Uber / Lyft / Taxify / Liftago - odvoz cez aplikaciu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Uber - preprava osob

Príspevok od používateľa Gothar »

Taxik musi chodit na kontroly kazdy rok, normalne auto raz za 2 roky. Navyse auto nesmie byt starsie ako 8 rokov.
Tu su podmienky pre bezneho taxikara: https://www.podnikajte.sk/start-podnika ... 2014.xhtml
A pre uber:
Minimum Age 21
Car: 2000 or newer (2005 in some cities)
Pass Background Check

To je trosku rozdiel.

aacid: ano, je to konkurencia, ale v tomto pripade ma vyhodu, pretoze ignoruje pravidla dane zakonom. Ja som inak fanusik konkurencie, ale len v pripade, ze nikto nepodvadza.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale to je predsa problem toho konkretneho vodica, nie nejakej aplikacie ktora ti ukazuje kde sa taxiky nachadzaju na mape.

este raz, co brani tomu taxikarovi zacat jazdit pre uber?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Platba je cez Uber omnoho transparentnejsia ako platby na ruku taxikarom. Tym, ze sme v EU, kde je kazdy podnikajuci bankovy subjekt prisne regulovany,je platba mojou kartou vyhladatelna. A ak chce Uber svoju proviziu, musi tu platbu prijat a spracovat. To ze taxikarovi dam na ruku cash je uplne smiesne, nech hodi taxametrom ten kto uz dostal v piatok vecer uctenku.
A poctivy taxikar je temer oxymoron. Staci sa pozriet na to zhromazdenie, clovek zacne pochybovat ci musia skutocne disponovat cistym registrom trestov.
Cela tato akcia je v duchu "zlodej krici chytte zlodeja". Banda odrbavacov cely zivot taziaca z posobenia na hrane zakona sa zacne stazovat. Najlepsie je, ze im nevadi len uber ale aj 5e taxiky. Teda im nejde o to, ze Uber vyuziva neuplnost pravnej regulacie, ale jednoducho o to, ze niekto ukazuje ludom, ze to ide aj lacnejsie a ich premrstene sadzby su cistou ryzou.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aacid napísal:este raz, co brani tomu taxikarovi zacat jazdit pre uber?
nebrani im v tom nic, celkovo je system zle nastaveny, aby vobec bolo mozne Uber prevadzkovat bez oficialnej registracie vodica
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

GothaR napísal:Taxik musi chodit na kontroly kazdy rok, normalne auto raz za 2 roky. Navyse auto nesmie byt starsie ako 8 rokov.
Tu su podmienky pre bezneho taxikara: https://www.podnikajte.sk/start-podnika ... 2014.xhtml
A pre uber:
Minimum Age 21
Car: 2000 or newer (2005 in some cities)
Pass Background Check

To je trosku rozdiel.

aacid: ano, je to konkurencia, ale v tomto pripade ma vyhodu, pretoze ignoruje pravidla dane zakonom. Ja som inak fanusik konkurencie, ale len v pripade, ze nikto nepodvadza.
Cely problem je v preregulovanosti odvetvia. Stat vytvoril pravidla a podmienky pre technologicke podmienky, ktore tu boli pred 20 rokmi. Prisli mobily s internetovym pripojenim, GPS, internetbanking, bezdotykove platby. Toto vsetko su technologie, ktore by mohli taxi odvetvie posunut dopredu k vacsej spokojnosti zakaznikov aj podnikatelov. Zaspaty stat vsak nedokaze adekvatne rychlo reagovat a dementni taxikari vyzaduju zachovanie sucasneho stavu, lebo im z toho idu peniaze.

Ja osobne napr. nechapem preco by taxikari mali splnat nejake osobite podmienky oproti ostatnym ucastnikom cestnej premavky. Adekvatny zdravotny a psychicky stav vodica a stav vozidla je podmienkou pre kazdeho vodica na cestach. Jednoduchym riesenim je podla mna zostihlit regulacie uvalene na taxiky tak, aby si vodici mohli jednoducho a lacno vybavit povolenie pre svoju cinnost. Stat samozrejme potrebuje hrabat kazde euro a na takuto zmenu ani nie je politicka vola. Jedinym porazenym v tomto spore je samozrejme koncovy zakaznik, lebo na neho treba mysliet ako na posledneho...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Bol by som za kompromis, nech stat kludne ponecha Uber, ale nech ulahci aj podnikanie normalnym taxikarom.
Alebo potom ak zanecha podmienky tak ako su teraz, tak nech platia aj pre Uber a jeho vodicov.

