Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Vesper
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

DMC12 napísal:Za večšinu nehôd môže Škoda 105, Favorit, Žiguliak a iné ,,bezpečné autá"....
Koľkokrát počuť z médií že sa zrazila trebárs škodovka a passat(novší); v škodavke sa zabili všetci a v passate má vodič len škrabnuté líce napr., atď...
Za nehody môžu predovšetkým nepozorní vodiči, ktorí si myslia, že vo svojom aute sú v bezpečí ako tá tvoja posádka Passatu, ktorej členov možno vôbec neserie, že zabili nevinnú rodinku v Žiguli Lade len kvôli tomu, že tá si nemohla dovoliť lepšie auto.
Vôbec čo je toto OMG za argument? Kto má silnejšie auto si môže na ceste robiť čo chce alebo ako si to myslel? Lebo práve idioti s takýmto postojom sú príčinou nehôd :roll:
DMC12
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DMC12 »

Vesper napísal:Za nehody môžu predovšetkým nepozorní vodiči, ktorí si myslia, že vo svojom aute sú v bezpečí ako tá tvoja posádka Passatu, ktorej členov možno vôbec neserie, že zabili nevinnú rodinku v Žiguli Lade len kvôli tomu, že tá si nemohla dovoliť lepšie auto.
Vôbec čo je toto OMG za argument? Kto má silnejšie auto si môže na ceste robiť čo chce alebo ako si to myslel? Lebo práve idioti s takýmto postojom sú príčinou nehôd :roll:
To vôbec nie je o peniazoch, sadanie to takého auto je ohrozovania vlastného života, a kôli takým máme chodiť tak rýchlo ako keby sme mali také autá, a myslím že peniaze sú len výhovorky kadejakých leazingov aj v bazároch je dosť a pri najhoršom existuje aj verejná doprava (kde je napísané že kazdý musí mať auto), a bolo to písané na margo toho vodiča ktorý si môže dovoliť ísť rýchlo.....
s tým súvisí že by sa vodičské nemali dávať hocikomu.....
Leo15951
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Leo15951 »

vymazane
DMC12
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DMC12 »

nie ten čo nemá dobré auto, ale ten čo proste nemá vodičské schopnosti, reflexi atď.....
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

DMC12 napísal:nie ten čo nemá dobré auto, ale ten čo proste nemá vodičské schopnosti, reflexi atď.....
predtym si povedal neco ine..no Vesper to dobre vystihol vacsinou ti bohati si myslia ze ich auto je najbezpecnejsie a pritom v 100km/h sa prevratia a pokrci sa to ako papier..vacsina tychto si vodicak ziskala inak ako ucenim..takze to bude aj tym...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Mateq napísal:Písal som, že by zákon mal nútiť vodičov svietiť stále a všade, pretože niektorí experti na rozsvietenie po výjazde z mesta určite zabudnú a budú zbytočne znižovať bezpečnosť premávky. Takto budú musieť svietiť stále a zvýši sa bezpečnosť. To by mal byť aj cieľ zákona, nie striehnuť na nepozornosť (alebo zábudlivosť :oops:) a nasilu vymáhať pokuty - aj keď by to bolo veľmi jednoduché a výnosné postaviť sa 500m za tabuľu a odchytávať.
Aj tak sa nájdu ľudia, ktorí zabudnú rozsvietiť.. aj keď to bude platiť všade.

