F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

t0m4s3 napísal:krija aj ked budes cervensi ako ferrari, nic to nezmeni na tom, ze samotna FIA nenasla pouzitie dusevneho vlastnictva Ferrari na monoposte McLarenu. Takisto nezenis nic na tom, ze o poruseni resp. neporuseni pravidiel (narazam na Lewisovu jazdu) rozhoduju kompotentni a nie cerveny krija :-)...
precitaj si este raz, pokial mozno pozorne, co som napisal.:
ja by som sa tu mohol aj na hlavu postavit, ist aj za mad maxom a inymi celnymi predstavitelmi F1, ich rozhodnutie nezmenim.
hojko, takym infom nedisponujem = o tom, ze by mal byt podvozok ferrari z monopostu mcl neviem a nevsimol som si ju ani v tvojom preklade. cela afera okolo plavajuceho podvozku na monoposte ferrari, bola, ze mcl isiel na istotu a to oni to nabonzovali vedeniu fia. ak je pravda, to co tvrdis, tak aj v mcl mali podvozok nesplnajuci pravidla.

info, a zdroj bude :wink:

tomasito, tak okolo osmej :wink:

ale, k tej lewisovej akcii, mam par viet. ukazalo sa, ze je to novacik, sice najlepsi novacik v historii, ale novacik. chalan si neuvedomil, ze z takmer suchej idealnej stopy ide na totalne mokry pit stop access road. chapete, nemalo co vytlacit vodu :wink:
Mateq napísal:Bola to aj chyba na strane tímu, mali ho do boxov zavolať skôr ak videli, že tá pneu nevydrží. Myslím že sa tento raz ukázalo kto je nováčik a kto má už niečo odjazdené (poprípade aj s dvoma titulmi vo vrecku v prípade Alonsa). Hamilton jednoducho na vysychajúcej trati nedokázal šetriť pneumatiky...
pravdou, je ze na trati vyrazne spomalil, no ak ste si nahodou nevsimli, jemu pri vjazde do pit lane usiel predok, a nie zoslahany zadok! a este nieco. lewis to chladil kde mohol. kimi to takmer ani nerobil. to aj monopost a jeho nastavenie ovplyvnuje setrenie pneumatik.
ale chybu teamu, by som ja osobne (toto bude asi niektorym tu na fore vadit, ale najprv si pozorne precitajte, co napisem), hladal niekde inde.
Martin Whitmarsh: "Nechali sme ho na trati o kolo dlhšie a jeho pneumatiky to už nevydržali. Počasie sa v tom čase veľmi menilo a tak sme nechceli riskovať. Chceli sme ostať pred Kimim.
v tej chvili (cca) 3 kola pred pit stopom mal naskok pred alonsom cca 17 sekund. tak skuseni borci ako su v mcl, by mali vediet, ze nie je podstatne skoncit pred kimim, ale pred alonsom. pravdepodobne by skoncil za kimim druhy, a dnes by sa tu oslavovalo. takto sa lahko moze stat, ze tu niektorym zostanu iba oci pre plac.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tak som tu o5 :wink:

hojko, mas to mat. :wink:
Nigel Stepney, declared that he believes that the Scuderia got off lightly as the flow of information to Mike Coughlan was not one-way. Stepney said: "I got weight distribution, I got other aspects of various parts of their car from Coughlan. Ferrari got off very lightly. I was their employee at the time.

The question is: Did I use the information, did I talk about it?' That's the big question. I spoke to some people about it. I can't prove it, there are no e-mails or anything. Points about the fuel and the differences, between Ferrari and McLaren, were discussed inside."
www.f1technical.net

Tomasito: zacnem pracovnou teplotou a kde bola, alebo nebola spomenuta:
-tu nie: http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=700234#700234
-ale o nieco skor, ano: http://www.hojko.com/post699006.html#699006

mozno som sa mal vyjadrit takto: to, co robia je zbytocne, za takeho pocasia, ake panovalo v japonsku. na tuto temu sa vyjadrim naposledy. prave dnes pocas zahrievacieho kola, bola k videniu obrazova informacia v lavom dolnom rohu TV obrazovky pod nazvom tyre temperature. vyzeralo to cca ako v prilohe. sipky zobrazuju v akom rozsahu (cca) sa pohybovali teploty pneu na zaver zahrievacieho kola! je dobre vidiet, ze to bolo na hranici medzi nedostatocnym zahriatim a teplotou kedy pneu funguju dostatocne. presli cele jedno kolo, a teplota kolisala v spominanom rozsahu. nejake cisla som sem uz dal, tak to nebudem opakovat. usudok si urobte sami.
nemam pocit, ze odvadzam pozornost. mojimi argumentami podporujem svoju teoriu, ktora, je vzhladom na podmienky vo fuji podla mna spravna.

