Ono je jedno ci si na zemi, vo vesmire alebo kdekolvek inde. Ide o to, ze pri velkych rychlostiach je cas a dokonca aj rozmer relativny. Predstav si vagon, ktory by sa pohyboval rychlostou blizkou rychlosti svetla. Ak by niekto meral cas v nom nameral by sice rovnako vela sekund ako niekto kto v nom nesedi, ale jeho cas plynie pomalsie ako cas cloveka, ktory meria mimo vagona. Dokonca aj rozmer v smere pohybu sa skracuje. Keby si do toho vagona dal gulu tak ten kto by sedel v nom vidi gulu, ale pozorovatel zvonku by videl ovalne teleso (v smere pohybu by bolo uzsie)Dieg0 napísal:J : Ved ale cas ma nejaky urceny rozmer.Ked na zemi mas 1 meter tak aj vo vesmire to bude jeden meter a ked maju podotykam digitalne atomove hodiny 10 sekund tak ja tie vo vesmire 10 sekund lebo ci to bude na zemi alebo vo vesmire stale bude ta perioda nastavena rovnaka a techniku neovyplni umiestnenie.To mi chces povedat ze ked budem mat na zemi notebook a vo vesmire notebook a o x mesiacov pridem s notebookom na zem tak na obidvoch budu rozdielne casy?Ved je to hlupost
Paralelizácia vesmíru
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Áno, myslel som presne to.mastermind napísal:Hawking tvrdi ze okolo nas neustale vznikaju a zanikaju castice. Konkretne par castica - anticastica. No velmi rychlo nihiluju. Kedze sa to deje vo velmi kratkych casovych jednotkach, Heisenbergov princip neurcitosti vylucuje aby sme boli schopni tieto fluktuacie zaznamenat.
ak sa to vsak stane niekde blizko horizontu udalosti, jednu z casticoveho paru cierna diera pritiahne a druha sa dostane z von z ciernej diery. Takto sa vysvetluje aj vyzarovanie ciernych dier.
Neviem ci chrono narazal na toto, ale tu mozme povedat, ze nieco vznika z "nicoho" (nic tu chapme ako nieco co nepozname)
Píše sa o tom tu: http://vega.bac.pku.edu.cn/~wuxb/BHfaq.html#q8; po slovensky napr. aj tu http://referaty-seminarky.sk/cierne-diery-1/ (časť Môže čierna diera zaniknúť?).
V podstate ide o to, že na veľmi krátky okamih sa môže porušiť pravidlo zachovania energie a častice môžu naozaj vzniknúť z ničoho.
Takisto ja chapem cestovanie casom-prekonavanie neuveritelnych vzdialenosti za zlomky"casu".Teda deformovanie casopriestoru.Ale na nejaku cestu do minulosti,alebo do buducnosti-to neverim.
Diego-s notebokmi by to dopadlo presne tak ako si napisal..
Presne taketo"nic"som mal na mysli aj ja..nic tu chapme ako nieco co nepozname
Diego-s notebokmi by to dopadlo presne tak ako si napisal..
Neviem ale aj mne sa to zda byt blbost. Lebo ak si vezmes cas tak z hladiska vesmirneho procesu vlastne neexistuje. Ako definujes cas? Co to vlastne je? Cas musi byt nejak ohraniceny, a vesmir tu je vlastne odpociatku (ine rozumnejsie vysvetlenie som este nepocul) a tak isto je nekonecny a do nekonecna tu bude. Takze cas v takomto priestore nemoze existovat pokial nemal nejaky zaciatok.Dudo02 napísal:Diego-s notebokmi by to dopadlo presne tak ako si napisal..
-
Rammer
Light Professional
Cas vznikol vtedy, ked vznikol vesmir. A myslim si, ze s cas nim sucasne zanikne (ak teda zanikne vesmir). Cas a priestor su spate.kali520 napísal:Neviem ale aj mne sa to zda byt blbost. Lebo ak si vezmes cas tak z hladiska vesmirneho procesu vlastne neexistuje. Ako definujes cas? Co to vlastne je? Cas musi byt nejak ohraniceny, a vesmir tu je vlastne odpociatku (ine rozumnejsie vysvetlenie som este nepocul) a tak isto je nekonecny a do nekonecna tu bude. Takze cas v takomto priestore nemoze existovat pokial nemal nejaky zaciatok.
Niekto tu pisal, ze vesmir je nekonecny, co je podla mna blbost. Vesmir ma hranice, ktore sa rozpinanim posuvaju. Za hranicami je uz iba nic.