A policajt ak chce, tak si stále nájde príčinu. Napr. dá radar 5m pred značkou označujúcou koniec obce alebo 5m za značkou označujúcou začiatok obce a môže chytať vodičov na vysokú rýchlosť. ;) A keď, policajti by mohli napr. prvé tri mesiace tieto priestupky riešiť iba dohovorom na mieste a ľudia by si zvykli. ;)

Hmm.. čiže nikto nechodí do Maďarska na nákupy resp. v lete na Balatón?
Hossa1881
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hossa1881 »

DMC12 napísal:To vôbec nie je o peniazoch, sadanie to takého auto je ohrozovania vlastného života, a kôli takým máme chodiť tak rýchlo ako keby sme mali také autá, a myslím že peniaze sú len výhovorky kadejakých leazingov aj v bazároch je dosť a pri najhoršom existuje aj verejná doprava (kde je napísané že kazdý musí mať auto), a bolo to písané na margo toho vodiča ktorý si môže dovoliť ísť rýchlo.....
s tým súvisí že by sa vodičské nemali dávať hocikomu.....
to aj dneska v Kysuckom Lieskovci ked wolkswagen predbiehal do zakruty cez plnu je v pohode lebo mal silnejsie auto? to ten od koho vrazil si za to moze, lebo on nemal silne auto tak co vobec robil na ceste? toto je ta tvoja logika???
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

oki ludia - povedal som,ze sa tu do oktobra nezjavim kvoli TEJTO teme a debilite nazorov v nej ale nedalo sa... dnes som siel s fotrom v aute tak som sa ho spytal co si mysli o novom cestnom zakone on
mystique napísal:lol, 8000tis kilometrov a robis zo seba kaaapa, pana sofera, clovece, ked budes mat najazdenych viac ako 100 000 a zoderes dve auta, potom si mozes povedat ze si skuseny vodic a mas co to najazdene, niekto tych tvojich 8000 najazdi za menej ako mesiac, tak sa prosimta verejne nestrapnuj
- tak aby si mal nazor niekoho kto zodral uz 4 auta, vodicak ma 38 rokov a najazdenych zrejme viac kilometrov ako vsetci v tejto teme dokopy - takze citujem "1) svitenie za znizenej viditelnosti je dobra vec - za jasneho dna svetla zbytocne oslnuju a oslepuju, nicia sa baterky a je vacsia spotreba a teda viac splodin. Pre tych, co im auto splyva s vozovkou odkazuje - Ktory doktor vam dal osvedcenie ze ste schopni viest motorove vozidlo? Chodte k ocnemu, mne sa to este ani raz nestalo.
2) 50tka v meste - zbytocnost - sice bude mensia brzdna draha, ale bude o to viac takych, co budu nervozne predbiehat tych co pojdu 50 a bude o to viac koliznych situacii a nehod a aj tak sa tych 50 dodrziavat nebude." - to bolo tak v skratke citovane co k tomu moj otec povedal...

teraz ma mozete kludne ukarmovat aj na 5 cervenych policok, ale moj fotrik je dobry sofer, ma toho odjazdeneho fakt ze dost, vodicak ma z druhej strany PLNY, bezne jazdi na viacerych typoch osobnych alebo uzitkovych alebo nakladnych aut a ked povie on na tento zakon toto tak na tom asi nieco bude... takze si vase uzasne nazory nechajte... a tie urazky co mi od vas prisli v karmach - uzas... keby ste aspon mali gule a podpisali sa - srabi..svedci to o vasej velkosti a rozume... ale necham tak... mna si urazajte kolko chcete, ale tu mate nazor starsieho cloveka, co sa vyzna... a ked si budete tvrdit stale svoje budiz... komu niet rady, tomu niet pomoci... ja som dohovoril...

// brm: neurazaj mojho fotra laskavo, potom som slepy totalne aj ja, lebo to ze som prd kvoli svetlam protiiduceho auta videl aj ja raz v jasny januarovy den sa stalo aj mne... a sorka ze som sa ti nepodpisal ale ...idem hrat vasu hru..

