hughito napísal:Ako existuje aj nejaký boj, tak existuje aj spolupráca - nikdy jedno neprevýši druhé tak, že by to jedno vymizlo.
Presne tak, nidky neprevysi, ale vzhladom nato ze ty/vy odmietate boj (realizaciu ludskeho prirodzeneho pudu agresivitu), chcete rovnost a len cistu spolupracu zalozenu v podstate na nicom len na teoriach, tak v tom pripade je anarchia nerealna.
V spolocnosti kde neexistuje autorita, nemoze byt boj (sutazenie, superenie), lebo to skonci ozajstnym bojom a chaosom. Kazdy ma svoju pravdu, a nikto nikdy nepohne uz len z principu.
Píšem len to, že spoločnosť ako taká, resp. systém a jeho nastavenia, priamo podporuje jedno alebo druhé - dnes žijeme v takom systéme, kde je priamo, principiálne, podporovaný boj, súťaživosť a konkurencia. Dá sa to aj inak. Takisto ako funguje aj tento dnešný systém s tým, že sa nájdu ľudia, ktorí tieto hodnoty nezdieľajú, tak by fungovala aj anarchia, v ktorej by tiež existovali takí jedinci, resp. vôbec tieto vplyvy.
V anarchii by tiez mohli byt ludia ktore tieto principi nezdielaju. Kedze tu neni autorita ktora ich umlci, usmerni, umravni, to znova bude koncit bojom.
Pochybujem, že aj ľudia z Ja a Ty veria, že to čo robia a ako konajú a žijú, je spravodlivé. Aj tu sa už opakujem - mne sa zdá, že ty to tlačíš do role, ako keby sa pri tom odobraní "stavu" kapitalistovi nejak porušovala jeho sloboda, lebo on, chudák, už nemôže byť kapitalista, vykorisťovať ľudí a žiť z ich práce, tak to vlastne nie je spravodlivé. Veľmi smiešne.
Ano z jeho pohladu to je nespravodlive. Spravodlivost je relativna, objektivne ani neexistuje.
Nezmeníme to, že každý/á systém/spoločnosť je založená na tom, že ľudia pracujú. Anarchizmus chce, aby sa to dialo spravodlivo a aby sa výsledky práce redistribuovalo spravodlivo. To je celé. Je fascinujúce, kde všade to ty dokážeš zatiahnuť a aké záhadné negatíva na tom vidieť. Každý súdny človek, kapitalista či anarchista, pravičiar či ľavičiar musí vidieť, že dnes čosi nie je v poriadku.
Ale teraz odbocim a skusme sa pozret aku myslienku zastava opacne kridlo a to povedzem fasizmus.
(...) Pro fašistu není ekonomická aktivita nikdy samoúčelná, protože vždy slouží vyššímu, politickému účelu, přičemž i tento vyšší účel slouží dalšímu účelu - to už se zmiňuje jen zřídka- kterým je účel "metapolitický".
Volba té které ekonomiky, tj. současných systémů výroby, které se nabízejí (systém koletivního vlastnictví nebo systém soukromého vlastnictví), je pro fašistické režimy nepodstatná. Pokud fašistické režimy víceméně převzaly zděděný ekonomický systém, tedy systém soukromého vlastnicví výrobních prostředků, neučinily tak z "ideologických" důvodů, nýbrž pouze proto, že tento systém se jim vcelku jevil jako nejúčinnější v rámci uskutěčňování daných politických cílů.
Ostatně tato volba se stále více ukazuje jako politicky irelevantní, v tom smyslu, že
potřeba produktivní výkonnosti přivádí stále více všechny k systému smíšeného soukromého a kolektivního vlastnictví. Tedy smíšenému systému, který ostatně jako jedni z prvních zaváděli právě fašisté. Mimoto náznaky reprivatizace jistých, byť druhořadých sektorů, existují dokonce i v komunistických režimech, navzdory doktrinálním zábranám a neobyčejné setrvačnosti jejich společensko-politických systémů (...)
