Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Celkom zaujímavý prehľad kde sa koľko môže jazdiť po cestách, Bulhari a Poliaci majú na diaľniciach povolenú 140tku:
https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_by_country
https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_by_country
Poliaci maju useky kde je povolena 160 km/h, napriklad usek Katowice - Wroclaw. Vj Rakusku na A1 tusim medzi Viednou a Linzom je tiez 160 km/h.
Veľmi dobré rozhovory so zakladateľom portálu https://dfens-cz.com/, ktorý sa zameriava na osvetu a pomoc vodičom proti dopravnej šikane zo strany polície. Špeciálne by si to mal pozrieť mLuks, ktorý je práve jeden z tých, ktorí vyťahujú peňaženku hneď potom, ako ich zastaví hliadka. A to, o čom som hovoril v inej téme, že s policajtami sa nebavíme, je rovno názov celého videa
Nechcem povedat ze je to blbost ale v CZ to maju trosku prisnejsie nez u nas.
Ak by to aj tak bolo, tak to znamená, že všetky rady (resp. minimálne veľkú väčšinu), ktoré tam boli spomenuté, môžeš stále uplatniť aj v SR.
BTW, čo konkrétne ti príde ako blbosť?
BTW, čo konkrétne ti príde ako blbosť?
dve hodiny svojho času viem využiť aj lepšie, ale pustil som si len priamo časť "nebavíme se s policajty" ...stačilo mi 10 minut a viem, že to už nechcem pozerať ďalej. Pán si povrchne urobí prdel z českej verzie PMJ, že zákony aj tak nepoznajú, že robili len nejaké skúšky a aj tie prechlastali a potom sa dostane k tomu, že v čechách by odsúdili človeka za zabitie pri dopravnej nehode na základe výpovedí dvoch policajtov, ktorí videli podobné auto v danej uličke a vodič povedal, že tou uličkou prechádzal. Jasné a preto Kočnera tu neodsúdili za objednávku, napriek dôkazom. Tie situácie príliš hrotí a tak to aj vyzerá.
Mimochodom Pilifo ja nevyťahujem peňaženku hned keď ma zastavia. Ale v prípadoch keď som musel vytiahnuť peňaženku (oprávnene) mi moje slušné správanie a komunikácia zabezpečila vždy najnižšiu sadzbu pokuty a ešte aj dobrú náladu za povtipkovanie. Ty si buď asertívny koľko chceš a nebav sa s nimi, keď ti to hladí ego. Ja svoj čas a svoje peniaze viem využiť lepšie.
Musím ale podotknúť, že z tých zastavení som nikdy nenatrafil na "zlého policajta", ktorý by sa chcel odbavovať. Vždy to boli ľudia s normálny prístupom, slušným vystupovaním a komunikáciou. A o tom som aj vtedy rozprával v tej danej téme, ak je policajt slušný a nemám dôvod sa k nemu správať inak. Čo taktiež vyvracia tie reči (aj tie z toho vieda) o tom ako sú policajti len sprostí bezmozgovci.
Mimochodom Pilifo ja nevyťahujem peňaženku hned keď ma zastavia. Ale v prípadoch keď som musel vytiahnuť peňaženku (oprávnene) mi moje slušné správanie a komunikácia zabezpečila vždy najnižšiu sadzbu pokuty a ešte aj dobrú náladu za povtipkovanie. Ty si buď asertívny koľko chceš a nebav sa s nimi, keď ti to hladí ego. Ja svoj čas a svoje peniaze viem využiť lepšie.
Musím ale podotknúť, že z tých zastavení som nikdy nenatrafil na "zlého policajta", ktorý by sa chcel odbavovať. Vždy to boli ľudia s normálny prístupom, slušným vystupovaním a komunikáciou. A o tom som aj vtedy rozprával v tej danej téme, ak je policajt slušný a nemám dôvod sa k nemu správať inak. Čo taktiež vyvracia tie reči (aj tie z toho vieda) o tom ako sú policajti len sprostí bezmozgovci.