// ste sa pekne vsetci vyfarbili....nemam slov :roll:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pokiaľ Tvojho fotríka cez deň oslňujú a oslepujú svetlá, tiež by mal ísť k očnému.. :roll:

//heh.. vďaka za k- ;) Vodu kážeš, víno piješ.. btw.. ja som Ti určite nedal k-

Ja som Tvojho fotríka neurazil, len som povedal svoj názor. Tvoj fotrík nám tiež odkázal, že máme zlé oči, keď nám splývajú autá s vozovkou.. a neberiem to ako moju urážku. Paradoxne mňa ešte žiadne auto cez deň neoslnilo takým spôsobom, žeby ma vyslovene oslepilo.. aj keď piekol hmlovkami, či diaľkovými (ak, tak jedine na mokrej ceste). Pritom priznávam, že môj zrak nie je najlepší a pri nočnom jazdení mám s protiidúcimi autami dosť problém práve kvôli oslňovaniu..

///k+.. :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Maki...cez den oslepuju akurat dialkove a hmlovky, ale v zakone sa hovori o stretavacich, cize keby ludia neboli magori, tak by to fungovalo. To mas tak isto ako aj v noci ked niektori odbornici bez hanby chodia s hmlovkami po meste a pritom hmly siroko daleko nikde.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Maki ... zazil si nieco take ze si bol napr 11hodin za volantom slnko ti palilo do ksichtu a naproti islo Sede auto este "kamuflovane" teplym vzduchom stupajucim z vozovky a ja som si ho nevsimol ... nebola to ziadna ostra situacia len ma to tak par krat napadlo. Za nim islo podbne velke zo svetlami a videl som ho ovela skor ...
Neviem co tu vsetci stale rozpravaju o niceni baterii tak to trochu objasnim ...
Auto pocas chodu motora nabija Alternatorom Bateru ... Konstantne nabijacie napatie 12V Autobaterie je 14,4V. Akonahle je Autobateria plne nabita tak si nic nebere z alternatora, ale je stale zapojena v obvode ... cize je akokeby chranena pred samovybijanim.
Tym ze svietis nijak nezasahujes do okruhu Nabijania ani ineho okruhu Autobaterie ... v tomto pripade si ziarovka "taha" napatie z Alternatora.
Cize ohanat sa tym ze nicis autobateriu je irelevantne...
Dalej k zvysenej spotrebe ... Ziarovka Ci uz H1,H4,H7 (55W) Alebo Xenonove Vybojky HD1 HD2 atd... (100W-200W Bixenon) maju na alternator taky vplyv ako zapnute Vyhrievanie zadneho skla ... cize max 0,05-0,1l/100km ... co je na nadrz 0,5l max a to je maximalne 20Sk
To je rovnaky vplyv na spotrebu ako ked mas ciste Celne sklo alebo cele zasrate od much a inej roztriestenej havede ... a to hovorim uplne vazne.

Mam najazdenych cca 100000km za cca 3roky bez jedinej nehody (klop-klop) a som toho nazoru ze Denne svietenie je uzitocna vec.
O tej rychlosti ... Salam parky aj tak rychlost prisposobujem danej situacii na ceste
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Maki: Tvoj otec by si mal v prvom rade dokoncit zakladnu skolu, aby sa naucil co to o problemoch so zrakom, odporuc ho na rozne poruchy a choroby oci. Momentalne ma napada napriklad sedy zakal, ktory vzika viacerymi pricinami a jednou z nich je UV ziarenie. Ak by nevedel co to je, tak to je slnecne ultrafialove ziarenie (UVA, UVB (najdes taktiez pri kupe slnecnych okuliar ci kupe opalovacich kremov)), ktore ma zly vplyv ako na pokozku, tak aj na oci. Momentalne ma nenapada ina porucha ci choroba, takze ak sa mi bude chciet, tak to pohladam na internete a velmi rad doplnim. Vysetrenie u ocneho lekara pri vykonavani vodicskeho preukazu je tusim dnes uz samozrejmost, rovnako ako pravidelne navstevy neskor. Hoci moze mat clovek dobry zrak, tak sive alebo tmavsie auto nemusi vobec zbadat. Ak si sa s tym nikdy ty alebo tvoj otec nestretli, tak zrejme ste tie miliony kilometrov odjazdili len pri hrani Need for Speed alebo Grand Turismo na PC ci PS2... P.S: Brm ti karmu nedal, ale ja ti ju dam velmi rad za takyto nazor a aj sa ti podpisem. 8 tisic kilometrov nabeha priemerny fanusik cyklistiky za rok na bicykli.