Teraz je Uber velmi v mode, ale faktom je, ze to je skratka za sucasneho stavu nekala konkurencia. Take typicke pre dnesnu dobu. Uber "len" poskytuje sluzby a je na jeho zamestnancoch ci platia danie ako sa maju. Je uplne normalne, ze sa to ludom nepaci a chcu to zatrhnut. Vy co to podporujete my pripadate nie velmi pri zmysloch.

Na jednu stranu nadavate na taxikarov, ktori beru 20 euro za 3 km cestu a na druhu stranu obhajujete firmu, ktora podvadza na daniach. Jedno aj druhe je svinstvo. A treba samozrejme dodat, ze ti taxikari co tolko beru, to zdaleka neni vacsina.

Ja som z Bratislavy a v zivote mna alebo nejakeho mojho kamarata taxikar neodrbal (klop klop na drevo :D ). Odrbavaci su ti, co stoja na autobusovej a vlakovej stanici + letisku. A tych by sa dalo ucinne zbavit zavedenim maximalneho jazdneho za km - co je inak sranda, kedze na tom proteste taxikari ziadali minimalne jazdne, co je podla mna blbost. Skor by sa malo uzakonit maximalne jazdne, napr. 2 EUR/km. Lebo momentalne to regulovane nie je vobec a ak si sadnete na stanici do takehoto taxikara a zaveze vas 5 km a vypyta 20 eur, ma na to plne pravo (akurat musi mat v aute cennik na viditelnom mieste - co maju vsetci, aj ked maly asi ako MHD spoje do penazenky, taky format).

Trufnem si povedat, ze u nas to skonci zakazom Uberu. Statu sa nebude chciet vymyslat ulahcenie podnikania pre taxikarov, jednoduchsie je nieco zakazat.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ako uber podvadza na daniach?

uber si uctuje 20% z jazdej jazdy a tych 20% zdani, ci mas nejake informacie ze by to tak nerobili?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

lol, ako keby taxikari nepodvadzali na daniach :D si robite srandu.

Uber vydokladuje platbu svojmu vodicovi, zo svojho zisku odvedie dan.
Vodic uberu ma povinnost odviest dan z mimoriadneho prijmu, pripadne ak ide cez pravnicku osobu po ocisteni od nakladov. Moze zatajit prijem, ale to iste moze aj taxikar, ale oproti taxikarovi nemoze zatajit cast prijmu, lebo existuje velmi jednoducha kontrola cez uber... taxikar povie ze isiel na objednavku ale nikto tam nebol, tak sa vratil nazad... medzitym zinkasuje 40 eur bez blockov a ma z toho cisty naklad...

Takze argument na dane je pi*ov***.

Vec co je mozne riesit je povedzme technicky stav vozidiel, sice by som sa celkom kludne stavil ze vozidla uberu su v lepsom stave ako polovica slovenskych taxikov, ale povedzme. Psychotesty su na Slovensku hovadina ktora nefunguje, na rozdiel od toho uberista ktory dostava hviezdicky si rozmysli ci bude jazdit jak ch*j aby dostal nizke hodnotenie, lebo sa mu velmi lahko moze stat ze bude vyradeny a ma smolu.

Uber je fasa v tom, ze si mozes velmi lahko urcit kolko jazdis, a tym padom mozes mat jak hlavny zarobok tak par hodin cez vikend na privyrobenie, osobne by som bral napr. keby sa urcili podmienky pre ludi ktorych hlavnym prijmom je jazdenie pre uber, ale celkovo zakazovat uber preto ze vadi odrbavacskym taxikarom, je pi*ov*** najhrubsieho zrna ktora ide proti tomu, co ma byt cielom statu, a teda zlepsovanie zivotnych podmienok a moznosti jeho obyvatelov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nemyslim si, ze ta kontrola cez uber by bola jednoducha, ma vobec DU moznost vypytat si info o tom-ktorom vodicovi? skor nie

dalsia vec, poistenie v pripade havarie, taxikari maju ine poistky ako bezny uber vodic, kto bude platit dozivotne nasledky a smrt pri nehode uberistu?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja som to uz pisal vyssie. ved nech sa rozhodne sam zakaznik. moze si priplatit za taxik, ktory je poisteny a zodpoveda za cokolvek co sa stane, alebo pojde na vlastne riziko s uberom ale vdaka tomu usetri...

