Potraty

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

t0m4s3 napísal:takze v podstate si za potraty, ak su uskutocnene za nejakym "humannym" cielom?
za cielom ze kreten znasilnil 14 rocnu babu, by sa nad tym dalo porozmyslat. Ak nie je schopna porodit to dieta z dovodu XY [zdravotny dovod...]. Je to tazka tema, rozoberali sme to na seminari, neexistuje jasna odpoved. Je to humanita vs. nabozenstvo, co su dve oblasti ktore si idu ruka k ruke a zaroven proti sebe...

Len par pripadov:

- dievca moze chciet priviest dieta na svet, ale da ho do domova, lebo nechce dieta od muza, ktory ju znasilnil
- dievca moze chciet priviest dieta na svet a nechat si ho
- dievca nemusi chciet dieta, to ze ide "vrazdit" si ospravedlni argumentom XY
- dievca nemusi chciet dieta, to ze ide vrazdit si neospravedluje ide cez to

a dalsich XY. Je to vzdy vec pohladu. Nepoznam univerzalnu odpoved, len moj nazor, ktory je sam so sebou v konflikte, cize vlastne v pripade znasilnenia nechceneho, som v konflikte sam so sebou. Aj ked na druhej strane, ak Ta 14ka bola oblecena ako posledna ku*va tak vlastne zvadza okolie svojim vzhladom, cize za to v konecnom dosledku moze ona sama, ale to je dost extremny nazor, ale je moj.

P.S.: Pre tych co si myslia ze to vrazda v ziadnom pripade nie je. Preco sa to potom tak strasen rozobera po celom svete? Preco z potratov upadaju dievcata/zeny do depresie a pachaju samovrazdy?...
krupica_dnb
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

vrazda..?

Príspevok od používateľa krupica_dnb »

no je to ine keca tu o tom pise abo ked sedi dievca na posteli doma, oco alkoholik vedla bije mamu a bohvie co este.....
btw .... uz viem preco sa tomu hovori "vyskrab"..... :never: fakt humus ked som to len pocuval... necel by som zazit
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

inak osobne si myslim ze by do toho nemali kecat iste skupiny ludi-veriaci(maju predsudky, NIE VSETCI), chlapi(nerodia, nevedia co to je nosti v sebe dalsieho cloveka), politici(uzakonuju to proti zenam)

pretoze si myslim ze je to osobne na kazdej zene ci chce potratit, aj ked je to sice dieta vzdy dvoch ludi, no je to prave zena ktora mu dava zivot, a ma takisto pravo mu ho vziat kym je v nej...

preto potraty neodsudzujem

odsudzujem ale nezodpovedne konanie zien ktore k tomu dospeli, taktiez odsuduzjem co sa casto robi-zbavenie sa dietata po porode lebo zena nechcela potratit tak ho proste niekde nechala
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

jamess napísal:inak osobne si myslim ze by do toho nemali kecat iste skupiny ludi-veriaci(maju predsudky, NIE VSETCI), chlapi(nerodia, nevedia co to je nosti v sebe dalsieho cloveka), politici(uzakonuju to proti zenam)
pretoze si myslim ze je to osobne na kazdej zene ci chce potratit, aj ked je to sice dieta vzdy dvoch ludi, no je to prave zena ktora mu dava zivot, a ma takisto pravo mu ho vziat kym je v nej...
veriaci do toho nemaju co hovorit? preco? len preto ze su proti tomu? preco sa tu niekoho snazis zbavit jeho prava slobodneho prejavu na zaklade nabozenstva? Preco sa k tomu potom mozu vyjadrovat neveriaci? Oni su lepsi lusia ako veriaci?
Chlapi taktisto nie? Na splodenie dietata musia byt stale dvaja a ak islo o nezodpovedne konanie, su zodpovedni obaja rovnakym podielom viny. Nechapem preto, preco z toho muzov uplne vynechavas.
politici tiez nie? Oni by mali byt zastupcami ludi vo veciach statnych.
Kto ma potom pravo sa na danu temu vyjadrit? Iba zeny, ktore otehotneli v case ked im to nevyhovuje?

