//edit >> Názov témy je provokačný
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale keď čítam slová, nemyslím na hojku, ale všeobecne...
slová ako "establišment", "kontroling", "drive", "briefing", "meeting","fleš","look", "boom".
Alebo "yes", "shit", "fuck", "shut up" tak ma ide poraziť.
Ja mám tiež rád jazyky, nie som žiadny národovec, alebo obrodilec... Ovládam celkom slušne anglinu, trochu horšie franinu, a kedysi som kukol:x aj do španielčiny. Jazyky ma veľmi bavia.
Opakujem, nie som žiadny matičiar, ale prečo za každú cenu, musíme trepať do nášho jazyka tieto "trendové" slová???
Napr. ktorý ko*ot??? začal používať slovo "FLAME"??? To už naozaj niekomu musí drbať v hlave.
Alebo keď počujem "hater(hejter)", "faker(fejker)", slová, ktoré sa udomácnili v slovenskom rape...
Chápem, že niektoré slová, ktoré sa používajú všeobecne na celom svete, ako Internet, alebo mail, alebo marketing... tak to je užitočné, že je to jednotné. Nie som zase za taký prístup ako majú francúzi, že oni musia mať každé slovo vlastné...
Zvyčajne nie som až taký výbušný, ale keď už v každej téme nájdem slovo "flame", vlasy mi idú dupkom.
Možno mi tu poviete, že som sprostý, že to nafukujem, že to preháňam, že som nejaký anti-amerikanista...
Nie, veľmi rád pozerám americké filmy, výlučne s anglickými titulkami. Väčšina videí, čo je na nete je po anglicky. (Rád si pozriem napr. Pabla Francisca). Keď mám čas, rád sa stretnem aj so svojimi Americkými priateľmi a pokecáme. Prečítal som asi 2 knižky po anglicky za celý svoj život.
Potom poznám aj skupinu ľudí, ktorí už nahrádzajú aj iné, nielen takéto poslovenčené, alebo cudzie, medzinárodné slovíčka... ale hocijaké, aké im príde...
Takže očakávam serióznu diskusiu, váš názor, a hlavne argumenty...
Moje sú asi také, že tento proces sa stále stupňuje a myslím, že existuje nejaká hranica, za ktorú asi nepôjde, ale aj tak je to vôbec potrebné?? Naozaj sa bez toho nezaobídeme??
Ja radšej poviem "Do pi*i" ako "fuck.
Radšej "Môžem osrať" Ako "shit"
Radšej "Paráda" ako "yes"
Radšej konflikt, problém, hnev, spor... ako flame...
Jednoducho ma serie, že niektorí ľudia už tomu druhému človeku nevedia niečo vysvetliť, alebo povedať, bez toho aby použili v každej vete aspoň 2 anglické slová (áno, dajte mi, zase preháňam)
A nie so ani za štúrovčinu aby bolo jasné...