Vodicak
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Tak si to precitaj este raz ...
Hornou dolnou bola myslena ta dedina zo 700 obyvatelmi co si spominal.
Hovorim ze tebou ospevovany Trening na Parkovisku pred Autoskolou ti je hovno platny ... Kedze ta akurat nauci ako narabat zo spojkou pri rozbehu ... Atd.
Mozno este parkovanie ... Tam sa da polemizovat o tom ci ti to nieco da.
Ale ked si trufnes ist do premavky ... Kdekolvek, ci sa jedna o dedinu zo 100 obyvatelmi alebo dokonca niekde v Meste tak si trotell.
To je jedno ci vedla teba sedi Tatko Kamionista s 1 Milionom najazdenych Km alebo Lokalny ozran s krcmy so 5 padmi z bicykla za den. Nemas tam co robit ...
Za to by som bral VP spolujazdcovi a Vodicovi odklad na 5 rokov.
V pripade ze trenujes na Parkovisku tak je vsetko v pohode ... Preco nie.
Autoskola ma na to Auto ... V pripade spanikarenia ti zabrzdi, Strhne volant atd ...
A mas cloveka ktory vedla teba sedi na to aby ta pripravil na tu Plechovu Dzunglu vonku.
Na to aby ti vsetko vysvetlil a vsetko naucil. Tatko ta moze ucit po udeleni VP.
Hovorim ze tebou ospevovany Trening na Parkovisku pred Autoskolou ti je hovno platny ... Kedze ta akurat nauci ako narabat zo spojkou pri rozbehu ... Atd.
Ale ked si trufnes ist do premavky ... Kdekolvek, ci sa jedna o dedinu zo 100 obyvatelmi alebo dokonca niekde v Meste tak si trotell.
To je jedno ci vedla teba sedi Tatko Kamionista s 1 Milionom najazdenych Km alebo Lokalny ozran s krcmy so 5 padmi z bicykla za den. Nemas tam co robit ...
Autoskola ma na to Auto ... V pripade spanikarenia ti zabrzdi, Strhne volant atd ...
A mas cloveka ktory vedla teba sedi na to aby ta pripravil na tu Plechovu Dzunglu vonku.
Na to aby ti vsetko vysvetlil a vsetko naucil. Tatko ta moze ucit po udeleni VP.
Tréning na parkovisku je presne na tie veci, čo si spomenul. Ďalej sa dá trocha prebehnúť aj po dedine, premávku ako v BA síce nezažijem, ale aspoň to jazdenie nadobudne reálnejší rozmer.Shark NX napísal:Tak si to precitaj este raz ...
Stále na tom nevidím nič negatívneho.
hojko : Dobrý paradox, cestári asi nedávali pozor.
-
MisguidedAngel
Star
hughito: tak to co hovoris je uz hlupost. na parkovisku skusat beriem ale v obci nikdy. aj ked je to dedina so 100 obyvatelmi. nikdy nevies ci ti decko nevybehne z domu, nejaky ozran sa ti nehodi pod kolesa, alebo auto odniekial.. moze ta predbiehat a ty spanikaris, kks maximalne nezodpovedne, nechapem ta. jak keby sa nieco stalo, keby pockas do autoskoly.
omg a ten co ti to umozni, tiez by som mu zobral vodicak na par rokov.
To je ťažko vysvetliť vám blavákom takúto vec.[hawkeye] napísal:hughito: tak to co hovoris je uz hlupost. na parkovisku skusat beriem ale v obci nikdy. aj ked je to dedina so 100 obyvatelmi. nikdy nevies ci ti decko nevybehne z domu, nejaky ozran sa ti nehodi pod kolesa, alebo auto odniekial.. moze ta predbiehat a ty spanikaris, kks maximalne nezodpovedne, nechapem ta. jak keby sa nieco stalo, keby pockas do autoskoly.omg a ten co ti to umozni, tiez by som mu zobral vodicak na par rokov.
Na dedine panujú troška iné pravidlá a je to úplne normálne. Keď vybehne decko, však nato je brzda, nie ?
