Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa kayko »

Takto napr. píšu na stránke toho bitcoinmatu, o ktorom som písal, že má limit 5000€, takže som si to z nosa nevyšpáral. Firma, ktorá prevádzkuje tieto bitcoinmaty sa volá CRYPTO s.r.o..
Nainštalovaný nový Lamassu​ ​automat, umožňuje​ ​obojsmerný​ ​vklad​ ​a výber​ ​hotovosti a prevod tejto hotovosti na BTC​/LTC/ETH​ adresu adresáta. Automat ​poskytuje​ ​jednoduchý a hlavne anonymný prístup k nákupu​ ​a predaju​ ​virtuálnych​mien​ - Bitcoin, Ethereum a Litecoin.

Pri nákupe​ s​tačí načítať displej smartfónu, na ktorom je QR kód ​príslušnej peňaženky. Potom zákazník vloží ľubovoľnú sumu peňazí do automatu, ktorý ju prepočíta na ​vybranú menu podľa aktuálneho kurzu na burze ​KRAKEN.
Ja netvrdím, že som niečo také skúšal, samozrejme teória je vždy jednoduchšie obhájiteľná ako prax. A ani nikoho nenavádzam, aby sa vyhýbal daniam. Ja som iba popísal legálny spôsob, ako vieš anonymne vyberať.

A že hw peňaženka je dostatočne anonymná je fakt. Používam ju niekoľko rokov a žiadny úradník mi na dvere za ten čas neklopal. Treba si uvedomiť, že existuje premlčacia doba na vymáhanie daňových nedoplatkov, ktorá je tuším 6 rokov. Ja sa nebojím, žeby ma niekto naháňal. Beriem to skôr ako zábavu, než ako seriózny zdroj príjmov, takže nečakám, že mi kryptomeny vyrobia rozprávkový zisk.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Ked si pozrieš stranku bitcoinmatu tak tam maš že pre tranzakcie nad 999€ sa musiš registrovať a overiť.

Je to proste zakon. V rakusku je ten limit 200€
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Zákon? A kde si na taký zákon prišiel? Lebo ja u nás nepoznám zákon, ktorý by upravoval samotné bitcoin bankomaty. Ledva existuje legislatíva, ktorá definuje kryptomeny a ty prídeš rovno so zákonom na bitcoinmat? Ako? Keď kryptomeny nie sú regulované národnou bankou?

V USA chcú bitcoin ATM dokonca zakázať, pretože nepodliehajú reguláciám ako burzy a zmenárne a perú sa cez ne obrovské sumy peňazí, takže pochybujem, že existuje všeobecná smernica, ktorá zákonne obmedzuje výber hotovosti na menej než je limit 5000€ na hotovostné operácie. Takže ten limit, ktorý má tá firma, ktorá prevádzkuje tie bitcoinmaty je čisto ich vlastné pravidlo a nevychádza zo žiadnej legislatívy.
jukel
Professional
Professional

AML zakon/smernica/nariadenie, je to jedno je to proste tak. Vymysleli si to podla teba majitelia bitcoinmatov a KYC vyžaduju lebo sa nudia ? V čechach je to obdobna suma okolo 24000 CZK
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Pod KYC/AML spadaju len online zmenarne a burzy. Bitcoin ATM a peer to peer burzy su stale anonymne.
jukel
Professional
Professional

Tak mi vysvetli prečo bitcoin automaty vyžaduju KYC ? Všetko čo legalne operuje s FIAT menou musí vyžadovať KYC
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