pride mi to ako celkom logicke.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

neviem si ale predstavit potom, ze sa nieco stane, clovek ostane ochrnuty a necha to tak..ze sak som siel uberom
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

myslim ze sa stane presne to iste ako ked ked ta vezie kamarat, havarujete a ostanes ochrnuty.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No tak to tak nenecha, a teraz co? Sud mu poskytne odskodne ako keby isiel autostopom a bude.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

guess.whoo napísal:neviem si ale predstavit potom, ze sa nieco stane, clovek ostane ochrnuty a necha to tak..ze sak som siel uberom
Prave preto je lepsie ponechat UBER, tam je aspon nejaka kontrola, hodnotenie vodicov, ale ked ho zakazu, ludia budu pouzivat ine forny, uz pred UBERom existovali stranky kde vodici ponukali odvoz, tam je ovela vyssie rizoko, rovnako ak by vznikli rozne male aplikacie, navyse bez UBERu si clovek ktory na taxi nema, resp. ide dalej a taxi sa mu neoplati, bude viac vyuzivat stopovanie a to uz nie je len riziko zleho vodica, ale aj dalsie rizika ako cloveka, psychopata a pod., pri UBER je zaevidovane kto koho vezie, pri stope je kontrola nulova.

K daniam, aj taxikari podvadzaju, aj bez UBERu budu alternativy, kde bude kontrola este nizsia, len to bude mat aj dalsie nevyhody.

Vazne sa zamyslite, je to ako chciet zakazat internet, lebo vdaka nemu mozu ludia volat zadarmo a znizuju prijmy z dani za telefonne sluzby, tiez internet je nebezpecny, pouzivaju ho hackeri, zlocinci, je tam mozne najst navod na vyrobu bomby, zbrani a pod.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ked sa tu niekto ide ohanat tym, ze vodici Uberu neplatia dane. Tak pre porovnanie by som uviedol taxikarov. Kolko z nich vydava blocky pri jazde, resp. aky je percentualny pocet ludi, ktori pocas jedneho dna dostali u taxikara blocek??? Je to aspon 10 percent alebo nie??? Isiel som x-krat taxikom, ani raz som nedostal blocek, ani naznak blocku. Bez ohladu na to, ze ci to bolo v Bratislave alebo v inom meste, ani raz!!! Kolko platia taxikari na odvodoch, ak sa teda ohanaju platenim dani a odvodov??? Predpokladam, ze velka vacsina z nich je bud na dohodu na par hodin mesacne, na zivnost (ked nic oficialne nezarobis, tak si maximalne na minimalnych odvodoch) alebo su zamestnancami na ciastocny uvazok v podobe par hodin mesacne, tak, aby tie odvody boli co najnizsie.