Kazdy ma moznost tehotenstvu zabranit, ak tuto moznost nevyuzije je to jeho problem.
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:veriaci do toho nemaju co hovorit? preco? len preto ze su proti tomu? preco sa tu niekoho snazis zbavit jeho prava slobodneho prejavu na zaklade nabozenstva? Preco sa k tomu potom mozu vyjadrovat neveriaci? Oni su lepsi lusia ako veriaci?
Chlapi taktisto nie? Na splodenie dietata musia byt stale dvaja a ak islo o nezodpovedne konanie, su zodpovedni obaja rovnakym podielom viny. Nechapem preto, preco z toho muzov uplne vynechavas.
politici tiez nie? Oni by mali byt zastupcami ludi vo veciach statnych.
Kto ma potom pravo sa na danu temu vyjadrit? Iba zeny, ktore otehotneli v case ked im to nevyhovuje?

Kazdy ma moznost tehotenstvu zabranit, ak tuto moznost nevyuzije je to jeho problem.
sam si si odpovedal a vystihol si to....

pretoze pokial zena otehotnie je to iba na nej ci chce potrati alebo nie, precitaj si moj prispevok este raz, aj veci v zatvorkach...
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

jamess napísal:sam si si odpovedal a vystihol si to....

pretoze pokial zena otehotnie je to iba na nej ci chce potrati alebo nie, precitaj si moj prispevok este raz, aj veci v zatvorkach...
snazil som sa aby bolo citit z mojho prispevku ironiu ale zrejme sa to nepodarilo. Ak si myslel tie dovody co si napisal vazne, je ten pohlad strasne uzkoprsy.
Ako som povedal, na splodenie dietata treba dvoch, ak ani jeden jeden nepouzije antikoncepciu, musi to znamenat, ze pocitaju s takou moznostou ze zena otehotnie a su s tym vyrovnani.
Preto nechapem, preco chcu zrazu zachranit sami seba.
Ved je uplne normalne, ze za kazdy cin musi clovek niest zodpovenost. Ak zena otehotnie musi aj s muzom niest zodpovednost. Ak pojde na potrat tak isto by mala niest zodpovednost. Mame tu predsa paragrafy aj na vrazdu.
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

mastermind>prepac ze som to nevycitil, a prepac ze som sa tak storho vyjadril vcera uz som sa ponahlal do postele, tak mi dovol sa k tomu komplexnejsie vyjadrit aby si ma pochopil ako som to myslel...

veriaci do toho enmaju co hovorit, ako som napisal nie vsetci...hlavne by sa do toh nemali starat knazi/cirkevnostni hodnostari(tak sa pomenuvava ta skupina ludi co su v cirkvi?opravte ma ak sa mylim prosim), najviac ma zaraza ked sa proti timu vyjadruju na svojich kazniach...kazdy rok chodim do jednej dediny na 2 tyzdne si odpocinut a poznam tam jedneho knaza ktory je velmi dobry kamarat mojho dedka a raz nas pozval na kavu a tak kde nas pozval do kostola na kazen ci co, tak dedko ze zo slusnosti pojdeme a okrem nejakych spevov, a modlitieb sa vyjadroval k dvom temam, zvysena agresivita mladistvych, a z tej temy (nejako) presiel k potratom, ako ho zaraza ze co si to zena dovoli potratit, ze na to nema pravo, ze ked existuje plod tak to je vytvor bozi a clovek nema ziadne pravo do toho zasahovat...preto by sa cirkev mala od vyjadrovania sa k potratom mala distancovat...potom su aj fanaticky veriaci, ako napriklad moja babka( uktorej som travil mesiac prazdnin a som bol rad ze som to prezil bez nejakej psychickej ujmy....keby nebolo dobrych kamaratov co poznam tak by to bol najhorsi mesiac mojho zivota asi....), kazdopadne, ona sa lubi vyjadrovat k takymto kontroverznym veciam....ale nikdy to nei je jej nazor ale aj tak mi ho bude vtlkat, ze aby sa mi nikdy nestalo ze mi omja manzelka potrati aj keby mala umret(!)... tolko k veriacim....