Myslím si, že máš príliš idealistické predstavy o slovenskom súdnictve. Kočnera zatiaľ neodsúdili preto, že má silné kontakty na správnych miestach. Never tomu, že keby si bol ty ako obyčajný človek v jeho pozícii ako objednávateľa vraždy, už by si dávno nesedel v chládku. To je však úplne mimo tejto témy.
Pokiaľ si nikdy nezažil kontrolnú kontrolu, tak ti gratulujem, si šťastlivec. Ale je to presne, ako spomínal pán Jaroš. Policajti sú predátori, ktorí číhajú na svoju korisť, ktorá sa im podvolí, prizná sa im k domnelému priestupku a pekne im to zacvaká. Aj keď je tam asi nemalé množstvo tých, ktorých primárna motivácia bola pomáhať slušným ľuďom, okolnosťami a nadriadenými sú nútení veľmi často znepríjemňovať takýmto ľuďom život a vyberať čo najviac pokút do štátnej kasy. Ja som kontrolných kontrol zažil pár a pri niektorých z nich bolo úplne očividné, že policajti hľadajú len zámienku na to, aby mi mohli dať pokutu.
No a ten moderátor spomínal, že ho policajti pravidelne zastavujú na kontrolnú kontrolu aspoň raz mesačne. Mne sa to priemerne deje tak raz ročne a to jazdím skoro denne po Prahe. Nie je čudné, že podozrivo vyzerajúci muž s dredmi, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako taká ľahká korisť na pokutu, je zastavovaný tak často? Mne je tá motivácia policajtov celkom jasná
Pokiaľ si nikdy nezažil kontrolnú kontrolu, tak ti gratulujem, si šťastlivec. Ale je to presne, ako spomínal pán Jaroš. Policajti sú predátori, ktorí číhajú na svoju korisť, ktorá sa im podvolí, prizná sa im k domnelému priestupku a pekne im to zacvaká. Aj keď je tam asi nemalé množstvo tých, ktorých primárna motivácia bola pomáhať slušným ľuďom, okolnosťami a nadriadenými sú nútení veľmi často znepríjemňovať takýmto ľuďom život a vyberať čo najviac pokút do štátnej kasy. Ja som kontrolných kontrol zažil pár a pri niektorých z nich bolo úplne očividné, že policajti hľadajú len zámienku na to, aby mi mohli dať pokutu.
No a ten moderátor spomínal, že ho policajti pravidelne zastavujú na kontrolnú kontrolu aspoň raz mesačne. Mne sa to priemerne deje tak raz ročne a to jazdím skoro denne po Prahe. Nie je čudné, že podozrivo vyzerajúci muž s dredmi, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako taká ľahká korisť na pokutu, je zastavovaný tak často? Mne je tá motivácia policajtov celkom jasná
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Mam pocit Pilifo, ze zijes v akejsi skreslenej predstave, teda v nevrazivosti voci policajtom.
-
starysomar
Hardcore addict
Za vyše 40 rokov som nezažil buzeráciu od dopravákov. A že tých kontrol bolo... Za socíku ani po ňom.
Posledných 20 rokov som v Čechách nebol, no predtým pamätám, že tamojší dopraváci boli pri kontrolách akosi príjemnejší. Ako je to v súčasnosti - neviem.
...
Nebude to celé o správaní vodiča???
Holt - každý máme inú predstavu o sebe v "strede vesmíru".
Posledných 20 rokov som v Čechách nebol, no predtým pamätám, že tamojší dopraváci boli pri kontrolách akosi príjemnejší. Ako je to v súčasnosti - neviem.
...
Nebude to celé o správaní vodiča???
Holt - každý máme inú predstavu o sebe v "strede vesmíru".
Ja si nemyslím, že som k policajtom nevraživý, heslom ACAB sa neriadim, stále verím, že väčšina z nich sú vo svojej podstate dobrí ľudia. Nikdy som pri bežnej kontrole nebol na policajtov drzý, vždy som sa správal slušne, ale nehovoril som im informácie, ktoré by im zbytočne dodávali muníciu a mohli by ich použiť proti mne. Možno 8 z 10 kontrol je úplne pohodových, ale v tých 2 prípadoch sa môže vodič stretnúť s idiotmi, ktorí za každú cenu chcú od neho vytiahnuť peniaze za pokutu na mieste.