zahrievanie brzd. viac menej som to myslel ironicky, ale... novacik povie zlahka. naznacil som iba, ze v zlom pocasi to moze trvat o nieco dlhsie, ale o kolko??? fajn, pozrieme sa na to ocami jarna trulliho (ziadny rookie).
states Jarno Trulli. This delay is in fact the length of time required by the disk/caliper tandem to reach operating temperature, which increases by 100°C per tenth of a second for the first half-second of braking, after which it can reach up to 1200°C. After that short period, deceleration is immediate, and brutal.
a ja uz dam do pozornosti iba uvedene cisla. zlahka, ved podla jarna to ide zlahka a rychlo, vzhladom na cas takmer okamzite. to len rookie lewis ma v nohe taky cit, ze snou vie operovat rozdielom v milisekundach (0,001).

takze ja, a iba ja :lol:
k tomu som sa uz vyjadril. to ty si si myslel, ze ja som jediny na svete. tak mala perla od niektorych jazdcov z paddocku. neodpustili si jednu ironicku poznamku na lewisovu adresu: "ty si na nas pocas celeho zavodu (aj za SC) hadzal takmer trojmetrove zaclony, vdaka ktorym nebolo vidiet vobec nic. a pri tom vsetkom si to bol ty, kto takmer narazil do safety caru." :idea:

viem co napisete teraz, tak to si nechajte. radsej si pozrite este raz to moje video, a zistite, preco to strhol doprava a preco brzdil. to je presne to, co vy nevidite!!! a papate mu tie banany presne tak, ako tomu bolo v pripade FIA.

a nemate dovod byt frustrovani? uz ste! a ako som spomenul v predoslom poste, mozno bude este horsie :wink:

///spionaznu kauzu vytiahol na svetlo hojko, a nie ja!!! http://www.hojko.com/post701172.html#701172
Prílohy
1.JPG
1.JPG (1.71 KiB) 968 zobrazení
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

konipasek88 napísal:podla mna lewis nezvladne posledne preteky a alonso alebo kimi ho daju dole vdaka skusenostiam ... uz na tom najazde do boxov sa ukazalo kto je jazdec a kto je zaciatocnik ... starsi skusenejsi jazdec by sa na takytch pneumatikach nehnal do boxov ako sarkan
taketo situacie na trenazery nenacvici takisto ako tam nenacvici jazdu pod tlakom ktory bude obrovsky v poslednych pretekoch pretoze si bude uvedomovat ze ak spravi chyba je koniec
Nezabudaj, ze prave Alonso je ten, ktory uz pod mensim tlakom robi chyby a na to sa tesim :) Bol by som velmi rad, keby vyhral Raikkonen, ale zaroven to beriem tak, ze Hamilton si titul zasluzi za to, ze je novacik a ukazal velky talent.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Krijov drist citat nebudem to za prve :-) Teraz k velkej cene. Divaci si prisli na svoje, lepsie velka cena nemohla dopadnut, vzhladom k vyvoju sampionatu. Je tu situacia, ktora v F1 nebola uz 21rokov a to, ze pred zaverecnou velkou cenou maju sancu ziskat titul rovno traja jazdci. To, ze v McLarene sa neoslavuje uz dnes davam za vinu hlavne samotnemu Hamiltonovi, ktory mal dostatok casu aj rychlosti na to, aby si postrazil druhe miesto a zaroven poprvykrat v sezone malo rozumu. Nevadi ideme dalej. Tak ako som Alonsa zo zaciatku sezony a hlavne po Madarsku nemusel (priznavam, ze vela sposobia aj media, ktore vsetko nafuknu a rozmazu), tak sa musim priznat, ze teraz fandim prave jemu. Dovod je uplne jednoduchy - titul by zostal v McLarene a tym, ze by ho dostal Alonso by bolo neskutocne vela ludi nasratych :-)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

hojko napísal:tusim v minulosti mali problemy jazdci so zlym povrchom. Neviem ci je na trati uz novy asfalt, ale ak nie, tak to moze byt dost problematicke a posledna VC moze byt dost zaujimava.
Už minulý rok tam bol natiahnutý nový povrch - a bol problematický ako vravíš. Problém Interlagosu je v tom, že na tej trati sa krem F1 1x do roka (skoro) nič iné nejazdí, preto sú na tej trati podmienky aké sú. Bernie to drží len kvôli sponzorom v Južnej Amerike. P. Turek o tom raz hovoril slovami, že na Interlagose pokosia trávu, namaľujú obrubníky a ide sa F1 :?
krija napísal:pravdou, je ze na trati vyrazne spomalil, no ak ste si nahodou nevsimli, jemu pri vjazde do pit lane usiel predok, a nie zoslahany zadok! a este nieco. lewis to chladil kde mohol. kimi to takmer ani nerobil. to aj monopost a jeho nastavenie ovplyvnuje setrenie pneumatik.
ale chybu teamu, by som ja osobne (toto bude asi niektorym tu na fore vadit, ale najprv si pozorne precitajte, co napisem), hladal niekde inde.
Nechce sa mi teraz hladať foto, ale mohol by si si domyslieť, že aj predné pneu boli v podobnom stave ako bola tá zadná ktorá sa už separovala. Veď ak stráca 7 sec. na kolo, je logické byť veľmi opatrný pri nájazde do boxov, kde stojí voda ak už nemám dezén na pneu. Hamilton chyboval, doplatil na to že je nováčik. A to k tomu šetreniu pneu - vždy je to hlavne o jazdcovi. Alonso a Kimi ich šetrili lepšie, určite aj vďaka skúsenostiam. Tam nezohráva úlohu len to či jazdec vychádza do mokrej stopy aby to uchladil, ale aj nastavenie TC, sila brzdenia a agresivita v prejazde zákrutami.
l0f4s3
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa l0f4s3 »

