|
|
|
| Autor |
Správa |
Tomasito Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.01.2005 Príspevky: 4844 Bydlisko: Pressburg Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 5:21 Predmet: |
|
|
| P3Bo napísal: |
| Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny? Aky to ma vyznam ? Uz som za taketo myslienky dostal par k- ale nikto mi na otazku naco je dobre samostatne Slovensko poriadne[vlastne vobec] neodpovedal. |
Pretoze stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia. Pokial na tvoju otazku doteraz nikto nenasiel odpoved, som rad, ze som ti ju mohol sprostredkovat prave ja. Zial, po tom, ako som si precital tvoje nazory, pochybujem, ci si vobec ochotny zamysliet sa a pochopit jej vyznam. Pojmy ako statnost, svojbytnost, suverenita ci zvrchovanost v sebe nesu vela, a to prave v priamej suvislosti s dejinami naroda. Nie nadarmo sa zvykne hovorit zname: "Kto si nevazi a nepamata svoju historiu, musi si ju prezit odznova", prip. "Historia je skolou pre buducnost. Narod, ktory si nevazi svoju historiu, nie je narodom" atd. (nie len u nas).
BTW. ak by sme pokracovali v logike tvojich otazok, pokojne by sme sa mohli pytat: "Preco je pre ktorykolvek stat a narod take vyznamne, ze ma vlastne dejiny? Aky to ma vyznam?" Tvoje otazky su jednoducho zvratene P3Bo, pricom za zvratene by ich povazovali v kazdej krajine, kde si ludia co i len minimalne vazia historiu svojho naroda a suverenitu vlastneho statu.
PS: Pokial sa jedna o tuto temu, ziadnu k- si nedostal. Pokial sa jedna o ine temy, pokus sa ich v tejto suvislosti nespajat. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ujo Marky Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 14.09.2005 Príspevky: 609 Bydlisko: Dlhe Diely Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 8:06 Predmet: |
|
|
| Sheep napísal: |
| pozri, neviem co si cakal, ale cela nasa politicka historia su len basnicky od autorov nespokojnych s vtedajsim systemom to je vse |
Heh ale historia nieje iba politicka A aj tej mame dost, povedz mi aku historiu maju Americania? Jedina vec ze podpisali svoju ohromujucu a dokonalu ustavu ktoru si ajtak nedodrzuju, a ich zaciatok na tejto planete sa zacina: Dosli sme vyvrazdili sme a zijeme tu  |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.08.2006 Príspevky: 1617 Bydlisko: Svidník Ghetto Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 9:19 Predmet: |
|
|
| Tomasito dakujem za tvoje odpovede. Zvrchovanost / suverenita / narodna svojbytost to si uviedol ako argumenty ,avsak vsetko sa to v poslednej dobe straca vstupovanim do EU. Nadnarodne ciele presahuju ziavne medze chapania niektorych az prilis vlasti oddanych jedincov (tym som nechcel povedat ze ja som priklad vlastenca ==> skor naopak ). Nepochopenie vsak neznamena jeho nespravnost. A aj ked uznam ze moj nazor je nespravny a vsetko co napisem je omyl tak vies ze sa to deje . Prave teraz sa schvaluju v strediskach EU a neskor aj na Slovensku zakony ktore budu znamenat zaclenenie do obrovskeho komplexu statov . Nikde som nespomenul ze je nezmysel aby stat mal vlastne dejiny. Hisotoria naroda je zakladnym kamenom pre vznik statu. Taketo zvratene otazky som nikdy nepolozil : ) . Avsak tradicie , kultura zostava rovnaka ci uz budeme zit v Uhorsku , Cesku , ci inej krajine. Vid. priklad etnik na svete. Pozri tomasito pre mna je ta pestrejsia cast Slovenskych dejin ked sme boli sucastou vacsich celkov za namy , ale vadi mi selektovanie Slovakov uz od zaciatku co prisli na toto uzemie , to je hlupost , madarske dejiny v Uhorsku su aj nasimi rovnako ako aj ceske ale do obodbia prvej republiky a nasledne az do 91 by som sa trosku krotil so slovami o vyhradne nasej historii . Teraz budeme len dalsim statom na mape ktory vsak nikto nebude poznat iba ak v ladovom hokeji a to je podla mna smutne ....karma bola za rovnaky nazor ako teraz nazor sa nemeni iba nazov temy preto si myslim ze ich spojit mozem ; ) |
|
| Návrat hore |
|
 |
kali520 Guru wannabe

Stav:  Založený: 15.03.2006 Príspevky: 2182
Zaslal: 09 Jan 2008, 10:06 Predmet: |
|
|
| Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny ? Aky to ma vyznam |
Lebo pre mna slovensko a jeho historia su vyznamne, nech uz je ta historia akakolvek.