preco nie politici? spravne si povedal ze politici zastupuju lud, ale vsimol si si ze vacsina politikov je aj tak chlapov? donedavna nam vladli dve radikalne(podla mna) krestanske strany-sdku, kdh(pokial sdku nie, minimalne kdh je radikalna) a dost do toho pocas volebneho obdobbia kecali ze ako tomu zabranit ak si pamatas...pokial politici maju zastupovat lud, nech ho aj vypocuju, a to hlavne ludi ktorych sa potrat tyka-tehotne zeny ktore nad tym rozmyslaju apod....ako iste si si vsimol politic nie vzdy zastupuju lud, ale iba si naplnaju vrecka...

chlapi by zenu taktiez enmali od potratu odhovarat pokial zena na tom trva....ano mas pravdu ze na spolodenie dietata treba dvoch....ale ide to a jbez chlapov, chlapi sa zenu k zahube, a evolucia sa postara o to aby sa ludia dalej rozmnozovali, vsak ludia maju bud XX alebo XY chromozom, X je zo zeny alebo chlapa a Y iba z chlapa, to znamena ze staci 2 zeny, s jednej vezmu jeden chromozom, spravia umelu spermiu do ktorje chromozom daju,a tou spermiou oplodnia vajickoa dalej to uz poznas, zatial to bolo vyskusane na mysiach-uspesne...no naspat k teme, chlapi daruju spermie a tym to konci, vsetko ostatne ma na starosti zena...chlap nech sa stara rovnakym dielom o dieta ked sa narodi, nie kym je v tele matky, ona ho tam 9 mesiacov nosi a je to jej pravo sa rozhodnut ci ho chce nosit alebo nie...keby nebolo zien, nemnozili by sme sa, pretoze zena dava dietatu zivot, preto pocas tehotenstva ma pravo mu ho aj vziat...chlapi sa o to dieta pocas tehotenstva nijak nestaraju, chlapi nemozu otehotniet-nemozu rozhodovat za zenu ci ma/nema potratit...

no este raz sa zopakujem, potratom sa da zabranit prevenciou-pouzit ochranu pri sexe, ci uz kondom, alebo spermicidy alebo tabletky, ale proste nieco...nie len ze sa tak zabrani zbytocnym problemom ale aj sa tak da zachranit zivot potencialnej matky, kedze je kopa dievcat mladych ktore ked porodia umru, v horsom pripade zostanu do konca zivota chrome...

dufam ze uz som sa vyjadril jasne, ale kludne sa pytaj dalej ak ti nie je nieco jasne ;)
solitary1
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa solitary1 »

Potrat je NAJVECSIE kravina na svete. Keby som bol baba a siel by som na potrat tak by som sa citil ako vrah. Sak aj to je uz tak povediat ziva bytost svojim sposobom. Takze ja to ODSUDZUJEM!
krupica_dnb
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krupica_dnb »

solitary1 napísal:Potrat je NAJVECSIE kravina na svete. Keby som bol baba a siel by som na potrat tak by som sa citil ako vrah. Sak aj to je uz tak povediat ziva bytost svojim sposobom. Takze ja to ODSUDZUJEM!
jj, aj ja som to tak bral.... ale ked som sa predstavil v kozi nejakej baby s milionom problemami a nie to este decko.... v takej situacii to pripada ozaj ako najlepsie riesenie... najlepsia je prevencia a no problem...
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Potrat je zlá vec. Videl som videá, mám preštudované metódy... Poviem vám, je to mnoho krát nechutné.
Napr. do plodu sa vpichne vysoko slaný roztok, následkom čoho plod odumrie a prirodzenou cestou vyjde von...
A jasné, interupcia...v medicínskom slangu-výškrab...

Moja priateľka sa ma raz pýtala... Čo by som urobil ak by otehotnela.
Povedal som jej jedno. Musel by som zaprieť sám seba ak by som ju poslal na potrat. Aj keby si to chcela vziať, protestoval by som, chcel by som aby dieťatko donosila, ja by som ho vychoval...
Je to len vražda, nič viac, a nedokázal by som žiť s tým že som dal zabiť svoju vlastnú dcérku, alebo synčeka...

