Prenikanie anglických slov do jazyka slovenského.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ETieNne
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Prenikanie anglických slov do jazyka slovenského.

Príspevok od používateľa ETieNne »

Kto nečíta celé príspevky, nech sa k príspevku nevyjadruje, ak tu takáto téma je, tak prosím spojte tento príspevok s tou témou.
//edit >> Názov témy je provokačný :twisted:

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale keď čítam slová, nemyslím na hojku, ale všeobecne...

slová ako "establišment", "kontroling", "drive", "briefing", "meeting","fleš","look", "boom".

Alebo "yes", "shit", "fuck", "shut up" tak ma ide poraziť.

Ja mám tiež rád jazyky, nie som žiadny národovec, alebo obrodilec... Ovládam celkom slušne anglinu, trochu horšie franinu, a kedysi som kukol:x aj do španielčiny. Jazyky ma veľmi bavia.

Opakujem, nie som žiadny matičiar, ale prečo za každú cenu, musíme trepať do nášho jazyka tieto "trendové" slová???

Napr. ktorý ko*ot??? začal používať slovo "FLAME"??? To už naozaj niekomu musí drbať v hlave. :x

Alebo keď počujem "hater(hejter)", "faker(fejker)", slová, ktoré sa udomácnili v slovenskom rape... :roll:

Chápem, že niektoré slová, ktoré sa používajú všeobecne na celom svete, ako Internet, alebo mail, alebo marketing... tak to je užitočné, že je to jednotné. Nie som zase za taký prístup ako majú francúzi, že oni musia mať každé slovo vlastné...

Zvyčajne nie som až taký výbušný, ale keď už v každej téme nájdem slovo "flame", vlasy mi idú dupkom.

Možno mi tu poviete, že som sprostý, že to nafukujem, že to preháňam, že som nejaký anti-amerikanista...

Nie, veľmi rád pozerám americké filmy, výlučne s anglickými titulkami. Väčšina videí, čo je na nete je po anglicky. (Rád si pozriem napr. Pabla Francisca). Keď mám čas, rád sa stretnem aj so svojimi Americkými priateľmi a pokecáme. Prečítal som asi 2 knižky po anglicky za celý svoj život.

Potom poznám aj skupinu ľudí, ktorí už nahrádzajú aj iné, nielen takéto poslovenčené, alebo cudzie, medzinárodné slovíčka... ale hocijaké, aké im príde...

Takže očakávam serióznu diskusiu, váš názor, a hlavne argumenty...

Moje sú asi také, že tento proces sa stále stupňuje a myslím, že existuje nejaká hranica, za ktorú asi nepôjde, ale aj tak je to vôbec potrebné?? Naozaj sa bez toho nezaobídeme??

Ja radšej poviem "Do pi*i" ako "fuck.
Radšej "Môžem osrať" Ako "shit"
Radšej "Paráda" ako "yes"

Radšej konflikt, problém, hnev, spor... ako flame... :roll:

Jednoducho ma serie, že niektorí ľudia už tomu druhému človeku nevedia niečo vysvetliť, alebo povedať, bez toho aby použili v každej vete aspoň 2 anglické slová (áno, dajte mi, zase preháňam)

A nie so ani za štúrovčinu aby bolo jasné... :P
R1k1nko
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa R1k1nko »

je dobre sa ucit uz teraz po ang. mozno o 100 rokov sa bude len vsade po ang pisat / hovorit
Cize to nieje na skodu uz teraz trenovat a obcas nieco povedat po ang. :wink:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Noo ja rad pouzivam anglicke vyrazy ( neviem co je to Flame - odpustte mi ze som taky blby ale poprosim aby mi to niekto povedal ) mozno je to aj kvoli "drobnej" recovej vade - neviem hovorit L, Ĺ ..takze ma to prinutilo hladat ine sposoby ako sa vyhnut posmechu preto bohato rozsirujem svoju slovnu zasobu aspon sa o to snazim a ked jednoducho poznam nejake to anglicke slovo tak ho poviem namiesto aby mi niekto nerozumel ze co som tam zamrmlal jednoducho im to radsej vysvetlim nez by som sa strapnil . A prenikanie slov je prirodzeny proces neviem preco sa branit je to dobre pre buduce generacie ..ja osobne by som uvital jeden jazyk na celom svete . To by aspon prispelo k celkovemu lepsiemu spolunazivaniu a nie nejakemu osocovaniu ze aha madar ..ved kto by rozpoznal madara keby hovoril cisto po slovenksky ? Mne to nevadi.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

mna zase serie ked daco poviem kamosovi (ftip) a on namiest toho aby sa smial povie "loooooooooooool"
co uz je lenivy sa smiat?

