Viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

V co verite?

v boha
100
47%
v cirkev
1
0%
v boha aj v cirkev
29
14%
som ateista
65
31%
ine ( alah, budha,...)
18
8%

Celkom hlasov: 213

Retsko
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Retsko »

panter2005 napísal:Pekne, pekne... ale taketo myslienky tu uz boli v novoveku s prvkami humanizmu a neobstali velmi. zo zaciatkom suhlasim: aj ked verime v jedneho Boha kazdy si ho predstavujeme inak. Ale dalsia veta sa mi uz nezda velmi oK. Cirkev nam nedava ziadnu sablonu - Cirkev = spolocenstvo veriacich tzn. nielen biskupi, knazi, klerus ale aj laici, reholnici a vsetci veriaci. Kto kyda na Cirkev kyda vlastne na seba sameho. Ako kazde spolocenstvo ma aj svoju hierarchiu. Cirkev podava a vysvetluje ucenie Jezisa Krista. Krestanstvo je postavene na Svätom Pisme, zjaveni a tradicii. Zvysok je odveci. Clovek by si vytvaral predstavu o Bohu iba vtedy - ak by nemal ziadnu skusenost. Nic by o nom nepocul, nic by mu to nehovorilo tzn. jeho viera by nestala na SP, tradicii ci zjaveni. V takomto ponimani sa to da tak chapat. Clovek si vytvaral bohov. Nasi predkovia mali moreny, perunov a kadejake ine bozstva... kde su dnes? Boli iba v ich tradicii - ziadne zjavenie ci SP - ako je to u krestanov. Rovnako Greci, Rimania... kde su ich bozstva dnes? Ci veris v Zeusa a Herculesa? :lol:
Heh ale predstavu o Bohu mas vsugerovanu... Nevymyslel si si ju prirodzenym vyvojom, ale tym, ze ti o tom hovorili, chodil si na nabozenstvo, ucili ta, ako sa modlit, ako vyzera Boh, co to je, kto to je, ze je len 1,... Takze dostal si sablonu na Boha! A nemas s Bohom ziadnu skusenost. Tvojou jedinou skusenostou je to, co si pocul v kostole a co ta ucili... Tak isto o zjaveni si len pocul/cital... Takze predsa je to vsetko zalozene na tradicii, v ktorej sa spomina aj zjavenie... A pismo? tak to ti nezapriem, ale je dost tazko pochopitelne... Pismo by si nemal citat clovek, ktory nerozumie co je to viera/nabozenstvo/cirkev...
Navyse cirkev ma tu vyhodu, ze hlasa, ze s Bohom sa stretnete az po smrti... Pricom tamti Bohovia sidlili na Olympe,... Jedno nie je dokazatelne, druhe ano...
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

mastermind napísal:vo svatom pisme sa pise ze dojde k poslednemu sudu, kedy sa ludia rozdelia na tych dobrych a na zlych. pricom dobri "pojdu" do raja a ti zli skoncia vo vecnom zatrateni.
znova pisem ze clovek ma aj rozum aj slobodnu volu a je len na nom ako bude zit...
Aaale prestan, ved tomu sam neveris... zlo a dobro je relativne...

Nevermind ty si to ako obycajne zase nepochopil... Tu tie gulky nestrielal po ludoch Boh, ale ludia sami... A ako hovoria aj veriaci, dokaz boha nespociva v tom, ze pohne zaclonou, zatvori dvere, zneskodni letiacu raketu... Preto je to aj VIERA!!! Bud v to veris alebo neveris... Ja mam na to iny nazor, preto neverim, niekto ma na to iny nazor, preto veri...
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fuCKYou »

Retsko napísal:Aaale prestan, ved tomu sam neveris... zlo a dobro je relativne...

