Paralelizácia vesmíru
-
berynatorko
Medium Expert
Re: Paralelizácia vesmíru
take nieco urcite neexistuje aspon podla mna a v tom ma nikto nepresvedci lebo verim len na fyzikalne zakony a nie vo fantaziu ked si tu tak nemozes byt niekde inde neni ti to divne a prve nagoogli nieco o ciernych dierach a potom pis o cestovani cez neSpyx napísal:Aký máte názor na "paralelný vesmír"? Podľa mňa existuje a to nekonečný počet. Existujú súbežne s naším. Ale to, čo sa v nich odohráva, je už iná vec. Napr. v niektorom môžem byť boháč, v inom zase už možno nežijem alebo som sa vôbec nenarodil.
Každopádne, na to, aby sme boli schopný medzi nimi cestovať, potrebujeme najprv zvládnuť dve veci: 1. cestovanie v čase, 2. cestovanie v priestore. Možno sa to dá pomocou červej diery.
Čo si myslíte vy?
to iste si myslim aj jaLukáš Kumančík napísal:take nieco urcite neexistuje aspon podla mna a v tom ma nikto nepresvedci lebo verim len na fyzikalne zakony a nie vo fantaziu ked si tu tak nemozes byt niekde inde neni ti to divne a prve nagoogli nieco o ciernych dierach a potom pis o cestovani cez ne
co ty vies ja napriklad neviem ci to moze byt pravda alebo vymyselLukáš Kumančík napísal:take nieco urcite neexistuje aspon podla mna a v tom ma nikto nepresvedci lebo verim len na fyzikalne zakony a nie vo fantaziu ked si tu tak nemozes byt niekde inde neni ti to divne a prve nagoogli nieco o ciernych dierach a potom pis o cestovani cez ne
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Co sa tyka nekonecnosti vesmiru, tak ja si myslim (a uz som to aj v nejakej teme tu na fore pisal), ze vesmir je tak pokruteny, ze nema ani koniec, ani zaciatok.
Vezmite si napr. taku gulu - ta nema ani zaciatok, ani koniec. Ak by ste zili len v 2D, tak by vam to tiez nedavalo zmysel. Pridajte treti rozmer, a sme tam, kde sme
Sice bohviekolko ma vesmir rozmerov, ale ak je to viac ako 3, tak to staci na to, aby mohol byt bez zaciatku a bez konca. Pridete na koniec a ste na zaciatku 
Vezmite si napr. taku gulu - ta nema ani zaciatok, ani koniec. Ak by ste zili len v 2D, tak by vam to tiez nedavalo zmysel. Pridajte treti rozmer, a sme tam, kde sme
-
zvonenie33
Light Professional
Ako by si si predstavoval dokaz o niecom takom? Skocim do paralelneho vesmiru c1935 a odfotim ta ako si si nekupil zmrzlinu?masino napísal:ja si myslim ze je to blbost ten paralelny vesmir... moc teorii, ziadne dokaze ... len moc reci a uvah
celkom zaujimave videjko ako si predstavit 10-rozmerny priestor, ale od 6 rozmeru vyssie som nejako prestal chapat
http://www.tenthdimension.com/medialinks.php
a co sa tyka paralelneho vesmiru? hmm..podla mojho nazoru exituje, ale len jeden...
celkom vtipne bola tato tema spracovana vo Futurame - diel s05e10 - The Farnsworth parabox - profesor vytvoril krabicu s paralelnym vesmirom a odhliadnuc od inych farieb postav (napr Zoidberg bol modry a podobne) bola jedina odlisnost, ze v paralelnom vesmire pri hode mincou padla vzdy opacna hodnota ako v normalnom
http://www.tenthdimension.com/medialinks.php
a co sa tyka paralelneho vesmiru? hmm..podla mojho nazoru exituje, ale len jeden...
celkom vtipne bola tato tema spracovana vo Futurame - diel s05e10 - The Farnsworth parabox - profesor vytvoril krabicu s paralelnym vesmirom a odhliadnuc od inych farieb postav (napr Zoidberg bol modry a podobne) bola jedina odlisnost, ze v paralelnom vesmire pri hode mincou padla vzdy opacna hodnota ako v normalnom
-
Masaker
Medium Professional
ja si mylsim ze to realne az tak nieje... ale myslienka ze cirna diera ma taku velku gravitaciu ze pritahuje nielen priestor ale aj cas je mozno mudra.. ale to nikto nevie povedat co je za ciernou dierou.. ci to funguje ako "teleport" ale nieco podobne. .al. ci yb sa taka cesta dala vobec prezit.. ci by telo nerozlozilo nieco na fotony al. atomy a na druhej strane by ho uz neposkladalo... ale pocul som aj myslienku o zakriveni priestoru.. a to vas moze vraj kdekolvek v priestore vyhodit... takze myslim ze paralelne svety niesu.. ale cierne diery pohlcujuce cas ano....