(...)Jediná věc na které fašista opravdu trval, bylo to, aby ekonomickým silám, jejichž zájmy jsou výlučně ekonomické, byla
odňata možnost diktovat státu svou vlastní politiku. Všechny tyto síly by měly být
podřízeny národním zájmům, tedy tomu, co bylo považováno za cíl "společenství", což byl - mimochodem- cíl metapolitického charakteru.
Giorgio Locchi, Podstata Fašismu (1981)
aj toto je forma spravodlivosti, mozno spravodlivejsej ako ta tvoja.
To nikto nikde nepísal, že má byť - pozri sa, to je už každého vec, či preňho bude náplň práca, knižky, ktoré bude čítať po večeroch alebo jeho pôsobenie v dychovom súbore. Ja vlastne ani neviem ako sa dostal k týmto záverom o tom, že anarchistická spoločnosť musí byť taká a onaká v tomto zmysle. Veď to je už každého osobná vec.
Neni tu autorita, preto.
Môžeme to brať tak, že čo sa týka ekonomiky, tak anarchizmus čerpá z komunizmu. To je podľa teba ekonomický systém alebo ideológia?
Ja komunizmus vydim ako formu otroctva s lubivymi a peknymi heslami, rovnako ako kapitalizmus alebo tiez aj anarchizmus. A ked sa pozreme na prax a ako vyzeraju realne, vydim iba krvyprelievanie a utrpenie tych najlepsich.
Ako som písal, daná spoločnosť či lokalita by si mohla nájsť svoje riešenia - ja tu od klávesnice nemôžem čosi vymýšľať, presne ako si napísal, ja nemôžem vedieť čo by sa presne dialo a ako by to vplývalo a pod. O tom to je - anarchisti sú presvedčení o tom, že ľudia majú tvorivý potenciál, dokážu si veci spravovať samy. Ale aj tak stále píšem v tomto zmysle o vyšších problémoch, to, že Jano trtká ženu Jožovi je proste vec, ktorá sa diala, deje sa a diať sa bude a nejakými zákonmi alebo hocičím sa to nedá ovplyvniť.
Pozri ja nemozem povedat ze v pricnipe tunak s tebou nesuhlasim ale treba si uvedomit jednu podstatnu vec, a to, tvoja spolocnost je bez autority, to tu este nikdy nebolo, a takyto Janov ulet moze mat katastrofalne nasledky.
Dalej tiez verim to ze ludia maju tvorivi potencial, ale hold niektori ho maju vacsi niektori zase mensi, iny ho naopak nemaju vobec. Spolocnost bez autority nema sancu sa s takymito nepodarkami a neschopnymi ludmi nija vysporiadat, taki ludia su vzdy v presile a vas prevalcuju tou ich tupostou.
Odkazoval som ta tu uz nie raz na narodny anarchizmus, tiez tu velakrat citujem Nietzscheho nezaskodilo by si od neho nieco pecitat. Skus porozmyslat a daj si to dokopy aj zaroven s tvojou ideologiou a zacni rozmyslat najme o praxi a ako funguje clovek a jeho myslenie, potreby a zaujmi, cela jeho psychologia. Mozno potom pochopis jake je clovek hlupe stvorenie, ktore svoju velkost dokazuje le istou davkou teoretizovania o vznesenosti ba az bozsko transcedentnych myslienkach, ale realne ich vie uskutocnovat velmi mizive mnozstvo jedincov.
Tvoje empirické skúsenosti by ma zaujímali, môžeme ich porovnať so skúsenosťami miliónov ľudí v Španielsku - ako tam "nevedeli" čo robiť a chudáci nevedeli ani jesť, keď zmizla autorita štátu či šéfovia.
Ja uz neviem co k tomu viac povedat, pride mi to uz ako v teme o bohovy.
Pochop ze ta ludska samoroganizacia aj tak vyprdukuje nejakych vodcov, nejake formy autorit, ci uz su to nabozenstva alebo cez obraz nepriatela, stale je tam nejaka viera v nieco podla coho musime zit a konat.
Ak by anarchia bola realna uz by tu davno bola a ked ludstvo bude pripravene ver mi ze pride a ty nemusis vobec nic robit.