-
Fabo
Hardcore addict
Ked si si daval po vedlajsej ceste bez vodicaku 140, tak by si mal dostat odklad minimalne na dalsich 18 rokov po dosiahnuti plnoletosti, a ak tam vedla teba sedel otec tak tomu by mali zobrat vodicak tiez.
hawkeye porovnaj si dve moznosti, idem cez malu ospalu dedinku mimo akychkolvek hlavnych ciest, ktorou chodia len ti, co tam byvaju, a aj to v pocte cca 1 auto za 10 minut maximum.
za A) idem s otcom/mamou ktori to tam poznaju a vedia ma na pripadne rizika v podobe neprehladnych zakrut a pod upozornit. Este nemam VP, ale viem uspokojivo riadit vozidlo
za B) idem sam, s cerstvym VP vo vrecku, nepoznam to tam.
Co je asi lepsie, bezpecnejsie, sam vystresovany rozmyslat co sa to po mne vlastne chce, alebo mat vedla seba cloveka, ktory sice nema pod nohami pedaly, ale povedat Brzdi! vie?
hawkeye porovnaj si dve moznosti, idem cez malu ospalu dedinku mimo akychkolvek hlavnych ciest, ktorou chodia len ti, co tam byvaju, a aj to v pocte cca 1 auto za 10 minut maximum.
za A) idem s otcom/mamou ktori to tam poznaju a vedia ma na pripadne rizika v podobe neprehladnych zakrut a pod upozornit. Este nemam VP, ale viem uspokojivo riadit vozidlo
Co je asi lepsie, bezpecnejsie, sam vystresovany rozmyslat co sa to po mne vlastne chce, alebo mat vedla seba cloveka, ktory sice nema pod nohami pedaly, ale povedat Brzdi! vie?
-
Mateq
Medium Professional
Fabo to sú skutočne účelovo podhodené možnostiFabo napísal: za A) idem s otcom/mamou ktori to tam poznaju a vedia ma na pripadne rizika v podobe neprehladnych zakrut a pod upozornit. Este nemam VP, ale viem uspokojivo riadit vozidlo
Samozrejme je lepšie mať v začiatkoch pri sebe niekoho kto ti poradí, upozorní na rôzne veci ktoré si treba v praxi všímať. Toto je dobré aj v časoch keď máš čerstvý vodičák.
Avšak nič to nemení na tom, že pokiaľ ešte nemáš vodičák, tak by si si to mal skúšať len na tej odľahlej ceste, ale na takej, kde skutočne nič nehrozí a žiadne neprehladné zákruty a riziko čo spomínaš v bode A tam nemajú čo robiť. Má to byť rovina či prázdne parkovisko. (sám som sa vozil na ceste ku smetisku TT)
Do reálnej premávky, so 140km/h cez akúkoľvek cestu čo tu QuiKy spomínal, na dovolenku, alebo kam.... Bez vodičáku nemáš v takýchto situáciách, je jedno či sedí mama alebo tato vedľa teba čo šoférovať. A každý kto takto riskuje si ten 2 ročný odklad zaslúži plným právom.
-
MisguidedAngel
Star
no to je sice pekne, ale ked nie si nauceny, tak spanikaris, je to zlomok sekundy, neubrzdis to, pomylis si pedale, stat sa moze selico. s tym maju problem aj profesionalni vodici.hughito napísal:To je ťažko vysvetliť vám blavákom takúto vec.
Na dedine panujú troška iné pravidlá a je to úplne normálne. Keď vybehne decko, však nato je brzda, nie ?
nezabudaj ze auto nie je autodrom, a je to v podstate zbran, co je sice strasne klise, ale je to pravda.
a navyse to, ze vraj na dedine panuju trocha ine pravidla je tiez sprostost pekna. panuju tam uplne rovnake pravidla ako v hocijakej inej obci. a to su pravidla cestnej premavky. platia vsade aj na lazoch aj v bratislave aj v new yorku.
ptm ta to na otvorenej vozovke zvadza k roznym sprostostiam ako tu pise expert quiky, ktoremu by som dal tiez odklad a jeho tatkovi zobral vodicak navzdy, ze neha syna jazdit 140. taki ludia nemaju na cestach co robit.