Ja uz som tiez v inej teme pisal, ze by mi nevadilo nejake spolocenstvo v ktorom by bolo slovensko zaclenene a keby to spolocenstvo bolo slovanske tak by to bolo naozaj velmi pekne. Vyznam naroda je v tom, ze ho tvoria ludia so spolocnymi rysmi, ako je jazyk kultura, tradicie, nabozenstvo, psychika atd. Lenze aj ked sme slovania a s inymi slovanskymi narodmi mame vela spolocneho tak stale v tychto aspektoch sa odlisujeme ale tiez velmi podobame a to nas robi slovanmi.
EU neni vobec dobre spolocenstvo lebo v spravnom europskom spolocenstve by si kazdy narod mal tieto hodntoy vazit a zachovavat a pri tom s inymi narodmi spoloupracovat na spolocnom rozvoji, lenze EU hodnoty ako narodne povedomie, narodne tradicie atd nici a jej politika smeruje k prospechu uzkej skupiny ludi. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.01.2005 Príspevky: 4844 Bydlisko: Pressburg Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 16:02 Predmet: |
|
|
| Tomasito dakujem za tvoje odpovede. Zvrchovanost / suverenita / narodna svojbytost to si uviedol ako argumenty, avsak vsetko sa to v poslednej dobe straca vstupovanim do EU. Nadnarodne ciele presahuju ziavne medze chapania niektorych az prilis vlasti oddanych jedincov (tym som nechcel povedat ze ja som priklad vlastenca ==> skor naopak ). Nepochopenie vsak neznamena jeho nespravnost. A aj ked uznam ze moj nazor je nespravny a vsetko co napisem je omyl tak vies ze sa to deje . Prave teraz sa schvaluju v strediskach EU a neskor aj na Slovensku zakony ktore budu znamenat zaclenenie do obrovskeho komplexu statov . |
Hlavny argument vsak odznel v odpovedi na tvoju otazku: "stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia". Toto je ten vyznam, na ktory si sa pytal; toto je hlavny dovod, preco su pre Slovensko a slovensky narod ako taky vyznamne jeho dejiny.
Pokial ide o EU, odpovedal si si sam- sam EU vnimas ako komplex statov, t.j. do EU, ako medzinarodneho spolocenstva sme vstupovali ako suverenny stat a ako suverenny stat v nom aj hajime svoje zaujmy- podla rovnakych pravidiel ako ostatne clenske staty EU. Jednym zo zakladnych principov EU je prenasanie pravomoci narodnych statov na medzinarodne europske institucie (pokojne mozes povazovat za dalsi vyznam existencie Slovenska, ako formy zavrsenia narodneho bytia Slovakov).
