Kód: Vybrať všetko
http://www.zaborsky.blogspot.com/Kód: Vybrať všetko
http://www.zaborsky.blogspot.com/Jeho ano, teba asi nie, ked rozpravas po slovensky a narodil si sa na uzemi slovenskeho statu slovenskym rodicom.P3BO napísal:1 je v tom rozdiel velmi velky ak by moj prapradedko hovoril pisal po nemecky a nemal by ani sajn o slovenskom jazyku tak je potom smiesne oznacovat ho Slovakom .
Samozrejme ze neni. Ale pisal som ze Velku Moravu tvorili prevazne Slovaci a Moravania. Istotne tu boli aj ine etnika a narody ale zrejme nie v tak velkom pocte. Na cele boli krali ktori mali slovanske mena, Mojmir, Rastislav, Svatopluk a pod., takze je velka pravdepodobnost ze patrili bud k slovenskemu alebo moravskemu narodu, popripade inemu slovanskemu narodu.P3BO napísal:to nie je podmienka kralovstvo tvori skupina ludi zijucich na uzemi ktore niekto spravuje nemas dodrzane podmienky aby hovorili jednym jazykom ci mali spolocne tradicie proste je uplne jedno kto v state ci uz demokratickom alebo monarchistickom zije vid priklad balkanu
Budem sa znova opakovat ale co uz, existoval vo Velkej Morave, tak isto existoval aj v Uhorskom kralovstve a existuje az do dnes.P3BO napísal:Ak by som tvoju teoriu zobral do uvahy ako spravnu tak potom slovensky narod nikdy neexistoval pretoze bol narodom uhorskym .
Asi si zaspal dobu pretoze nazov statu popripade prislusnosti nemusi byt zhodny s jazykom, po nemecky rozpravaju napr. rakusania, svajciari a kdejake ine narody, americania rozpravaju anglicky, v statoch afriky je zase velkym obsadenim francuzstina, neviem preco teda clovek co hovori nemecky by nemohol byt slovakomP3Bo napísal:Kali520:1 je v tom rozdiel velmi velky ak by moj prapradedko hovoril pisal po nemecky a nemal by ani sajn o slovenskom jazyku tak je potom smiesne oznacovat ho Slovakom .
A aký by mal byť podľa teba ich úradný jazyk?P3Bo napísal:Ja som si na to odpovedal a pisal som to do viacerych tem tu na hojku , nechapem drobeniu SLovanskych statov pricom mame ako materialnu tak ludsku prevahu odstavit raz a navzdy germanske narody [v dnesnej dobe by bola konkurencia aj cina a spol. - zlta rasa ] na bocnu kolaj a ukazat ze sme schopny nieco vytvorit . Ale my nie radsej sa kazdy rozdeli na trojmilionovy stat a potom vsetci pekne nakluseme pod vlajku EU. Som hrdy na to ze som Slovan ale Slovensky narod je nonsens sformovany v kus naozaj zvlastne vytvarovaneho statu v strede europy ktory nie je nic viac nez krizovatka ciest a nic ine z neho nikdy ani nebude.
no ved to som aj myslel nie? ja som narodeny na slovenskuUjo Marky napísal:Heh ale narodnost sa ziskava ak si potomkom niekoho kto taku narodnost uz maStatna prislusnost je ina vec teda obcianstvo
Niekto kto ma matku Slovenku zije v Nemecku a rozprava po nemecky je podla mna stale Slovak
Bodaj by sa mnohe narody- vratane napr. toho ceskeho- mohli tesit z historie, aku mame my- Slovaci. Zial, p.i. aj z pristupu k historii, aky si prave predviedol, pramemni ten vseobecne znamy komplex maleho slovenskeho naroda.Sheep napísal:Ale suhlasim s tym ze mi realnu(?) historiu nemame.
pozri, neviem co si cakal, ale cela nasa politicka historia su len basnicky od autorov nespokojnych s vtedajsim systemom to je vseTomasito napísal:Bodaj by sa mnohe narody- vratane napr. toho ceskeho- mohli tesit z historie, aku mame my- Slovaci. Zial, p.i. aj z pristupu k historii, aky si prave predviedol, pramemni ten vseobecne znamy komplex maleho slovenskeho naroda.
PS: V sirsom zmysle sa dnes medzi Cechov pocitaju aj Moravania, ktorych som v kontexte prikladu vyssie na mysli nemal
Pretoze stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia. Pokial na tvoju otazku doteraz nikto nenasiel odpoved, som rad, ze som ti ju mohol sprostredkovat prave ja. Zial, po tom, ako som si precital tvoje nazory, pochybujem, ci si vobec ochotny zamysliet sa a pochopit jej vyznam. Pojmy ako statnost, svojbytnost, suverenita ci zvrchovanost v sebe nesu vela, a to prave v priamej suvislosti s dejinami naroda. Nie nadarmo sa zvykne hovorit zname: "Kto si nevazi a nepamata svoju historiu, musi si ju prezit odznova", prip. "Historia je skolou pre buducnost. Narod, ktory si nevazi svoju historiu, nie je narodom" atd. (nie len u nas).P3Bo napísal:Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny? Aky to ma vyznam ? Uz som za taketo myslienky dostal par k- ale nikto mi na otazku naco je dobre samostatne Slovensko poriadne[vlastne vobec] neodpovedal.