Samozrejme niečo iné je ak je matka v ohrozené života, alebo gravidita po znásilnení... :cry:
lienka111
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa lienka111 »

ja som proti potratom a dufam, ze sa nikdy neocitnem v situacii, kedy by som o tom musela aspon uvazovat... nesuhlasim s tym a asi ani nikdy nebudem... zaroven ale neodsudzujem tie zeny, ktore sa do takej situacie dostanu po niecom tazkom (potrat) ... ale rozhodne neuznavam mlade holky, ktore uz nevadia co zo sebou, na kazdej akcii maju ineho a potom ups... asi som v tom, idem na potrat... taku nezodpovednost nechapem.... najprv rozmyslaj, co robis a s kym lezies do postele
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

Vsak uz prestante opisovat detaily potratu, vieme si to vsetci priblizne predstavit ...
A co ak je 14 rocne dievca znasilnene ? nejakym ciganikom ? :) hmm? ani potom nemenite nazor, ci to je uz iny pripad

edit ShepDog jj poznam
Ovecka
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Ovecka »

Švíík napísal:Vsak uz prestante opisovat detaily potratu, vieme si to vsetci priblizne predstavit ...
A co ak je 14 rocne dievca zansilnene ? nejakym ciganikom ? :) hmm? ani potom nemenite nazor, ci to je uz iny pripad
moj nazor poznas ak si si precital vsetky odpovede ale som zasadne proti potratom :/
Diana
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Diana »

Ja by som len rada pre tých, ktorý tu kydajú na cirkev, povedala toľko, že cirkev nie je necitlivá a bezhlavá a existuje množstvo prípadov, kedy si potenciálna matka môže dať urobiť potrat bez toho, aby bola za to z cirkvi exkomunikovaná. Cirkev chápe znásilnenia, zdravotné problémy a iné komplikácie a v takýchto prípadoch postupuje individuálne, pokiaľ má matka záujem o dialóg v týchto súvislostiach.

I keď aj pri objektívnych príčinách stále ostáva psychická ujma na duši tejto matky (pokiaľ nie je extrémne necitlivá a pod.) Takže ono ešte to, že má vlastne právo aj z cirkevného hľadiska, neznamená, že si to tá matka aj tak nebude vyčítať, veď mala objektívny dôvod..

Bola jedna žena, ktorá bola doktorka a ostala tehotná. Ako doktorka vedela, že jej tehotenstvo nie je zlučiteľné s jej životom, no i tak si to dieťa nechala. Ale to už je svätosť. A ona je svätá. Tým samozrejme nechcem povedať, že by som dokázala postupovať rovnako, lebo svätá nie som. Sama by som deti ešte dlho mať nechcela, ale v každom prípade potrat je len iný spôsob vraždy, ibaže ľudia nemajú to svedomie nazývať to pravým menom.

Je mi absolútne jasné, že vám cirkev vadí len preto, lebo vám hovorí to, čo počuť nechcete. Totiž ono vaše svedomie to odmieta počúvať :)

A len tak na okraj, z potratu sa DÁ vyspovedať, pokiaľ to matka naozaj oľutuje. Cirkev je flexibilná a dynamická, neni to len tak nejaká byrokratická inštitúcia, čo si z nudy vymýšľa stupídne predpisy..ono to má všetko svoju logiku, kamaráti :)

A to, že niektorí kňazi a iní cirkevní kompetentní majú možno nevhodnú prezentáciu a pod. treba chápať tak, že cirkev je len nedokonalou realizáciou dokonalého Božieho plánu. Inými slovami, pokiaľ niečo v cirkvi zlyháva, tak je to ten ľudský faktor.

