Heh ale predstavu o Bohu mas vsugerovanu... Nevymyslel si si ju prirodzenym vyvojom, ale tym, ze ti o tom hovorili, chodil si na nabozenstvo, ucili ta, ako sa modlit, ako vyzera Boh, co to je, kto to je, ze je len 1,... Takze dostal si sablonu na Boha! A nemas s Bohom ziadnu skusenost. Tvojou jedinou skusenostou je to, co si pocul v kostole a co ta ucili... Tak isto o zjaveni si len pocul/cital... Takze predsa je to vsetko zalozene na tradicii, v ktorej sa spomina aj zjavenie... A pismo? tak to ti nezapriem, ale je dost tazko pochopitelne... Pismo by si nemal citat clovek, ktory nerozumie co je to viera/nabozenstvo/cirkev...panter2005 napísal:Pekne, pekne... ale taketo myslienky tu uz boli v novoveku s prvkami humanizmu a neobstali velmi. zo zaciatkom suhlasim: aj ked verime v jedneho Boha kazdy si ho predstavujeme inak. Ale dalsia veta sa mi uz nezda velmi oK. Cirkev nam nedava ziadnu sablonu - Cirkev = spolocenstvo veriacich tzn. nielen biskupi, knazi, klerus ale aj laici, reholnici a vsetci veriaci. Kto kyda na Cirkev kyda vlastne na seba sameho. Ako kazde spolocenstvo ma aj svoju hierarchiu. Cirkev podava a vysvetluje ucenie Jezisa Krista. Krestanstvo je postavene na Svätom Pisme, zjaveni a tradicii. Zvysok je odveci. Clovek by si vytvaral predstavu o Bohu iba vtedy - ak by nemal ziadnu skusenost. Nic by o nom nepocul, nic by mu to nehovorilo tzn. jeho viera by nestala na SP, tradicii ci zjaveni. V takomto ponimani sa to da tak chapat. Clovek si vytvaral bohov. Nasi predkovia mali moreny, perunov a kadejake ine bozstva... kde su dnes? Boli iba v ich tradicii - ziadne zjavenie ci SP - ako je to u krestanov. Rovnako Greci, Rimania... kde su ich bozstva dnes? Ci veris v Zeusa a Herculesa?
Navyse cirkev ma tu vyhodu, ze hlasa, ze s Bohom sa stretnete az po smrti... Pricom tamti Bohovia sidlili na Olympe,... Jedno nie je dokazatelne, druhe ano...