôbec zaujímať.
Domace prace sa nepovazuju za pracu, nie je za to ani mzda, vacsina ludi tuto pracu vykonava - soferovanie, nakupy, varenie, upratovanie, vysavanie, pranie, zehlenie, starostlivost o deti, ked sa to spocita, clovek ma iba velmi malo skutocne volneho casu bez prace.
Toto je už infantilné.
soferovanie - nesoferuj, choď všade pešo
nakupy, varenie - nnenakupuj(nepestuj), nevar, budeš mať viac volného času ale zomrieš od hladu.
pranie, žehlenie - neper, nežehli - po použítí oblečenie vyhoď a choď si kupiť nové,budeš mať viac volného času, to ale budeš podporovať FF a plytvanie - máš na výber.
starostlivosť o deti - tak si nerob deti nebudeš musieť na nich míňať čas - že ľudstvo vymrie? nevadí, hlavne že sme mali viac voľného času.

Dufam, že osobnú hygienu (sprchovanie, veľkú/malú potrebu, umývanie rúk, zubov) nepovažuješ za prácu.
Potom je tu skupina ludi, nie iba v USA, ako v clanku ktory som sem nedavno pridal, ktori musia mat 2 a viac zamestnani, suhlasite aspon tu, ze tito ludia su otroci, v nejakom zmysle slova?
Otázne je, prečo musia mať dve a viac prác? Aký majú životný štýl? Žijú nad svoje pomery? Koľko uverov si dobrovoľne zobrali a teraz ich musia splácať? Čo je častý príklad američanov. Aj slovákov, ktorí sú schopní si vziat bezúčelák, len preto aby išli v lete na dovolenku a potom celý rok/dva ten bezúčelák splácať a plakať, že musia chodiť do dvoch prác aby vyžili. Ale v lete ruka hore na dovolenke za úver. Toto nie su otroci, to su hlupáci.

A nie, dnes v podstate nikto nie je otrokom, pretože každý ma na výber, školu, prácu, krajinu, životný štýl.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Stale porovnavate platy a nie volny cas.

Clovek s nizsim platom si moze dovolit lacnejsie potraviny, oblecenie, auto, byvanie...

Clovek s vyssim platom ma drahsie auto, ktore stoji na parkovisku, drahsi byt, v ktorom je iba niekolko hodin denne, ak nepocitame spanok.

Toto je ten hlavny problem a zmysel tejto temy, ludia nemaju dost volneho casu na zivot, nemaju skutocnu slobodu.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 17 sep 2026, 21:35 Stale porovnavate platy a nie volny cas.

Clovek s nizsim platom si moze dovolit lacnejsie potraviny, oblecenie, auto, byvanie...

Clovek s vyssim platom ma drahsie auto, ktore stoji na parkovisku, drahsi byt, v ktorom je iba niekolko hodin denne, ak nepocitame spanok.

Toto je ten hlavny problem a zmysel tejto temy, ludia nemaju dost volneho casu na zivot, nemaju skutocnu slobodu.
Pozri sa do romskych osád koľko volného času tam majú aj slobosu majú. Nech sa páči.

Máš ešte nejaký rest na ktorý si nereagoval na tejto strane
Napísať odpoveď