1 Gbit wifi router

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

1 Gbit wifi router

Príspevok od používateľa hojko »

Uvazujem kvoli NAS Boxu nad kupou 1 Gbit wifi routra. Teda pozadujem aspon 2 porty pre 1 Gbit LAN, idealne 4 porty a pri wifi 802.11n. Celkom sa mi pozdava TP-LINK TL-WR1043ND, ktory sa predava v cene okolo 50 eur: http://www.alza.sk/tp-link-tl-wr1043nd-d515738.htm Pripadne som pozerat este Asus RT-N18U, ale tam sa mi zda uz vyssia cena: http://www.alza.sk/asus-rt-n18u-d2142205.htm
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: 1 Gbit wifi router

Príspevok od používateľa Michaelo »

Nie na to si priplatit za poriadny AC router. Nedavno som menil stary TP-LINK TL-WR2543ND (ktory je teraz v pivnici) za ASUS RT-AC68U.
Nie je lacny, ale vykonovo je bohovsky. Ten TP-Link mal sice Gigabit porty, no ta rychlost prenosu medzi PC po sieti (Wi-Fi aj LAN) bola nic moc (ako keby boli porty len 100Mbit), teraz to ide hodne rychlo aj cez Wi-Fi (je to poznat, robil som testy a hlavne v obyvacke mam PC, ktore pouzivam na pozeranie filmov, no tie mam ale ulozene u mna v PC, ktore je na druhom poschodi).

Ake je maximum co do toho chces dat? Nebude skor lepsi iba switch?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Teraz tam mam router Canyon, ktory ma mozno 6-7 rokov, v tom case stal mozno okolo 1500 korun, odhadujem ho na urovni dnesnych routrov v cene 20 eur. Pretoze ziadny extra pokrok necakam. Dolezite je pre mna, aby mal dobry vyzarovaci vykon, v tom su najlepsie standardne TP-Linky (20dBm), nejake 2 alebo 3 antenky (najlepsie 5dBi) a hlavne 1 Gbit LAN, nakolko som si kupil NAS Box a rad by som vyuzival kopirovania vacsou rychlostou ako terajsich 100mbit, co je priblizne 12MB/s. Pri teste priamo LAN-NAS to islo okolo 60MB/s, takze by som sa chcel tejto rychlosti priblizit, je to 5x viac v reale ako zvladne 100mbit siet. Veci ako DLNA, usb disk, usb tlaciaren atd... su pre mna absolutne zbytocne, nepotrebujem ani router, ktory dokaze tahat torrenty alebo nieco podobne. Za switch dam sice 15 eur, ale je to dalsie zariadenie, ktore treba pripojit do el. zasuvky (sice spotreba bude niekde na urovni mozno 5W, cize zanedbatelna), k tomu dalsie kable... Predsa sa mi zda lepsie vymenit ten stary router, ktory poskytne lepsi signal aj pre wifi, vyssiu rychlost pre LAN, procesor a RAM budu neporovnatelne a firmware bude urcite viac odladeny, nez ma moj Canyon. Dat 183 eur za router do domacnosti sa mi zdaju vyhodene peniaze.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak neviem, no ako hovorim ten moj TP-Link mal gigabit porty, no rychlost bola na urovni 100Mbit (presne okolo tych 11-12MB/s).

V tvojom pripade by som teda asi priplatil a kupil ten asus: http://www.alza.sk/asus-rt-n18u-d2142205.htm
Neviem ci najdes nieco lepsie pod 70€.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

tiez odporucam ten asus + asus usb adapter s podporou turboqam s tym dosiahnes vysoke rychlosti aj bezdratovo
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Doma mam starsi ASUS RT-N16. Som s nim spokojny. Bezi tam ddwrt. Akurat pozeram ze ten sa uz nepredava... :-/
Na byte mam ale Mikrotik RB951G-2HnD a je tiez super (nedavno ma stal 66,66e)
http://www.alza.sk/mikrotik-rb951g-2hnd-d429778.htm

