gogo956 napísal: 17 sep 2026, 20:47co teda konkrétne navrhuješ aby sa to zmenilo?
uz som to pisal vyssie, nebudem sa opakovat. ale vsetci sa dookola pytate tuto otazku a preco sa radsej neopytat seba ze ci je podla vas tento aktualny system v poriadku a ci ozaj nie je co menit...
wladas napísal: 17 sep 2026, 20:54
Amazon sice je multibilionovy korporat ale pracovne pozicie v sklade pri Seredi su vacsinou manualne, netechnicke. Obrazne ich zvladne aj cvicena opica. Amazon nema dovod platit viac za takyto typ prace.
Ja pracujem v nemeckom korporate a platia normalne, mozno az mierne nadpriemerne.
Ak clovek nema nejaku pridanu hodnotu napr technickeho charakteru a je len manualna sila tak ma hold smolu a je v podstate otrokom.
Ale nie vzdy. Napr ludia za pasom vo VW si zarobia ako tak normalne.
ale toto je prave ten problem preco spolocnost smeruje tam kam smeruje.
je podla teba normalne ze niekto kto pracuje 8-10 hodin denne dostava taky mizerny plat ze ledva vyzije? je uplne nepodstatne aku ma kvalifikaciu, proste kazdy clovek by mal mal pravo na dostojny zivot.
minimalna mzda by mala byt taka aby kazdy clovek mal zabezpecene byvanie a stravu.
toto je podla mna uplny zaklad kazdej spolocnosti a toto by malo byt podriadene vsetkemu ostatnemu. nie sme zvierata ktore uvazuju instinktivne a len vo svojom zaujme, mame empatiu a uz desiatky tisic rokov chapeme ze spolupracou dosiahneme viac ako sami.
napriek tomu sa v dnesnej dobe zase nechavame ovladat pudmi a tvarime sa ze je ok ze typek v sklade si zasluzi horsi zivot lebo my sme lepsi ako on... lebo sme mali to stastie ze sme sa narodili s vyssou inteligenciou, vrodenym talentom alebo do lepsej spolocnosti...
ja samozrejme suhlasim ze ten kto je sikovny a maka a pomaha spolocnosti sa zasluzi mat lepsie, nesuhlasim len s tym kde v aktualnej spolocnosti je ta hranica. lebo keby sa vsetci mame dobre a ti sikovni sa maju lepsie tak je to asi v poriadku, lenze v nasej realite sa ti inteligentni a talentovani maju dobre, ti privilegovani sa maju extra dobre a vsetci ti ostatni sa uz nemaju dobre ale maju sa vyslovene zle.
takze kludne nech tu mame milionarov a bohacov a influencerov ale tak ich aspon poriadne zdanme nech ti ostatni maju aspon nejaku garantovanu zivotnu uroven.