V inych temach sa mozme bavit o vyzname a zmysle EU a mozno budes prekvapeny mojim nazorom, ale nechapem, ako mozes ucastou Slovenska v EU bagatizovat samotny vyznam existencie slovenskej statnosti. Opakujem, rovnako by som nechapal, pokial by si sa rovnakym sposobom snazil bagatelizovat vyznam statnosti ktorehokolvek ineho clenskeho statu EU. That´s it
| Nikde som nespomenul ze je nezmysel aby stat mal vlastne dejiny. Hisotoria naroda je zakladnym kamenom pre vznik statu. Taketo zvratene otazky som nikdy nepolozil : ) . |
Kde tvrdim opak? Pokusme si nezamienat pojmy s dojmami. Vychadzal som vylucne zo znenia tvojej otazky, akurat som zamenil "Slovensko a narod" za “ktorykolvek stat a narod”. Chcel som totiz poukazat na absurdnost tvojej logiky, a to bez ohladu na to, ktoreho statu a naroda by sa tykala. Moje otazky vsak ostali nezodpovedane napriek tomu, ze ich jadro tvoria tvoje slova.
| Avsak tradicie , kultura zostava rovnaka ci uz budeme zit v Uhorsku , Cesku , ci inej krajine. Vid. priklad etnik na svete. |
Myslim, ze nasa diskusia prave skoncila, pricom citaty vyssie pokojne ignoruj- v suvislosti s touto temou sa ta zjavne netykaju. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ujo Marky Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 14.09.2005 Príspevky: 609 Bydlisko: Dlhe Diely Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 16:27 Predmet: |
|
|
| Myslim si ze tradicie a kultura neostavaju rovnake. Lebo ked do nasich krajov dosli krestania, zmenili sa nam tradicie nehovorim ze uplne, nieco ostalo ale zmenili sa. Potom ked dosli "Madari" tiez nieco sa prisposobili oni nam a mi im, ked dosli Turci to iste... Takze vazdy ked sa miesaju rozne druhy nieco z toho povodu zanikne. Podla mna je EU cesta ktrou zanikne vseobecne historia Slovanov a skonci sa to ako mismas vsedkych kultur, ktore budu bez historie a nebudu mat ziadnu iba ak fiktivnu hodnotu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

|
Zaslal: 09 Jan 2008, 17:00 Predmet: |
|
|
| Ujo Marky napísal: |
| Myslim si ze tradicie a kultura neostavaju rovnake. Lebo ked do nasich krajov dosli krestania, zmenili sa nam tradicie nehovorim ze uplne, nieco ostalo ale zmenili sa. Potom ked dosli "Madari" tiez nieco sa prisposobili oni nam a mi im, ked dosli Turci to iste... Takze vazdy ked sa miesaju rozne druhy nieco z toho povodu zanikne. |
Suhlas, pricom uz len dodam, ze historia ponuka mnozstvo prikladov, kedy pod vplyvom inych narodov mensie narody doslova zanikli, resp. sa asimilovali. Nieco obdobne nam napokon hrozilo nie len v obdobi Uhorska, ale aj v obdobi 2. sv. vojny, ked bol Hitler pred Mnichovom ochotny rozdelit Slovensko medzi Madarsko a Polsko (nikto vtedy nemohol vediet, ako sa bude situacia vyvijat, pricom si zoberme, ake nasledky na uzemi juzneho Slovenska po sebe dodnes zanechala prva Viedenska arbitraz).