t0m4s3 napísal:Krijov drist citat nebudem to za prve :-) Teraz k velkej cene. Divaci si prisli na svoje, lepsie velka cena nemohla dopadnut, vzhladom k vyvoju sampionatu. Je tu situacia, ktora v F1 nebola uz 21rokov a to, ze pred zaverecnou velkou cenou maju sancu ziskat titul rovno traja jazdci. To, ze v McLarene sa neoslavuje uz dnes davam za vinu hlavne samotnemu Hamiltonovi, ktory mal dostatok casu aj rychlosti na to, aby si postrazil druhe miesto a zaroven poprvykrat v sezone malo rozumu. Nevadi ideme dalej. Tak ako som Alonsa zo zaciatku sezony a hlavne po Madarsku nemusel (priznavam, ze vela sposobia aj media, ktore vsetko nafuknu a rozmazu), tak sa musim priznat, ze teraz fandim prave jemu. Dovod je uplne jednoduchy - titul by zostal v McLarene a tym, ze by ho dostal Alonso by bolo neskutocne vela ludi nasratych :-)
jasne zrazu mu fandis lebo sa bojis ze by to nakoniec vyhral Kimmi.ja alonsa nemam rad,ale je to skvely jazdec,suverenne vyhral dve posledne sezony a je mi jedno ci on alebo hamilton vyhraju titul McLarenu.takze snad to tento rok bude patrir stribnym...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mateq napísal:Nechce sa mi teraz hladať foto, ale mohol by si si domyslieť, že aj predné pneu boli v podobnom stave ako bola tá zadná ktorá sa už separovala. Veď ak stráca 7 sec. na kolo, je logické byť veľmi opatrný pri nájazde do boxov, kde stojí voda ak už nemám dezén na pneu. Hamilton chyboval, doplatil na to že je nováčik. A to k tomu šetreniu pneu - vždy je to hlavne o jazdcovi. Alonso a Kimi ich šetrili lepšie, určite aj vďaka skúsenostiam. Tam nezohráva úlohu len to či jazdec vychádza do mokrej stopy aby to uchladil, ale aj nastavenie TC, sila brzdenia a agresivita v prejazde zákrutami.
dezen nemali ani ini jazdci, co vchadzali do pit stopu, a jediny kto to tam polozil na brucho bol lewis. toto bola chyba lewisa, ale to co som napisal plati v tejto sezone do bodky. monopost ferrari naraba lepsie s pneumatikami ako monopost McLarenu a to bez ohladu na jazdca. a este mi chces tvrdit, ze lewis jazdi agresivnejsie ako kimi? :smt018

este mam par postrehov na lewisovu adresu. nepamatam si, ze by niekoho prichod do F1 sposobil to, co prichod tohto jazdca. samozrejme, ze hlavne v pozitivnom slova zmysle, ale uvediem aj dve negativne. neviem ci niekto z vas vie, ze vdaka tomuto borcovi sa uz dva krat v tejto sezone menili pravidla.
1. velka cena europy (Nürburgring) asi si kazdy pamata, ako ho so zeriavom vratili na trat. on bol posledny (pravdepodobne aj prvy) komu to bolo umoznene.
2. velka cena japonska. ten kto cita medzi riadkami mu asi dojde, ze co to vlastne ta nasa mila plysova hracka sposobila. dlhe roky, za kazdeho pocasia sa mal dodrziavat odstup 5-tich monopostov od SC. vdaka lewisovmu "jazdeckemu majstrovstvu" to je podla novych pravidiel uz 10 monopostov za SC.

tusim tomasito to tu spomenul, ze jazdec sa ma podvolit pravidlam teamu. ale v pripade lewisa mam pocit, ze nielen jeho team sa prisposobuje jeho poziadavkam, ale aj cely cirkus okolo formule 1.

tuto moju uvahu podvrdzuje aj fakt, uvedeny v nasledujucom clanku: Whitmarsh: Lewis tu chcel vyhrať
mcl uz dlhe roky neziskal titul a oni mu alibisticky, ako "najvacsi amateri" vyhoveli, novacikovi. pritom kazdy pilot chce byt majstrom sveta, co najskor. ale je vidno, ze uz dlho nepricuchli k ziadnemu titulu. uz asi zabudli ako vonia. a mozno vdaka prehnanej tvrdohlavosti a prehnanym ustupkom voci lewisovi, k titulu mozno znova nepricuchnu :idea: .
Dizzy
Star
Star