Nevermind ty si to ako obycajne zase nepochopil... Tu tie gulky nestrielal po ludoch Boh, ale ludia sami... A ako hovoria aj veriaci, dokaz boha nespociva v tom, ze pohne zaclonou, zatvori dvere, zneskodni letiacu raketu... Preto je to aj VIERA!!! Bud v to veris alebo neveris... Ja mam na to iny nazor, preto neverim, niekto ma na to iny nazor, preto veri...
Tak ako to udajne povedal boh takze to znelo ako "kto vo mna veri pojde ku mne ked zomre a kto neveri?? ten ma nezajima a nech si ide kam chce" takze dobry clovek je ten kto v boha veri a ten kto nie je automaticky blboec a podobne srandy?? napriklad ked teraz pomozem starej pani s taskou tak automaticky som veriaci lebo som dobry?
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

nevermind napísal:Tak ako to udajne povedal boh takze to znelo ako "kto vo mna veri pojde ku mne ked zomre a kto neveri?? ten ma nezajima a nech si ide kam chce" takze dobry clovek je ten kto v boha veri a ten kto nie je automaticky blboec a podobne srandy?? napriklad ked teraz pomozem starej pani s taskou tak automaticky som veriaci lebo som dobry?
Pozri, bud citaj pozornejsie a prekladaj si to spravne, alebo vobec nereaguj... Tu nejde o to, ze kto kona dobro je veriaci, ale o to, ze ked si veriaci, mal by si konat dobro (je to sice v cirkvi zalozene na strachu a vydierani, ale ucinkuje to na ludi...)
A k tomu ze veriaci->nebo a neveriaci->vyvrheli sa nebudem vyjadrovat, samemu mi to velmi nejde do hlavy, ale mam pocit ze takto to povedane nie je...
K tomu postu o tej gulke... Naozaj si myslis, ze ludsky zivot je hoden zmenit trajektoriu gulky?
r3sp3ct
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa r3sp3ct »

Retsko napísal:Pozri, bud citaj pozornejsie a prekladaj si to spravne, alebo vobec nereaguj... Tu nejde o to, ze kto kona dobro je veriaci, ale o to, ze ked si veriaci, mal by si konat dobro (je to sice v cirkvi zalozene na strachu a vydierani, ale ucinkuje to na ludi...)
A k tomu ze veriaci->nebo a neveriaci->vyvrheli sa nebudem vyjadrovat, samemu mi to velmi nejde do hlavy, ale mam pocit ze takto to povedane nie je...
K tomu postu o tej gulke... Naozaj si myslis, ze ludsky zivot je hoden zmenit trajektoriu gulky?
za 1, prestan mu vyčitať, že nie je slovák, lebo mne nadávaš za moje postoje ku Gayom, lol
za 2, sa uvedom
za 3, píšeš : " samemu mi to velmi nejde do hlavy " tak skľudni hormón a daj si pohov, lolko :lol:
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Retsko napísal:Pozri, bud citaj pozornejsie a prekladaj si to spravne, alebo vobec nereaguj... Tu nejde o to, ze kto kona dobro je veriaci, ale o to, ze ked si veriaci, mal by si konat dobro (je to sice v cirkvi zalozene na strachu a vydierani, ale ucinkuje to na ludi...)
Tebe sa to lachko hovori, takze ked si neveriaci tak konat zlo nemusis, ja zlo nekonam a znechucuje ma ked niekto robi nieco zle niekomu ale ked ten niekto spravi zle jemu tak to uz je nieco co sa stat menalo...takze len ti chcem povedat ze ja v boha neverim lebo som ho za prve nevidel a za druhe nepocul a o tich gulkach cez stenu...taka mala vecicka ze tebe tie gulky nelietali okolo hlavy ale mne hej a ja som vtedy bol maly a rozmyslal som uplne presne ako ty, ale to uz nebudem rozzoberat + si precitaj veci po sebe a potom hovor ze davam same texty od temy
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

Trochu posuniem diskusiu, lebo toto je zacarovany kruh...