A co je to nic? Je to prazdny priestor? Potom by to kludne mohla byt aj ta velka prazdna diera co som sem postol na 4 strane. Ked si to tak vezmes tak vesmir je "nic" v ktorom su nejake telesa.Ramer napísal:Vesmir ma hranice, ktore sa rozpinanim posuvaju. Za hranicami je uz iba nic.
A co bolo pred tym? Opat nic? Nieco muselo byt, teda nejaka hmota z ktorej vesmir vznikol takze cas musel byt teoreticky aj tam.Ramer napísal:Cas vznikol vtedy, ked vznikol vesmir.
Moj nazor je ze vesmir je nekonecny a kedze nema koniec nemoze tvorit ani priestor ani cas. Lebo ak aj by mal nejaky zaciatok a koniec nieco muselo byt pred nim a nieco bude muset byt aj za nim a takto sa to bude opakovat dookola kym sa nedospeje k zaveru ze to vsetko jednoducho nemalo ziaden zaciatok a nebude mat ani koniec. S nazorm ze bolo a bude nic jednoducho nemozem suhlasit. Nic sa vlastne ani neda definovat.Cas a priestor su spate.
-
mastermind
VIP
kali pozeras sa na to strasne klasicky. to ze si nieco nevies predstavit, este neznamena, ze take nieco nebolo.kali520 napísal:Moj nazor je ze vesmir je nekonecny a kedze nema koniec nemoze tvorit ani priestor ani cas. Lebo ak aj by mal nejaky zaciatok a koniec nieco muselo byt pred nim a nieco bude muset byt aj za nim a takto sa to bude opakovat dookola kym sa nedospeje k zaveru ze to vsetko jednoducho nemalo ziaden zaciatok a nebude mat ani koniec. S nazorm ze bolo a bude nic jednoducho nemozem suhlasit. Nic sa vlastne ani neda definovat.
Velky tresk sa da popriet asi tazko. Expanzia vesmiru, rozne typy vesmirnych telies v zavislosti od vziadelosti k nam (a teda aj k "pomyselnemu" koncu), ho myslim dostatocne potvrdzuju. Otazka co bolo pred velkym treskom je uplne irelevantna. Nebolo totiz ziadne take "pred", ktore by sme boli schopni pozorovat. Teoria pulzujuceho vesmiru moze byt z tohto hladiska uplne spravna, no neexistuje sposob ako ju potvrdit, pretoze nas meratelny (poznatelny) cas vznikol pri big bangu (teda pri poslednej expanzii). Jednoducho je tu hranica kde konci klasicka fyzika a na rad nastupuje metafyzika.
-
Rammer
Light Professional
kali:
Nic byt nemoze prazdny priestor, pretoze v nic ziadny priestor nie je a ani cas. Nie je tam ziadna dimenzia. Preto sa to vola nic.
Predtym ako vznikov vesmir bolo nic. Nie je jasne, ci vesmir vznikol z nicoho alebo v tom nic nejaka hmota bola. Su styri teorie zaciatku rozpinania sa vesmiru:
1. Nadprirodzena bytost stvorila vesmir.
2. Vesmir mal pricinu preco vznikol, ale este nevieme aku.
3. Vesmir vznikol bez priciny (teda z nicoho).
4. Na otazku o vzniku vesmiru sa neda jednoznacne odpovedat.
S tou konecnostou vesmiru, myslim si, ze vesmir je konecny. Aj ked.... Podla teorie uzavreteho vesmiru, nema vesmir ani koniec ani zaciatok. To znamena, ze ak by si sa vydal priamociaro cestovat vesmirom zo Zeme, za urcity cas by sa Zem dostala priamo pred teba.
Nic byt nemoze prazdny priestor, pretoze v nic ziadny priestor nie je a ani cas. Nie je tam ziadna dimenzia. Preto sa to vola nic.
Predtym ako vznikov vesmir bolo nic. Nie je jasne, ci vesmir vznikol z nicoho alebo v tom nic nejaka hmota bola. Su styri teorie zaciatku rozpinania sa vesmiru:
1. Nadprirodzena bytost stvorila vesmir.
2. Vesmir mal pricinu preco vznikol, ale este nevieme aku.
3. Vesmir vznikol bez priciny (teda z nicoho).
4. Na otazku o vzniku vesmiru sa neda jednoznacne odpovedat.
S tou konecnostou vesmiru, myslim si, ze vesmir je konecny. Aj ked.... Podla teorie uzavreteho vesmiru, nema vesmir ani koniec ani zaciatok. To znamena, ze ak by si sa vydal priamociaro cestovat vesmirom zo Zeme, za urcity cas by sa Zem dostala priamo pred teba.
hm len ten velky tresk mi vrta v hlave...aku velkost mal vesmir pred velkym treskom...lebo z nicoho vzniknut nemohol
podla niektorych mal vesmir najmensiu velkost...co je ale nepredstavitelne lebo od akejkolvek velkosti je este mensia. preto si myslim ze vesmir sa rozpinal od nekonecna, a na tom nepredstavitelnom zaciatku nekonecna mal najmensiu velkost
co vy na to?
co vy na to?