A co spekulanti v taxikoch, kde sa zacina pocitat od 10 ci 20 eur??? Ci je to autobusova stanica v Bratislave, vlakova alebo letisko. Maju na dverach cennik, pripadne aj vo vnutri auta, relativne malymi pismenami. Ale ked niekto pride a ponahla sa, vsimne si to a napadne ho, ze hned na uvod je tam 10-20 eur??? Tazko. Tiez som sam tak isiel, mal som velky kufor na kolieckach, dosiel som autobusom z letiska z Viedne. Isiel som z autobusovej stanice na Vajnorsku (krizom cez krizovatku pri Centrale), co je mozno 20 minut pesi s tym velkym kufrom (1,8km podla Google Maps). Vzal som si taxik pred stanicou, no ved co, reku bude 2x drahsi ako cez telefon, ale je to kusok, no tak nech je to 5 eur, cloveku je to po 30 hodinovom lete do Viedne jedno. To bolo prekvapenie, ked vodic ukazal na taxometer a zahlasil, ze 26 eur. Okrem toho spravil este esicko cez Zahradnicku a Mileticovu, potom sa napojil na Vajnorsku. Je pravda, ze ten cennik mal na dverach, ale napadlo by niekoho, ze si tolko zapyta??? Takychto zebrakov netreba regulovat??? Nech sa potom stanovi maximalna cena taxika, ze nastup bude max. 3 eur a cena za 1km jazdy bude trebars 1,50 eur. To by bolo uplne v pohode, vodici platia majitelovi taxika tak 18-25 centov za kilometer jazdy, takze by tam ostalo stale dost pre vodica. Alebo co tak posadit ludi z danoveho uradu, nech sa idu previest taxikom, nech skontroluju auto - stav kilometrov, zaplatenu dan za auto, knihu jazd atd... Alebo co tak zaviest nieco take ako je elektronicka podkladna/fiskalny modul. Ze ked sa raz nieco zauctuje (v tomto pripade zapne taxometer), tak to nepojde vypnut a zmazat, hmm??? Takto to funguje napriklad v Australii - zapnuty taxometer, monitoring cez gps, automaticky vytlaceny blocek po vypnuti taxometra.
KlimO
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa KlimO »

Úplne súhlasím, čistá pravda. Ja som videl taký dokument o taxi v Prahe a keď to mal aj snahu niekto riešiť bolo mu vyhrážané a ľudia z magistrátu v tom mali prsty takže je to neskutočne prepletené, teda minimálne tam.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

https://www.stream.cz/porady/praha-vs-prachy

Odporúčam pozrieť. Som si istý, že takto to nejako funguje na stanici v Bratislave.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Skoro ako Rychly prachy :D

Pozrite sa na velke taxi sluzby a ich obrat, resp. zisk:
Happy taxi - obrat 82 tisic eur, strata 29 tisic eur: http://finstat.sk/47251620
AAtaxiEuro - obrat 187 tisic eur, zisk 203 eur: http://finstat.sk/35809957
Fun Taxi - obrat 46 tisic eur, zisk 6800 eur: http://finstat.sk/45343241
Taxi Bratislava - obraty okolo 1500 eur, zisk okolo nuly: http://finstat.sk/36639851
Taxislovakia - obrat obrat 52 tisic, strata 71 tisic: http://finstat.sk/45984620
Limo - obrat 163 tisci eur, strata 10000 eur: Limoservices Group
Mercedes Limousine - obrat 1,3mil eur, zisk 9800 eur: http://finstat.sk/36651176

Auta, ktore kupia na firmu, odpisu DPH, tym padom kopa firiem ide do minusu. Na co robia taxi sluzbu, ak su v minuse??? Ci je to ich poslanie a robia to zadarmo??? Alebo nepouzivaju taxometer a blocky??? Nech si ludia utvoria svoj nazor.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Alebo co tak zaviest nieco take ako je elektronicka podkladna/fiskalny modul. Ze ked sa raz nieco zauctuje (v tomto pripade zapne taxometer), tak to nepojde vypnut a zmazat, hmm??? Takto to funguje napriklad v Australii - zapnuty taxometer, monitoring cez gps, automaticky vytlaceny blocek po vypnuti taxometra.
Jak pisem, nepomoze to, len budu zrazu robit straasne vela prazdnych jazd na vyzdvihnutie cloveka, ktory teda nakoniec z nejakeho dovodu neprisiel... :D
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ano, uznavam, ze co sa tyka toho platenia dani, to je vlastne pravda. Normalny taxikari aj tak nic neplatia, tiez som nikdy nedostal blocek, takze to je asi 1:1 co sa tyka Uberistov.

K tvojmu pripadu hojko ako si sadol do taxiku na autobusovej...no neviem, ale toto vie hadam aj 10 rocni, ze tam sa proste odrbava.
Plus samozrejme ma cennik na dverach/vnutri/da sa spytat.

A s tou regulaciou samozrejme suhlasim. Maximalne jazdne na kilometer by mali dat tych 1,5-2 eura, tym by zrusili takychto podvodnikov.
Napísať odpoveď