tie moznosti su uplne od veci. ja ked som si spravil vodicak, tiez som mal este nejakych 10 jazd s tatkom, aby som si zvykol jednak na auto a jednak na premavku. po ukonceni autoskoly nie si hotovy vodic, a nie si nim ani po odjazdenych 10, 20, ci 30 000 kilometrov.
fabo: to je jedno ze cez dedinu prejde raz za 10 minut jedno auto. pre mna za mna nech tam aj raz za mesiac prejde pol traktoru, ale to nie je zaruka, ze ti niekto nevbehne pod kolesa, bude to nahoda, ale ked sa tak stane, skutok tym neospravedlnis.
nechapem, vy necitite zodpovednost?
QuiKy, tak to je už extrém. Fakt tiež nechápem, ako Ťa otec mohol pustiť za volant po dedine a ešte Ťa nechal ísť 140. Síce možno si tiež z tých "pravdovravných" ako bývalý spolužiak, ktorý už hádam v 10 rokoch jazdil po meste 100 a v centre robil hodiny s ručnou
Keby si chodil po ceste, kde nie sú žiadne domy ani ľudia, tak je to v pohode, ale ako napísal hawkeye, neskúsení vodiči (ak sa tak dajú nazvať) veľmi ľahko spanikária. Inštruktor mi v autoškole spomínal takú situáciu, že niekde na cvičisku skúšali raz svojich žiakov, ktorí už mali pár jázd za sebou. Hádzali pred nich bábky a vieš, čo urobila väčšina? "Ježišmária, čo to je?" - skoro nikoho nenapadlo dupnúť na brzdu, ale niektorí si údajne ešte aj zakryli oči a pustili volant, takže mi nehovor, že by si dokázal ľahko zabrzdiť, keby sa Ti niečo takéto v reále stalo. Je to overené
Keby si chodil po ceste, kde nie sú žiadne domy ani ľudia, tak je to v pohode, ale ako napísal hawkeye, neskúsení vodiči (ak sa tak dajú nazvať) veľmi ľahko spanikária. Inštruktor mi v autoškole spomínal takú situáciu, že niekde na cvičisku skúšali raz svojich žiakov, ktorí už mali pár jázd za sebou. Hádzali pred nich bábky a vieš, čo urobila väčšina? "Ježišmária, čo to je?" - skoro nikoho nenapadlo dupnúť na brzdu, ale niektorí si údajne ešte aj zakryli oči a pustili volant, takže mi nehovor, že by si dokázal ľahko zabrzdiť, keby sa Ti niečo takéto v reále stalo. Je to overené
-
MisguidedAngel
Star
toe fuk kto ho soferuje. ak reagujes na to ze ci je ten clovek skuseny alebo nie, tak spomen si na autobusove nestastia, vsetko vodici z povolania, ktori maju najazdenych statisice kilometrov. stat sa to moze hocikomu. sekunda nepozornosti ked ladis radio, alebo ked ti decko vzadu robi bordel, alebo len zamyslenie v nespravny moment a moze sa stat nestastie. hlavne ked ludia idu kazdodennu cestu, ktoru poznaju naspamat, zvyknu podcenovat potencionalne nebezpecenstvo.
este stale niekto pochybujete o tom machrovani?Pilifo napísal:QuiKy, tak to je už extrém. Fakt tiež nechápem, ako Ťa otec mohol pustiť za volant po dedine a ešte Ťa nechal ísť 140. Síce možno si tiež z tých "pravdovravných" ako bývalý spolužiak, ktorý už hádam v 10 rokoch jazdil po meste 100 a v centre robil hodiny s ručnou![]()
Dnes som sa o tom rozprával s matkou a tá mi to jasne potvrdila.
Keď išla do autoškoly, oficiálne nevedel jazdiť nikto. Ale hneď po prvom nasadaní do auta s inštruktorom táto otázka padla. Pýtal sa či vie jazdiť, alebo už jazdila, či ovláda nejaké základy atď. Matka samozrejme nevedela nič, tak začala pekne od píky.
Ale plno chalanov vedelo aspoň niečo, takže prístup k nim bol úplne iný ako k totálnym začiatočníkom, takže s nimi sa nestrácal čas na nejakom trápnom parkovisku.