-
mastermind
VIP
[quote=""J""]hm len ten velky tresk mi vrta v hlave...aku velkost mal vesmir pred velkym treskom...lebo z nicoho vzniknut nemohol
podla niektorych mal vesmir najmensiu velkost...co je ale nepredstavitelne lebo od akejkolvek velkosti je este mensia. preto si myslim ze vesmir sa rozpinal od nekonecna, a na tom nepredstavitelnom zaciatku nekonecna mal najmensiu velkost
co vy na to?
[/quote]otazku vzniku niecoho z nicoho sme prebrali na predchadzajucej strane. Bola tam rec o neustalom vznikani a zanikani castic a anticastic z 'nicoho'. Treba sa naucit vnimat aj tie najjemnejsie nuansy, pretoze tu sme na hranici fyziky a metafyziky.
co sa tyka toho rozpinania od nekonecna... tu narazas na problem. Vesmir ako taky sa rozpina v 3 dimenziach (bez ohladu na to aky je "pokruteny" a bez ohladu na to kolko tych dimenzii vlastne ma. hovorime o tom co vnimame my, v 3 dimenziach). Ako sa moze rozpinat od nekonecna? Ak sa rozpina od nekonecna, nema sa z coho rozpinat, pretoze jeho rozpinanie nema pociatok. Kazde rozpinanie ma predsa nejaky bod z ktoreho sa rozpina. Hovorim na zaklade poznatkov z 3 dimenzii
co vy na to?
co sa tyka toho rozpinania od nekonecna... tu narazas na problem. Vesmir ako taky sa rozpina v 3 dimenziach (bez ohladu na to aky je "pokruteny" a bez ohladu na to kolko tych dimenzii vlastne ma. hovorime o tom co vnimame my, v 3 dimenziach). Ako sa moze rozpinat od nekonecna? Ak sa rozpina od nekonecna, nema sa z coho rozpinat, pretoze jeho rozpinanie nema pociatok. Kazde rozpinanie ma predsa nejaky bod z ktoreho sa rozpina. Hovorim na zaklade poznatkov z 3 dimenzii
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mastermind ma asi pravdu, ak uvazite, ze glaxie sa pohybuju a plati zakon zotrvacnosti tak nieje nekonecny, ale sa nekonecne rozpina. Pri velkom tresku (ak take nieco bolo) ziskali kineticku energiu smerom dopredu a kedze na ne neposobi ziadna ina sila nevidim dovod preco by sa nemohol donekonecna rozpinat (posobia na seba sice aj gravitacnymi silami, ale ak sa vesmir nezrtuil do seba doteraz tak pri zvecsovani vzdialenosti sa to uz asi ani nestane)
-
mastermind
VIP
no az tak iste to zasa nie je. Existuju 3 modely vesmiru ktore zopovedaju 2 fundamentalnym Friedmannovym predpokladom o vesmire. Rozlisuju sa len podla toho ake je celkove mnozstvo hmoty vo vesmire.axXis napísal:Mastermind ma asi pravdu, ak uvazite, ze glaxie sa pohybuju a plati zakon zotrvacnosti tak nieje nekonecny, ale sa nekonecne rozpina. Pri velkom tresku (ak take nieco bolo) ziskali kineticku energiu smerom dopredu a kedze na ne neposobi ziadna ina sila nevidim dovod preco by sa nemohol donekonecna rozpinat (posobia na seba sice aj gravitacnymi silami, ale ak sa vesmir nezrtuil do seba doteraz tak pri zvecsovani vzdialenosti sa to uz asi ani nestane)
1. vesmir sa rozpina takou rychlostou, ze gravitacne sily posobiace medzi telesami (napr galaxie) su dostatocne velke na to aby toto rozpinanie znacne spomalovali, ba dokonca ho zastavili cim by sa vesmir zacal znova zmrstovat
2. vesmir sa rozpina takou rychlostou, ze gravitacne sily posobiace medzi telesami expanziu vyrazne spomalia, ale nepresiahne sa kriticka hranica zastavenia expanzie a vesmir sa nezacne zmrstovat.