Heh ale historia nieje iba politickaSheep napísal:pozri, neviem co si cakal, ale cela nasa politicka historia su len basnicky od autorov nespokojnych s vtedajsim systemom to je vse
Lebo pre mna slovensko a jeho historia su vyznamne, nech uz je ta historia akakolvek.P3Bo napísal:Preco sa stale snazis dokazat ze Slovensko a narod je taky vyznamny ze ma vlastne dejiny ? Aky to ma vyznam
Hlavny argument vsak odznel v odpovedi na tvoju otazku: "stat predstavuje najvyssiu formu narodneho bytia". Toto je ten vyznam, na ktory si sa pytal; toto je hlavny dovod, preco su pre Slovensko a slovensky narod ako taky vyznamne jeho dejiny.P3Bo napísal:Tomasito dakujem za tvoje odpovede. Zvrchovanost / suverenita / narodna svojbytost to si uviedol ako argumenty, avsak vsetko sa to v poslednej dobe straca vstupovanim do EU. Nadnarodne ciele presahuju ziavne medze chapania niektorych az prilis vlasti oddanych jedincov (tym som nechcel povedat ze ja som priklad vlastenca ==> skor naopak ). Nepochopenie vsak neznamena jeho nespravnost. A aj ked uznam ze moj nazor je nespravny a vsetko co napisem je omyl tak vies ze sa to deje . Prave teraz sa schvaluju v strediskach EU a neskor aj na Slovensku zakony ktore budu znamenat zaclenenie do obrovskeho komplexu statov .
Kde tvrdim opak? Pokusme si nezamienat pojmy s dojmami. Vychadzal som vylucne zo znenia tvojej otazky, akurat som zamenil "Slovensko a narod" za “ktorykolvek stat a narod”. Chcel som totiz poukazat na absurdnost tvojej logiky, a to bez ohladu na to, ktoreho statu a naroda by sa tykala. Moje otazky vsak ostali nezodpovedane napriek tomu, ze ich jadro tvoria tvoje slova.P3Bo napísal:Nikde som nespomenul ze je nezmysel aby stat mal vlastne dejiny. Hisotoria naroda je zakladnym kamenom pre vznik statu. Taketo zvratene otazky som nikdy nepolozil : ) .
P3Bo napísal:Avsak tradicie , kultura zostava rovnaka ci uz budeme zit v Uhorsku , Cesku , ci inej krajine. Vid. priklad etnik na svete.
Suhlas, pricom uz len dodam, ze historia ponuka mnozstvo prikladov, kedy pod vplyvom inych narodov mensie narody doslova zanikli, resp. sa asimilovali. Nieco obdobne nam napokon hrozilo nie len v obdobi Uhorska, ale aj v obdobi 2. sv. vojny, ked bol Hitler pred Mnichovom ochotny rozdelit Slovensko medzi Madarsko a Polsko (nikto vtedy nemohol vediet, ako sa bude situacia vyvijat, pricom si zoberme, ake nasledky na uzemi juzneho Slovenska po sebe dodnes zanechala prva Viedenska arbitraz).Ujo Marky napísal:Myslim si ze tradicie a kultura neostavaju rovnake. Lebo ked do nasich krajov dosli krestania, zmenili sa nam tradicie nehovorim ze uplne, nieco ostalo ale zmenili sa. Potom ked dosli "Madari" tiez nieco sa prisposobili oni nam a mi im, ked dosli Turci to iste... Takze vazdy ked sa miesaju rozne druhy nieco z toho povodu zanikne.
Ak by to malo byt o tomto, v takom pripade sa diskutuje na nespravnej "pode"Ujo Marky napísal: Podla mna je EU cesta ktrou zanikne vseobecne historia Slovanov a skonci sa to ako mismas vsedkych kultur, ktore budu bez historie a nebudu mat ziadnu iba ak fiktivnu hodnotu.
P3Bo ma pravdu z casti. mame tendenciu sa neustale rozdelovat, osamostatnovat. ale je to za jedinym ucelom: ziskat slobodu. ale dospejeme do urciteho bodu, ked sa uz dalej delit neda (ak odhliadneme od okolnosti, ake sa stali napr. s koreou). nemusime sa spajat a aj tak nam (slovanom) patri takmer 1/5 suse na planete Zem (1/5 zo 150 mil. km2). a to uz po dlhe starocia.Ujo Marky napísal:P3Bo ma pravdu! Keby sa Juzny, Vychodny a Zapady Slovania spojili, bol by to podla mna najsilnejsi stat na planete alebo federacia alebo coLen problem je v tom ze jeden Slovansky narod ma vzdy silnejsie postavenie ako ten druhy (vid Juhoslavia, este predtym velke Srbske Kralovstvo, Cesko-Slovensko)to by sa malo zrusit a vsedko by bolo fajn
Keby to viedli ludia, ktory pojdu v krokoch predkov (nie komunisti) tak by sme sa mohli rozlucit s nacionalizmom ako ho pozname a zoznamit sa s panslavizmom