alebo ked v herni dakto vykrikuje namieto "dpc" tam reve "OMG, OMG"

pride mi to retardovane
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Hehe, suhlas... Prilis sa to prehana dnes. Najma medzi mladezou a na podnikovej urovni... Dnes je vsade len "dženeral dajrektor", "senjor devájs menežer", vyzva je proste "čelíndž" alebo obchod je "díl"... medzi mladymi ano nevravim. Smutne to je. Nesuvisi to s tuzbou ucit sa anglictinu. Suvisi to s tuzbou byt "in". A kto zaviedol, ze clovek je "in" ked pouziva tieto dementne vyrazy, tak to neviem. :?
R1k1nko
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

k6 napísal:Hehe, suhlas... Prilis sa to prehana dnes. Najma medzi mladezou a na podnikovej urovni... Dnes je vsade len "dženeral dajrektor", "senjor devájs menežer", vyzva je proste "čelíndž" alebo obchod je "díl"... medzi mladymi ano nevravim. Smutne to je. Nesuvisi to s tuzbou ucit sa anglictinu. Suvisi to s tuzbou byt "in". A kto zaviedol, ze clovek je "in" ked pouziva tieto dementne vyrazy, tak to neviem. :?
asi si uz moc stary :D ( lebo nie kazda dnesna mladez to nevnima ako ty ).... ja to pouzivam tiez a nie za ucelom byt IN (ani si nepripadam ) ... jednoducho ma to napadne ako prve ... Trebarz aj to LOL - ked niekto nieco povie / napise a nieje to moc smiesne na silu sa smiat nebudem napisem mu ze LOL or ROFL ....
alebo slovo all sa mi tiez zapacilo ( je kratsie ) a OMG je tiez uzitocne lepsie hovorit to ako nadavat furt do pi.. alebo do kkta .... ( predsa budme slusny ) :lol:
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Osobne a mi už anglické slová tak vmiesili do slovnej zásoby, že ani nevnímam, keď ich počujem. No v omjom okolí ich nieje veľa - sú to skôr výnimky, ktoré ma však nijak neiritujú. Berem ich ako súčasť rozhovoru, no aj to má svoje výnimky. Napríklad naša fyzikárka - asi 60r babka - stále zadiera, aby sme si nové vedomosti zapísaly do memory alebo na hárddisk, prípadne že: "Vy memory máte, iba z nej neviete loadovať!" :x
Vtedy už aj mňa poráža :roll:
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Tiey mam takeho kamarata..neprejde hodina kedy by nepovedal "meen", "ou šit" a podobne chu****...Ved zijeme na slovensku, tak hovorme po slovensky. Mne sa to zda trapne a netrefne, presne ako povedal Etienne, ked si chcem nadat tak to poviem po slovensky a nie nijak inak..
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Nedávno som prekladal jeden program z angličtiny to slovenčiny. A pri veľa slovných spojeniach som musel veľmi dlho rozmýšľať, ako to preložiť do slovenčiny (aby to bolo naozaj po slovensky). Veľa slov totiž nemá rozumný slovenský ekvivalent (aspoň nie primerane dlhý [napr.: firewall nemá rozumný {rozumej: taký čo by sa mi páčil} jednoslovný preklad]).

Ale tak isto nechápem, keď sa nejaké slová, ktoré majú používaný slovenský ekvivalent, používajú. Našťastie osobne nepoznám nikoho, kto by rôzne anglické slová alebo skraty používal aj v hovorenej reči (pôsobí to ,prinajlepšom, veľmi zvláštne). A najsmutnejšie na tom je to, že veľa ľudí ani nepozná presný význam tých slov/skratiek.
Ale tiež nie som jazykový purista, a občas tiež použijem nejaký môj "vtipný" preklad.