| Podla mna je EU cesta ktrou zanikne vseobecne historia Slovanov a skonci sa to ako mismas vsedkych kultur, ktore budu bez historie a nebudu mat ziadnu iba ak fiktivnu hodnotu. |
Ak by to malo byt o tomto, v takom pripade sa diskutuje na nespravnej "pode"
http://www.hojko.com/co-prinieslo-clenstvo-sr-v-eu-t51991.html
http://www.hojko.com/lisabonska-zmluva-t85008.html
http://www.hojko.com/vystupenie-z-eu-t54364.html
http://www.hojko.com/slobodomurari-illuminati-new-world-order-t55883.html |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ujo Marky Star

|
Zaslal: 09 Jan 2008, 17:07 Predmet: |
|
|
Velmi dobrym prikladom na toto su takzvany Luzicky Srby  |
|
| Návrat hore |
|
 |
krija Guru of Politics

Pohlavie:  Stav:  Založený: 29.01.2006 Príspevky: 3677 Bydlisko: my heaven is your hell Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 17:10 Predmet: |
|
|
P3Bo ma pravdu! Keby sa Juzny, Vychodny a Zapady Slovania spojili, bol by to podla mna najsilnejsi stat na planete alebo federacia alebo co Len problem je v tom ze jeden Slovansky narod ma vzdy silnejsie postavenie ako ten druhy (vid Juhoslavia, este predtym velke Srbske Kralovstvo, Cesko-Slovensko)to by sa malo zrusit a vsedko by bolo fajn Keby to viedli ludia, ktory pojdu v krokoch predkov (nie komunisti) tak by sme sa mohli rozlucit s nacionalizmom ako ho pozname a zoznamit sa s panslavizmom  |
P3Bo ma pravdu z casti. mame tendenciu sa neustale rozdelovat, osamostatnovat. ale je to za jedinym ucelom: ziskat slobodu. ale dospejeme do urciteho bodu, ked sa uz dalej delit neda (ak odhliadneme od okolnosti, ake sa stali napr. s koreou). nemusime sa spajat a aj tak nam (slovanom) patri takmer 1/5 suse na planete Zem (1/5 zo 150 mil. km2). a to uz po dlhe starocia.
k tomu este doplnim, ze dnes si vedci a historici kladu jednu zasadnu otazku (plnim slayove prianie vratit sa na zaciatok): ako je mozne, ze slovania obsadili taky velky kus zeme v priebehu cca dvoch storoci (okolo 5.-teho storocia)??? (ak vas este nejaka napadne, napiste).
1. uz sme tu boli, alebo pocas stahovania narodov sme sa posunuli iba o kusok na zapad.
2. nikto toto uzemie hustejsie neobyval. za tym nikto, ale trepa doplnit, ze nikto, kto by sa bol postavil milionovej vlne slovanov. dokonca sa niekde spomina, ze ak by slovania v tom case chceli, tak pridu az k pobreziu atlantickeho oceanu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ujo Marky Star

|
Zaslal: 09 Jan 2008, 17:33 Predmet: |
|
|
To je sice pekne ze nam patri tolko zeme Ale co s nou? Porovnaj si slovanske staty byvalej Juhoslavie ked este bola a teraz. Ked bola Juhoslavia, Slovaci tam chodili vykukany ze jake je to tam uzasne a vsedko. Teraz za pozri ked taky Srb dojde sem... ovela lepsie je tu skoro vsedko ako tam... Spojeny a zrovnopravneni by sme mali urcite vacsiu silu ako teraz.
A k teme: Niesu ziadne nalezy, ktore by potvrdzovali huste osidlovanie casti Europy kde dosli Slovania. Mozno prehanam aj ked poviem ze v takom sidle zilo 100-150 ludi, sice tych sidiel bolo asi vela ale ked neboli spolu nebolo im to nic platne. A je dost mozne ze sa medzi sebou ani nemuseli zabijat, cudzinci sa mohli asi pridat Takze nevidim problem preco by to neosidlili tak rychlo. |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.08.2006 Príspevky: 1617 Bydlisko: Svidník Ghetto Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 19:17 Predmet: |
|
|
Kali: ak by si mi dovolil uvodnu vetu upravit na Lebo historia slovenska je vyznamna , nech uz ju ma spolocnu s kymkolvek tak by som nemal co dodat
+ udrziavanie tradicii je na mladych a mne sa nezda zeby nova generacia nejak velmi ctila slovanske korene
Tomasito: Ak debata skoncila tak potom nemusis reagovat ak nechces urcite ti neprajem aby si mal vrasky na cele pre cloveka so zvratenym nazorom bez vlasteneckeho citu ktoreho ani nepoznas - teda pre mna : )
to ze sme do EU ako suverenny stat vstupili neznamena ze v nom aj takto zostaneme . Je stat ako slovensko uplne rovnocenny statu ako je anglicko a francuzsko ? Svetovo urcite nie . Ja vyznam slovenska nebagatelizujem . Avsak nie je pupkom sveta aby bol kazdy panovnik historie na nasom uzemi umyselne prekrucany na slovaka - aby niekomu stuplo ego.