a clovek vie o vesmire mizivu cast.. takze ani netusime co sa este v takom obrovskom svete skryva
a bavil soms a na tieto temy aj s uznavanym astronomom. .a vravel ze aj pre nich je to tazka tema... al. aj teoria quarkov.. to je tiez huste...
a clovek vie o vesmire mizivu cast.. takze ani netusime co sa este v takom obrovskom svete skryva
a bavil soms a na tieto temy aj s uznavanym astronomom. .a vravel ze aj pre nich je to tazka tema... al. aj teoria quarkov.. to je tiez huste...
-
axxis
Addict
Ty si ciernu dieru predstavujes ako nejaky teleport ala diablo, cez ktory sa da chodit tam a spat?Masaker napísal:ja si mylsim ze to realne az tak nieje... ale myslienka ze cirna diera ma taku velku gravitaciu ze pritahuje nielen priestor ale aj cas je mozno mudra.. ale to nikto nevie povedat co je za ciernou dierou.. ci to funguje ako "teleport" ale nieco podobne. .
Nie, priblizenie k ciernej diere sa prezit neda. Rozdielna gravitacia pri tvojej hlave a nohach by Ta roztrhala a takto by to islo stale s mensimi kuskami Tvojho tela pravdepodobne az na atomy.al. ci yb sa taka cesta dala vobec prezit.. ci by telo nerozlozilo nieco na fotony al. atomy
na druhej strane?a na druhej strane by ho uz neposkladalo...
-
berynatorko
Medium Expert
treba rozlisova cerviu dieru a ciernu dieru. cierna diera je teleso s takou velkou hustotou, cize aj gravitacnou silou, ze dokaze pritiahnut k sebe dokonca aj svetlo ako najrychlejsie sa pohybujuce uz dokazane castice a zabranit im uniknut spoza tzv. bodu singularity (oblast z ktorej niet navratu).
cervia diera ja jednoducho povedane najkratsia spojnica 2 bodov vo vesmire. ma dva konce. ak by boli dokazane teorie vravia, ze by sa dali pouzivat na rychlu cestu priestorom, mozno aj casom.
ono je to sice vcelku nezvykle ale velmi zaujimave vysvetlenie viacrozmernych priestorov mal sci fi serial Babylon 5. u nich sa hyperpriestor pouzival na skratene cestovanie priestorom. prilozim link, ale skusim v skratke:
predstavte si vesmir ako gulu. 3d priestor, ktory dokazeme vnimat nasimi zmyslami si predstavte ako povrch gule. Ak chceme prejst z bodu A na povrchu gule do bodu B na povrchu gule prejdeme po povrchu gule v najkratsej spojnici po povrchu. je to ale najkratsia spojnica dvoch bodov? je to najkratsia vzdialenost? podla tejto teorie NIE.
ak chceme najst najkratsiu cestu medzi dvomi bodmi na povrchu gule treba prejst cez gulu. cim su dva body na povrchu gule dalej od seba, tym viac sa skrati cesta cestovanim skrz gulu.
(na vstup do vnutra hyperpriestoru/gule/ sa pouzivali trhliny v hyperpriestore-moznost prejst dnu)
cim hlbsie do hyperpriestoru sa dostavame tym viac sa skrati spojnica. v pripade, ze sa dostaneme do sameho stredu nekonecnej gule, v tom okamihu by sme boli vo vsetkych bodoch nasho priestoru naraz. v serialy bola myslienka ze v danom mieste sidli BOH. to preto, ze vzdialenost od nas a do akeholkovek bodu nam znameho priestoru by bola NULOVA.

je to sice len scifi serial ale kym nieco nadobro nedokazu je to teoria ako kazda ina.
http://www.babylon5.sk/data/index.php?m ... c=technika[/img]
cervia diera ja jednoducho povedane najkratsia spojnica 2 bodov vo vesmire. ma dva konce. ak by boli dokazane teorie vravia, ze by sa dali pouzivat na rychlu cestu priestorom, mozno aj casom.
ono je to sice vcelku nezvykle ale velmi zaujimave vysvetlenie viacrozmernych priestorov mal sci fi serial Babylon 5. u nich sa hyperpriestor pouzival na skratene cestovanie priestorom. prilozim link, ale skusim v skratke:
predstavte si vesmir ako gulu. 3d priestor, ktory dokazeme vnimat nasimi zmyslami si predstavte ako povrch gule. Ak chceme prejst z bodu A na povrchu gule do bodu B na povrchu gule prejdeme po povrchu gule v najkratsej spojnici po povrchu. je to ale najkratsia spojnica dvoch bodov? je to najkratsia vzdialenost? podla tejto teorie NIE.
ak chceme najst najkratsiu cestu medzi dvomi bodmi na povrchu gule treba prejst cez gulu. cim su dva body na povrchu gule dalej od seba, tym viac sa skrati cesta cestovanim skrz gulu.