Tak, teraz si ma tu aj ukrižujte, a čo. Každý má svoj názor, všakže.
schw33k
Guru
Guru

Diana - tak z takych ludi ako si ty , mam zly pocit , pripominas mi jehovistu
Diana
Novice
Novice

ach, to hádam nie, ja nie som žiadny fanatik, len ma to proste štve, jak by ľudia furt len na všetko kydali bez toho, aby mali vlastne šajn, že o čom :)

btw som to liberálnejšie katolícke krídlo, jehovistov som toť nedávno musela spred domu slušne vyhadzovať, takže mi je lúto, že ti ich pripomínam :cry: sú to len vycvičení demagógovia, čo ti tlačia do hlavy nezmyselné kaleráby a ešte sa budú pri tom tváriť sväto :roll: a to normálni kresťania určite nie sú. chjo nejdem sa zase rozčuľovať :evil: :oops:
schw33k
Guru
Guru

btw hovoris v mnoznom cisle , a ako tak pozeram " nekydal " na cirkev v celom tomto topicu iba jeden uzivatel , aj to iba v jednom prispevku , aj to by som kydanim nenazyval ..
Ak mi mozes odpovedat : aky je rozdiel medzi tebou z toho kridla , a normalnym krestanom ..
Diana
Novice
Novice

fajn, myslela som to skor tak vo vseobecnosti, ako len konkretne na toto vlakno. kydania sa vyskytuje naokolo dost, takze po tomto som sa len odhodlala sa to napisat.

a na tu tvoju otazku neviem - to kridlo som myslela skor obrazne - ze aj v cirkvi su ludia rozni a s roznymi nazormi. a kazdy z nich moze byt "normalny krestan". takze asi tak. aj ked to uz je asi OT
schw33k
Guru
Guru

Ja uznavam " zdrave " krestanstvo, clovek je veriaci , chova sa tak ako ma , ide sa raz za cas pomodlit , ale co si pisala , no neviem
Sama musis uznat ze cirkev zaujimava cim dalej tym viac veci , cez potraty az volby dokonca ( knaz z nasho mesta , nabadal ludi , ktoru stranu by mali volit )

Ty mi pripadas podla mojho nazoru az privelmi krestansky mysliaca ..Preto som ti hned z tvojho prveho prispevku napisal , ci niesi nieco take ako jehovista ? :) ( jasne ze nie jehovista , kedze oni su proti cirkvy , sice niekedy sa aj naschval pretvaruju )
cirkev nie je necitlivá a bezhlavá a existuje množstvo prípadov,
Cirkev chápe znásilnenia, zdravotné problémy a iné komplikácie
vám cirkev vadí len preto, lebo vám hovorí to, čo počuť nechcete
Cirkev je flexibilná a dynamická
cirkev je len nedokonalou realizáciou dokonalého Božieho plánu.
hm?
(inak ak je toto velmi OT tak potom pardon) :?
r4wMUnt34q
Star
Star

Potrat

Príspevok od používateľa r4wMUnt34q »

Hmm.. Zaujímavá téma..

Často sa pýtam dievčat na pokeci, s ktorými kecám, že keby sa im má narodiť postihnuté dieťa, či by chceli potrat. Väčšinou však ale nevieme, či sa narodí postihnuté dieťa (si myslím) a narodené zabiť pre postihnutie, to chce poriadneho psychopata.

Či ísť na potrat treba dôkladne premyslieť, prípadne si vypísať pre a proti na papier alebo čo. Rozhodne keď z toho má byť viac škody, tak by som sa rozhodol pre potrat. Znie to možno neľudsky a určite by sa mi o tom nerozhodovalo ľahko, ale treba zapojiť do toho rozum. Sú aj dievčatá, ktoré s materstvom v 17 nemajú problém (len zo začiatku majú, kým si zvyknú). Ale týmto dievčatám v tom pomáhajú rodičia a bárs kto, takže si viac-menej život nezkomplikujú. No keď nie sú podmienky na postaranie sa o dieťa, tak nevidím iné východisko ako potrat. Naozaj záleží na okolnostiach. Teda podľa mňa by malo. Pretože dieťa je veľká zodpovednosť a treba doň investovať peniaze, čas, treba mu prejavovať lásku, aby bolo normálne ! Keď aspoň jedna z týchto vecí chýba, resp. by mala chýbať, tak nemá cenu a je veľmi nezodpovedné priviesť na svet stvorenie do takého prostredia. Potrat je určite nechutný a každá absolventka si dobre rozmyslí, či si začne dávať pozor s kým a za akých okolností. Človek sa učí na vlastných chybách, ale aj na chybách druhých. Každý sa aj tak rozhodne sám, čo si z tohto textu zobrať a tak. Veľa šťastia :wink:
Napísať odpoveď