A celkovo to mali tí chalani lepšie : zatiaľ čo matka dokopy za celý kurz absolvovala pár jázd tu po okolí a ako sama povedala, po skončení sa aj tak necítila, že by vedela už šoférovať, ich si brávali inštruktori ďaleko, do veľkých miest takže sa vycibrili oveľa lepšie a zažili aj "pravú" premávku.
A celkovo, foter či matka mi potvrdili, že samotná autoškola ťa nenaučí dokopy nič extra (naučíš sa jazdiť až sám skúsenosťou), čiže vaše (niektorých) dogmatické trvanie na autoškole je vedľa.
Čo sa týka jazdenia po dedine, tu nejde o to, že by tam neplatili zákony cestnej premávky ale je to tam úplne iné ako v meste a bežne sa tam učia chalani jazdiť, aj na motorkách.
A ožran alebo decko ti môže behnúť do cesty aj 2 dni po skončení autoškoly, alebo aj po 20 rokov aktívneho jazdenia a výsledok bude ten istý (tam výsledok ovplyvnia len naozaj skúsení vodiči, napr. môj dedko sanitkár sa už párkrát vyhol takmer istej dopravnej nehode ). Na to by som nemyslel.
Keď išla do autoškoly, oficiálne nevedel jazdiť nikto. Ale hneď po prvom nasadaní do auta s inštruktorom táto otázka padla. Pýtal sa či vie jazdiť, alebo už jazdila, či ovláda nejaké základy atď. Matka samozrejme nevedela nič, tak začala pekne od píky.
Ale plno chalanov vedelo aspoň niečo, takže prístup k nim bol úplne iný ako k totálnym začiatočníkom, takže s nimi sa nestrácal čas na nejakom trápnom parkovisku.
A celkovo to mali tí chalani lepšie : zatiaľ čo matka dokopy za celý kurz absolvovala pár jázd tu po okolí a ako sama povedala, po skončení sa aj tak necítila, že by vedela už šoférovať, ich si brávali inštruktori ďaleko, do veľkých miest takže sa vycibrili oveľa lepšie a zažili aj "pravú" premávku.
A celkovo, foter či matka mi potvrdili, že samotná autoškola ťa nenaučí dokopy nič extra (naučíš sa jazdiť až sám skúsenosťou), čiže vaše (niektorých) dogmatické trvanie na autoškole je vedľa.
Čo sa týka jazdenia po dedine, tu nejde o to, že by tam neplatili zákony cestnej premávky ale je to tam úplne iné ako v meste a bežne sa tam učia chalani jazdiť, aj na motorkách.
A ožran alebo decko ti môže behnúť do cesty aj 2 dni po skončení autoškoly, alebo aj po 20 rokov aktívneho jazdenia a výsledok bude ten istý (tam výsledok ovplyvnia len naozaj skúsení vodiči, napr. môj dedko sanitkár sa už párkrát vyhol takmer istej dopravnej nehode ). Na to by som nemyslel.
-
Shark NX
Addict
hughito sorry ... Neudrzim sa ...
Mne je hlboko u riti ako to chodi u vas v Hornom vyplachu nad Vahom. Na ceste bez vodicaku nemas co robit.
Je mi jedno ze u vas to je normalne ...
Na Parkovisku alebo mimo Cestnej, Mestskej Komunikacie si rob co chces ...
Mimochodom nikto nehovori ze po Uspesnom absolvovani Autoskoly si majster v Soferovani.
Zaciatocnik si mozes prestat hovorit po 10000km ... Skuseny si mozes hovorit po 100000km.
Poznam aj par ludi co maju po Milione a moje auto by som im nedal ani za boha.
Mam znameho ktory jazdil po Dlhych Dieloch bez Vodicaku ... Jazdi jak trtko, nepredvidatelny, zrkadla ma len na to aby pozrel ci ho uz nenahana to auto ktoremu blokol cestu atd...
A znameho ktory nikdy nedrzal volant pred Autoskolou ... Spolu sme vozili hercov do Prahy a robili sme Prahu Bratislavu za 1h 55m ... Jazdi sa mi s nim skvelo ... Vysielackami sme si hovorili co a ako na ceste ...