2. opak netvrdis nikde ja som len dokladnejsie rozpisal svoj nazoraby som vysvetlil nedorozumenie .
krija: velku cast z toho uzemia zabera prave rusko a to ziskavalo nove uzemia hlavne obsadzovanim strasne malo zaludnenych casti sibiru a ruskej tajgy ktore ani teraz po vela storociach nemozeme povazovat za poriadne osidlene. Oprav ma ak sa mylim ale zda sa mi ze svojho casu [nemyslim len sovietsky zvaz ale este par storoci predtym] mali slovanske staty este viac uzemia ako teraz a tie kozmeticke upravy zapadnych hranic zase tak vela nedali .
+ s tym delenim ze dospejeme k bodu ze sa uz viac delit neda , taktiez sa mi dostalo do usi ze boli nazory ze sa vychodne slovensko osamostatni takze tak - niektory proste nebudu spokojny .
| krija napísal: |
| P3Bo ma pravdu z casti |
Aj to je uspech  |
|
| Návrat hore |
|
 |
krija Guru of Politics

Pohlavie:  Stav:  Založený: 29.01.2006 Príspevky: 3677 Bydlisko: my heaven is your hell Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 19:54 Predmet: |
|
|
P3Bo, dzingischan, huni, mongoli, cinania, chazari...a ta zem patri aj napriek vsetkemu rusom, cize slovanom lebo nejde iba o to, uzemie ziskat, ci uz osidlene alebo nie, ale ho aj udrzat. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tomasito Moderátor

|
Zaslal: 09 Jan 2008, 20:23 Predmet: |
|
|
| ... lebo nejde iba o to, uzemie ziskat, ci uz osidlene alebo nie, ale ho aj udrzat. |
Konecne slova, ktore s ohladom na predmet temy vystihuju jej prapodstatu... |
|
| Návrat hore |
|
 |
slay Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 25.07.2006 Príspevky: 799 Bydlisko: california, los angeles Karma: 
|
Zaslal: 09 Jan 2008, 21:13 Predmet: |
|
|
musim dat zapravdu tomasitovi .. krijovi.. ale aj p3bovi.. myslim ze kazdy ma vcomsi pravdu..
podla mna je proste historia statu ..alebo lepsie povedane naroda dolezita.. vazenie si sameho seba.. identifikacia sameho seba.. a vazim si vsetky historicke snahy o to ze je tu dnes slovensko.. a nie napriklad juzne polsko alebo severne madarsko..
avsak na druhej strane.. by som nehladal v historii slovakov.. ale skor slovanov.. presnejsie nasu vetvu slovanov.. ak sa budete zameriavat na slovakov a ich historiu.. tak podla mna daleko nedojdete.. a zaroven popriete myslienku jednotnosti slovanov ako naroda..
teda budem rad ci uz sa tu bude rozoberat slovenska alebo celkovo slovanska historia.. clanky prezentovane v teme "slovania otroci" boli fakt zaujimave..
a aby som to uzavrel.. tak poprosim tych ktori si myslia ze tato tema je zbytocna.. alebo prehnana.. alebo proste neaktualna.. alebo maju hocaku inu vyhradu.. tak nech tu nevyvolavaju hadky alebo ako to nazvat.. je to podla mna na skodu.. nikto tu nemusi prispievat ak sa mu tema nepozdava alebo co.. |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

|
Zaslal: 09 Jan 2008, 22:20 Predmet: |
|
|
P3Bo, dzingischan, huni, mongoli, cinania, chazari...a ta zem patri aj napriek vsetkemu rusom, cize slovanom lebo nejde iba o to, uzemie ziskat, ci uz osidlene alebo nie, ale ho aj udrzat. |
ehm ja len dodam tento vyrok
| Citácia: |
| na chrbte kona mozes svet dobyt ale niemu vladnut |
tusim to povedal mongolsky chan marcovi polovi |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|