Problem s teoriou HW penazenky vidim skorej v tom, ze vacsina ma podla mna jednu HW penazenku (trezor alebo ledger). A kedze burzy kde to nakupujes maju tvoje udaje (obciansky, kontakt, vsetko) - vedu aj adresu tvojej HW penazenky. Dajme tomu ze urobis na tej burze zopar transakcii za rok - 3 alebo 5 - a kazdu si posles na tu istu HW penazenku. Potom si teda z tej istej HW penazenky posles krypto, ktore chces spenazit v tom bitcoinmate - a vyberies. No a keby prisla kontrola a skusil by si povedat, ze ta hackli alebo ze si o tie peniaze prisiel - stale uvidia ze to je ta ista adresa tej istej penazenky kam pravidelne odchadzali transakcie z tej burzy ... Cize by to bolo celkom nedoveryhodne podla mna. Lebo to by znamenalo, ze ty si nakupoval a pravidelne ta hackovali a ty si veselo dalej nakupoval :D Jedina moznost by asi bola kupit si novu HW penazenku, ktoru si predtym nepouzil ... Vtedy v teoretickej rovine mozno ... Ale stale sa dostaneme k tomu, co tu chalani pisu vyssie - sms overenie a limity a podobne ...
mato55002 napísal: 02 mar 2021, 4:54 Tiež plánujem tento rok vyberať zisky a určite si cez leto kúpim konzultáciu u nejakého odborníka a spýtam sa na možný odchod zo štátu, keď tak dám vedieť. Odísť iba kvôli kryptomenam sa rozhodne oplatí keď tu máme mafianskych 39 percent, toľko ani Černák nechcel za výpalníctvo. Aj keď ja k práci potrebujem iba PC a rodinu ešte neriešim, takže pre mňa by to nebolo až tak zložité.
To by bolo super keby das potom vediet, by ma to dost zaujimalo, tiez to mam podobne s pracou a rodinou a celkom aj zvazujem odchod, kedze vsetko co tu robim je v podstate uplne v pohode realizovatelne "online" . Portugalsko, Malta a podobne mi zneju sympatickejsie aj vzhladom na momentalnu situaciu ako byt tak ci tak zavrety niekde v byte v meste.

Inak ja som koncom roka 2020 riesil tuto otazku s danovakom, ktory je celkom spekulant a vzdy mi poradi ako vsetko mozne "zrazit" ako sa len da - samozrejme legalne. No a na otazku ohladom danenia krypta povedal ze teda oficialne sa to ma zdanovat 19% + 14 % a naklad sa da pouzit len to, za co si tu kryptomenu obstaral - co vieme. Dodal ale, ze zatial to nikto nekontroluje a do danoveho 2019 (ktore sme vtedy riesili) by to zatial urcite nedaval aj ked tam kolonka uz je. A ano, taktiez povedal ze jediny sposob ako to obist je bitcoinovy bankomat - ktory ale podla mna skorej ci neskorej nejak regulovany bude a stale sa bavime pri bitcoinmatoch o malych sumach - mna skorej zaujimali sumy statisicove a viac.

A co sa tyka toho daru - tak ano sestra alebo manzelka by ti uz peniaze "oficialne" nemala dat ... Ale neviem si predstavit ako by toto kontrolovali :sly: Ked ti kupi napriklad auto, tak je to jej rozhodnutie ci ? :D Alebo dajme tomu byt - tak by musel byt asi napisany na nu. Aspon logicky mi to vychadza, ze vsetky vacsie polozky ako auto, byt, cokolvek - by museli byt pisane oficialne na tu osobu, ktorej si daroval to krypto. Ale do akej miery budu potom skumat ci to ta osoba vyuziva, alebo to vyuzivas ty... to mi je uz zahadou.

A ten Kazimir, to je nieco strasne. Je velmi smutne, ze zijeme v krajine kde su pri moci takyto stari imbecili. Oni pravdepodobne ziju v tom, ze krypto je nejaka nelegalna vec na nakup drog, zbrani - a miesto toho aby si vytiahli hlavu z riti a zacali uvazovat trosku v sirsich suvislostiach (napriklad aby fakt tie peniaze ostali "v state", a aby trosku motivovali mladych ludi tu vobec ostat) tak to chcu co najviac sankciovat. Ale potom nech sa necuduju, ze to ludia budu chciet obchadzat, a myslim ze ti ludia ktori sa aspon trosku kryptom zaoberaju nejaky ten cas, budu pravdepodobnejsie trosku dalej ako nejaky Kazimir, takze v konecnom dosledku aj tak bude za debilka skorej on :smt006 Snad sa to casom zlepsi.