Motorka je o inom ... Na com tam jazdia?? Na Kozidechu, Babetke, Simsone? To je podobne bicyklu ... To je jedno.
Mne je hlboko u riti ako to chodi u vas v Hornom vyplachu nad Vahom. Na ceste bez vodicaku nemas co robit.
Mimochodom nikto nehovori ze po Uspesnom absolvovani Autoskoly si majster v Soferovani.
Zaciatocnik si mozes prestat hovorit po 10000km ... Skuseny si mozes hovorit po 100000km.
Poznam aj par ludi co maju po Milione a moje auto by som im nedal ani za boha.
Mam znameho ktory jazdil po Dlhych Dieloch bez Vodicaku ... Jazdi jak trtko, nepredvidatelny, zrkadla ma len na to aby pozrel ci ho uz nenahana to auto ktoremu blokol cestu atd...
A znameho ktory nikdy nedrzal volant pred Autoskolou ... Spolu sme vozili hercov do Prahy a robili sme Prahu Bratislavu za 1h 55m ... Jazdi sa mi s nim skvelo ... Vysielackami sme si hovorili co a ako na ceste ...
Motorka je o inom ... Na com tam jazdia?? Na Kozidechu, Babetke, Simsone? To je podobne bicyklu ... To je jedno.
Ahojte, tak neviem ako je tu rozprudena tematika, ale rad by som sa opytal niekolko veci o autoskole.
1) Kde sa zacinaju papierovacky na vodicak? Musim najprv na okresne PZ a tak do autoskoly alebo najprv do autoskoly?
2) Kolko priblizne trva ziskanie vodicaku triedy B? Myslim ako dlho trva výcvik
3) Ako sa asi pohybuju ceny?
4) Mozem mat vodicak na C,D aj od 18? Nikde som nenasiel definovane od kolko mozem mat vodicak C,D,...
5) Bude mi vodicsky platit aj mimo EU? Myslim tym balkanske krajiny mimo EU.
6) V ktorych mesiacoch/mesiaci je vhodne urobit si vodicsky?
7) Ako je to s tymi navrhmi zakona/zakonmi o psychotestoch? resp. ci je nieco take schvalene alebo nie (som v zahranici a mam malo info z SK)
8 ) Ako je to vlastne s skupinami vodicakov? A- motocykle do 50cm3, B osobne auta do 2500kg, ale ako je def. C,D,E?
9) Je mozne ze si urobim vodicak este pred dovrsenim 18tky? Tak, ze by mi vlastne zacal platit v den narodenin? Ale skusky atd. by som robil si uz v predstihu?
10) Plati vodicsky preukaz, kt. si necham vyhotovit v krajine mimo EU (Bosna a Hercegovina) platit aj vnutri EU?
//prepacte za vela otazok ale pytam sa z nevedomosti, nie z provokacie //
teraz tak trosku vl. nazorov:
Jazdit bez vodicaku:
Nemam nic proti ak napr. otec da synovi (16+) na parkovisku nejakeho velkeho obchodu /tesco, atd.../ vyskusat ake je to jazdit, a to v zmysle na prazdnom parkovisku. Na cestu vsak urcite nie. Poznam mnoho spoluziakov, kt. jazdia bez vodicakov veselo uz niekolko rokov. (prvy z nich zacal v 15tich). V mojom chapani, do auta, kt. by soferoval on by som nevstupil, posledne co mi chyba je zomriet v autonehode za kt. moze neskuseny vodic.
--- ako je to v "inej" krajine
--- policia len v Sarajeve nachyta denne 30 vodicov, kt. jazdia s alkoholom v krvi a 10 z nich nema vodicak. A to zabudnite na take intenzivne kontroly na ake ste zvyknuti na SK.
Davam vam otazku:
Kolko % vodicov v BiH vlastne nema vodicaky?
Zakonna hranica a sadzobnik:
- obsah alkoholu do 2 promile pokuta 150 KM --- cca 80 euro
- obsah alkoholu nad 2 promile zadrzanie vodicaku po dobu 3 mesiacov.