V ČR je tá situácia o to horšia, že ak si aj vodič prizná chybu a zaplatí za domnelý priestupok na mieste v dobrej viere, pretože policajt mu tvrdil, že mu za to nedá body, tak po pár mesiacoch/rokoch mu domov môže prísť papierik, že má udelený zákaz riadenia, pretože sa vybodoval kvôli takýmto klamstvám zo strany polície. Ten pán to vo videu spomínal a som si takmer istý, že si tieto situácie nevymýšľal, ale má ich z praxe, keďže takýmto ľuďom pomáha sa z takejto situácie potom dostať.
V ČR je tá situácia o to horšia, že ak si aj vodič prizná chybu a zaplatí za domnelý priestupok na mieste v dobrej viere, pretože policajt mu tvrdil, že mu za to nedá body, tak po pár mesiacoch/rokoch mu domov môže prísť papierik, že má udelený zákaz riadenia, pretože sa vybodoval kvôli takýmto klamstvám zo strany polície. Ten pán to vo videu spomínal a som si takmer istý, že si tieto situácie nevymýšľal, ale má ich z praxe, keďže takýmto ľuďom pomáha sa z takejto situácie potom dostať.
-
starysomar
Hardcore addict
Hmmm...
Osobne som občan Slovenska, bývajúci v jednej okesnej diere, síce neviem pre čo, no nemám potrebu riešiť neprávosti celého sveta ...
Za 60 rokov svojho života (teda o čosi menej "uvedomelých") mám nevyvráteľný dojem, že časť ľudí by rado riešilo globálne celosvetové problémy, no nevedia si poriešiť problémy vo svojom vnútri, v najbližšom okolí (...rodine), medzi kamarátmi, priateľmi - alebo len proste majú "hovno na robote" - prepáč ...
Osobne som občan Slovenska, bývajúci v jednej okesnej diere, síce neviem pre čo, no nemám potrebu riešiť neprávosti celého sveta ...
Za 60 rokov svojho života (teda o čosi menej "uvedomelých") mám nevyvráteľný dojem, že časť ľudí by rado riešilo globálne celosvetové problémy, no nevedia si poriešiť problémy vo svojom vnútri, v najbližšom okolí (...rodine), medzi kamarátmi, priateľmi - alebo len proste majú "hovno na robote" - prepáč ...
-
guess.whoo
Redeemer
to ta teda dost casto zastavuju. najazdim rocne okolo 30tkm v priemere a pokutu dostanem tak raz za dva roky a mozno raz rocne ma zastavia pri beznej kontrole na alkohol
Taktiež tomu nerozumiem..
Km som pred koronou robil celkom dosť, ale zastavili ma čo sa týka kontroly asi 2x, namerali ma 3x.
Tkatiež nemám potrebu hladkať si ego, a ak som spravil chybu tak si ju priznám a teda 2 x som dostal po 10€ a raz to bolo za 50€, ale to som vzhľadom na rýchlosť dopadol veľmi dobre. (namerali mi vyše 90, ale bohužial nepoznal som to tam a nevedel som, že som ešte v obci - domy široko ďaleko žiadne..)
Km som pred koronou robil celkom dosť, ale zastavili ma čo sa týka kontroly asi 2x, namerali ma 3x.
Tkatiež nemám potrebu hladkať si ego, a ak som spravil chybu tak si ju priznám a teda 2 x som dostal po 10€ a raz to bolo za 50€, ale to som vzhľadom na rýchlosť dopadol veľmi dobre. (namerali mi vyše 90, ale bohužial nepoznal som to tam a nevedel som, že som ešte v obci - domy široko ďaleko žiadne..)
to si siel dobre pod cennikovu hodnotu, kedze 20+ je za 100-150 EUR
To mi je jasné. Ale tak dalo sa s nimi dohodnúť.
to si mal stastie na policajta, mna namerali o pol 5. rano 15 metrov pred cedulou 70 km/h, siel som 76 na 50tke a bolo to za 120, ohrozit som mohol tak maximalne chrobaka na ceste a este mal aj pindy
beardie, tvoj prípad je ideálna situácia, kedy absolútne chýba materiálna stránka priestupku, to znamená, že si neporušil ani neohrozil záujmy spoločnosti, splňuje to len formálnu stránku. Priestupok ale musí spĺňať obe stránky. Takže na tomto argumente by sa to dalo v správnom konaní zhodiť.