Taktiež nechápem, keď niekto zbytočne nahradzuje niektoré písmená (v <=> w, ch => x, v => f...). Mne keď prestane fungovať klávesnica, kúpim si novú. :)

P3Bo: Flame je diskusia, kde si každý tvrdí to svoje, a ktorá k ničomu nevedie (napr: je lepšia CocaCola alebo Pepsi Cola).
ETieNne
Light Professional
Light Professional

Flame je oheň, to znamená, že užívatelia zbytočne vyvolávajú "oheň na streche", "prilievajú do ohňa", proste sa hádajú, a celé to aj tak nikam nevedie, presne ako spomenul chrono, lebo kadžý si hudie to svoje.

Áno presne na toto som myslel, veci ako "senior device manager" alebo "deal", "challenge".. alebo OMG a LOL neznášam.

Takisto zase neuznávam preklady ako..
Vopcháčik (Hot Dog)
Lezúň (Batoľa)
Hovník (Pohovka)

:roll: :D

//edit : Nepáči sa mi ani "fenks" :roll: (rozumej thanx)
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

ETieNne napísal:Takisto zase neuznávam preklady ako..
Vopcháčik (Hot Dog)
Lezúň (Batoľa)
Hovník (Pohovka)
:roll: :D
Tie slová nie sú spisovné (našťastie). http://www.juls.savba.sk/FAQ.html Ale videl som napr. používanie slova pavučina ako preklad k slovu web (napr.: spojenie hľadať na web => hľadať na pavučine [mne stačí aj hľadanie na internete, aj keď web != internet]).

PS: != znamená nie je rovný, nerovná sa (pre neprogamátorov :) )

// chrono: Ale rovnako nemusím ani niektoré slovenské skratky (jj, ee, nj, mmnt...). (musel som si na internete nájsť, čo vlastne znamenajú :) )
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

ETieNne
vacsina prikladov je skor odvodena od pouzivania internetu, kde sa mozes pouzivaniou tychto slov jednoducho vyhnut
ale po prichode do zamestnania narazis na este vacsi podiel pouzivania anglickych slov, preberaju sa vsetky prevadzkove/ekonomicke terminy a az potom je z toho nechutny gulas, ale clovek si rychlo zvykne, najma ak musi zaroven pracovat v slovencine a anglictine - najcastejsie
je to urcita dan za globalizaciu, ani v tescu nehovoria ze pripravuju akciu ale promo
a ako uz aj chrono spomenul tak v slovencine vela ekvivalentov jednoducho neexistuje a clovek musi pouzit anglicky vyraz, ktory je casto taky vystizny, ze slovensky preklad vyznieva komicky

a pridam este taku perlicku nazvy pracovnych pozicii
http://www.orange.sk/about/jobs/
http://www.profesia.sk/microsite/telefonica/
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Asi jedine slovicko, ktore sme prebrali z anglictiny a ja ho v beznej reci pouzivam je sorry, ale to ked o niekoho zakopnem alebo tak, ina poviem radsej prepac. Tiez mi to dost vadi, a leze mi na nervy, kolko Slovakov sa snazi ukazat svoju uzasnu znalost jazykov takymto sposobom... :roll:
ETieNne
Light Professional
Light Professional

Sundevil no veď ja som hovoril aj o ekonomických pojmoch, ja študujem ekonómiu a keď sme mali manažment alebo marketing tak ma tiež išlo poraziť, aj keď možno v tej našej teórií nebolo toho až toľko ako v podnikoch ale aj tak dosť.

Veď presne, stačí si pozrieť tie tvoje 2 linky a vieme o čom hovoríme.

Áno ja viem, internacionalizácia, medzinárodná integrácia, globalizácia... hmm.. to je všetko pekné, ale podľa mňa tieto procesy sa dajú uskutočňovať aj bez takýchto vecí.

Veď kopu ľudí hovorilo, že keď vstúpime do EÚ ako stratíme svoju kultúrnu samostatnosť, ako už nebudeme slovenskí, ale nie je to náhodou o tom, že je to celé vlastne na nás?? Ako sa budeme správať/rozprávať?

Áno je to aj od používania internetu, tam je veľmi silný vplyv. A práve preto ma tak serie, keď vidím dnešné deti/mládež, čo presedia hodiny za PC/netom, a potom v električke alebo na ulici počuješ tie výrazy... no čo ja viem... :?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

jj vadi mi to a podla mna to nieje ani cool ani in a podobne nezmysly .. ba priam je to trapne ... zo srandy nepoviem raz-dva krat za mesiac ked nieco chces vystihnut dake "uac áp mén" .. ale ked si clovek na to zvykne je zneho slovny saboter ... slovencina .. TO jE JAZYK! 8)
nErD. ' z
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nErD. ' z »

V bežnej komunikácií mi to moc nevadí, ale čo sa týka napr. hudby to mi vadí dosť, vid rap... Sme predsa na slovensku a hovorime po slovensky nie po anglicky. Ked som slovak som na to hrdy a hovorim po slovensky. Ked niekto hovori stale po anglicky nech ide do anglicka ameriky a podobne.