:plus: Super vykon za super cenu
:plus: Vela dostupnych nastaveni (rovnocenne porty, mozne lubovolne konfigurovat, atd.)
:plus: :minus: Vyzaduje si to vacsiu znalost nastavit ho, hoci zakladne nastavenie je otazkou par klikov
:plus: :minus: USB sa neda vyuzit na kadejake zdielanie diskov, no kedze mas NAS, nebude ta to trapit. Naopak, pouzil som to na pripojenie routra cez 3G modem do internetu, co fungovalo na vybornu (perlicky ako defaultne chybajuci NAT pre PPPoE :) )
:minus: nemoznost pripojit externu antenu
:plus: napriek tomu vykon 30dB a antena 2,5dBi
:plus: Zariadenia pouzivane hlavne u mensich providerov...tomu zodpoveda kvalita a stabilita

Ozaj - este k tomu TPlinku 1043ND - mali sme ho na starom byte... casto sa stavalo ze bud notebook, alebo mobil sa nevedel pripojit na wifi. Siet to naslo, no jednoducho sa nepripojilo. Tazko povedat kde bol problem, po restarte to islo a kedze router bol domaceho neviem aky sw tam bol, pripadne ci nebol dostupny update.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Vyzera to tak, ze pojdem do toho Asus RT-N18U, aj ked sa mi zdala vysoka cena. Co som pozrel lacnejsie, tak castokrat v komentaroch pisali, ze hoci ma 1gbit porty, idu v skutocnosti pri kopirovani ako 100mbit porty, pripadne sa router zasekaval, restartoval... Preto priplatim za tento Asus a hadam budem mat pokoj. Ako som dobre videl, tak na ten Asus je aj Open-WRT a aj dd-WRT firmware, takze to hned budem davat.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Hojo, ten asus mám doma a nie som s ním vôbec spokojný, dokonca by som povedal, že wi-fi ktorú som mal na routri od providera bola lepšia, ale nerieším to, nakoľko som si natiahol kábel, neviem či je problém router alebo wi-fi na mojom laptope, ale mám strašne vysoké pingy na router asi 20ms a time-out asi každých 5 sec a to je router 4 m a cez jednu stenu. To som ale od routra za takmer 100€ v tej dobe nečakal. Ale keďže to robí na každom domácom laptope, tak problém bude asi ten asus. Od providera mám
Od providera mám čosi takéto http://i.imgur.com/GVd2DQzl.png

AD, pri vypnutom N štandarde to šlo podstatne lepšie ale v tom momente prichádzaš o tú rýchlosť 600Mb/s
AD2 ten asus mal aj problém po pripojení 11 zariadení na wi-fi, bol nestabilný (a to tam boli 4 nooteboky a zvyšok TV,PS4, mobily, tlačiareň a tablety), viacmenej ho mám teraz iba ako switch
AD3 nie je na neho dd-wrt ešte.
Prílohy
2015-02-08 09.03.59.jpg
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Ja mám tebou udávaný TPlink router už takmer rok (ak nie viac). Rýchlosti sú dobré cez LAN (aj tých 140MB dá). Cez WiFi veľmi súbory nreprenášam, signál má ale dobrý (aj mimo paneláka mám minimálne polovičný signál. Škoda len toho, že má USB 2.0 (i keď v období, keď ho vydali, ešte USB 3 nebolo rozšírené). Ak by si chcel, môžem sa pozrieť na rýchlosť prenosu dát cez WiFi.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Teraz ste ma dost zmiatli, pretoze som to chcel dnes objednat. Podla dd-wrt.com stranky je ten asus podporovany: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices Ked som pozrel ale forum, tak tam bolo vela problemov, od NAT, cez WIFI az po USB. Takze asi bude zrejme lepsie nechat origo firmware. Hrban, v tvojom pripade by som to videl na chybny router, take vypadky nie su mozne. Nasiel som jeden polsky test, kde testuju rychlost a nevyzera to az tak zle: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 22990.html Cesky czc.cz spravil tiez kratku recenziu a tie rychlosti su tam pri wifi tiez slusne: http://www.czc.cz/recenze-asus-rt-n18u- ... kou/clanek