Shark NX: Celkom pekne si mu to vypocital, ale nakolko nebude mat k tebe ziadne vecne argumenty, tak sa tu radsej do oktobra neukaze, co ma celkom tesi, aspon nebudem musiet citat taketo ubohe nazory v tejto teme. Ked pises o vyhrievani skla, tak dalsi a rovnaky pripad, myslim, ze este lepsi pripad, tak to je zapnuta klimatizacia. Neviem ako u Makiho, ale ja mam v aute vzdy zapnute kurenie, ci je to vyhrievanie v zime alebo v tychto teplejsich dnoch zapnute ochladzovanie. V pripade klimatizacie by mala byt rovnako vyssia spotreba, tj. okolo 0,1L na 100 kilometrov co je podla mna zanedbatelne cislo. Makimu doporucujem, aby vypol klimatizaciu v aute, stiahol si okno a miesto klimy by tak mohol svietit. Jedina vec co sa mi nepaci pri svieteni je, ze ked sa ti na aute vypali bixenonove svetlo, tak ta to aj celkom dost vyjde. Este ma napada zaujimava myslienka, ze v povinnej vybave musis mat nahradne ziarovky, lenze niektore nove auta maju ziarovky spravene tak, ze ich prakticky ani nemas moznost vymenit ak sa ti vypali niekde na dialnici, jedine zajst do servisu.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

hojko k tej klime zalezi od Auta ... Kurenie vyuziva 1. Chladiaci okruh motora cize to ma Nulovy realny vplyv na Spotrebu.
Klima ... zalezi na velkosti auta resp. velkosti kompresora Klimatizacie ...
Pri malych autach (Fiesta,Fabia,Polo,Corsa,Spark,Colt ...atd) to je cca 0,2-0,4l/100km Pri vacsich (Octavia,Mondeo,Passat,Golf,Laguna,Ceed,S40 ...atd) to je cca 0,3-0,7l/100km samozrejme zalezi na vonkajsiej teplote ;)

Vyhrievanie zadneho skla som porovnal zo svetlami kvoli tomu ze zadna mriezka ma typizovanu spotrebu 120W Co je velmi blizke tomu co spotrebuju svetla.
napr. 2x Predne 55W, 2x Zadne 5W to mas presne 120W ... a zober si ze dnesne priemerne auto ma vykon cca 70kW tak si zober jake male percento je z toho 120W ... ak dobre pocitam tak 5,8% ak nie tak sry :D
Zoberem si ze 95k(70kW) ma 1.6l benzinak ... jeho priemerna spotreba moze byt tak 7l/100km a kolko je 5,8% z toho??
Myslim si ze cca 0,12l/100km obetujem pre tu bezpecnost mna a mojej posadky.

K tym nahradnym a vypalenym svetlam ... Hej hej dost malo aut ma User Friendly system vymeny ziaroviek. Kolega Zlomil na Volve uchyt Xenonovej vybojky a musel menit cely svetlomet ... Cena?? 20000Sk
A audina velmi dobre vyriesila Denne svietenie ... Ci uz A6 a Daylights co je Bludicka do dna a v tme sa zapinaju Xenony alebo v Pripade novych Audin LED Daylight rad

Ospravedlnte moju matiku pocitane z hlavy a uz sa mi nechce :D
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