Myslim, ze misionarstvo je nasilne presadzovanie viery. Myslim, ze ziaden clovek nema pravo prist medzi ludi zijucich v kmeni s vlastnou kulturou a vlastnou vierou a nabozenstvom (hoci nie je az tak rozsierene ako krestanstvo) a zacat im pretvatat ich zivotne prostredie stavanim kostolov, vyuke o Bohu a snazit sa ich prevychovat na "krestanov" pocnuc malymi detmi.
Ano, mnoho ludi odpoveda: "Pozri, keby nechceli verit, tak nepojdu za misionarmi a nebudu ich pocuvat...!"
Nie je to pravda, ludia, co su tam bez vzdelania, su paf z kazdeho turistu, myslim ze zacnu pocuvat hocikoho kto im nieco hovori uz len zo slusnosti... Navyse misionari zacinaju akoze pomocou domorodcom so stavebnymi pracami, prvou pomocou,... a postupne sa to vyvynie do stadia, kedy domorodci na oplatku stavaju kostol im, ucia ich citat, pocitat, pisat,... Jasneee aj ja by somisiel, ved aspon sa nenudim... Aky mudry clovek je to, co dokaze spocitat ovce v celej celucickej nasej dedine... A hovori mi o nejakom cloveku co je silny, mocny, vsemohuci? kaze nech sa k nemu modlim? hm... ok, tak radsej sa budem modlit...
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

Capone_SVK napísal:za 1, prestan mu vyčitať, že nie je slovák, lebo mne nadávaš za moje postoje ku Gayom, lol
za 2, sa uvedom
za 3, píšeš : " samemu mi to velmi nejde do hlavy " tak skľudni hormón a daj si pohov, lolko :lol:
za 1, nevycitam mu ze nie je slovak, ale cituje prispevok a pise o niecom uplne inom...
za 2, v com sa mam uvedomit?
za 3, ved preto som mu nenapisal k danej teme nic, lolko...
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Retsko napísal:Trochu posuniem diskusiu, lebo toto je zacarovany kruh...

Myslim, ze misionarstvo je nasilne presadzovanie viery. Myslim, ze ziaden clovek nema pravo prist medzi ludi zijucich v kmeni s vlastnou kulturou a vlastnou vierou a nabozenstvom (hoci nie je az tak rozsierene ako krestanstvo) a zacat im pretvatat ich zivotne prostredie stavanim kostolov, vyuke o Bohu a snazit sa ich prevychovat na "krestanov" pocnuc malymi detmi.
Ano, mnoho ludi odpoveda: "Pozri, keby nechceli verit, tak nepojdu za misionarmi a nebudu ich pocuvat...!"
Nie je to pravda, ludia, co su tam bez vzdelania, su paf z kazdeho turistu, myslim ze zacnu pocuvat hocikoho kto im nieco hovori uz len zo slusnosti... Navyse misionari zacinaju akoze pomocou domorodcom so stavebnymi pracami, prvou pomocou,... a postupne sa to vyvynie do stadia, kedy domorodci na oplatku stavaju kostol im, ucia ich citat, pocitat, pisat,... Jasneee aj ja by somisiel, ved aspon sa nenudim... Aky mudry clovek je to, co dokaze spocitat ovce v celej celucickej nasej dedine... A hovori mi o nejakom cloveku co je silny, mocny, vsemohuci? kaze nech sa k nemu modlim? hm... ok, tak radsej sa budem modlit...
domorodci maju urcite nieco v co veria ony,,,napriklad ty veris v boha,on veri ze pride dazd alebo ze budu mat dost potravy a to je ich boh, ja verim vo svoje schonosti, lasku a pekny vstah, ale keby som bol misionar tak by som sa chcel najprv dozvedet o ich kulture a az potom ich vyuzivat k stavbe kostolov
r3sp3ct
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa r3sp3ct »