Thommas: Skus prosim ta preniest par suborov, idealne, ak by to bolo na vacsiu vzdialenost, trebars na opacnom konci bytu/domu.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

A co ten mikrotik?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mam doma Mikrotik STX, ale ten je vyuzivany na nieco ine. Na domace vyuzitie mi pride Mikrotik prilis zlozite zariadenia na nastavenie, aj ked treba uznat, ze vykon, kvalita a stabilita bude niekde inde. Ostanem vsak radsej pri klasickych routroch.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak v principe je to o prvotnom nastaveni a potom sa ho viac nedotykat kym funguje [emoji16]
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To je mi jasne. A preto nejdem do Mikrotiku :D
Trussardi
Darca
Darca

hrban mam ho tiez.. aku mas wifi v pc? tieto routre dobre splupracuju s asus sietovkami co sa tyka bezdratoveho pripojenia

http://www.asus.com/sk/Networking/USBN53/
http://www.asus.com/sk/Networking/USBAC56/
http://www.asus.com/sk/Networking/PCEAC56/
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Predpokladam, ze je to skor smerovane na Hrbana. Ale tak napisem k sieti aj ja... Jeden PC je pripojeny kablom. Dalsie 2 kusy su notebook Toshiba. Potom tablet a mobil, ale len obcas. Konkretne mi ide prave o tie dva notebooky Toshiba. Miesto jedneho notebooku sa obcas pouzije stolny pocitac, ten nie je pripojeny kablom, takze to riesim wifi usb klucom TP-LINK TL-WN723N. Ten kluc je na moj vzor katastrofalny, ale co clovek caka od kluca za par eur, ved ani ta antena nemoze byt vacsia ako antena v mobile. Vymenim to za usb kluc TP-LINK TL-WN722N, ten by vdaka antene mal byt na tom o dost lepsie, aj recenzie su celkom prijatelne. Davat 60 eur za zariadenie typu ASUS USB-AC56 mi pride velky luxus. Vela si vsak slubujem od vymeny terajsieho routra za Asus RT-N18U + k tomu vymenu toho maleho USB kluca TP-Link za TP-Link s antenou.
Trussardi
Darca
Darca

Pokial ti staci prenasat cez wifi 18 MB/s (150mbit) tak by to malo stacit
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

18 MB/s je slusne cislo, vzhladom na to, ze teraz to cez wifi ide tak 3,5MB/s co je 28mbit. Cez wifi sa velke mnozstvo dat zalohovat nebude, hlavne veci pojdu cez kabel, preto 1gbit porty. Od wifi skor pozadujem dobre pokrytie, ktore sa da dotatocne riesit v najhorsom pripade vymenou anteniek routra.
Trussardi
Darca
Darca

jasne, tu sa docitas aj o pokryti :) http://www.pc-help.cz/viewtopic.php?f=41&t=135348
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

tu som ti hodil screen z pingu na router.
Skúšané cez internú wi-fi intel čo má podporu aj ac.
a takisto cez sitecom 300N x3 usb adapter ono to bolo snáď nastejno, ten sitecom mal ešte snáď horšie o čosi.
Cez 2 steny a na 4-5 metrov.
I keď v dosahu mám asi 20-25 iných ďalších wi-fi, čiže pásma sú pekne prekryté ale i tak siete čo mám v dosahu majú 1-2 paličky a moja plných 5 a prd z toho aj tak tie pingy sú aké sú.
Njn už má ten router podporu dd-wrt, tak pol roka čo som ten router kupoval ešte nobola.
Prílohy
4 zariadenia.jpg
12 zariadení.jpg
Napísať odpoveď