Príspevok od používateľa Dizzy »

V Cine urobil chybu Hamilton aj team. Hamilton sa nemal rutit do boxov tak rychlo, team ho nemal nechat s hentakymi gumami na trati o kolo dlhsie. Hamiltonovi stacilo dojst aj ako druhy. Nechapem z toho decision ale Cina je uz minulost. Nebojte, Hamilton to zvladne a ludia ako krija zase na cas splasnu ;) 2krija: si ty po Cine zrazu velky frajer.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Dizzy, precitaj si vsetky moje prispevky v tejto teme a zistis kto som :wink: .
Obrázok
este pred Cinou si mal nervy na sracky, zrazu si velky frajer. /Dizzy/
kamo, asi preto mas ten dojem, lebo vsetko, co som dovtedy napisal, sa velkou cenou ciny potvrdilo. ja nepozeram velke ceny dva dni, a hlavne ich sledujem s otvorenymi ocami :idea: . a ak by si ma aj ty cital pozorne, tak by si netvrdil, ze splasnem.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

l0f4s3 napísal:jasne zrazu mu fandis lebo sa bojis ze by to nakoniec vyhral Kimmi.ja alonsa nemam rad,ale je to skvely jazdec,suverenne vyhral dve posledne sezony a je mi jedno ci on alebo hamilton vyhraju titul McLarenu.takze snad to tento rok bude patrir stribnym...
To je tak tazke pochopit citany text? Mas to tam napisane celkom jasne z akeho dovodu mu fandim. Pre mna je prvorady jazdecky titul pre McLaren.
Monako2
Medium Professional
Medium Professional

re

Príspevok od používateľa Monako2 »

Dizzy napísal:V Cine urobil chybu Hamilton aj team. Hamilton sa nemal rutit do boxov tak rychlo, team ho nemal nechat s hentakymi gumami na trati o kolo dlhsie. Hamiltonovi stacilo dojst aj ako druhy. Nechapem z toho decision ale Cina je uz minulost. Nebojte, Hamilton to zvladne a ludia ako krija zase na cas splasnu ;) 2krija: si ty po Cine zrazu velky frajer.
ty si videl vobec velku cenu? ked vyletel z trate nesiel vobec rychlo, ale dost pomaly. bohuzial aj tak vyletel. vravel, ze to bolo ako na lade. chyboval tam nejaky ing co ma na starosti pneu a nie Lewis
Dizzy
Star
Star

Príspevok od používateľa Dizzy »

Monako2 napísal:ty si videl vobec velku cenu? ked vyletel z trate nesiel vobec rychlo, ale dost pomaly. bohuzial aj tak vyletel. vravel, ze to bolo ako na lade. chyboval tam nejaky ing co ma na starosti pneu a nie Lewis
Vidiel. Hamilton isiel rychlo na to aby nevyletel. Po tom kole musel vediet, ze gumy ma uplne v riti. Preto mal ist pomalsie. Ja nehovorim, ze to bola len chyba Hamiltona. Bola to aj chyba teamu.
krija napísal:Dizzy, precitaj si vsetky moje prispevky v tejto teme a zistis kto som :wink:
Precital som, zistil som. A teraz? ;)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Dizzy, mozes pokojne citat dalej. budes mudrejsi :wink:
Bernie hails 'miracle worker' Lewis
Saturday, 06, October, 2007, 06:04

Bernie Ecclestone has heaped the plaudits on Lewis Hamilton ahead of the rookie’s attempt to clinch the world title in China this weekend – describing him as “a miracle worker” for his impact on Formula 1.

The British driver has firmly established himself as a sporting superstar in his debut season and stands on the brink of becoming F1’s first rookie world champion.

His rise has captured the imagination of both a new audience of fans and the world's media, and Ecclestone admits that F1 has a lot to thank its new star attraction for.the F1 supremo was quoted as saying by the Guardian newspaper.Hamilton will clinch the world title this weekend if he wins the race or finishes ahead of team-mate Fernando Alonso in no lower than fifth place.

Ecclestone is hopeful that he will win it, as he feels neither current world champion Fernando Alonso nor Kimi Raikkonen do enough to help promote F1.he said.
no a mozme pridat aj vyjadrenie a komunikaciu medzi HK a renaultom:
Kovalainen is at the centre of fresh intrigue about what was going on behind the safety car, amid reports that Renault advised him to stay well back of Hamilton on advice from FIA race director Charlie Whiting.

When asked about why that happened, Kovalainen said: "Honestly, you would need to ask Charlie [Whiting] from the FIA. I don't know why."