3. vesmir sa rozpina tak rychlo, ze gravitacne sily ho spomalia len minimalne.
Aj to je jeden z dovodov, preco sa tak skuma mnozstvo hmoty vo vesmire. A teda aj pre to je objavenie tej obrovsej oblasti bez hmoty velmi zaujimave (vid 2 strany dozadu)
No ale tu sa treba opytat co sa rozmie pod pojmom vesmir. Je to priestor v ktorom su telesa ako planety hviezdy atd? Tak potom pod rozpinanim vesmiru mozem chapat zvacsovanie sa toho priestoru. Lenez to mi znovu nesedi lebo tan prieistor vlastne musi byt v dalsom priestore.mastermind napísal:...
Neviem, mozno co tu hovorite je pravda, nejsom odbornik na taketo veci ale myslim si ze ludia sa na to divaju stale len ako ludia, a ludsky zivot je o zaciatku a konci. Clovek jednoducho nevie pochopit co to nekonocno moze byt, a preto sa objavuju teroie ze vesmir z niecoho vznikol ze vesmir je priestor ktory sa rozpina a pod.. Aj ked tomu niektore veci nasvedcuju stale to neni dokazane na 100% su to len dohady a teorie. Preco sa nemoze brat do uvahy teoria ze vesmir alebo cely tento tzv priestor je tu odpociatku?
-
mastermind
VIP
nikto nikomu nezakazuje v nieco verit. Ale ked raz fakty ukazuju na nieco, tak nebudeme predsa silou mocou verit v nieco co s tymi faktami nekoresponduje. Samozrejme da sa to, ale to uz potom popierame sami sebakali520 napísal:No ale tu sa treba opytat co sa rozmie pod pojmom vesmir. Je to priestor v ktorom su telesa ako planety hviezdy atd? Tak potom pod rozpinanim vesmiru mozem chapat zvacsovanie sa toho priestoru. Lenez to mi znovu nesedi lebo tan prieistor vlastne musi byt v dalsom priestore.
Neviem, mozno co tu hovorite je pravda, nejsom odbornik na taketo veci ale myslim si ze ludia sa na to divaju stale len ako ludia, a ludsky zivot je o zaciatku a konci. Clovek jednoducho nevie pochopit co to nekonocno moze byt, a preto sa objavuju teroie ze vesmir z niecoho vznikol ze vesmir je priestor ktory sa rozpina a pod.. Aj ked tomu niektore veci nasvedcuju stale to neni dokazane na 100% su to len dohady a teorie. Preco sa nemoze brat do uvahy teoria ze vesmir alebo cely tento tzv priestor je tu odpociatku?
-
berynatorko
Medium Expert
raz som videl zaujimavy dokument kde rozpinanie vesmiru odovodnovali pomocou vlnovej podstaty sveta a pomocou superstrun.
nas ako i dalsie vesmiry vznikaju vo vacsich rozmeroch(je viac teorii o pocte rozmerov a nie som si isty ktoru vtedy pouzili, zdalo sa mi ze 11 rozmerny priestor) a to narazom vln. ked na seba 2 vlny narazia, sposobia interferenciu, ktora nabera na rozmere. kedze som to videl len raz a to uz davno, tazko to popisat a vysvetlit ale hadam by vam mohol pomoct tento obrazok na predstavu.
http://www.usna.edu/Users/oceano/raylee ... Fig8_6.GIF
nas vesmir moze byt oblast posobenia obidvoch vln naraz, to znamena miesto, kde sa vlny stretli.
dalsi ilustrativny obrazok s kvapkami vody
http://www.rit.edu/~andpph/photofile-c/ ... s-4565.JPG
nas ako i dalsie vesmiry vznikaju vo vacsich rozmeroch(je viac teorii o pocte rozmerov a nie som si isty ktoru vtedy pouzili, zdalo sa mi ze 11 rozmerny priestor) a to narazom vln. ked na seba 2 vlny narazia, sposobia interferenciu, ktora nabera na rozmere. kedze som to videl len raz a to uz davno, tazko to popisat a vysvetlit ale hadam by vam mohol pomoct tento obrazok na predstavu.
http://www.usna.edu/Users/oceano/raylee ... Fig8_6.GIF
nas vesmir moze byt oblast posobenia obidvoch vln naraz, to znamena miesto, kde sa vlny stretli.
dalsi ilustrativny obrazok s kvapkami vody
http://www.rit.edu/~andpph/photofile-c/ ... s-4565.JPG