Retsko napísal:za 1, nevycitam mu ze nie je slovak, ale cituje prispevok a pise o niecom uplne inom...
za 2, v com sa mam uvedomit?
za 3, ved preto som mu nenapisal k danej teme nic, lolko...
prečítaj si tretí riadok v mojom podpise. DNES Si TO TY ! ! !
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Capone_SVK napísal:prečítaj si tretí riadok v mojom podpise. DNES Si TO TY ! ! !
Zdielame kazdy rovnaky nazor..vazne tato diskuzia nestoji zanic .. ak neico nevies vysvetlit ratsko alebo ako sa to volas tak to pridelis bohu...nepozre sa na to z druhej stranky.
btw ja odpovedam na to co ste sa nepytali? tak niekto tu je tupy a ani necita cele to co pisem, naco sa tu teda s tebou zahadzujem, ked ty budes stale tvrdit svoje a nenechas sa poucit od inych co ja robim stale, stale si stojis za svojim bohom, co keby si neveril, nepojdes do neba .. bojis sa svojej buducnosti alebo sameho seba? svedomie?
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

nevermind napísal:Zdielame kazdy rovnaky nazor..vazne tato diskuzia nestoji zanic .. ak neico nevies vysvetlit ratsko alebo ako sa to volas tak to pridelis bohu...nepozre sa na to z druhej stranky.
btw ja odpovedam na to co ste sa nepytali? tak niekto tu je tupy a ani necita cele to co pisem, naco sa tu teda s tebou zahadzujem, ked ty budes stale tvrdit svoje a nenechas sa poucit od inych co ja robim stale, stale si stojis za svojim bohom, co keby si neveril, nepojdes do neba .. bojis sa svojej buducnosti alebo sameho seba? svedomie?
Neviem kto tu necita pozorne, ja to teda asi nebudem, ale ja som predsa pisal, ze NEVERIM v Boha, ale v sameho seba... Dokonca som to aj v jednom poste vysvetlil preco... To, ze niekedy pisem v prospech veriacich, neznamena, ze musim verit v ich Boha... Jednoducho ich akceptujem a neberiem im to, ze veria... Misionarov som, ako si si iste vsimol, kritizoval a nie vyzdvihoval...
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Retsko napísal:Neviem kto tu necita pozorne, ja to teda asi nebudem, ale ja som predsa pisal, ze NEVERIM v Boha, ale v sameho seba... Dokonca som to aj v jednom poste vysvetlil preco... To, ze niekedy pisem v prospech veriacich, neznamena, ze musim verit v ich Boha... Jednoducho ich akceptujem a neberiem im to, ze veria... Misionarov som, ako si si iste vsimol, kritizoval a nie vyzdvihoval...
Citaj nieco po mne, "bla bla bla......pekny vstah, ale keby som bol misionar tak by som sa chcel najprv dozvedet o ich kulture a az potom ich vyuzivat k stavbe kostolov" tak kde ich ja vychvalujem?
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

nevermind napísal:Citaj nieco po mne, "bla bla bla......pekny vstah, ale keby som bol misionar tak by som sa chcel najprv dozvedet o ich kulture a az potom ich vyuzivat k stavbe kostolov" tak kde ich ja vychvalujem?
Vies co? nechaj to tak, skoda reci daco ti vysvetlovat...
panter2005
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa panter2005 »

Retsko napísal:Trochu posuniem diskusiu, lebo toto je zacarovany kruh...