"I was surprised to hear from my team that I had a warning from the FIA to not get too close to Lewis. I was surprised, because I didn't feel I was causing any danger to anyone.
Monako2
Medium Professional
Medium Professional

re

Príspevok od používateľa Monako2 »

Vidiel. Hamilton isiel rychlo na to aby nevyletel. Po tom kole musel vediet, ze gumy ma uplne v riti. Preto mal ist pomalsie. Ja nehovorim, ze to bola len chyba Hamiltona. Bola to aj chyba teamu.
vedel, ze gumy su v zlom stave, ale nemal ako zistit, ze su uz prakticky nepouzitelne. Lewis vyhlasil, ze nebolo mozne vidiet v akom su stave, lebo mal velmi spinave spatne zrkadla kedze boli prehanky a formula nema blatniky na rozdiel od auta.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

krija napísal:a este mi chces tvrdit, ze lewis jazdi agresivnejsie ako kimi?
Chcem ti tvrdiť, že Kimi a hlavne Alonso sa vedeli lepšie prispôsobiť podmienkam vysychajúcej trate v Číne ako Lewis a nezničili si pneumatiky.
krija napísal:neviem ci niekto z vas vie, ze vdaka tomuto borcovi sa uz dva krat v tejto sezone menili pravidla.
1. velka cena europy (Nürburgring) asi si kazdy pamata, ako ho so zeriavom vratili na trat. on bol posledny (pravdepodobne aj prvy) komu to bolo umoznene.
2. ... za kazdeho pocasia sa mal dodrziavat odstup 5-tich monopostov od SC. vdaka lewisovmu "jazdeckemu majstrovstvu" to je podla novych pravidiel uz 10 monopostov za SC.
:shock: Ad. 1: Vytlačili aj Schumachera, bolo to tu už spomenuté. Bolo to neférové vtedy, a aj v prípade Hamiltona v Európe. Neférové už len voči ostatným pilotom ktorých na trať nevráti. To schovávanie sa maršálov za to že bol na nebezpečnom mieste bola kravina najväčšieho rangu (ostatní piloti boli v tom istom mieste a nevytlačili ich) Odkiaľ ale máš prosím ťa to že sa menili pravidlá? Nerozumiem o čom píšeš (prosím si vysvetliť, alebo hodiď link na "zmenu pravidiel po VC európy" - Lebo nič také som si nevšimol..
Ad 2: Taktiež neviem o tom že by predĺžili onu vzdialenosť na 10 áut (máš link?)
Monako2 napísal:vedel, ze gumy su v zlom stave, ale nemal ako zistit, ze su uz prakticky nepouzitelne. Lewis vyhlasil, ze nebolo mozne vidiet v akom su stave, lebo mal velmi spinave spatne zrkadla kedze boli prehanky a formula nema blatniky na rozdiel od auta.
Ehm, v poslednom kole bol o 7 sekúnd pomalší ako Alonso, Raikkonen za 2-3 kolá zgumoval jeho náskok a predbehol ho... Asi si to fakt nevšimol že tie gumy budú nepoužitelné. :smt082 Okrem toho má vysielačku a tím mu to mal povedať, v TV obrázkoch bolo jasne vidieť separovanie.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mateq, to co tvrdis je dohad. nakolko uz ani alonso nema k dispozicii ten isty monopost ako lewis (pravdepodobne sa tu zacne znova flamemovat, tak neskor vysvetlim), to zial nemozme porovnat.

ad ad1: je dolezite vediet nieco viac, ako vies v tejto chvili ty. v prvom rade mozu pomahat iba jazdcovi, ktoremu nezhasol motor a zostal sediet v monoposte. preto mu pomahali aj teraz v cine. v takejto situacii plati zasada, ze treba dostat co najskor a najrychlejsie preteky do zakladneho stavu, to jest bez zltych vlajok. ak je moznost dostat jazdca na trat najschodnejsim a najrychlejsim riesenim odstranenia vsetkych aspektov kolizie, tak su stewardi povinni jazdcovi pomoct. lenze po VC europy na to uz nemozu pouzit zeriav. ostatnych z toho "parkoviska" nevytlacili preto, lebo motor im nebezal a niektori hned vystupili. to, ze to je nefer suhlasim na 100 pero.

ad ad 2: zdroj je ustne info, ale ak "najdem", tak bude aj text.

vysvetlenie: nejak sa mi nezda, ze dvojnasobny majster sveta "s tou istou technikou" a podobnou taktikou dostane pocas niekolkych kol 17 sekund.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Krija > komentator na nove spomenul, ze na VC EU ho zeriavom vytiahli s dovodu bezpecnosti, pretoze stal na nebezpecnom mieste, kde hrozilo, ze to do neho naperie dalsi. Ci to bolo spravne sa mozme iba dohadovat, ale je zrejme, ze ferrarista ako ty, ma rozdielny nazor ako ja - McLarenista :-)

ad 17sekudn > to myslis naozaj vazne? O com bola cela velka cena? Nie o tom, ze Lewis zodral pneumatiky za svoje hranice?
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

krija napísal:Mateq, to co tvrdis je dohad. nakolko uz ani alonso nema k dispozicii ten isty monopost ako lewis (pravdepodobne sa tu zacne znova flamemovat, tak neskor vysvetlim), to zial nemozme porovnat.
Aký dohad? To že si Hamilton zničili pneumatiky tak že mu bolo vidieť plátno a Alonso nie, nie je dohad ale fakt ktorý bol viditeľný voľným okom..