Z tohto pohľadu - opäť sa opakujem - ak by začali vznikať nejaké silnejšie hnutia v tomto smere, tak opäť je to na ľuďoch. Pozri sa, aj dnes máš Antifu a pod. Aj v anarchistickej spoločnosti by mohli byť rôzne hlasy a prístupy k tomuto, zrejme určite by sa našli ľudia, ktorí by priamo bojovali proti vám. Ale nie v tom zmysle, že my, akože anarchisti, ideme potláčať iná názor a niekoho likvidovať, ale čisto v zmysle akom to je dnes - niekto považuje nacizmus a fašizmus za nebezpečný, tak sa organizuje a istými spôsobmi proti nemu vystupuje.
Ak neelimnujes svojich odporcov eliminuju oni teba.
Ty vyvodzuješ z histórie, kde sa naozaj často bojovalo záver, že boj je nutný a musí byť a je to nejaký katalyzátor ľudstva ako celku. Toto všetko je nacistická ideológia, ty sa s tým stotožňuješ, v poriadku, ja aj veľa iných ľudí si nemyslí a nechápe to v takomto zmysle.
Je aj vela ludi ktori si myslia ze na nebi sedi dedo ktory to tu ma cele podpalcom a strasi nas nejkym horucim peklom a inymi strasidlami. To ale nic nemeni na tom ze fakty stale ostavaju faktami.
Človek aj pes druh, resp. pes je poddruh, ale to je jedno teraz. To, že sú rôzni psi je asi také, ako že sú ľudia rôznej veľkosti a váhy a výzoru.
Nie neni to take, lebo aj psi su roznej vahy, velkosti a vyzoru, ale aj napriek tomu ich rozdelujeme na rasy/plemena, tak isto rozdelujeme aj cloveka. Nepopieraj nieco co popriet nejde.
Keď sa vrátime k vymyslenej a umelej konštrukcii národa - nič také nie je, opakujem to stále, národ je len meno. Nie sú žiadni Nóri ani Nemci ani Slováci, človek je vždy len človek a jeho vlastnosti, správanie a pod. nedeterminuje to, či je Nór alebo Slovák. Max. v tom zmysle, že ak má jedinec isté nadanie a narodí sa kdesi v Afrike na púšti, tak to, že bude "Nigérijčan" zaistí, že hypoteticky môže mať menšie možnosti na ich rozvíjanie ako napr. "Nemec." Všetko ostatné sú stereotypy a generalizovanie.
Tvoj priklad s tym Norskom to ale popiera. Znova opakujem ludia tam vyprudkoval tu formu spolocnosti ktora tam je, nie ta konkretna spolocnost tych konkretnych ludi. Su to ludia ktory vytvaraju kulturu, civilizacie, staty. Tvoje tvrdenie je tak absurdne ako tvrdit ze napr japonska kultura moze existovat bez Japonocov.
Ten článok som ešte nečítal. Odlišnosti samozrejme naoko nie sú, tiež majú parlament a demokraciu a voľby, takisto ako my a pod., rozdiel je v reálnom fungovaní týchto inštitútov. Potom je veľký rozdiel aj v tom, že Nóri majú ropu, to je, povedal by som, asi základ.
Zohrava to minimalnu rolu.
Pozri sa, to ze u nas vladne Fico a robi vsetko zle je len odzrkadlenie kvality nasho naroda, lebo ho aj tak polovica ludi volila. To ze v Norsku zvolili tak a tie institucie zase konaju onak je znova odzrkaldenie ich naroda. Polopate povedane ked my mame vo vlade ko*ot znamena to ze medzi nami je vela ko*ot, to ze oni maju vo vlade niekoho schopnejsie znamena to ze medzi nimi su o nieco schopnejsi ludia, taka je bohuzial realita. Demokracia vzdy vyprdukuje len takych vodcov aka je vacsina volicov, nie nadarmo to Aristiteles nazval vladou luzi.
V zmysle toho, že by sme skonštatovali, buď: Ľudia sú dobrí alebo Ľudia sú zlí. Dobre vieš, ako som to myslel, tak sa nehraj na blbého.
Ludia su aj dobri aj zli, samozrejme zo subjektivneho pohladu. Ale len fakt ze je niekto zli stavia anarchiu do pozcie neuskutocnitelnej ideologie.