// Inak a ta teoria so znamym v Nemecku ? :D Alebo s niekym kto je v "danovom raji" by ako vyzerala? Ty posles jemu krypto na HW penazenku - on to musi drzat dajme tomu rok (alebo akykolvek je ten limit, kedy odpada povinnost platit dane) - potom to spenazi a posle ti peniaze? Akoze znie to jednoducho ale asi tu bude nejaky hacik.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ak tvoj danovak neriesil dane z krypto za 2019, kedy uz platil Kazimirov zakon, tak previest zisk cez ucet znameho v Nemecku vidim ako ovela mensi problem. V Nemecku su kryptomeny brane ako kapitalove aktiva a zisky sa po drzani viac ako rok nedania. Ak si posles krypto na HW penazenku a z nej na znameho ucet na burze, tak komu daniari prisudia tu HW penazenku? Tebe ci znamenu?

Danit mozes iba nieco, co si spenazil do regulovanej meny, alebo majetku. Ak poslem krypto znamemu tak nikto to riesit nebude, pokial tie peniaze nevyberiem cez svoj bankovy ucet. Take tie strasidelne scenare, ze ta vsetci danovaci prenasleduju uz len ked mas nejaku kryptomenu su nezmysel. Danovaci maju co robit, aby prisli na danove podvody z fiktivneho fakturovania a nieto este obhanali data po blockchaine. To je naozaj Kazimirova strasidelna rozpravka, ako vybrat co najviac na daniach. Ale uz to neriesim, kazdy nech si pomoze ako vie. Ja udavat nikoho nebudem a tiez sa nebudem s nikym hadat, ako sa co neda, lebo daniari maju oci po celom blockchaine. To mi uz pride ako premotivovana reklama na financnu spravu, pritom nasa FS takato sikovna ani zdaleka nieje :roll:
Mazokol
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Mazokol »

Niektori z nas asi ziju v nejakom alternativnom vesmire, kde slovenske urady su nejake high-tech institucie prespikovane najväcsimi kapacitami sveta a schopnostami CIA, ktore nasadia na bezneho obcana. Je to doslova bluznenie, ked si myslite, ze nejaka teta z danoveho uradu si pocas pracovnych hodin prechadza blockchain, analyzuje ho a nejakymi nadpozemskymi schopnostami ziskava z neho informacie a nasledne hackne burzu, cim si spoji tieto informacie, inac by mala len sled nejakych transakcii a nemala by ani ako vediet ci to je nejakeho cloveka z Burundi alebo Slovenska. Binance a spol urcite neposielaju plosne a proaktivne informacie o svojich vsetkych klientoch. Ine su cielene ziadosti na konkretneho cloveka v pripade policajneho vysetrovania. Jedinou vynimkou je USA a ich specificke burzy, tam to je plosne.

Co je problem a co by teoreticky zvladla aj nasa FS - ak si poslete obrovsky obnos penazi z burzy na vas ucet a nasledne sa tato suma neobjavi buduci rok v danovom priznani.
Vsetko zalezi od toho o akych ciastkach sa bavime - par stovak by som absolutne neriesil, alebo to poriesil napriklad cez tie bankomaty. Obrovske ciastky (povedzme aspon pol miliona) je najidealnejsie riesit legalnou cestou a zmenit danovy domicil. Najproblemovejsie su vsak ciastky niekde medzi tym.

Upozornujem vas vsak, ze ten napad s darovanim neprejde. Presne takyto pripad je rozpisany na financnej sprave. Obdarovany by pri predaji bral za zisk taku sumu, kde by odpocital prijem za predaj a naklady, ktore by bola povodna suma, za ktoru kryptomenu nadobudol darujuci :smt033 .