To bod 1:
"je dolezite vediet nieco viac, ako vies v tejto chvili ty." Aha.. :roll:. Takže to čo píšeš:
v prvom rade mozu pomahat iba jazdcovi, ktoremu nezhasol motor a zostal sediet v monoposte
nie je pravda - jazdec nesmie prijať cudziu pomoc, ktorá by ho vrátila na trať! V tom je rozdiel v F1 oproti napr. ChampCar, kde jazdcovi zhasne motor, oni prídu z autom a rozdiahnu ho. V F1 je jedno či ti beží motor alebo nie, nemú ťa vytlačiť! (ak sa držia pravidiel). V Číne sa držali, bežal mu motor a nevytlačili ho. Schumachera vytlačili, v európe Hamiltona poslali späť žeriavom - schováli sa za klauzulku, že je možné jazdca potlačiť ak to priamo ohrozuje bezpečnosť závodu. Bol to ale alibizmus, pretože ostatní stáli tam isto a nevytlačili ich (oni neohrozovali bezpečnosť?). Myslím si že ho vytlačili len preto že je to líder šampionátu, a Schumaka preto že bol domáci jazdec.
V obidvoch prípadoch to vyvolalo vlnu kritiky, pretože sa to bežne nerobí, a drží sa toho že jazdec nesmie prijať cudziu pomoc. Vždy to polo rozhodnutie skupinky maršálov, "toto je nepezpečné, pošleme ho naspäť" vs. "toto je bezpečné skončil" - skôr si myslím ale že to bol efekt stáda "vytlačme nášho Schumachera/Hamiltona naspať, bojuje o titul" - už vidím ako maršálov školia rozoznávať ten rozdiel. :twisted:
A v F1 ti motor len tak nezhasne, autá majú elektroniku ktorá v takýchto prípadoch sama stlačí spojku aby motor nezhasol.
ad ad 2: zdroj je ustne info, ale ak "najdem", tak bude aj text.
Bol by som rád ak by si našiel... Zatiaľ považujem za výmysel.
vysvetlenie: nejak sa mi nezda, ze dvojnasobny majster sveta "s tou istou technikou" a podobnou taktikou dostane pocas niekolkych kol 17 sekund.
Neviem o čom hovoríš. O prvých kolách? Alonso bojoval z Massom, ktorý mu vrátil predbehnutie po štarte. Naviac Hamilton mal menej paliva. 17 bolo pred prvým pit stopom, 15 kôl nie je "pár kôl".
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3, plati to co som napisal a suhlasim s tym co si napisal ty. vynimocne :D
Mateq, to je pravda, ze to bolo vidiet volnym okom. ja som si to vsimol tusim v 29. alebo dokonca v 28. kole. cudoval som sa, co to mcaci stvaraju, ale co uz. a k tomu co nasledovalo: asi sa ukazalo, ze spravodlivost nemaju na 100% v rukach ti z vedenia FIA. zabudas ale este na jeden dolezity fakt. tak ako sa nenajdu dvaja ludia s rovnakymi otlackami prstov, tak ziadny vyrobca pneus nie je schopny vyrobit dve identicke pneumatiky. mozno mal lewis smolu a dostal blbu sadu.

s tym dalsim som sa ta asi dotkol a to som nechcel, prepac. ale ja to vidim takto: to co tvrdis je A, ale to co tvrdim ja, t0m4s3 a tusim este niekto to tu spomenul, je B.