Inač myslím, že aj hudba má na to celkom velký dopad. Lebo asi pred 3-4 rokmi sa mládež takto vobec nerozprávala - myslím po anglicky, anglické výrazy a pod.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ja take slovička používam, keď si chcem niečo skrátiť alebo tak. Ale iba ak sa to hodi, ťažko teraz rozpisovať, snáď chápete..
Inak som dosť veľký "národovec" a na slovenčinu nedám dopustiť. Skôr mi je "prosti srsti", keď niekto nevie skloňovať, nedá sa to počúvať /náš dejepisár, pozdravujem/ alebo keď niekto zadre, že by zrušil ypsilony :x snáď nejakú kultúru máme, nie?
R1k1nko
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nErD. ' z napísal: Sme predsa na slovensku a hovorime po slovensky nie po anglicky. Ked som slovak som na to hrdy a hovorim po slovensky. Ked niekto hovori stale po anglicky nech ide do anglicka ameriky a podobne.
a co ludia v Amerike tam vela ludi ani po ang nevie hovori tam po cinsky a inak a nikomu to tam asi nevadi ze ic teraz do cini alebo inde ....
Tam to ludia asi chapu ..... mne stale nejde do hlavy co vam tak vadi :?: :roll:
Mne vadi ked niekto nevie ich vyznam!
( ze narodniary :lol: a pritom pri vela veciach sa ani tak nespravate ...( poznam viem ) A co taka madarcina ta vam nevadi ? ta sa tu toci do okola a nie len skratky !!! (cele vety a dialogi tu idu )

:idea: ludia zamerajte sa radsej na ide problémy ! napr : nie ze ja dojdem do obchodu a tam mi predavacka povie ze TASEK ( prosim ) radsej by som bol radsej kebyze mi to povie SVETOVIM JAZYKOM ANG. :)
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

OMG suhlasim, :lol: nie zartujem, mna dokonca ide porazit ked kamarat namiesto smiechu povie lol, mne mrka z lavym okom a to je na trvalu invaliditu! (prave oko je smrt) stve ma ako sa to poslednou dobou rozmohlo, brat zabudol na slovo skontrolovat a pouziva v kuse checkni to a najhorsie je na tom to ze sa to uz lepi aj na mna. :?
Da sa to rozdychat ked je to napisane, ale v hovorovej reci? omg? lol? demencia! takych ludi by v mojej republike postavili k muru :smt067

//edit:
R1k1nko napísal:a co ludia v Amerike tam vela ludi ani po ang nevie hovori tam po cinsky a inak a nikomu to tam asi nevadi ze ic teraz do cini alebo inde ....
a ty po slovensky nevies?
R1k1nko napísal: ( ze narodniary :lol: a pritom pri vela veciach sa ani tak nespravate ...( poznam viem )
tu nikto nerobi narodniara, tu ludom vadi tlacenie priblblych skratiek a anglickych slov tam kde su zbytocne a vobec ich tam netreba
R1k1nko napísal:A co taka madarcina ta vam nevadi ? ta sa tu toci do okola a nie len skratky !!! (cele vety a dialogi tu idu )
ked to teta po slovensky nevie :? ma sa zastrelit? nezastavam madarov na SVK ale je rozdiel ked to 50 rocna tetka nevie po slovensky a pupertaci vkuse omguju loluju a neviem co, povazujem to za zbytocnu deformaciu jazyka... no jo kde budeme za desat rokov ze? :?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

uprimnaDUSA napísal:pupertaci vkuse omguju loluju a neviem co, povazujem to za zbytocnu deformaciu jazyka... no jo kde budeme za desat rokov ze? :?
na to sa hodi vtip ze:
syn sa pyta otca ci chatovanie degeneruje hovoreny prejav a oco: "imho lol." :lol: smiesne ale pravda .. smejeme sa sami sebe :(
Napísať odpoveď