V Cesku to vsak neplati, tam sa ako naklad berie pri vypocte zisku berie suma, ktoru mala dana kryptomena v case darovania. Cize prakticky je ten zisk nulovy, ak to predate v rovnaky den ako to darujete. Takze sa to da riesit legalne, ak mate niekoho, co ma danovy domicil v Cesku a je to vasa rodina. Uz si to presne nepamätam, ale myslim, ze sice aj ked maju v Cesku dan z darovania, tak je tam oslobodenie v ramci priamej rodiny a do sumy 5 milionov CZK (na jeden dar, mozete to vsak rozdelit kludne aj na 10 darov po 5 milionov). Po spravnosti by vam vsak ten clovek potom nemal tie peniaze poslat obratom na ucet :lol: .

Dalsou moznostou, ktora je uz vsak v sedej zone, pripadne uz za hranou zakona - pouzitie P2P predaja. Takuto zalozku najdete napriklad aj priamo na Binance alebo cez Bisq a ine nastroje. Vy poslete krypto niekomu konkretnemu na jeho penazenku. Taketo cosi je nemozne nejako odhalit. Dany clovek vam zaroven prevedie z jeho osobneho uctu (bankovy, Paypal atd. je vela moznosti) peniaze na vas osobny ucet. Povedzme, ze tie peniaze vam posiela len tak, ako dar, nie ako platbu za nieco :D . Neviem a netusim, ci by to mohli danovaci nejako napadnut? Ak vam nejaka sukromna osoba posle napriklad 50 tisic na ucet a obaja tvrdite, ze to bol proste dar, za nic konkretne. Teoreticky by to mohlo byt nepriestrelne, ale necham si poradit.

Potom je este jedna moznost, ale tu nechcem rozpisovat. Ak mate zaujem o detailnejsi popis, poslite mi PM.
dasti555
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dasti555 »

P2P je síce možnosť ale zas ak si na CEX kde si overený KYC tak aj o P2P transakcii je niekde záznam.
Mazokol
Novice
Novice

No tak pouzijes P2P ako Bisq. Vyriesene :).
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Ako je to keby clovek napr kupi v januari cardano za 10 tisic eur, v marci by vsetko predal za 50 tisic eur (takze by 40 danil) v ten istý deň by si kúpil bitcoin za týchto 50 tisíc eur ale 24. decembra by hodnota toho bitcoinu spadla na 10 tisíc a on by ten bitcoin predal. Realne by teda bol na nule ale v danovom priznani by si mohol uviest tuto stratu a nic nedanit alebo by bol na nule ale este by musel zaplatit statu 15 600 eur za to cardano ? :D
Mazokol
Novice
Novice

Takto by si neplatil nic, lebo v ramci toho roku sa ti tie zisky a straty navzajom odpocitaju. Ale pozor, ak by si ten bitcoin predal za 10 tisic prveho januara, resp. uz dalsi rok, tak by si bol v strate a zaroven by si zaplatil dan za to cardano z minuleho roku. Cize ano, moze sa kludne stat situacia, ze prerobis a zaroven este aj zaplatis dane.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nie je od veci dať si pozor na celkový príjem.
Zaplatiť vyššiu daň z celku za prekročenie o pár eur by bolo nepríjemné...
No netuším, či sa to týka aj zisku zhodnotením. Mňa nie :D

"Fyzické osoby – podnikatelia s príjmami zaradenými do §6 ods. 1 a fyzické osoby s príjmami podľa §6 ods.2 si môžu uplatniť sadzbu dane z príjmov za rok 2020 vo výške 15%, ak ich zdaniteľné príjmy nepresiahli 100 000€. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o aktívne príjmy: príjmy z poľnohospodárskej výroby, živností, z vytvorenia diela podľa Autorského zákona a vytvorenia a šírenia diela na vlastné náklady, z činností ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním, z činnosti znalcov a tlmočníkov.