v pravidlach FIA je vela doplnujucich, rozsirujucich...pravidiel. pozrime sa na pravidlo jazdy za SC, ktore sposobilo taky rozruch a nielen tu.
40.10 The safety car shall be used at least until the leader is behind it and all remaining cars are lined up behind him. Once behind the safety car, the race leader must keep within 5 car lengths of it (except under 40.13 below) and all remaining cars must keep the formation as tight as possible.
no a teraz sa pozrime na doplnenie tohto pravidla, spominany bod 40.13.
40.13 When the clerk of the course calls in the safety car, it must extinguish its orange lights, this will be the signal to the drivers that it will be entering the pit lane at the end of that lap. At this point the first car in line behind the safety car may dictate the pace and, if necessary, fall more than five car lengths behind it. As the safety car is approaching the pit entry the yellow flags and SC boards will be withdrawn and replaced by waved green flags with green lights at the Line. These will be displayed until the last car crosses the Line.
///23:40 edited. prv som ten bod 40.13 trocha zle pochopil, ale to co som tym chcel povedat, nato to snad postacuje.
tych 17 sec: mal som dobreho tusaka :D
taktika: 1. pit stop-hamilton 15. kolo alonso 18. kolo. to si myslim, ze na vahe monopostu moc neprida. preto som pisal o takmer identickej taktike.
aspekt massa: ked ho massa predbehol, bol potom niekolko kol rychlejsi ako alonso. massa ho nebrzdil. alonso v 10. kole stracal na massu takmer 2 sekundy. samozrejme beriem do uvahy aj turbulenciu, ktoru vyvolava monopost jazdiaci pred vami. ale udajne sa jazdci zhodli, ze za monopostom ferrari sa jazdi dobre. (za toyotou najlepsie, preto ich asi kazdy predbieha :lol: ). a v 27. kole ho relativne lahko predbehol. v dalsom priebehu sa uz ale nedokazal ani priblizit ku kimovi a ani zvysit naskok na massu (cca 3s).
ako som prv uviedol, pred japan GP ho alonso dal tri krat dole. z nicoho nic vyhra lewis 2 krat pole, raz zvitazi a druhy krat by vyhral tiez. a ktomu vsetkemu oba zavody na vode. alonsa som povazoval za boha na vode po tom, co to natrel schumimu. no asi prisiel na vodu novy sheriff. zlepsil sa po tom, co to na europe zaparkoval. ale az tak??? toto je na mna trocha moc. ale je to iba moj nazor a netyka sa "mojej" stajnicky :). tak prosim pokoj.

///skoro som zabudol.
V Číne sa držali, bežal mu motor a nevytlačili ho.
zaujimavy pohlad. ja som to ale videl inak. drzali sa pravidiel. pokusali sa mu pomoct, no neslo to. ako som spomenul, polozil to na brucho. nie je ziadna sranda potlacit 600 kg stroj. dokonca komentator TV RTL Klub si vsimol, ze steward, co sa ho pokusal potlacit za predne koleso, tak ho rukami pretocil. zadna naprava sa nechytala. ak mas auto takpovediac s troma kolesami vo vzduchu, tak by to nevytiahol ani biely tesak :D .

btw: to je aj ten zdroj o zmenach v pravidlach. takze ja som si to nevymyslel.
Nagyobb távolságot kell tartani a biztonsági autó mögött

Szrena Renáta, 2007. október 7. vasárnap 14:30

A Nemzetközi Automobil-szövetség megváltoztatta a biztonsági autó mögötti kötelező követési távolság mértékét a Japán Nagydíjon történtek miatt. A jövőben a pilóták bizonyos körülmények között 10 autónyi távolságban kell, hogy a biztonsági autó mögött haladjanak.

A különbség eddig öt autónyi volt a safety car mögött, ám a Japán Nagydíj után, a versenybíróság javasolta a korábbi szabály megváltoztatását.

A módosítást azonban csak olyan esetekben kell alkalmazni, amikor a látási viszonyok nem megfelelőek, mint ahogyan az a fudzsi pályán is problémát okozott a versenyzőknek. Minden egyéb esetben, például ha baleset történik, a szokásos öt autónyi távolságot kell betartani a biztonsági autó mögött.
prepacte ten nespravny jazyk. pravdepodobne mi ani niektori z vas neuveria, co prelozim :lol: (volne)
vacsiu vzdialenost treba dodrziavat za bezpecnostnym vozidlom

medzinarodna automobilova federacia zmenila dlzku zaväznej vzdialenosti vozidlu jazdiacemu za SC, na zaklade udalosti pocas VC japonska. v buducnosti budu piloti za vynimocnych okolnosti jazdit v minimalnej vzdialenosti 10 monopostov za SC.
...
zmena bude aplikovana iba v takych pripadoch, ak bude zla viditelnost, podobna tej, aka bola na trati vo fuji. v ostatnych pripadoch ako napriklad: nehoda, zostava v platnosti vzdialenost piatich monopostov za SC.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

krija napísal:mozno som sa mal vyjadrit takto: to, co robia je zbytocne, za takeho pocasia, ake panovalo v japonsku. na tuto temu sa vyjadrim naposledy. prave dnes pocas zahrievacieho kola, bola k videniu obrazova informacia v lavom dolnom rohu TV obrazovky pod nazvom tyre temperature. vyzeralo to cca ako v prilohe. sipky zobrazuju v akom rozsahu (cca) sa pohybovali teploty pneu na zaver zahrievacieho kola! je dobre vidiet, ze to bolo na hranici medzi nedostatocnym zahriatim a teplotou kedy pneu funguju dostatocne. presli cele jedno kolo, a teplota kolisala v spominanom rozsahu. nejake cisla som sem uz dal, tak to nebudem opakovat. usudok si urobte sami.
nemam pocit, ze odvadzam pozornost. mojimi argumentami podporujem svoju teoriu, ktora, je vzhladom na podmienky vo fuji podla mna spravna.