Pri navrhnutej pokute 120€ by mi to už stálo za to sa trochu pokočkovať s úradom
Pri navrhnutej pokute 120€ by mi to už stálo za to sa trochu pokočkovať s úradom
fotecka bola, takze som to az tak velmi neriesil, resp najskor chcel dat 150, na com som sa spytal, ci si robi srandu a nech sa pozre do cennika, tak mi dal 120
-
starysomar
Hardcore addict
Inštruktor pri školení vodičov zamestnávateľom nám radil komunikovať slušne no v duchu:
"Zváže prosím aké nebezpečenstvo vzniklo vzhľadom k miestu, okolnostiam" no nevyskúšal som zatiaľ - lietam šťastne iba tam, kde nemerajú.
"Zváže prosím aké nebezpečenstvo vzniklo vzhľadom k miestu, okolnostiam" no nevyskúšal som zatiaľ - lietam šťastne iba tam, kde nemerajú.
-
hojko
Site Admin
Aka je materialna stranka pri dopravnom priestupku??? Skus mi to prosim ta vysvetlit. Pretoze ked si pozeram zakon c.372/1990 Zb. o priestupkoch, tak sa tam o materialnej stranke nic nepise.Pilifo napísal: 04 mar 2021, 12:00beardie, tvoj prípad je ideálna situácia, kedy absolútne chýba materiálna stránka priestupku, to znamená, že si neporušil ani neohrozil záujmy spoločnosti, splňuje to len formálnu stránku. Priestupok ale musí spĺňať obe stránky. Takže na tomto argumente by sa to dalo v správnom konaní zhodiť.
Rovno tu zacitujem hned tri paragrafy z uvodu, aby bolo jasne, ze co je to priestupok:
Tu mas cely zakon, tesim sa na tvoje vysvetlenie: https://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-372§ 2
Pojem priestupku
(1) Priestupkom je zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označené v tomto alebo v inom zákone, ak nejde o iný správny delikt postihnuteľný podľa osobitných právnych predpisov, alebo o trestný čin.
(2) Priestupkom nie je konanie, ktorým niekto odvracia
a) primeraným spôsobom priamo hroziaci útok na záujem chránený zákonom alebo
b) nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému zákonom, ak týmto konaním nebol spôsobený zrejme rovnako závažný následok ako ten, ktorý hrozil, a toto nebezpečenstvo nebolo možné v danej situácii odstrániť inak.
Zavinenie
§ 3
Na zodpovednosť za priestupok stačí zavinenie z nedbanlivosti, ak zákon výslovne neustanoví, že je potrebné úmyselné zavinenie.
§ 4
(1) Priestupok je spáchaný z nedbanlivosti, ak páchateľ
a) vedel, že môže svojím konaním porušiť alebo ohroziť záujem chránený zákonom, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal na to, že tento záujem neporuší alebo neohrozí, alebo
b) nevedel, že svojím konaním môže porušiť alebo ohroziť záujem chránený zákonom, hoci to vzhľadom na okolnosti a na svoje osobné pomery vedieť mal a mohol.
(2) Priestupok je spáchaný úmyselne, ak páchateľ
a) chcel svojím konaním porušiť alebo ohroziť záujem chránený zákonom alebo
b) vedel, že svojím konaním môže porušiť alebo ohroziť záujem chránený zákonom, a pre prípad, že ho poruší alebo ohrozí, bol s tým uzrozumený.
(3) Konaním sa rozumie aj opomenutie takého konania, na ktoré bol páchateľ vzhľadom na okolnosti a svoje osobné pomery povinný.