(na vstup do vnutra hyperpriestoru/gule/ sa pouzivali trhliny v hyperpriestore-moznost prejst dnu)
cim hlbsie do hyperpriestoru sa dostavame tym viac sa skrati spojnica. v pripade, ze sa dostaneme do sameho stredu nekonecnej gule, v tom okamihu by sme boli vo vsetkych bodoch nasho priestoru naraz. v serialy bola myslienka ze v danom mieste sidli BOH. to preto, ze vzdialenost od nas a do akeholkovek bodu nam znameho priestoru by bola NULOVA.

je to sice len scifi serial ale kym nieco nadobro nedokazu je to teoria ako kazda ina.
http://www.babylon5.sk/data/index.php?m ... c=technika[/img]
-
qwerty-xyz
Spyx napísal:Ťažko povedať, či existujú alebo nie. Ale pravdou je, že pojem "paralelný vesmír" je trochu zavádzajúci. Skôr sa hodí pojem "multivesmír" http://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse_%28science%29 alebo "alternatívna realita". Všetky alternatívne reality sa odohrávajú vedľa nás - súbežne s tou našou, ibaže inak. Keď urobíš rozhodnutie, že napr. si kúpiš zmrzlinu, tak sa vytvorí alternatívna realita, kde to neurobíš a tam použiješ peniaze na niečo iné a z tvojho ďalšieho rozhodnutia v alternatívnej realite sa vytvorí ďalšia alternatívna realita atď. Dúfam, že som to napísal zrozumiteľne.
-
Masaker
Medium Professional
zaujimava myslienka.. tiez by sa mi to zislo..qwerty-xyz napísal:pekne tak ma aspon hreje pri srdci ze v alternativnej realite chodim s holkou ktoru keby som v istom case oslovil tak by sa nedala dokopy s byvalym.
nebudem tu rozoberat alternativnu realitu ale tak aspom viem ze moje druhe JA sa ma lepsie...
jaj takze teba hreje na srdci to ze vlastny ty v niejakom inom vesmire sa mas paradne ?qwerty-xyz napísal:pekne tak ma aspon hreje pri srdci ze v alternativnej realite chodim s holkou ktoru keby som v istom case oslovil tak by sa nedala dokopy s byvalym.
nebudem tu rozoberat alternativnu realitu ale tak aspom viem ze moje druhe JA sa ma lepsie...
[quote=""J""]hm len ten velky tresk mi vrta v hlave...aku velkost mal vesmir pred velkym treskom...lebo z nicoho vzniknut nemohol
podla niektorych mal vesmir najmensiu velkost...co je ale nepredstavitelne lebo od akejkolvek velkosti je este mensia. preto si myslim ze vesmir sa rozpinal od nekonecna, a na tom nepredstavitelnom zaciatku nekonecna mal najmensiu velkost
co vy na to?
[/quote]Veľkemu tresku verím asi tak ako že na Sahare žijú Eskimáci, Veľký tresk to je svätý gral astronómov te jest jeden povedal a desiaty sa pridali. Hovoriť o veľkom tresku a neprecestovať ani leň nasu slnečnú sústavu je pre mňa zavádzajúce nechápem ako mohli mať teoriu Sumeri že žiju 7 planéte našej sústavi a nie na 4-tej. Ja sa taktiž prikľánam názoru že sme boli vysadený na planétu zem ako bolo písané v tomto fóre. Na počiadku pozenských dejin boli leň Sumeri so znalostou písma .matematiky.astronomie a poznali koleso 
co vy na to?
Čítal si aj niečo o tom Veľkom tresku? Existujú nepriame dôkazy, že sa niečo také mohlo stať (napr. zvyškové žiarenie, rozpínanie vesmíru z jedného bodu...). Existujú aj iné teórie a takmer každá je reálnejšia ako mimozemšťania (aj keď netuším, čo majú mimozemšťania/cestovanie slnečnou sústavou... spoločné so vznikom vesmíru).