zahrievanie brzd. viac menej som to myslel ironicky, ale... novacik povie zlahka. naznacil som iba, ze v zlom pocasi to moze trvat o nieco dlhsie, ale o kolko??? fajn, pozrieme sa na to ocami jarna trulliho (ziadny rookie).

a ja uz dam do pozornosti iba uvedene cisla. zlahka, ved podla jarna to ide zlahka a rychlo, vzhladom na cas takmer okamzite. to len rookie lewis ma v nohe taky cit, ze snou vie operovat rozdielom v milisekundach (0,001).

takze ja, a iba ja :lol:
k tomu som sa uz vyjadril. to ty si si myslel, ze ja som jediny na svete. tak mala perla od niektorych jazdcov z paddocku. neodpustili si jednu ironicku poznamku na lewisovu adresu: "ty si na nas pocas celeho zavodu (aj za SC) hadzal takmer trojmetrove zaclony, vdaka ktorym nebolo vidiet vobec nic. a pri tom vsetkom si to bol ty, kto takmer narazil do safety caru." :lol:

viem co napisete teraz, tak to si nechajte. radsej si pozrite este raz to moje video, a zistite, preco to strhol doprava a preco brzdil. to je presne to, co vy nevidite!!! a papate mu tie banany presne tak, ako tomu bolo v pripade FIA.
Mozno si sa tak mal vyjadrit- pravdepodobne by sa nasa diskusia vyvijala v inom duchu. Pokial by si sa totiz hned vyjadril, ze je to podla teba zbytocne, ani by som sa neunuval s nejakymi argumentami- rovno by som ti sem citoval dostupne vyjadrenia jazdcov k zahrievaniu pneumatik a brzd za dazda- z ktorych niektore tu uz odzneli- a nasledne sa ta opytal ako je mozne, ze este nie si na ich mieste... kedze svoje nazory povazujes za viac nez nazory priamo zainteresovanych. Pokojne opat baziruj na slovicku “zlahka“- chapem, ze sa snazis chytat cohokolvek- avsak ani Jarnov nazor nevyvracia tolko diskutovanu podstatu, ze

1. aj za dazda je zahrievanie pneus za SC bezne
2. aj za dazda je zahrievanie brzd za SC bezne

Ked nic ine, aspon sa uz nemozes spoliehat na to, ze to nikdy ziaden jazdec nespomenul (konkretne citaty si dostal cierne na bielom). Pre mna z tejto situacie vyplyva ponaucenie, ze pre buducnost miesto pracnej argumentacie staci uviest pre teba dolezite citaty jazdcov a ty si napriek tomu budes tvrdit, ze je to zbytocne- uz viem, ze tvoje nazory su pre teba relevantnejsie. BTW. za zbytocne pritom tieto praktiky nikdy ziaden jazdec neoznacil. V tejto suvislosti teda na zaver dodam uz len jedno...
krija napísal: podla mna si uz vsetci utvorili na zaklade nasich omacok, aky taky obraz, tak snad mozme prestat obaja hadzat hrach na stenu :wink:
- aspon nieco, na com sme sa boli schopni zhodnut, aj ked ja tu s tebou nediskutujem preto, aby som robil dojem na ostatnych.
krija napísal:a nemate dovod byt frustrovani? uz ste! a ako som spomenul v predoslom poste, mozno bude este horsie :wink:
Zaujimave... uvedomujes si, ze tieto tvoje slova reagovali na moj prispevok napisany pred VC Ciny? Napriek tomu si neodolal... pohoda, ja ta vzhladom k okolnostiam plne chapem krija ; ) Pozri, ja nemam problem priznat, ze posledna GP ma v suvislosti s Lewisom nepotesila- prirodzene, ale frustracia? Krija, nie som pesimista ako ty- v pripade Kimiho si sance na titul pochoval uz pred tyzdnami, a to napriek mojmu upozorneniu, ze na "hadzanie flinty do zita“ je este priskoro. Uz sme zabudli? Zrazu tu McL fanom adresujes slova o tom, ako sa lahko moze stat, ze po Brazilii tu mozno niektorym zostanu iba oci pre plac, resp. ako bude mozno este horsie ako po VC Ciny (vid citat). Vazim si, ze si nam tymto umoznil nazriet do svojej duse, no jedna sa o zaujimavy paradox. Prejdime teda od tvojich dojmov k sucasnej realite... momentalne je situacia taka, ze napriek Cine ma este stale najvacsie sance ziskat titul MS Lewis. Toto je dovod na frustraciu? Frustraciu otvorene priznam v pripade, ak by sa titul podarilo ziskat Kimimu... aj ked proti jeho osobe nic nemam- zial, z mojho pohladu jazdi za nespravny team. Pre mna je teraz najdolezitejsie to, aby titul v jednotlivcoch skoncil vo Wokingu a ak to bude co i len trosicku mozne, aby ho ziskal prave Lewis.
Napísať odpoveď