Pre rok 2021 sa hranica týchto zdaniteľných príjmov znížila na 49 790€. Ak daňovník dosiahne vyššie zdaniteľné príjmy, pri zdanení uplatní daňové sadzby 19% alebo 25%. Nad základ dane vo výške 176,8-násobku životného minima[3], čiže pre rok 2021 je to suma 37 981,94€, sa uplatní sadzba dane 25%. Do tohto základu dane sa použije sadzba dane 19%. Na príklade si porovnajme výšku dane z príjmu pre živnostníka so zdaniteľnými príjmami 100 000€ v roku 2020 a v roku 2021."
Kels
King
King

Co inak vravite na tie NTFs ? Sledujete to ? Zachytil som to nedavno, a vyzera ze sa okolo toho robi dost hype. Niektori tvrdia ze bublina, ostatok ze buducnost. Kazdopadne zaujimave, asi rozsirim portfolio :sly:
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Samotná myšlienka NFT je celkom dobrá a napr. hudba a iné veci ktoré si môžeš virtuálne zakúpiť nie sú zlá vec. Ale to umenie ktoré ľudia poriadne nafúkli je na prasknutie :D. Napr. Petr Mára teraz kúpil za milion kc úplnú blbosť ktorá si myslím že za dva roky bude mať cenu tak10k (aj keď cez leto možno 10 milionov).

Skôr keby do toho chcem investovať, tak by som radšej investoval do NFT tokenov. Napr RARI ale aj to už je dnes tiež celkom drahé no má ešte potenciál ak budeme stále v bull rane.
Boysk
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Boysk »

Zdravím, chcel by som sa spýtať, či náhodou niekto nevie ako to majú policajti s ťažením kryptomeny, konkrétne Bitcoinu na Asic mineri. Podľa zákona o policajnom zbore atď. môžeme robiť viacmenej len učiteľstvo, trénerstvo alebo opatrovníctvo. Nevie k tomu niekto presnejšie informácie ako to s nami je? A treba na ťažbu živnosť? Stroj už mám objednanýva neviem či to budem môcť robiť
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Nemozes vykonávať inu zárobkovú cinnost mimo výnimky. Zároveň však je ťažba kryptomeny podnikateľskou činnosťou, keďže ide o sústavnú odplatnú činnosť vykonávanú ha účelom zisku. Podnikanie spadá pod pojem “iná zárobková činnosť”.
Čiže nie nemal by si to robiť.
Boysk
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Boysk »

Aj som si to myslel, no škoda, budem musieť zistiť ako to obísť. Asi to zariadenie, konkrétne Asic miner S19 Pro nechám napísať na priateľku. Faktúru už mám u Holandského dodávateľa vyplatenú a písanú na moje meno, ak by to meno už nešlo zmeniť, myslíte že by som jej to zariadenie mohol akože predať daakou zmluvou alebo podobne? Chcel by som aby si potom z daní mohla odrátať náklady na kúpu stroja plus housing, to by asi šlo, že? A ešte jedna otázka, stroj mi má prísť v máji a sumu koľko ma stál do konca roka nevyťaží, mohlo by sa to dať do nákladov aj na ďalší rok? Vôbec sa v týchto podnikateľských veciach nevyznám tak by som sa na to chcel spýtať
Kels
King
King

Hej no, otazka je, ze ako ti na to pridu a ci vobec.

V suvislosti este s par prispevkami dozadu - ked teda menis krypto za krypto - a realizujes zisk - mal by si danit. Ked sa ale ten zisk nedotkne tvojho fiat uctu - priklad zmenis BC za ADU na markete a posles si to na sukromnu penazenku - tam predpokaldam, ze nemaju ako zistit nic, ci sa mylim ?

A tiez by ma zaujimalo v teoretickej rovine takyto priklad s alzou napriklad - si hodler a mas vacsie zisky, no stale si to drzis - prevedies si ale cast svojho portfolia v hodnote napr 2k na BC a tym zaplatis za tovar v alze. Po spravnosti by si asi mal danit ten zisk, no pri takychto sumach a v tomto pripade - riesi to niekto?
Napísať odpoveď