SI asi trafeny... ani jeden prispevok co som od teba cital nestal za to... mal by si kazdemu svojmu nazoru pridat objektivitu lebo daleko nezajdes... Od dnes mas u mna ignore...
panter2005
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Retsko napísal:Heh ale predstavu o Bohu mas vsugerovanu... Nevymyslel si si ju prirodzenym vyvojom, ale tym, ze ti o tom hovorili, chodil si na nabozenstvo, ucili ta, ako sa modlit, ako vyzera Boh, co to je, kto to je, ze je len 1,... Takze dostal si sablonu na Boha! A nemas s Bohom ziadnu skusenost. Tvojou jedinou skusenostou je to, co si pocul v kostole a co ta ucili... Tak isto o zjaveni si len pocul/cital... Takze predsa je to vsetko zalozene na tradicii, v ktorej sa spomina aj zjavenie... A pismo? tak to ti nezapriem, ale je dost tazko pochopitelne... Pismo by si nemal citat clovek, ktory nerozumie co je to viera/nabozenstvo/cirkev...
Navyse cirkev ma tu vyhodu, ze hlasa, ze s Bohom sa stretnete az po smrti... Pricom tamti Bohovia sidlili na Olympe,... Jedno nie je dokazatelne, druhe ano...
Este to porusim lebo neda mi zareagovat na tento drist... Moze to napisat jedine neveriaci pretoze: Moze to byt aj tak: nikto ma nabozenstvo neucil, vobec som sa o to nezaujimal, na strednej som fajcil, pil, hulil a kadeco ine na vysokej som jedneho umlatil k smrti a potom v jeden den som sa uvedomil - nasiel som letak - cosi o Jezisovi - zasiel som do kostola a tam ma oslovila jedna hlavne jedna veta z evanjelia a cez to sa clovek obratil - ziadna sablona, ziadne m-ucenie - moja jedina skusenost a dalsie prisli neskor ked sa clovek naozaj dal viest touto cestou... Moze to byt aj takto?Pismo? Mnohi si myslia ze je to nejaka prirucka ci encyklopedia alebo Dostojevskyj ktoreho mozu zhltnut za dva dni. Je tazko pochopitelna lebo sa treba vzit do obdobia, situacie a pod kedy bola pisana. Cirkev nikdy nehlasala ze sa stretneme s Bohom az po smrti :!: :!: Najdi mi jeden dokument officialne potvrdeni Sv. Stolicou... Hlasa ze sa s Bohom stretneme po smrti na poslednom sude tvarou v tvar - a okrem toho sa s Bohom mozes stretnut vsade - lebo Boh je vsade - specialne na sv. omsi v podobe chleba a vina... Grecky Bohovia sidlili na olympe... kolko ludi v to dnes veri? Bol to mytus - to je officialne oznacenie - pretoze okrem tradicie sa nezachovalo nic - HAWK. :!:
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

A ktora veta to bola, prosim ta, nech sa aj ja obratim...
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

Retsko napísal:Aaale prestan, ved tomu sam neveris... zlo a dobro je relativne...
a co ze tomu neverim? pytal sa tak som mu odpovedal
to nevermind: ako som si vsimol obvinujes boha z toho ze ti lietali gulky okolo hlavy ked si bol maly. je mi to luto ale ON za to nemoze.

cela tato diskusia sa da charakterizovat kratko: bla bla bla
fuCKYou
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:a co ze tomu neverim? pytal sa tak som mu odpovedal
to nevermind: ako som si vsimol obvinujes boha z toho ze ti lietali gulky okolo hlavy ked si bol maly. je mi to luto ale ON za to nemoze.

cela tato diskusia sa da charakterizovat kratko: bla bla bla
Tato posta tu nema byt ale pisem: NEOBVINUJEM ho zato ze mi lietali gulky okolo hlavy. OK nechcem sa hadat, BOH je dobry a ja v neho verim 100% a tak isto ho aj 100% nenavidim /citacia z filmu chronicles of riddick/
panter2005
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

nevermind napísal:Tato posta tu nema byt ale pisem: NEOBVINUJEM ho zato ze mi lietali gulky okolo hlavy. OK nechcem sa hadat, BOH je dobry a ja v neho verim 100% a tak isto ho aj 100% nenavidim /citacia z filmu chronicles of riddick/
To by si mal navstivit psychologa - schiza jak oci... :D
Napísať odpoveď