A teraz si predstavte, ze takito "vodici" sa vyrutia do celej EU na svojich technicky nesposobilych vozidlach ( technicka kontrola vozidiel v BiH je nieco vzacnejsie nez bandaska vody v Sahare)
Mohol by som aj dalej pisat - ale sa mi nechce
A ano, aj ja som skusal jazdit na aute na prazdnom parkovisku ped tescom na skode favorit
a urcite mi tato 5 minutova prihoda nic nezobrala...
1) Kde sa zacinaju papierovacky na vodicak? Musim najprv na okresne PZ a tak do autoskoly alebo najprv do autoskoly?
2) Kolko priblizne trva ziskanie vodicaku triedy B? Myslim ako dlho trva výcvik
3) Ako sa asi pohybuju ceny?
4) Mozem mat vodicak na C,D aj od 18? Nikde som nenasiel definovane od kolko mozem mat vodicak C,D,...
5) Bude mi vodicsky platit aj mimo EU? Myslim tym balkanske krajiny mimo EU.
6) V ktorych mesiacoch/mesiaci je vhodne urobit si vodicsky?
7) Ako je to s tymi navrhmi zakona/zakonmi o psychotestoch? resp. ci je nieco take schvalene alebo nie (som v zahranici a mam malo info z SK)
8 ) Ako je to vlastne s skupinami vodicakov? A- motocykle do 50cm3, B osobne auta do 2500kg, ale ako je def. C,D,E?
9) Je mozne ze si urobim vodicak este pred dovrsenim 18tky? Tak, ze by mi vlastne zacal platit v den narodenin? Ale skusky atd. by som robil si uz v predstihu?
10) Plati vodicsky preukaz, kt. si necham vyhotovit v krajine mimo EU (Bosna a Hercegovina) platit aj vnutri EU?
//prepacte za vela otazok ale pytam sa z nevedomosti, nie z provokacie //
teraz tak trosku vl. nazorov:
Jazdit bez vodicaku:
Nemam nic proti ak napr. otec da synovi (16+) na parkovisku nejakeho velkeho obchodu /tesco, atd.../ vyskusat ake je to jazdit, a to v zmysle na prazdnom parkovisku. Na cestu vsak urcite nie. Poznam mnoho spoluziakov, kt. jazdia bez vodicakov veselo uz niekolko rokov. (prvy z nich zacal v 15tich). V mojom chapani, do auta, kt. by soferoval on by som nevstupil, posledne co mi chyba je zomriet v autonehode za kt. moze neskuseny vodic.
--- ako je to v "inej" krajine
--- policia len v Sarajeve nachyta denne 30 vodicov, kt. jazdia s alkoholom v krvi a 10 z nich nema vodicak. A to zabudnite na take intenzivne kontroly na ake ste zvyknuti na SK.
Davam vam otazku:
Kolko % vodicov v BiH vlastne nema vodicaky?
Zakonna hranica a sadzobnik:
- obsah alkoholu do 2 promile pokuta 150 KM --- cca 80 euro
- obsah alkoholu nad 2 promile zadrzanie vodicaku po dobu 3 mesiacov.
A teraz si predstavte, ze takito "vodici" sa vyrutia do celej EU na svojich technicky nesposobilych vozidlach ( technicka kontrola vozidiel v BiH je nieco vzacnejsie nez bandaska vody v Sahare)
Mohol by som aj dalej pisat - ale sa mi nechce
A ano, aj ja som skusal jazdit na aute na prazdnom parkovisku ped tescom na skode favorit
Prosím ťa, zdrž sa týchto bezduchých fráz a radšej konkretizuj.KoCi napísal:huste slova od cloveka, co este ani prihlaseny do autoskoly nie je..
Hovor si tomu ako chces, inak sa na to budes pozerat, ked budes mat rozum, takze ho este nechaj par rokov dozriet. Aj ja som bol mlady a sprosty ale mam zodpovednych rodicov, za co som im vdacny.
Tak to nechodí u nás, ale všade. Chápem, že človek z BA to nemôže pochopiť.hughito sorry ... Neudrzim sa ...
Ale pre uistenie : Základ je ten priestor pri pumpe.
Ale určite sa prejdem aj po normálnej ceste (po dedine), ako sa, popravde, už viackrát stalo.