Maki vidiet, ze je tvoj otec stary konzervativny clovek, ktory si nepripusti, ze by novinky mohli priniest nieco pozitivne. Tiez mam najazdene dost a su to statisicice km. Co viac k tomu napisat? Okrem toho, ze nema vobec pravdu v nicom asi nic :D Viac uz asi napisali ostatni, aj ked sa dalo v kludnejsom tempe ...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Shark NX napísal:A audina velmi dobre vyriesila Denne svietenie ... Ci uz A6 a Daylights co je Bludicka do dna a v tme sa zapinaju Xenony alebo v Pripade novych Audin LED Daylight rad

Ospravedlnte moju matiku pocitane z hlavy a uz sa mi nechce :D
Tu to maju a vyzera to univerzalne http://www.xenonybn.sk/DIODY.html
Ako by sa k tomu postavili policajti, keby som to nalepil napriklad na fabiu? :)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

neviem ako sa k tomu stavaju policajti, ale jazdi s tym kopec aut ako som si uz vsimol, ci fabie lebo aj lepsie... ako obrysovky ti to urcite neuznaju, kedze to nie ej z prvovyroby a "buhvi" ci to ma atest
bude vyzerat fakt dobre, ked zacnu tie diodky postupom casu odchadzat, ake to bude strbave :aasmile27:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Kibo napísal:neviem ako sa k tomu stavaju policajti, ale jazdi s tym kopec aut ako som si uz vsimol, ci fabie lebo aj lepsie... ako obrysovky ti to urcite neuznaju, kedze to nie ej z prvovyroby a "buhvi" ci to ma atest
bude vyzerat fakt dobre, ked zacnu tie diodky postupom casu odchadzat, ake to bude strbave :aasmile27:
No ved prave...aj svetlo by malo byt niekolko cm nad vozovkou a toto sa mi zda dost nizke, no bol by som rad, ak by sa nieco taketo presadilo a aj vyrobcovia by do toho isli a dalo by sa to dat na vsetky auta, nie len na najdrahsie :) Pretoze ziarovky nie su zadarmo a taketo LEDky vydrzia oproti nim extremne dlho a maju aj nizsiu spotrebu.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

ja len cakam, kedy to bude nalepene po stieracoch, zrkadlach, kluckach, mriezkach chladicov, podbehoch, okolo spz,... :lol:
ved ta posledna fobia to ma este nizsie ako hmlovky :roll:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Kibo napísal:ja len cakam, kedy to bude nalepene po stieracoch, zrkadlach, kluckach, mriezkach chladicov, podbehoch, okolo spz,... :lol:
ved ta posledna fobia to ma este nizsie ako hmlovky :roll:
Presne to zarazilo aj mna, preto by som uvital, keby sa tomu dali riadne pravidla a bolo by to akceptovane aj zo strany policajtov, cize by sa to malo monotovat niekde tesne pod normalne svetla, ale netusim ci sa toho dockame, ale zas v motorizme sa zmeny k lepsiemu vacsinou siria dost rychlo (pasy, airbagy, abs najnovsie svetla s natacanim), teraz cakam este na brzdove svetla do zrkadiel a snad coskoro pridu aj LED obrysovky :)
martinfu75
Novice
Novice

Príspevok od používateľa martinfu75 »

GothaR napísal:No ved prave...aj svetlo by malo byt niekolko cm nad vozovkou a toto sa mi zda dost nizke, no bol by som rad, ak by sa nieco taketo presadilo a aj vyrobcovia by do toho isli a dalo by sa to dat na vsetky auta, nie len na najdrahsie :) Pretoze ziarovky nie su zadarmo a taketo LEDky vydrzia oproti nim extremne dlho a maju aj nizsiu spotrebu.
V zakone mas napisane, ze musia byt zapnute obrysove a stretavacie svetla. Taketo " LED - pasiky nic neriesia ". Pri vychode alebo zapade slnka je niekedy problem vidiet aj zapnute stretavacky. Ale bodaj by vyrobcovia aut strednej triedy prisli na nejake seriozne riesenie.
Napísať odpoveď