ja nechcem ludom rozdavat byty, chcem aby mali garantovany taky plat ze si nejaky byt budu moct dovolit. je mi fuk ci ich stat postavia alebo donuti developerov aby garantovali cenu, ono aj ceny tych bytov by boli drahsie keby boli vyssie dane na druhe a tretie a dalsie nehnutelnosti.
vsetko je vec ponuky a dopytu. Ked ludom pridas na mzde, tak automaticky, s urcitym oneskorenim, stupnu ceny bytov a prenajmov na trhu. Ponuka reaguje na dopyt ktory sa pochopitelne zvysi a sme tam kde na zaciatku.
Mozes to skusit sposobom "Kollar" ktory sluboval ze stat zacne vo velkom stavat cenovo dostupne byty. Vieme ako to dopadlo. Stat na to nemá financie.
Zvysovat dane korporaciam mozes a je pravda ze pokial to zvysenie nebude prilis vysoke, tak uplne neodidu. Ale znizia investicie tu /k tomu patri aj stagnacia ci rusenie casti prac miest/ a radsej navysia investicie v inych krajinych, ci castiach sveta. Takze na "konci dňa" ten statny rozpocet vyrazne bohatsi nebude.
Autoeditácia príspevku po 11 min 30 sek:
Co sa tyka toho New Yorku:
Zohran Mamdani nastupil do funkcie 1/1/2026. Nie je vo funkcii ani rok.
V skutočnosti nevykonal žiadne závratné zdanenie bohatych. Jedine co v tomto smere dokazal, bolo presadenie dani na luxusne byty ktore nie su hlavnym bydliskom majitela.
Sadzby:
byty/condo/co-op od 1 milióna USD: 4 %
3–5 miliónov: 5,25 %
nad 5 miliónov: 6,5 %
rodinné domy nad 5 miliónov: nižšie sadzby (od 0,8 %)
Ako na to budu reagovat majitelia luxusnych nehnutelnosti nikto este nevie, pretoze zákon zacal platit len od 01/07/2026.
Za dalsie: ak by to aj fungovalo pre New York, tak to ešte vôbec nič nehovorí, že to bude rovnako platiť pre každé mesto na svete.
V skutocnosti to bol z jeho strany iba klasický populizmus typu Fico.
Autoeditácia príspevku po 15 min 37 sek:
Pozrel som sa na to Mamdaniho zdanenie trochu blizsie a je "bezzubé", fakt len populizmus. Dá sa totiž velmi lahko legalne obchadzat a to hned viacerymi sposobmi, staci splnit jediny:
1/predas drahu nehnutelnost a kupis dve ci viacero inych ktore su pod prahom hodnoty
2/drahy byt dalej vlastnis a prenajimas, ale dovolit aby najomca si na byt prepisal svoje hlavne bydlisko
3/formalne tam napises clena rodiny s hlavnym bydliskom
4/budes tam mat svoje hlavne bydlisko ako majitel